maandag 14 februari 2022

Israelische soldaten doden jongen (17) bij onwettige vernieling van een huis

Mohammed Abu Salah
Het dappere IDF, het Israelische verdedigingsleger, heeft weer een jonge Palestijn doodgeschoten. De 17-jarige Mohammed Akram Abu Salah uit het dorp al-Yamoun bij Jenin, overleed maandag aan verwondingen aan zijn hoofd die hij opliep als gevolg van beschieting met Israelische kogels. Bij het optreden van de Israelische soldaten, in het dorp al-Harithiya dat vlakbij al-Yamoun ligt, vielen ook volgens de Israelische krant Haaretz 11 en volgens het Palestijnse persbureau Wafa 20, gewonden.

De dood van Mohammed Abu Salah kwam nadat een forse Israelische troepenmacht 's nachts met een aantal bulldozers het dorp al-Harithiya had bestormd, alle toegangenswegen tot het dorp afsloot en posities innam op een aantal daken om vervolgens voorbereidingen te treffen om het huis op te blazen van gevangene Mahmoud al-Jaradat van een Israelische gevangenis,  Zoals altijd in dit soort gevallen bestookten jongeren de wakkere Israelische defensiesoldaten met stenen (en volgens Haartez ook molotovcocktails) en beantwoordden de soldaten dat met scherpe munitie. Mohammed Abu Saleh bekocht het met de dood.

 Het huis van Mahmoud Jaradat en diens familie werd intussen opgeblazen, iets wat een collectieve bestraffing is en daarom een oorlogsmisdaad. Mahmoud Jaradat was betrokken bij een aanslag in december die de Israelische kolonist Yehuda Dimentman doodde nabij de nederzetting Homesh. Deze nederzetting was ontruimd, maar niettemin in gebruik als yeshiva (Joodse religieuze hogeschool) en stond bekend als uiterst gewelddadig jegens Palestijnen.

 Haartez meldt dat de broers van Mahmoud, Omar (20) en Rayat (17) intussen ook zijn opgepakt. Een oom van de drie, Salah Jaradat, volgens de krant Haaretz een prominent lid van de Islamitische Jihad, werd in 2003 door de Israeli's gedood in Jenin. 

Het huis van de familie Jaradat voor de vernieling. (foto's Wafa)

Geen opmerkingen:

Israel maakt nog een slachtoffer in Ramallah

Yazan Omar Khasib  Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft bekendgemaakt dat Israelische soldaten vrijdagavond bij de noordelijke in...