donderdag 31 maart 2022

Na de aanslag in B'nei Barak doodt Israel drie Palestijnen, 14 raken door kogels gewond

 
Sanad Abu Atiyeh (links) en Yazid Sa'adi (Wafa)

Israelische militairen van de'undercover eenheid Duvdevan' van de Golani-Brigade hebben in de vroege ochtend van donderdag een inval gedaan in Jenin en het vluchtelingenkamp Jenin op de Westoever om mensen te arresteren, Dat gebeurde in een reactie op de aanval van een dag eerder in B'nei Barak waarbij drie Israeli's en twee Ukraieners werden gedood werden gedood door twee Palestijnen uit Ja'bad bij Jenin.  

Nidal Juma'a Ja'afra
Volgens het Palestijnse persbureau Wafa kwamen de militairen van alle kanten en omsingelden zij huizen waarin zij familieleden oppakten van activisten die niet thuis waren. Volgens de krant Haaretz  ging het om families van leden van de Islamitische Jihad. De militairen stuitten op verzet van de Palestijnen in de betrokken buurten en reageerden met scherpe munitie en traangas. Haaretz meldt dat volgens het leger het vuur op hen was geopend. Het is niet mogelijk dat bevestigd te krijgen. Bij de beschietingen werden twee jonge Palestijnen doodgeschoten, de 17-jarige Sanad Abu Atiyeh en de 23-jarige Yazid Sa'adi. Nog 15 anderen raakten gewond, van wie 14 door kogelwonden. Drie van hen zijn levensgevaarlijk gewond. Eén Israelische militair raakte licht gewond.
Later op de ochtend werd ook de  30-jarige Nidal Juma'a Ja'afra uit Tarqumiyah gedood. Hij had volgens de Israelische lezing in een bus in de buurt van de nederzetting Efrat (niet ver van Bethlehem) een Israeli van 28 jaar gestoken met een schroevendraaier. De Israeli werd volgens Haaretz ernstig gewond. Nidal Ja'afra werd doodgeschoten door een Israelische burger. Premier Naftali Bennett had na de aanslag in B'nei Barak gezegd dat het voor Israeli's met een wapenvergunning nu de tijd was om het wapen ook te dragen. 
Woensdagavond waser ook volop sprake vn geweld door kolonisten die Palestijnen aanvielen. Bij Jericho werd de bij een checkpoint de 35-jarige taxichauffeur Mohammed Zbeidat het slachtoffer van zo'n aanval. Hij raakte gewond, zijn auto raakte beschadigd en zijn twee jonge dochtertjes die in de auto zaten raakten overstuur. Op weg nr. 60 tussen Bethlehem en Hebron openden kolonisten uit de nederzetting Migdal Oz hetvuur opPalestijnse auto's. Er waren geen berichten van gewonden. Bij het checkpoint al-Hamra in de Jordaanvallei werden auto's met stenen bekogeld. Van tenminste vijf auto's sneuvelden ruinten, adus activist Aref Daraghmeh. Op de wegen van Nablus naar Ramallah, naar Tulkarem en naar Qalqiliya, favoriete wegen voor kolonisten om op auto's te mikken, vielen volgens Ghassan Daghlas, die voor de PA dit soort dingen bijhoudt, niet minder dan 80 aanvallen te melden. Talloze auto's raakten beschadigd. 
Sommigen menen dat dit geweld van kolonisten uitwassen van een groepje heethoofden zijn. De regering treedt er echter vrijwel nooit tegen op en het aantal gevallen van vervolging is ridicuul laag, beneden de 3%. Volgens de Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem is er dan ook geen andere conclusie mogelijk dan dat dit gedrag van de kolonisten onderdeel is van een welbewust plan van de Israelische regering om zoveel mogelijk Palestijnen te verjagen, zodat hun land door Joden kan worden ingepikt. 

Geen opmerkingen:

Israel maakt nog een slachtoffer in Ramallah

Yazan Omar Khasib  Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft bekendgemaakt dat Israelische soldaten vrijdagavond bij de noordelijke in...