maandag 9 mei 2022

Westoever: Twee doden en een ernstig gewonde, de aanvallers van Elad zijn gepakt

Mahmud Aram
Israelische soldaten,politiemensen en zelfs een burger hebben zondagavond een drukke avond gehad waarbij twee Palestijnen zijn gedood en een derde ernstig is gewond. Eerder op de dag waren in de religieuze stad Elad de twee Palestijnen opgepakt die bij de zevende aanval op Israeli's drie mensen met een bijl en een mes hadden afgeslacht.
Bij de tweede van zondagavond schoten de soldaten de 27 jarige Mahmud Sami Khalil Aram neer en doodden hem. Mahmud Aram was afkomstig uit de Gazastrook, uit Khan Younes, en was in 2019 naar de Westoever gekomen voor een medische behandeling. Hij had een probleem met een oog en had besloten op de Westoever te blijven in plaats van terug te keren en dan later opnieuw een visum aan te vragen. Hij werd doodgeschoten toen hij probeerde door een gat in de Muur bij het checkpoint Jabara, bijTulkaram, te kruipen. De legercommuniques zeiden dat het volstrekt in overeenstemming met de schietinstructies van het leger was gegaan.
Mo'tassem Atalla

Eerder op de avond zat een kolonist uit de nederzetting Tekoa (Tuqu) thee te drinken met zijn vrouw, toen op enkele meters afstand een jongen zag die probeerde de nederzetting binnen te komen. Hij pakte zijn M16 geweer en schoot de jongen dood. Het was de 18-jarige Mo'tassem Mohammed Atalla uit Harmala, een dorp ten oosten van Bethlehem. Hij werd beschuldigd van het binnendringen van de nederzetting en het zich  toegang verschaffen op het terrein van een bewoner van de nederzetting. Later gingen de soldaten door zijn spullen en vonden een mes in zijn zak. Dat was, zeiden ze, de reden om hem dood te schieten. 
Die ochtend werden ook de twee jongens opgepakt die de dood van drie Israeli's op hun geweten hadden en de ernstige verwonding van drie anderen. De twee, Asad al-Rifai (19) en Subhi Abu Shakir (20), werden gevonden in Elad op korte afstand van de plek waar zij de moorden hadden gepleegd. Zij hadden zich verscholen in een school. De Shin Bet gelooft dat zij werden opgepikt door Oren ben Yiftah, die hen naar Elad reed, waar ze eerst hem en later de anderen afslachtten. 
In Jeruzalem, tenslotte, werd een jonge man, Nathir Dar Ali, in een politiepost bij de Dar al Amoud door de politie het ziekenhuis in geschoten nadat hij een agent licht had gewond met een mes. Hij liep ernstige verwondingen op aan de nek, schouders en benen voordat hij werd geëvacueerd, overigens na  veel bloed te hebben verloren omdat hij aan zijn lot werd overgelaten. 
  In kringen van de regering werd intussen driftig heen en weergepraat over wat Israel eigenlijk voor tegenmaatregelen zou moeten nemen. Premier Bennett denkt aan een operatie in Gaza, terwijl Gantz, gesteund door de Shin Bet en het leger denkt aan het uitkammen van Jenin.

Geen opmerkingen:

Israel maakt nog een slachtoffer in Ramallah

Yazan Omar Khasib  Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft bekendgemaakt dat Israelische soldaten vrijdagavond bij de noordelijke in...