zaterdag 2 juli 2022

Presbyteriaanse kerk in de VS noemt Israel apartheidsstaat

 De Algemene Vergadering van de Amerikaanse Presbyteriaanse kerk - 1,7 miljoen volgelingen - heeft dinsdag Israel tot ''apartheidsstaat'' bestempeld.Tevens nam zij in haar kalender een ''Nakba" dag op. De Commissie voor Internationaal Engagement van de kerk nam een resolutie aan waarin zij erkende dat "Israels wetten, gebruiken en politiek jegens het Palestijnse volk duidelijk tegemoet komen aan de internationale juridische definitie van apartheid'', aldus een verklaring op de Presbyteriaanse website.

Verder nam de commissie een resolutie aan waarin het recht werd erkend voor alle mensen om in Jeruzalem te wonen en er hun godsdienst uit te oefenen. Ook riep de Commissie op de belegering van Gaza op te heffen. Van de 31 stemnberectigden stemnde er 28 voor een resolutie waarin werd gesteld dat  Israel ''twee stelsels wetten heeft, één voor Israeli's en één voor Palestijen, waaronder de Israelische Joden een voorkeursbehandeling krijgen en de Palestijnen worden onderdrukt.

De 15e mei werd aangewezen als Nakba dag, ter herinnering aan de verdrijving van 750.000 Palestijnen ten tijde van de stichting van Israel in 1948.

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...