dinsdag 14 maart 2023

Israel laat oudste gevangene (83) vrij

Shobaki in het midden
Israel heeft de oudste Palestijnse gevangene, de 83-jarige Fouad Shobaki, vrijgelaten. Shdobaki, generaal-majoor in het de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit en lid van Fatah, werd vrijgelaten na 17 jaar gevangenschap. Hij werd geboren op  12 maart 1940 in de streek al-Tuffah in Gaza.  Hij was de oudste van de ruim 4.500 Palestijnse politieke gevangenen.

Hij werd gearresteerd in 2002 in verband met het verhaal van het schip Karen A dat werd aangehouden in de Rode Zee en dat wapens zou hebben vervoerd voor de Palestijnen, Hij werd aangezien voor de organisator en het transport. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar, wat later in hoger beroep werd teruggebracht tot 17 jaar. 

Shobaki lijdt onder meer aan hoge bloeddruk en heeft ook hartproblemen. In 2011overleed zijn vrouw van wie hij van de bezetter geen afscheid mocht nemen. Hij heeft zes kinderen en negen kleinkinderen. Van de laatsten heeft hij de meesten nooit gezien. 

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...