vrijdag 31 oktober 2014

Hijazi doodgeschoten met zo'n 20 kogels

 Kogelhulzen gevonden op de plaats waar Hijazi werd geliquideerd. (Foto: Ma'an)

Updated (zie hieronder) Mu'ataz Hijazi, de man die ervan verdacht werd woensdag een activist voor Joodse zeggenschap over de Tempelberg te hebben neergeschoten, is donderdag bij een zogenaamde poging hem te arresteren, door  de politie gedood met niet minder dan 20 kogels uit verschillende wapens. Dat blijkt uit het voorlopige Dat sectierapport. Dat wees uit dat hij overleed door hevig bloedverlies uit wonden in zijn borst,  nek, armen, benen, longen en hart.
Een advocaat van de mensenrechtenorganisatie Addameer, Muhammed Mahmoud, zei het rapport te hebben gekregen van dr Sabi Alloul, directeur van het Abu Kabir Forensisch Instituut, waar sectie werd verricht op Hijazi's lichaam. De resultaten lijken de conclusies van omwonenden te bevestigen dat de politie-eenheden helemaal niet kwamen om Hijazi te arresteren, maar om hem standrechtelijke te executeren. Niemand van Hijazi's familieleden of van de buren heeft ook oproepen van de politie gehoord aan Hijazi om zich over te geven. Zijn zuster hoorde salvo's uit automatische geweren en daarna hoe haar broer ''Allahu Akbar'' riep. Zo begreep zij dat haar broer het doel van de schietpartij was.

donderdag 30 oktober 2014

Sweden today officially recognized state of Palestine

Sweden on Thursday officially recognised the state of Palestine, Stockholm's foreign minister said, less than a month after the government announced its intention to make the controversial move. "Today the government takes the decision to recognise the state of Palestine," Foreign Minister Margot Wallstrom said in a statement published in the Dagens Nyheter daily.
"It is an important step that confirms the Palestinians' right to self-determination," she said, adding that "we hope that this will show the way for others."
Sweden's new Prime Minister Stefan Loefven announced in his inaugural address to parliament in early October that his country would become the first EU member in western Europe to recognise a Palestinian state.
While the Palestinians cheered the move, Israel summoned Sweden's ambassador to protest and express disappointment. Israel has long insisted that the Palestinians can only receive their promised state through direct negotiations and not through other diplomatic channels.
Seven EU members in eastern European and the Mediterranean have already recognised a Palestinian state -- Bulgaria, Cyprus, the Czech Republic, Hungary, Malta, Poland and Romania. Non-EU member Iceland is the only other western European nation to have done so.

Israelische politie liquideert man die vermoedelijk extremist Glick neerschoot, sluit terrein Al-Aqsa voor alle gelovigen


Het lichaam van Muataz Hijazi. (Foto: Silwan Information Center)  

DSC_0045Updated. Israelische speciale politie- en undercover eenheden hebben in de vroege ochtend van donderdag de 32-jarige Muataz Ibrahim Khalil  Hijazi vermoord, kennelijk omdat hij ervan werd verdacht de schutter te zijn geweest die de Israelische extremist Yehuda Glick de avond tevoren had neergeschoten bij het Begin Centrum in Jeruzalem. Omwonenden zeiden dat de Israeli's het huis van de ouders van Hijazi in de At-Thuri buurt van de wijk Silwan omsingelden, waar hij op het dak was en vervolgens vanaf daken van omliggende huizen met automatisch wapens het vuur op hem openden, volgens het Wadi Hilwan Information Center
De Israelische lezing was zoals was te verwachten een beetje anders.

Radicale ijveraar voor ''Joodse rechten op de Tempelberg'' in Jeruzalem neergeschoten


Yehuda Glick met een afbeelding van de Tempel, die hij en zijn volgelingen willen bouwen in plaats van de nu bestaande 1200 jaar oude moslim-heiligdommen. (Foto Ma'an)

Een rechtse Israeli die al geruime tijd actie voert voor Joodse zeggenschap over het terrein van de Aqsa- en Rotskoepelmoskeeën in Jeruzalem op het terrein dat Joden de Tempelberg noemen, is woensdagavond in Jeruzalem neergeschoten en ernstig gewond geraakt. Yehuda Glick, een in Amerika geboren Israeli die regelmatig groepen rechtse Joden rondleidt op de Tempelberg, werd neergeschoten buiten het Begin Centrum in Jeruzalem, na afloop van een conferentie van rechtse Israeli's en parlementsleden over eisen dat Joden het op de "Tempelberg'' voor het zeggen krijgen. Glick werd vervoerd naar het Shaare Tzedek ziekenhuis en daar geopereerd. Volgens de artsen is zijn toestand stabiel maar ernstig.
De schutter was volgens het rechtse Knessetlid Moshe Feiglin (Likud), die getuige was van de schietpartij, een man die zich er eerst in een Hebreeuws met met een Arabisch accent van vergewiste dat hij echt met Yehuda Glick van doen had.

woensdag 29 oktober 2014

Israel demolishes small house and stables in Silwan


Israeli bulldozers on Wednesday demolished structures in the Silwan neighborhood of East Jerusalem, witnesses told Ma'an. The sources said Israeli forces entered the al-Abbasiyya area of Silwan and forced local resident Khalid al-Zeir to evacuate his property, saying the structures were built without a permit. They then proceeded to demolish the small home in which al-Zeir lived in addition to steel structures that housed his sheep and horses.
Israeli forces then took him and another member of his family, Fahmi al-Zeir, into custody, the witnesses said.

BDS: SodaStream gaat weg uit nederzetting, Leviev zegt te stoppen met bouwen in bezet gebied

Scarlet Johansson
Update. SodaStream, het ''bubble water'' bedrijf met vestigingen in Israel en bezet gebied en de filster Scarlert Johansson als pr-paradepaardje, gaat zijn vestiging in de nederzetting in Maaleh Adumim in 2015 sluiten. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. De fabriek wordt verplaats naar de Lehavim in de Negev.
Het gaat niet goed met SodaStream, meldt Haaretz. De aandelen die een tijd geleden nog 72 dollar deden op de beurs in New York, staan nu op $22.39. Ongeveer $469 miljoen aan kapitaal is verdampt. Het bedrijf heeft nogal wat tegenslagen te verwerken gehad. SodaStream, dat zo opschepte over hoe goed het zorgde voor zijn rond 500 Palestijnse werknemers die werkten in de fabriek in de nederzetting Maaleh Adumim (lees: Het Scarlet effect) , heeft vorige maand 60 van hen ontslagen. Ze hadden deelgenomen aan een staking tegen de slechte kwaliteit van het voedsel dat SodaStream hen voorzette in gedurende Ramadan. Dat schoot het altruïstische bedrijf in het verkeerde keelgat.
Een tweede tegenvaller was dat Efi Eshel, de directeur van SodaStream Israel opstapte. En een derde dat ''Soros Fund Management'', het fonds dat de bezittingen van de miljardair George Soros beheert, zijn investeringen in SodaStream terugtrok.

dinsdag 28 oktober 2014

Israel sloopt behuizingen en bakkerij van Bedoeïenendorp in regio Hebron


Umm al-Kheir met op de achtergrond de Joodse nederzetting Karmel.

Israel heeft maandag in het Bedoeiënendorp Umm al-Kheir in het district Hebron vier onderkomens, een paar metalen structuren en een bakkerij verwoest. Mustasem al-Hathalin, een van de inwoners van Umm al-Kheir vertelde Ma'an News dat de bakkerij al eerder gesloopt is. De bakkerij is in feite een taboun, een gemeenschappelijke oven die constant brandend wordt gehouden. Sinds de dicht bij Umm al-Kheir gelegen nederzetting Karmel onlangs met zo'n 80 huizen flink is uitgebreid, klagen de bewoners daarvan over stankoverlast van de oven, die onder meer op mest van dieren van Umm al-Kheir wordt gestookt. Er is zelfs een rechtszaak over de taboun gevoerd. En volgens de inwoners van Umm al-Kheir hebben de kolonisten van Karmel meerdere malen geprobeerd de oven te blussen door er water op te gooien.

maandag 27 oktober 2014

Welkom aan boord van Israels ''apartheidsbus''

Palestinian workers wait in line to board an Israeli bus line meant for Palestinians only after crossing the Eyal checkpoint from the West Bank into Israel proper. (Photo by Activestills.org)
Palestijnen 's ochtends in de rij voor de bus vanaf het Eyal checkpoint. (Foto: Activestills.org) 

De Israelische minister van Defensie Moshe Ya'alon heeft onder druk van de kolonisten op de Westoever een order uitgevaardigd die tot effect heeft dat Palestijnse arbeiders die in Israel werken, geweerd worden uit de bussen naar de bezette gebieden. Ya'alon kwam met zijn order ondanks het feit dat de opperbevelhebber van het Centrale Commando van Israels leger (het commando waaronder de Westoever ressorteert), generaal Nitzan Alon, van mening is dat de Palestijnen op die bussen geen veiligheidsrisico vormen. Het is veeleer zo dat de kolonisten er genoeg van hebben dat ze op die bussen niet meer onder elkaar zijn en dat er mensen op zitten die Arabisch spreken. Om een van hen te citeren,  Moti Yogev, die tevens lid is van het parlement voor de rechtse Bayit Hayehudi partij: “Met deze bussen rijden is niet te doen. Ze zitten vol Arabieren.''
De maatregel van Ya'alon gaat volgende maand in.

''Terrorist'' Shaludi zondagnacht in stilte begraven


Begrafenis van de 14-jarige  'Orwa Hamad in Silwad. (Foto: WAFA) 

Abd al-Rahman Shaludi, 21, die met zijn auto vorige week een aantal passagiers van de sneltram in Jeruzalem aanreed is zondagnacht vrijwel in stilte begraven. Een kleine groep jongeren droeg zijn kist naar de begraafplaats in Silwan, naast de muren van de Oude Stad, onder het uitroepen van kreten als ''God houdt van hem want hij is een martelaar''.
Al Shaludi werd, nadat hij uit zijn auto gestapt was en naar verluidt wilde vluchten, onmiddellijk neergeschoten en vervolgens op de grond liggend met nog vier schoten gedood. Israel heeft bepaald dat Al-Shaludi's aanrijding met opzet plaatsvond en een ''terroristische operatie'' was. Twee mensen zijn als gevolg van het incident overleden. Een drie maanden oude baby overleed enkele uren later, en zondag overleed een tweede slachtoffer. Het was de 22-jarige Karen Mosquera uit Ecuador. Zij woonde anderhalf jaar in Israel en was bijna klaar met een cursus als voorbereiding tot haar overgang naar het jodendom.

Netanyahu geeft opdracht de bouw van 1.060 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem te plannen

De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft opdracht gegeven plannen te ontwikkelen voor de bouw van 1,060 nieuwe woningen in Joodse wijken (nederzettingen) over de Groene Lijn in Oost-Jeruzalem. Netanyahu gaf de opdracht nadat druk was uitgeoefend door de Raad van Joodse Gemeenschappen (nederzettingen) op de Westoever en nadat de coalitiepartner Bayit Hayehudi had gedreigd de coalitie op te blazen.
Haaretz meldt dat bronnen in het bureau van de premier zeggen dat de plannen 660 nieuwe woningen in Ramat Shlomo betreffen en 400 in Har Homa.

zondag 26 oktober 2014

Egypt postpones Gaza ceasefire talks

Egypt announced on Sunday it was postponing talks in Cairo on cementing the Gaza war ceasefire after closing its border with the Palestinian enclave in response to deadly attacks in the Sinai peninsula. The talks would have started on Monday.
Two attacks on Friday in el-Arish which borders the Gaza Strip and Israel, killed at least 33 Egyptian security personnel in some of the worst anti-state violence since former army chief Abdel Fattah al-Sisi ousted Islamist President Mohamed Mursi of the Muslim Brotherhood last year. Citing "the state of emergency in the border area between Egypt and Gaza" and the closure on Friday of the Rafah crossing, a senior Egyptian diplomat said indirect talks between Israel and Palestinian factions would not resume in the coming week. No new date for the negotiations was announced.

Begrafenis Palestijnse autobestuurder uitgesteld tegen achtergrond verhevigde rellen in Jeruzalem


Vrijdagavond in Silwan.

 Jeruzalem en delen van de Westoever zijn sinds vrijdag het toneel van vrijwel onafgebroken botsingen tussen Palestijnen en Israelische grenspolitie en andere politie-eenheden. De aanleiding voor het verder opvlammen van de onlusten die nu al drie maanden vrijwel dagelijks plaatsvinden in Jeruzalem, waren het doodschieten van de 21-jarige Abdel Rahman al-Shaludi uit Silwan die met zijn auto inreed op passagiers van de sneltram en het doden, een dag later van de 14-jarige Orwa Hammad uit Silwad bij Ramallah.
Israel heeft extra-eenheden van de grenspolitie ingezet en observatie ballonnen gelanceerd om in diverse wijken de situatie in de gaten te houden. Vanuit Tel Aviv werden in verband met de situatie schoolreisjes naar Jeruzalem afgelast, zo meldde de Israelische tv-zender Kanaal 10.

Inwoners van Susya (Z-Hebron) leveren strijd tegen overname van weer een deel van hun land

susya
Susiya.

Israelische militairen hebben zaterdag een groep Palestijnen aangevallen die een tent probeerde weg te halen, die kolonisten hadden neergezet op het privé lande van één van hen. Het betreft land van het dorp Susiya, dat al jaren wordt geterroriseerd door de inwoners van de gelijknamige nederzetting Susya, die vooral wordt bewoond door tot het jodendom bekeerde Nederlanders en Zuidafrikanen. Het hoofd van de gemeenteraad van Susiya, Jihad al-Nawaja’a, vertelde het persbureau WAFA dat de soldaten de dorpelingen aanvielen toen ze een tent weghaalden, die was neergezet op het land van de familie  al-Hadar, met de kennelijke bedoeling dit land te gaan gebruiken voor de uitbreiding van de nederzetting. Een van de leden van de familie al-Hadar, Mohammad al-Hadar, 35, werd gearresteerd.

vrijdag 24 oktober 2014

Israelische militairen schieten weer 14-jarige tiener dood op de Westoever


Israelische militairen hebben vrijdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten.  Dat gebeurde in het dorp Silwad bij Ramallah. Orwa Abd al-Wahhab Hammad was 14 jaar oud. Hij werd meerdere malen van dichtbij beschoten met scherpe munitie. Hij werd overgebracht naar het 'Palestine Medical Complex' waar de dood werd geconstateerd.
Het Israelische leger zei, volgens de krant Haaretz, dat de jongen van plan was geweest een molotov-cocktail te gooien naar weg nr 60 en onder vuur werd genomen toen hij de lont aanstak. Palestijnse getuigen zeiden dat Orwa van dichtbij was beschoten door een Israelische militair die de duidelijke opzet had hem te doden.

Opnieuw hevige rellen in Jeruzalem, Israel van plan het huis van al-Shaludi te verwoesten

Leden van de familie Shaludi. De vrouw die de foto vasthoudt is Abdel Rahmans moeder. (Foto AFP)

 Israel is van plan het huis van de familie van Abdel Rahman al-Shaludi ofwel te verzegelen, ofwel te vernietigen. Dat heeft de Isarelische minister van Veiligheid, Yitzhak Aharonovich, vrijdag gezegd. Al-Shaludi was de man die donderdag met zijn  auto bij de wijk Sheikh Jarrah van Jeruzalem een aantal passagiers van de sneltram aanreed, waarbij een baby overleed. Aharonovich sprak tijdens een bezoek aan de familie van de dode baby, de drie maanden oude Haya Zissel-Brown.
Israel heeft kort geleden de praktijk laten herleven van het verwoesten van huizen van van terrorisme verdachte personen. Zo werden de huizen vernield van een aantal mannen die verdacht werden van het ontvoeren en doden van drie joodse kolonisten, leerlingen van een religieuze school in Gush Etzion in mei. Het verwoesten van huizen van ''terroristen'' (laat staan van mensen die niet eens ooit voor de rechter zijn verschenen) is onmogelijk onder de Israelische wet. Maar onder het militaire bestuur van de bezette Westoever gelden heel andere regels en daar kan het wel. De familie Al-Shaludi woont echter in de wijk Silwan in het geannexeerde Oost-Jeruzalem. Als Israel hun huis inderdaad zou verwoesten, zou Israel daarmee als het ware onderstrepen dat Oost-Jeruzalem inderdaad ook bezet gebied is.

donderdag 23 oktober 2014

Kolonisten Ariël confisqueren twee ha Palestijnse grond voor uitbreiding industrieterrein

Haris - حارس : قرية حارس جديد منظر عام تصوير مشهور داوود
Haris (Foto: Palestine Remembered). 

Israelische authoriteiten hebben donderdag 20 dunam (2 hectare) Palestijns land in de buurt van de nederzetting Ariël geconfisqueerd. Het gaat om land van het dorp Haris (gouvernioraat Nablus). Isarelsiceh bulldeozers begonnen donderdag de twee dunam te egaliseren  ten behoeve van het indurstriële park van Ariël, Barkan. Tientallen inwoners van Ariël kwamen helpen om de gewassen op de velden te vernietigen.
Muhammad Suf, een van de inwoners van Haris, vertelde Ma'an dat het land eigendom was geweest van zijn grootvader Abed Daoud Jaber Suf.
De confiscatie van het land kwam op dezelfde dag dat in Bruqin het plaatselijke Comité tegen de Muur en de Nederzettingen bekendmaakte dat 15 dunam land bij dit dorp, dat iets meer naar het noorden ligt, voor confiscatie was behoed. Het land werd met confiscatie bedreigd sinds de eigenaars in Bruqin in 2013 een order hadden ontvangen om het land te ontruimen, aangezien het staatseigendom zou zijn. Een advocaat van het Comitë was erin geslaagd aan te tonen dat het land privé eigendom was, ondanks het feit dat Israel in 1968 het registratieproces van het kadaster had afgeschaft, wat het aanzienlijk makkelijker maakte grond in beslag te nemen en claims van privé-eigendom te negeren.

PCHR: "Israel schendt afspraak dat vissers uit Gaza zes mijl uit de kust mogen vissen''


Vissers uit Gaza protesteren tegen het niet nakomen door Israel van gemaakte afspraken. De foto is van maart 2013, want ook na het staakt-het-vuren van 2012 beloofde Israel de zone waarin gevist kon worden uit te breiden van drie naar zes zeemijl. En ook toen hield Israel zich niet aan de afspraak.  (Foto Joe Catron/El;ectronic Intifada)

De Israelische marine heeft woensdag  het vuur geopend op een groep vissers uit Gaza, en vervolgens vijf vissers aangehouden en hun boot in beslag genomen, meldt Ma'an News. De vijf behoorden tot de familie Bakr. Volgens Palestijnse ooggetuigen visten ze binnen de afgesproken zone van zes zeemijl uit de kust. Een Israelische militaire woordvoerster zei echter desgevraagd tegen Ma'an dat ze buiten de zone visten. De marine schoot waarschuwingsschoten af in de lucht en vervolgens ''in de buurt'' van de schepen, alvorens
een aantal vissers te arresteren, aldus de woordvoerster.
De arrestatie van de vijf viel bijna samen met het uitkomen van een rapport van het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR), over de maand september, waaruit blijkt dat Israel zich niet houdt aan de afspraken die werden gemaakt bij het tot stand komen van het laatste staakt-het-vuren in Gaza.

Baby komt om bij aanrijding in Jeruzalem, politie schiet Palestijnse bestuurder dood

Photo: Hillel Meir, Tazpit
(Foto YNet)
 
Updated.  Een baby van drie maanden is omgekomen en zeven mensen zijn gewond geraakt bij een incident in Jeruzalem waarbij een Palestijn inreed op een groep mensen die zojuist bij een station op Ammunition Hill uit de Jeruzalemse sneltram waren gestapt. De toestand van één van de gewonden, een 20-jarige vrouw is ernstig.
De politie zei dat het ongeluk opzet was geweest en noemde het ''een terreurdaad''. De bestuurder van de auto, de 20-jarige Abdel Rahman Al-Shaludi uit de wijk Silwan van Oost-Jeruzalem werd neergeschoten. Volgens de politie gebeurde dat toen hij probeerde te vluchten. Hij overleed later in een ziekenhuis. Later werd ook de 15-jarige broer van Shaludi en diens neven opgepakt.  Abdel Rahman al-Shaludi zat eerder gevangen in Israelische gevangenissen.
Palestijnse omstanders zeiden tegenover het Palestijnse persbureau Ma'an dat sprake leek te zijn geweest van een gewoon ongeluk. Shaludi had volgens hen de macht over het stuur verloren. Nadat hij met zijn auto tegen een paal tot stilstand was gekomen en uitstapte werd hij van achteren door de wachters van de sneltram neergeschoten, aldus deze getuigen. Het Wadi Hilweh Informatiecnetrum in Silwan meldde dat het Shaare Tzedek ziekenhuis had laten weten dat Abdel Rahman door drie kogels van dichtbij was getroffen en dat een daarvan zijn lever had vernield. Hij werd geopereerd maar dat had niet mogen baten.  

woensdag 22 oktober 2014

Kolonisten bouwen twee nieuwe illegale voorposten bij dorpje Yanoun

Yanun - يانون : الطريق من يانون إلى خربة يانون
De weg van Yanoun naar Khirbet Yanoun. Een van de nieuwe voorposten is op land van Khirbet Yanoun. (Foto: Palestine Remembered)

Israelische kolonisten zijn bezig twee nieuwe ''voorposten'' op te richten op land van het dorp Yanoun ten noordoosten van Nablus (en op 3 kilometer van het grotere Aqrab), zo heeft een plaatselijke activist gemeld aan het persbureau WAFA. 
De kolonisten hebben illegaal stukken land in bezit genomen, in het zuiden en ten noordoosten van Yanoun, en zijn de afgelopen maand bezig geweest met het egaliseren van land, het aanleggen van wegen en het opzetten van mobiele huizen. WAFA citeert een lid van de gemeenteraad van Yanoun die zegt dat Yanoun nu is omringd door vijf illegale Joodse voorposten.

dinsdag 21 oktober 2014

Israel sloopt drie huizen plus stallen van een Bedoeïenenfamilie in Jeruzalem

شرطة الاحتلال تهدم منزلاً وبركس تابعا لعائلة الزرعي بحجة عدم الترخيص.(عدسة:عفيف عميرة/وفا)
Foto: WAFA.

De Israelische authoriteiten hebben dinsdag drie huizen en drie schuren voor het houden van dieren verwoest in de wijk at-Tur van Jeruzalem. De huizen behoorden toe aan de Bedoeïenen-familie Zara’i, aldus Um As’ad Zara’i, de eigenares van één van de huizen. Door de sloop werden 23 mensen dakloos.
Um Zara'i vertelde het persbureau WAFA dat de gemeentelijke werkers, vergezeld van zware werktuigen en politie-eenheden, om 6 uur 's ochtends voor de deur stonden en de bewoners beval naar buiten te komen. Daarna kregen gemeentewerkers een half uur om de huizen leeg te halen. Vervolgens werden ze gesloopt, met veel bezittingen er nog in.

maandag 20 oktober 2014

Kolonisten nemen weer 10 appartementen over in Silwan in Oost-Jeruzalem

Home purchased by Jews in City of David
De site van de zender van de kolonisten Arutz 7 publiceerde deze foto met het onderschrift ''huis door Joden gekocht in de Stad van David''.

Joodse kolonisten hebben in de nacht van zondag op maandag maandag opnieuw twee appartementsgebouwen overgenomen in de wijk Silwan van Oost-Jeruzalem. Het gaat bij de gebouwen om in totaal 10 appartementen. De kolonisten namen ze om twee uur in de ochtend onder gewapende begeleiding in bezit.
De eigenaars van de gebouwen, Salah al-Rajabi en Imran al-Qawasme, hadden de gebouwen verkocht aan een Palestijn, Shams al-Din al-Qawasme, die ze op zijn beurt aan de kolonisten verkocht, aldus het Informatie Centrum van Silwan dat het nieuws bekendmaakte.
Op 30 september namen de kolonisten in Silwan al 23 appartementen over, die op - in een aantal gevallen - dubieuze manier van eigenaar waren verwisseld. De oorspronkelijke eigenaars zijn nog bezig rechtszaken aan te spannen.

Three quarters of Jewish Israelis against the establishment of a Palestinian state

U.S. Secretary of State John Kerry is welcomed by Israeli Defense Minister Moshe Ya'alon in Jerusalem on May 23, 2013. (State Dept Photo)
Minister Moshe Ya'alon of Defense recently gave a series of interviews during which he said that a Palestinian state is not what the Palestinians deserve and that ''managing  the conflict'' is the best thing to do in the interest of Israel. (The picture of Ya'alon meeting the American Secretary of State John Kerry is from  May 2013) 

This is from the site + 972:
A large majority of Jewish Israeli citizens (74 percent) oppose the establishment of a Palestinian state along the pre-1967 borders, according to anew poll conducted by the Jerusalem Center for Public Affairs, a right-wing think tank. The organization also found that 76 percent oppose a Palestinian state if it means dividing Jerusalem.
The poll surveyed 505 (only Jewish) Israelis, dividing them along their personal political orientation. Three hundred and four identified themselves as right wing, 125 as centrists and 68 as left wing. It is interesting to note that of those who consider themselves “centrists,”63 percent oppose a Palestinian state along the pre-1967 border, compared with only 19 percent who identify as left.
When it comes to Jerusalem, a not surprising majority of both rightists and centrists oppose conceding East Jerusalem to a future Palestinian state. However, while 51.5 percent of leftists support it, nearly 40 percent of them oppose it.

zondag 19 oktober 2014

Palestijns meisje van vijf sterft na - mogelijk opzettelijk - te zijn aangereden door kolonist

Einas Khalil (Foto Ma 'an)
Een meisje van vijf dat zondag op de Westoever door een auto van een kolonist is geschept, is later op de dag aan haar verwondingen bezweken, zo meldt Ma'an News op basis van verklaringen van medische bronnen..
Einas Khalil uit Sinjil in het midden van de Westoever werd zondag met haar even oude vriendinnetje Nilin Asfour aangereden door een kolonist, toen ze beiden liepen te wandelen op de hoofdweg bij het dorp. Getuigen zeiden dat de kolonist de meisjes met opzet leek te hebben aangereden.

zaterdag 18 oktober 2014

Kolonisten hakken 50-tal olijfbomen om bij Bethlehem


(Foto Palestinian tv uit 2013)

Ibrahim Abu Latifa, een inwoner van het dorp Al-Jab'a bij Bethlehem, vond zaterdag 14 omgehakte bomen in zijn  boomgaard in de buurt van het dorp. Nog eens 36 andere olijfbomen, die eigendom waren van Mohammad Ahmad Masha’la en Ali Abu Latifa, waren eveneens omgehakt door kolonisten. (Of nee, wacht. Volgens de kolonisten doen de Palestijnen dat zelf om kolonisten de schuld te kunnen geven. Het verlies aan inkomsten nemen ze dan blijkbaar op de koop toe).
Het omhakken, verbranden, of verminken van olijfbomen is een belangrijk tijdverdrijf van kolonisten op de Westoever. Dat is met name het geval in de de oogsttijd, dat wil zeggen nu, in de maanden oktober en november. Olijven zijn één van de belangrijkste bronnen van inkomsten van de boeren op de Westoever.     

Hamas valt PA aan wegens het tegenhouden van demonstraties ter verdediging van de Aqsa-moskee


Duizenden moslims namen op straat deel aan het vrijdagsgebed, omdat de Israelische politie het terrein van de Aqsa-moskee weer eens had afgesloten voor alle gelovigen benden de 50. (Foto Ma'an)

Hamas heeft scherpe kritiek geleverd op het feit dat de politie van de Palestijnse Autoriteit vrijdag in een aantal Palestijnse steden verhinderd heeft dat vreedzame marsen werden gehouden uit protest tegen de Israelische schendingen van de integriteit van de Aqsa moskee in Jeruzalem. Woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas zei in een verklaring  dat Hamas dit zag als een stap in de verkeerde richting, die ''de bezetting de kans geeft te doen waar ze zin in heeft met de Aqsa-moskee''.
Abu Zuhri kwam met zijn verklaring nadat politietroepen van de PA het houden van marsen hadden tegengehouden in de steden  Ramallah, Nablus en al-Khalil (Hebron).

donderdag 16 oktober 2014

Israelische soldaten schieten jongetje van 13 dood in dorp bij Ramallah

Bahaa Samir Badir
Bahaa Samir Badir,
Israelische militairen hebben donderdagavond een jongetje van 13 doodgeschoten in het dorp Beit Laqiya ten noordwesten van Ramallah. Bahaa Samir Badir, werd in de borst getroffen toen Israelische militairen het dorp binnenvielen, volgens medische bronnen. Dat veroorzaakte hevige bloedingen waaraan hij kort daarna overleed.
Het nieuws van de dood van Bahaa leidde meteen tot hevige rellen in Beit Laqiya. Een Israelische militaire woordvoerster had het erover dat in het dorp ''illegale opstootjes in Beit Laqiya" ontstonden en dat er toen de Israeli's het dorp wilden verlaten, ''Molotov cocktails naar de strijdkrachten werden gegooid''. De woordvoerster zei dat op het gooien van de Molotov cocktails met ''het afvuren van scherpe munitie was gereageerd''. De ''dood van een Palestijn'' werd nog onderzocht, zei ze. Daar keek de militaire politie naar.  Maar de Molotov cocktails hadden het leven van de soldaten bedreigd, zei ze nog.

Ya'alon: ''No state for the Palestinians, we just have to manage the conflict''

Moshe Ya'alon
Israel's Defense minister Moshe Ya'alon (picture) gave some interviews  about the conflict with the Palestinians which are probably respresentative for what mainstream Israelis, or the Israeli cabinet, nowadays think. Probably more so than Netanyahu's lip-service to the two state solution.
Palestinians cannot expect much from Ya'alon. Autonomy is all they can expect and that is what they already have, as far as he is concerned. He does not believe that the conflict can end, just managing it is what is in Israel's interest. About the forthcoming talks about a more permanent ceasefire in Gaza he says, that in fact nothing more is needed than already has been agreed upon. ''A seaport - an airport, those are pipedreams. Even Hamas understands that these things are not on our agenda or that of the PA or Egypt.”

I quote some parts of the interviews in Israel Hayom and Haaretz:
The Palestinian Arabs will not have a “state” but rather an “autonomy”, Defense Minister Moshe Ya’alon told the Israel Hayom daily newspaper in an interview published Wednesday. “Our efforts to create shortcuts over the last two decades -- from Oslo until present day -- have all failed,” he said. “We know how to live with it. It is certainly not necessary to control them. We can give them political autonomy like they have now,” said Ya’alon.

Palestijnse politie doodt man in Hebron


Foto: Ma'an.

Politie-eenheden van de Palestijnse Autoriteit hebben in de nacht van woensdag op donderdag een man doodgeschoten in Hebron. Dat gebeurde tijdens een razzia waarbij ze probeerden meerdere gezochte misdadigers te arresteren Volgens kringen in de veiligheidstroepen ontstond daarbij een vuurgevecht waarbij de 25-jarige Bilal al-Rajabi, dodelijk gewond raakte. Hij stierf later in een ziekenhuis, meldt het persbureau Ma'an.
Volgens de politie van de PA waren het de gezochte personen die het eerst begonnen te schieten. Zeven politiemannen raakten gewond, één van hen verkeert in levensgevaar. Woordvoerder Adnan al-Damiri van de politie zei dat 21 mensen werden opgepakt in het gebied Jabal al-Jawhar. Ook werden diverse gestolen auto;s teruggevonden. Volgens de woordvoeder wordt naar de dood van Rajabi een onderzoek ingesteld.

woensdag 15 oktober 2014

Voor derde achtereenvolgende dag onlusten op het terrein van de Aqsa moskee in Jeruzalem


Rechtse Joden mochten woensdag de ´´Tempelberg´´ op, terwijl moslims van onder de 50 en alle moslim-vrouwen ´´om veiligheidsredenen´´ werden geweerd. De politie alle Palestijnen van het terrein had  verwijderd en naar de moskee had gedreven. (Foto Ma´an).

Voor derde keer in drie dagen zijn woensdag tere gelegenheid van het joods Sukkot-feest ongeregeldheden uitgebroken op het terrein rond de Aqsa moskee in Jeruzalem, aldus het persbureau Ma'an. Hetzelfde gebeurde overigens ook bij de eerdere feesten van Rosh Hashana, het joodse nieuwjaar, en Yom Kippur, Grote Verzoendag. De reden was bij  alle gelegenheden dat Israel gelovige moslims verhinderde in de Aqsa moskee te bidden, en het gebied ´´schoonveegde´´ om rechtse Israel´s de gelegenheid te geven het gebied, de ´´Tempelberg´´, te bezoeken.

Kolonisten stelen olijvenoogst, ezel en gereedschap en ranselen Palestijnse vrouw af

Activist Rabbi Yehiel Grenimann and others from Rabbis For Human Rights join members of the Palestinian Awwad family picking olives in the West Bank village ...
Rabbijn Yehiel Grenimann van ´´Rabbis For Human Rights´´ plukt samen met leden van de Palestijnse familie Awwad olijven in de plaats Awarta bij Nablus op maandag 13 oktober 2014. De Rabbijnen voor de mensenrechten geven deze bescherming aan Palestijnse families tegen overvallen van kolonisten tijdens de olijvenoogst al zo´n tien jaar, maar helaas zijn ze maar met weinigen en dus niet steeds overal present, zoals uit het stukje hieronder blijkt. (Foto: AP/ Nasser Ishtayeh)

Israelische kolonisten uit de nederzetting Avnei Hefetz hebben dinsdag de olijvenoogst gestolen van Abdel Rahman Rajab bij Tulkarm in het noorden van de Westoever, meldt een correspondent van het Palestijnse persbureau WAFA. Rajab, zei dat tien grote zakken gevuld met olijven verdwenen waren toen hij terugkeerde naar zijn land. Ook zijn ezel en landbouwwerktuigen waren meegenomen.
Rajab was eerder ,met zijn vrouw en drie zoons bezig geweest de olijven te oogsten, maar zij werden gestoord door drie kolonisten die hen met stenen begonnen te bekogelen. Ze hadden moeten vluchten nadat zijn vrouw gewond was geraakt aan haar schouder en zijn achtjarige zoon aan een been.

dinsdag 14 oktober 2014

Kolonisten stichten brand in moskee in dorp bij Nablus

Araqba mosque torched
(Foto: Rabbis for Human Rights).

Joodse kolonisten hebben in de vroege ochtend van dinsdag een moskee op de Westoever aangevallen en brand gesticht. Ooggetuigen zeiden dat de kolonisten kort na middernacht aankwamen bij de Abu Bakr moskee in Aqraba (ten westen van Nablus), er er leuzen op kalkten als ''Prijskaart'' en ''Kahane"' (een verwijzing naar een bekende racistische Amerikaans-Israelische politicus wiens partij indertijd werd verboden in Israel). Vervolgens goten ze benzine uit en staken de moskee in brand. De moskee werd licht beschadigd. Een gedeelte van de vrouwenruimte verbrandde, een aantal ramen sneuvelde en ook de deur werd beschadigd.

Bristish parliament votes in favor of recognition of the state of Palestine

Protesters in London during Operation Protective Edge.
Thousands demonstrated in London on 19 July 2014 against Israel's onslaught in Gaza (Photo: AP) 

The British parliament voted Monday in favor of a non-binding motion to recognize the state of Palestine, in a majority vote of 274-12. The vote followed a debate that lasted nearly five hours. It has no practical significance since it does not oblige the British government to change its current policy of recognizing Palestine only after a peace deal is reached between Israel and the Palestinians.

maandag 13 oktober 2014

Gaza donor conference raises 5,4 billion dollar

Reuters The Egyptian president Al-Sissi is seated between Palestinian president Abbas and the Norwegian foreign minister Brende during the opening of the conference. (Photo: Reuters)

A donor conference in Cairo to raise money to aid the Gaza Strip after this year's war between Hamas and Israel ended with pledges of $5.4 billion. Norway's foreign minister Borge Brende, who co-chaired the one-day meeting with Egypt, said pledges of $5.4 billion have been made, but that only $2.7 billion of that money would be dedicated to the reconstruction of the coastal strip. Brende did not say what the other half of the funds would be spent on. Other delegates have spoken of budgetary support, boosting economic activity, emergency relief and other projects.Palestinian President Mahmoud Abbas has sought $4 billion for Gaza's recovery.

zondag 12 oktober 2014

'Zonder Israel aansprakelijk te stellen zal de situatie in Gaza nooit verbeteren'


Een woonwijk van Beit Hanun (Foto Wikipedia/B'tselem)

Een donorconferentie voor de herbouw van het door de Israelische aanval van juli en augustus verwoeste Gaza is eind vorige week van start gegaan in de Egyptische hoofdstad Cairo. Zo'n 30 landen nemen eraan deel en de  verwachtingen zijn eigenlijk niet heel hoog gespannen. De bedragen die worden gevraagd zijn gigantisch en het is de vraag waar het geld vandaan moet komen in een tijd waarin de crisis in de wereldeconomie nog lang niet over is.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, vraagt om een een bedrag van 1.6 miljard dollar (1.3 miljard euro). De VN-organisatie voor de Palestijnen, UNRWA heeft becijferd dat bedrag nodig te hebben. De Palestijnse regering gaat nog veel verder en heeft een document van 76 pagina's voorbereid waarin om een bedrag van $4 miljard wordt gevraagd, waarvan het grootste deel zal moeten gaan naar de nieuwe huizen voor de ongeveer 100.000 mensen die door de inval dakloos zijn geworden.

zaterdag 11 oktober 2014

Israelische kolonisten vernielen olijfbomen bij dorp Yasuf

Yasuf - ياسوف : ياسوف
Yasuf (Foto: Palestine Remembered).

Enkele tientallen Israelische kolonisten uit de nederzetting Tapuah hebben vrijdag olijfbomen vernield en in brand gestoken van het Palestijnse dorp Yasuf in de regio Salfit. Het was de tweede aanval in de regio in even zoveel dagen. Israelische militairen stonden erbij en keken toe, meldden ooggetuigen.
De bomen die geslachtofferd werden behoorden toe aan Nafiz en 'Issam Ali Mansour. 'Issam Abu Bakr, de burgemeester van Salfit, waarschuwde de boeren dat zij land in de buurt van nederzettingen beter in groepen kunnen bewerken om beter voorbereid te zijn op dit soort aanvallen.

vrijdag 10 oktober 2014

Bedoeïnen in noorden van Westoever moeten weer tijdelijk wijken voor militaire oefeningen


Khirbet Ras al-Ahmar.

Israel heeft (opnieuw) een aantal Bedoeïenenfamilies in het noorden van de Westoever het consigne gegeven om hun spullen te pakken en een tijdje te verdwijnen, omdat Israel hun woonplaats wil gebruiken voor militaire oefeningen. Het hoofd van de Raad van dorpen in de Wadi al-Maleh, Aref Daraghmeh, vertelde PNN (Palestinian  News Network) dat 16 families in Ras al-Ahmar te horen hadden gekregen dat zij hun gebied moeten verlaten tussen de 19e en de 21ste van deze maand.
Drie andere families in Al-Burj kregen een vergelijkbare mededeling. Zij moeten hun woonplaats verlaten van de 22ste tot de 29ste.
We moeten hierbij bedenken dat het hierbij gaat om uitgebreide Bedoeïenen families. In het geval van de 16 families in Khirbet Ras al-Ahmar gaat het om 165 mensen, onder wie 102 kinderen. In maart van dit jaar moesten zij ook al tijdelijk vertrekken. En ook dat was niet voor het eerst.

donderdag 9 oktober 2014

Kolonisten vernielen meer dan 200 bomen in de buurt van Bethlehem en stelen de olijven

Nahhalin - نحّالين : مستوطنة بيتار المقامة على أراضي نحالين ,حوسان ووادي فوكين
 De nederzetting Betar Illit (Foto Palestine remembered)

Israelische kolonisten hebben donderdag weer enkele tientallen olijfbomen vernield. Ditmaal waren het kolonisten uit de nederzetting Betar Illit, in de buurt van Bethlehem,, die is gebouwd op grond die is afgepakt van de Palestijnse plaatsen Nahhalin, Husan en Wadi Fuqin. Volgens Hassan Burejiya, een activist van het comité tegen de nederzettingen in Bethlehem, vernielden zij 38 olijfbomen die toebehoorden aan inwoners van het dorp Husan. Ook werden de olijven van de bomen geoogst.
Behalve dat werden ook ongeveer 200 olijfbomen van Mahmoud ‘Atiyya Shousha, en een gebied vlak bij de nederzetting, omver gehaald.

woensdag 8 oktober 2014

Botsingen bij de Aqsa-moskee ter gelegenheid van het Loofhutten-feest


Politie op het terrein van de Tempelberg / Haram al-Sharif na het uitbreken van clashes. De foto (van AFP) is van dinsdag 7 oktober. Toen waren er ook al botsingen

Twee versies van dezelfde gebeurtenissen:
Drie politiemannen (sommige bronnen zeggen: vier politiemannen) zijn woensdagochtend gewond geraakt op de Tempelberg in Jeruzalem tijdens botsingen met Palestijnen, die uitbraken nadat het gebied open gegaan was voor bezoekers. Gemaskerde Palestijnse relschoppers gooiden stenen, vuurwerk en zelfs twee  molotovcocktails naar de politie. De politie dreef de relschoppers terug in de Aqsa moskee en sloot de deuren daarna af. De licht gewonde politiemannen werden ter plekke behandeld. De politie meldde dat de situatie onder controle was en dat het terrein weer open was voor bezoekers.
Dat is wat de de Israelische kranten Haaretz,  YNet, The Times of Israel en The Jerusalem Post over de botsingen meldden.
Nu de Palestijnse pers:

dinsdag 7 oktober 2014

Hezbollah claims responsiblity for blast that wounds two Israeli soldiers

The scene of the explosions (Photo: Aviyahu Shapira) 
The site of the explosion (Photo Aviyahu Shapira/YNet) 

Hezbollah claimed responsibility for planting a bomb that wounded two Israeli soldiers on the south Lebanon border Tuesday, according to a statement issued by the resistance group.''The brigade of the martyred Ali Hasan Haidar of the Islamic Resistance set off an explosive device under an Israeli patrol in the Shebaa heights, which led to several casualties among the ranks of the occupying soldiers,” read the statement.
The brigade responsible for setting off the explosive device was named after 25-year-old Ali Hasan Haidar, a Hezbollah explosives expert, who was killed while trying to dismantle four Israeli listening devices planted on Hezbollah's telecommunications network in Adloun, south Lebanon last month. Some reports say that he was killed because Israel detonated the devices by remote control when he was at work.

Olijfbomen vernield op de Westoever - ''bloedsprookjes'' volgens de kolonisten

Olive harvest 'blood libel' in Samaria
Illustratie van Arutz 7.

Israelische kolonisten hebben maandag meer dan 100 olijfbomen vernield in de buurt van de stad Nablus op de Westoever, zo heeft Ghassan Daghlas, de functionaris die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de kolonisten volgt, gemeld. Kolonisten uit de nederzetting Tuffah vernielden of verminkten ongeveer 100 bomen die toebehoorden aan inwoners van het dorp Yasuf. Ook werd een 20-tal bomen omgehakt van de plaats Burin en en werd een deel van de olijvenoogst gestolen van de plaats Awarta.
Het is weer ongeveer de oogsttijd van de olijven . Dat betekent gewoonlijk een toename van vernielingen van bomen, diefstal van de oogst en incidenten waarbij boeren wordt verhinderd hun bomen te benaderen met het oogmerk te verhinderen dat zij de oogst binnen halen.
De site van de tv van de kolonisten, Arutz 7 gaf maandag een staaltje van hoe de kolonisten deze zaak zien. De site publiceerde het verhaal dat ''het olijfbomen bloedsprookje'' weer de kop opsteekt, een referentie aan het aloude antisemitische verhaal dat Joden christelijke kinderen plachten te slachten om hun matzes (platte broden voor Pesah, het passfeest) mee te bakken.

zondag 5 oktober 2014

Israel verhindert bijeenkomst bij publicatie PLO-brochure over 'verjoodsing' van Jeruzalem


Orient House

Israelische eenheden zijn donderdag het Issaf Nashashibi Culturele Centrum in de wijk Sheikh Jarrah van Oost-Jeruzalem binnengedrongen en hebben het houden van bijeenkomst verhinderd ter gelegenheid van het verschijnen van een nieuwe publicatie van de Afdeling voor Zaken betreffende de Onderhandelingen van de PLO (the PLO – Negotiations Affairs Department, PLO-NAD), meldt het Palestijnse persbureau WAFA.
Volgens het PLO-NAD hadden diplomaten uit 20 landen en tal van vertegenwoordigers van organisaties in Jeruzalem laten weten dat zij de bijeenkomst ter gelegenheid van het verschijnen van “Altering the Character of Jerusalem: The Forced Closure of Palestinian Institutions in Palestine’s Capital'', hadden willen bijwonen.
De betreffende publicatie, die onder meer het illegaal sluiten door Israel van een groot aantal Palestijnse instellingen in Oost-Jeruzalem beschrijft, is hier te vinden.

vrijdag 3 oktober 2014

Sweden will recognize the State of Palestine

De Zweedse premier Stefan Löfven
De nieuwe Zweeds premier Stefan Loefven (Foto EPA)

The prime minister of the Kingdom of Sweden on Friday said that the country would recognize the State of Palestine, becoming the first major Western European state to do so. Prime Minister Stefan Loefven said during his inaugural address that "the conflict between Israel and Palestine can only be solved with a two-state solution, negotiated in accordance with international law."
"A two-state solution requires mutual recognition and a will to peaceful coexistence. Sweden will therefore recognize the state of Palestine," he added.

Eid said, khatima tova

Dit is een foto is van is de Ibrahimi moskee in Hebron, met rechts nog net zichtbaar de minbar (preekstoel) die in de 12e eeuw werd geschonken door Salah ed-Din (Saladin). Op een dag als deze, waarop Yom Kippur wordt gevierd, is de moskee echter gesloten voor moslims. In de moskee is namelijk al sinds de jaren '80 door de kolonisten in Hebron met goedkeuring van het militaire gezag ook een synagoge gevestigd. En op joodse feestdagen is de hele moskee een synagoge. Dat de moslims toevallig op deze dag ook hun offerfeest, Eid al-Adha, vieren, maakt geen moer uit.
 Ik wil luid en duidelijk gezegd hebben dat ik dit een grof schandaal vind,. zoals ik het trouwens in het algemeen een schandaal vind dat er überhaupt een synagoge is gevestigd in die moskee. Stel je voor dat het omgekeerd zou zijn!  Het gaat in tegen alles wat mij ooit is bijgebracht als essentie van het joodse geloof en het zou prettig zijn als meer joden tot zich door lieten dringen wat daar gebeurt.
Dat gezegd hebbend wens ik al mijn islamitische en Joodse vrienden een ''Eid said'' en ''khatima tova''. Nog vele jaren. 

donderdag 2 oktober 2014

Vrede Nu: overname 23 huizen in Silwan door kolonistenorganisatie stemt tot grote ongerustheid


Silwan (Illustratie Vrede Nu)

Ik kom terug op de nachtelijke overname, dinsdag, van 23 appartementen in Silwan (Oost-Jeruzalem) door kolonisten van de organisatie Elad. Het was de grootste overname (lees: overval) die tot nu toe ooit is uitgevoerd door kolonisten bij hun streven om Oost-Jeruzalem je verjoodsen. Dat op zich is al een reden om er wat langer bij stil, te staan. Er zijn weinig gebeurtenissen van de afgelopen tijd, die, samen met de gestaag voortgaande bouw van steeds meer huizen in de ring van nederzettingen om Jeruzalem heen, die zó duidelijk maken wat de verjoodsing van de stad inhoudt en waar het naar toe gaat.
De overname maakt het mogelijk dat zo'n 23 nieuwe kolonisten families (waarschijnlijk zo'n 100 mensen) zich in Silwan gaan vestigen. Er wonen nu 95 kolonistenfamilies. Dat betekent een toename van 25%. Het hierboven afgebeelde kaartje van Vrede Nu is waarschijnlijk nog welsprekender over wat er gaan de is in Silwan.

Groen licht voor de bouw van 2.610 woningen in nieuwe nederzetting in Oost-Jeruzalem

(Illustratie Peace Now)

Israel heeft vorige week de uiteindelijke goedkeuring verleend aan het bouwen van 2.610 nieuwe woningen in de wijk Givat Hamatos, meldt de Israelische NGO Vrede Nu. Het plan was al ouder, de planningscommissie keurde het al goed in december 2012, maar tot nu toe was de uitvoering ervan tegengehouden. Via de publicatie van een een officiële advertentie heeft het plan nu het definitieve groene licht gekregen. Nu kunnen tenders (biedprocedures voor de uitvoering van het project) worden uitgeschreven en binnen enkele weken of maanden kan dan met de bouw worden begonnen.
De Amerikaanse president Obama heeft tijdens zijn gesprek met de Israelische premier Netanyahu zijn ''grote ongerustheid'' uitgesproken dat Israel de plannen doorzet om in dit ''gevoelige gebied'' in Jeruzalem te gaan bouwen, maakte de woordvoerder van het Witte Huis, Josh Earnest, bekend.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...