zondag 24 september 2023

Israeli's vallen vluchtelingenkamp binnen, doden twee man en vernielen infrastructuur

 
Israelische militairen zijn zondagmorgen het vluchtelingenkamp Nur Shams bij Tulkarem binnengevallen met een groot aantal gepantserde jeeps en tenminste twee gigantische D-9 bulldozers. De bulldozers hebben eerst de hoofdstraat van het kamp, die ook de verbinding verzorgt met Jenin en Nablus, grondig vernield. Vervolgens werden zijstraten en -straatjes aangepakt, evenals winkels en tal van auto's, waarbij bovendien forse schade werd toegebracht aan elektriciteitskabels en waterleidingbuizen, Volgens het Israelische leger werden daarbij ook onder het afgeschaafde asfalt de nodige bommen aangetroffen, terwijl ook flink wat gasflessen die voor dat doel geschikt waren in beslag werden genomen.

 Voordat het zover was hadden sluipschutters positie gekozen op de daken, Zij konden echter niet verhinderen dat de troepen onder vuur werden genomen. De militairen schoten zelf met scherp en traangas- en flitsbommen.  Daarbij werden twee mannen met schoten in het hoofd gedood: de 21-jarige Osaid Farhan Jab'awi en later ook de 32-jarige Abdul-Rahman Suleiman Abu Daghash. Ook een Israelische militair raakte gewond door kogelscherven. Verder werden diverse bommen tot ontploffing gebracht, waarvan één vlakbij een jeep die later moest worden weggesleept. Ambulances werden tegengehouden, maar ambulancebroeders trokken zich daar bij de gewonde Osaid niets van aan, waarop een jeep probeerde de ambulance te rammen. Het aantal in 2023 door Israelisch toedoen gesneuvelde Palestijnen is door de dood van Jab'awi en Abu Daghash op 241 gekomen. 

Interieur van de universiteit van Bir Zeit na de bestorming (foto al-Quds)
 Zaterdagavond werd door een 100-tal betogers gedemonstreerd bij het grenshek met Gaza. Nadat volgens het Israelische leger schoten vanuit Gaza zouden zijn afgevuurd schoot een Israelische drone op de betogers, waarbij twee demonstranten gewond raakten. Zondagmorgen bestormden legereenheden de campus van de universiteit van Bir Zeit en arresteerden daar zeven studenten, onder wie de voorzitter van de studentenraad Abdul-Majid Hassan, terwijl ook schade werd toegebracht aan bezit van de universiteit. Het universiteitsbestuur heeft een scherpe veroordeling van deze schending van de internationale norm van de onschendbaarheid van universiteiten en vergelijkbare instellingen laten horen. Via advocaten en mensenrechteninstituties wordt gekeken wat voor de studenten kan worden ondernomen.

vrijdag 22 september 2023

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan
Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 18-jarige man doodgeschoten. Volgens het Palestijnse miniserie van Gezondheid ging het om Abdallah Emad Abu Hassan uit de nabij gelegen plaats Jalazoun. Hij was in de buik getroffen en overleed in het ziekenhuis. Volgens zijn broer was hij lid van de Jenin-Brigade en was hij van Jalazoun naar Kafr Dan gegaan om slag te leveren met de bezettingstroepen. Hij was het vijfde slachtoffer in Jenin in omgeving van deze week.

Ik moet iets rectificeren van het nieuws van woensdag. Gemeld werd dat bij een inval in het vluchtelingenkamp de 22-jarige Rafat Omar Khamayseh als eerste werd gedood. Rafat was echter geen 22 maar slechts 15 jaar oud. Volgens een mededeling van Defense for Children International-Palestine (DCIP) verliet hij het huis van zijn grootvader toen hij de Israelische undercover soldaten uit een auto met Palestijnse nummerplaten zag stappen. Hij rende weg en schreeuwde intussen om zijn medeburgers te waarschuwen ''Undercover, undercover''. Een soldaat achtervolgde hem en schoot hem vanaf een meter of tien neer. Een buurman kwam hem te hulp en wierp zich op hem toen hij opnieuw werd beschoten en heeft hem vervolgens over de grond rollend zijn huis binnengebracht. Daar is hij meer dan een uur gebleven, wachtend op een ambulance, die niet kwam omdat de Israeli's alle verkeer tegenhielden. Hij was in zijn onderbuik getroffen door een kogel die er boven in zijn borst weer uit was gekomen en hij bloedde hevig uit neus en mond. Toen hij tenslotte in het ziekenhuis belandde had hij al geen pols meer.  Het aantal slachtoffers van Israels optreden staat intussen na de laatste zeven doden  op 239.

Israel heeft bij een inval in Nablus donderdagavond ook een van de leiders van de Lion's Den, Khaled Tbeilah, gearresteerd.  Zijn huis werd ingesloten en met diverse raketten bestookt, terwijl intussen ook slag werd geleverd met protesterende omstanders, die met stenen gooiden, met explosieven gooiden en de troepen beschoten. Eén man liep kogelwonden op, een andere werd geraakt door fragmenten van kogels, vier werden getroffen door rubberkogels en twee man werden overreden door een jeep. De man om wie het ging, Tbeilah, is overgedragen aan de Shin Bet.

woensdag 20 september 2023

Israeli's doden zes Palestijnen in Jenin, Gaza en Jericho in 24 uur

Dirgham al-Akhras
 Israelische militairen zijn woensdagochtend undercover het Aqabat Jaber-vluchtelingenkamp bij Jericho binnengevallen en hebben daar een Palestijn doodgeschoten en twee anderen gearresteerd. De Palestijn, de 19-jarige Dirgham Mohammed Yahya al-Akhras, was het zesde slachtoffer van Israelisch optreden binnen 24 uur. Eerder werden bij een inval in het Jenin-vluchtelingenkamp drie jongeren doodgeschoten en 30 mensen verwond,van wie één zo ernstig dat hij woensdag alsnog overleed. Verder werd in Gaza dinsdagavond  het vuur geopend op een protestoptocht bij de grens waarbij één jongen werd gedood en er 11 gewond raakten. 

Twee dagen na de feestdagen van Rosh Hashana (Joods Nieuwjaar) waarbij het leger gedwongen stil zat, hebben de ordebewakers van de Westoever hun werk weer opgepakt en de resultaten zijn er naar. In het vluchtelingenkamp Aqabat Jaber rezen protesten toen de undercover eenheid het kamp binnenviel. De soldaten reageerden met een barrage van scherpe munitie, ''rubberkogels''  en traangas. De ongewapende Dirgham al-Akhras werd in het hoofd getroffen en overleed. Later kwamen reguliere soldaten in jeeps het  kamp binnen, vielen huizen binnen, richtten flink wat vernielingen aan en arresteerden twee man.

De drie van Jenin

In het vluchtelingenkamp Jenin ging het er de avond tevoren eveneens hard aan toe. Een undercover-eenheid trok het kamp binnen en vuurde een paar salvo's met scherpe munitie af teneinde iedereen van de straten te verjagen. Vervolgens werden twee huizen omsingeld waarop een aantal raketten werd afgevuurd. Twee mannen werden gearresteerd van wie één. een 65-jarige man, weer werd losgelaten toen hij een hartaanval kreeg. Zijn eveneens gearresteerde neef werd toen ook weer in vrijheid gesteld. Bewoners protesteerden en gooiden met stenen naar de militairen die op hen vuurden ook en zelf ook onder vuur werden genomen door vrijheidsstrijders. Het eind was dat drie man werden gedood: Mahmoud Ali Nafe' Sa'adi (23), Mahmoud Khaled Ar'arawi (24) en Rafat Omar Khamaisa (22). Een vierde man,  Ata Yasser Ata Moussa (29) overleed woensdag. Tijdens de aanval op het kamp vuurde een drone een raket af op een paal van het elektriciteitsnetwerk waardoor een deel van het kamp zonder stroom in het donker kwam te zitten. Ook een toren van een moskee werd aangevallen.

Ata Moussa
In het dorp Jalboun, ten oosten van Jenin, vielen eveneens tientallen gewonden, vooral door traangas, bij een militaire inval. De militairen sloten het dorp af met versperringen in de straten, inspecteerden diverse huizen (waarbij schade werd aangericht) en controleerden identiteitskaarten, daarbij veel traangas- en flitsbommen afschietend. Ze hadden een dag tevoren de bovenverdieping van het huis van Emad Fahmi Abu Rob gevorderd als uitkijkpost en dat volgehangen met Israelische vlaggen.

In Gaza schoten de Israel's dinsdagavond Yousef Salem Yousef Radwan (25) uit Bani Soheila bij Khan Younis (in zuid Gaza) dood bij een optocht bij het grenshek. Elf anderen waakten gewond,van wie twee levensgevaarlijk gewond. Ze werden naar het Shifa-hospitaal vervoerd. Met de optocht protesteerden de Palestijnen tegen de voortgezette belegering van Gaza en de constant slechte behandeling van de gevangenen in Israelische gevangenissen, 

donderdag 14 september 2023

Vijf doden en 25 gewonden bij mysterieuze explosie aan grens van Gaza

 
Bij een mysterieuze explosie aan de grens van Gaza met Israel zijn  woensdag vijf Palestijnen gedood en 25 gewond geraakt. Een van de vijf doden is de zoon van een kopstuk van Hamas. De explosie vond plaats tijdens een mars van Hamas ter herdenking van de terugtrekking van Israel uit Gaza op 12 september 2005. 

De oorzaak van de explosie is vooralsnog onbekend. Sommigen zeiden dat het ging om explosief materiaal dat één van de deelnemers bij zich droeg en dat te vroeg was geëxplodeerd, Ooggetuigen zeiden echter ook dat een Israelische explosievenexpert naar  de site was gekomen en dat Israelische militairen het vuur openden op iedereen in de buurt die de plaats wilde verlaten, tot het moment dat de bom afging.  

De vijf doden waren Mohammed Omar Qaddoum, Ra'ed Rawhi Ramadan, Abdul-Nasser Rami Nofal (18), Ali Jum'a Ayyad en Baraa Wael al-Zard (18 en de zoon van een leider van Hamas). Allen waren rond de 20. De Israelische militairen vuurden met scherp en traangas op de betogers waarbij vijf mensen schotwonden opliepen. De vijf werden afgeleverd bij het Shifa-hospitaal.  Een man werd aan het hoofd getroffen door een traangasgranaat.

Bij gevechten in Ein al-Helweh in Libanon 15 doden en 150 gewonden

Bij gevechten in het Palestijnse vluchtelingenkamp Ein al-Helweh bij Sidon in Libanon zijn woensdag opnieuw doden en gewonden gevallen. De gevechten braken vorige week uit en verschillende pogingen om er een eind aan te maken, waarbij onder meer gesprekken plaatsvonden tussen afgezanten van Fatah en Hamas, bleven tot nu toe zonder resultaat. Woensdagmiddag braken opnieuw gevechten uit die duurden tot middernacht. Het dodental staat nu op 15 gesneuvelden en ruim 150 gewonden.

 De gevechten van woensdag waren extra heftig,waarbij voor het eerst onder meer nieuwe raketgranaten werden afgeschoten en ook lichtkogels werden gebruikt. De strijd gaat tussen al-Fatah en groepen islamisten die zich onder meer Jund Allah noemen, soldaten van God. Er werd geschoten aan de  zuidoostkant van het kamp en ook in het noorden, Verschillende huizen gingen in vlammen op.  Er waren ook nieuwe groepen ontheemden. 

In de Libische stad Derna wordt gerekend op mogelijk 20.000 doden

(Foto's Facebook)

 Inwoners van de zwaar getroffen stad Derna in Libië zijn dezer dagen vaak aan de kust te vinden waar hulpverleners met regelmaat lijken uit de zee vissen. De Wadi Derna, die door de stad loopt en onder normale omstandigheden een bijna droge bedding is, is nadat twee dammen waren doorgebroken door de stad geraasd met medeneming van alles wat hij op zijn weg vond, van hele flatgebouwen met slapende families er nog in tot bomen, auto's, huisraad, kleding en wat je maar kan bedenken. De zee speelt nu met regelmaat de lichamen weer aan en de inwoners hopen familieleden en vrienden te herkennen.  

De omvang van de ramp werd langzaam duidelijk. Nadat eerst was gesproken van 10.000 vermisten, sprak de burgemeester van Derna, Abdulmenam al-Ghaithi, woensdag van mogelijk 18.000 tot 20,000 doden, waarbij hij zich baseerde op de aantallen inwoners van de getroffen wijken. Voorlopig is er echter niemand die het weet. Er zijn ruim 7.000 doden geteld tot nu toe. Hulpverleners uit Egypte,Tunesië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar zijn volop bezig. Sommigen kunnen hun eigen slachtoffers ophalen, zoals de (tot nu toe) 145 Egyptische slachtoffers. Er zijn trouwens ook 30.000 mensen die nu zonder huis zitten.


De vraag is hoe dit heeft kunnen gebeuren. En het antwoord is een samenkomst van een ''failed state'' en de klimaatopwarming, De storm Daniël was een nieuw type storm die zich aandiende onder invloed van de klimaatverandering. Een soort mediterrane cycloon die voor een gigantische regenval zorgde. Te veel regenval voor de dammen boven de stad, die te lijden hadden van een gebrek aan onderhoud doordat het land gespleten is sinds de dood van Qadhafi. De twee elkaar bestrijdende regeringen hadden andere dingen aan hun hoofd dan klachten over scheuren in een paar dammen, Ze schijnen nu overigens redelijk samen te werken bij de afwikkeling van de ramp.

dinsdag 12 september 2023

Meer dan 3.000 doden in Libië als gevolg van zware storm Daniël

(Foto van Facebook)

Het dodental van de zware overstromingen die storm Daniël in de oostelijke provincie Cyrenaica van Libië heeft veroorzaakt is boven de 3.000 gekomen. Dat heeft  minister Othman Abdel Jalil in de regering die het oosten bestuurt meegedeeld. Hele wijken zijn weggespoeld, Vooral de stad Derna is zwaar getroffen als gevolg van twee dambreuken, Zo'n 700 lijken zijn intussen verzameld en op de begraafplaats gelegd terwijl het zoeken doorgaat

De dambreuken vonden plaats in de nacht en terwijl de meeste mensen sliepen. Het water steeg toen plotseling wel drie meter. Volgens minister Jalil van Gezondheid is het dodental nu de 3.000 gepasseerd. Er is een aantal van zeker 5.000 mensen vermist. Minister Jalal vreest dat  het dodental wel tot 10.000 zou kunnen stijgen. Een andere minister, Hichem Chkouiat van luchtvaart, noemde de situatie in Derna desastreus met lijken die overal liggen, in zee, in valleien en onder gebouwen. Hij schatte dat zeker 25% van de stad is verdwenen.

Video's die door inwoners online waren gezet toonden gigantische vernielingen. Hele wijken waren weggevaagd langs de rivier die door de stad loopt. Hoge gebouwen die verder van de rivier afstonden waren gedeeltelijk ingestort, auto's waren kriskras opgestapeld. De Presidentiële Raad die in Tripoli is gevestigd heeft voor het hele land de noodtoestand afgekondigd.

Buiten Derna werden 12  doden gemeld in de oostelijke stad Bayda en zeven anderen in de kuststad Susa. Nog eens zeven doden waren in de steden Shahatt en Omar al-Mokhtar. Foto's uit Oost-Libië lieten mensen zien die waren gestrand op het dak van hun auto's. Het was de zwaarste storm die Libië ooit heeft moeten doorstaan. Daniël is intussen op weg naar Alexandrië in Egypte.

zondag 10 september 2023

Israeli's doden 16-jarige met schot in de rug

Milad al-Raí
 Israelische troepen hebben zaterdagavond in het Arroub-kamp bij Hebron een kind doodgeschoten. Volgens een correspondent van het Palestijnse persbureau Wafa vuurden zij tijdens een razzia in het kamp traangas en scherpe munitie af op een groep kinderen die protesteerden tegen hun optreden. Daarbij werd de 16-jarige Milad Munther al-Ra'i in de rug getroffen. Personeel van de Rode Halve Maan probeerden hem te reanimeren voordat hij bij het Yamama-ziekenhuis in Bethlehem werd afgeleverd. Desondanks overleed hij. Het aantal Palestijnse doden als gevolg van Israelisch optreden is daarmee gestegen tot 232.

Het was overigens niet het enige slachtoffer. In de noordelijke Jordaanoever werd zaterdag een Palestijn die zijn kudde aan het weiden was ten oosten van het dorp al-Farsiyeh, aangevallen door kolonisten. Hij belandde met een gebroken arm in een ziekenhuis. In al-Khadr bij Bethlehem liep een Palestijn, Ashraf Ali Ghuneim, twee gebroken benen op toen hij en zijn familie werden aangevallen door een groep kolonisten van de nederzetting Neve Daniel die grenst aan het land waar zij wonenEerder die dag lanceerde een groep kolonisten een aanval op huizen in de wijk Khalayel al-Loz waarbij stenen werden gegooid en het vuur werd geopend. Dit soort aanvallen zijn de laatste tijd enorm toegenomen. Ze vinden vrijwel elke dag plaats, vaak onder toezicht van het leger.

zaterdag 9 september 2023

Zware aardbeving bij Marrakesh in Marokko, dodental boven de 2.000

(Foto's van Facebook)

Updated. Een sterke aardbeving - 6.8 op de schaal van Richter - heeft vrijdagavond plaatsgevonden in het Marokkaanse Atlasgebergte op ongeveer 75 kilometer van Marrakesh. Er werden in totaal drie schokken gevoeld. De kracht was zodanig dat tot in de Marokkaanse hoofdstad Rabat, op honderden kilometers afstand de beving werd gevoeld.

In Marrakesh is de schade groot. Straten in het historische centrum liggen bezaaid met puin. Op diverse media was een foto te zien van een afgebroken toren van een moskee. Diverse historische gebouwen zijn ingestort of beschadigd, Ook de muur om het oude stadsgedeelte heeft schade opgelopen. In de Atlas is de situatie vooralsnog onoverzichtelijk.Veel dorpen zijn erg lastig bereikbaar en daar zijn nog geen hulpverleners aangekomen. Geprobeerd wordt de wegen van stenen en puin te ontdoen om ze begaanbaar te maken. Het hoofd van een plaats in de Atlas meldde dat de elektriciteit op verschillende plaatsen was uitgevallen en wegen waren geblokkeerd.

Het dodental is volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken intussen opgelopen tot 820 terwijl er meer dan 670 gewonden zijn van wie velen ernstig zijn gewond. De cijfers zullen echter zeker nog stijgen, met name in het gebied van de Atlas zijn grote aantallen slachtoffers nog niet bereikt. De beving leidde ertoe dat velen in Marokko - tot in Essaouira - de nacht  buiten hebben doorgebracht uit vrees voor nieuwe schokken. Sinds 1900 is er geen zware aardbeving geweest in het nu getroffen gebied. De laatste ernstige beving was in Agadir in 1960. Er waren toen 15.000 dodenز

Het dodental is zondagmorgen opgelopen tot boven de 2.000. Het aantal wordt zeker nog veel hoger naarmate het reddingswerk vordert. Er zijn ook meer dan 2.000 gewonden van wie ruim 1.400 zwaargewonden. Duizenden hebben opnieuw uit angst voor naschokken buiten geslapen. 

woensdag 6 september 2023

Israeli's executeren jongen (17) in boomgaard

Mohamed Zubeidat
Het Israelische leger heeft dinsdag nog een 17/jarige gedood. Het was Mohammed Youssef Ismael Zubeidat uit de plaats Zubeidat. ten noorden van Jericho Hij werd achtervolgd in een palmboomgaard waar hij werd neergemaaid door een serie salvo's (weergegeven op een video) die klonken als een weliswaar kort maar uiterst hevig vuurgevecht. Een echte executie. Het gebied werd vervolgens afgesloten en medische hulpverleners werden geweerd.

 Wat eraan vooraf zou zijn gegaan is dat de jongen anderhalf uur van tevoren bij een restaurant een schot in de lucht zou hebben gelost waarna hij er vandoor ging. Het leger zocht hem daarna. Ze kwamen hem op het spoor op een kruispunt en daar opende hij opnieuw het vuur waarbij hij een grenspolitieman verwondde. Daarna werd hij opgejaagd tot in de boomgaard. Het leger viel na hem te hebben gedood zijn huis binnen en namen zijn vader en broer mee. 

Mohammed Zubeidat was het tweede slachtoffer dinsdag. Eerder werd die dag de 21-jarige Ayed Abu Harb in het vluchtelingenkamp Nur Shams bij Tulkarem gedood. Het totale aantal slachtoffers in 2023 bedraagt nu 231. Ik schreef gisteren dat het leger veel vernielingen in Nur Shams had aangericht. Om aan te  geven dat ik niet had overdreven hier twee foto's van gisteren van het kamp.


Foto's van Facebook

dinsdag 5 september 2023

Israelische Palestijnen staken uit protest tegen het grote aantal moorden en het gebrek aan actie van de politie

                                                                            (Foto Arab48)
De Palestijnen in Israel zijn dinsdag in staking gegaan als protest tegen het grote aantal moorden in de Arabische gemeenschap en de ''medeplichtigheid'' van de Israelische regering die nagenoeg niets doet om daar tegen op te treden. Openbare nutsbedrijven, winkels en dienstverlenende instellingen sloten hun deuren. Veel scholen gaven aangepaste programma's waarbij geweld werd veroordeeld en geweldloosheid werd aangeprezen. Tot de staking was zondag opgeroepen door het zogenoemde ''Follow-up Comité voor de Arabische massa's'' bij de begrafenis van sheikh Sami Abdel-Latif, de imam van de moskee van de plaats Kafr Qara.

 ''Onze staking geeft de houding weer van de hele natie tegen de voortdurende misdaden en de steun die de regering eraan geeft, met de bedoeling een halt toe te roepen aan wat er gebeurt en een veiliger leven te verzekeren alsmede een betere toekomst voor onze kinderen en de volgende generaties,'' zo luidde een verklaring van het Follow-up Comité 

 De sheikh  was zaterdag doodgeschoten door een onbekende. precies een dag nadat de 13-jarige Omar Said en zijn 33-jarige zwager Fuad Nasser-Allah uit dezelfde plaats waren gedood. Duizenden waren uitgelopen voor de begrafenis van de 60-jarige  imam en gaven uiting aan hun woede over het gebrek aan optreden van Israel met opmerkingen als ''ze geven er de voorkeur aan dat we elkaar uitmoorden''. En alsof het zo zijn moest was er ook vanmorgen, dinsdag, weer een nieuwe moord. Een 30-jarige man in het dorp Iksal in Noord-Israel was doodgeschoten. Hij was de 169ste van dit jaar waaronder negen vrouwen. Ter vergelijking: verleden jaar bedroeg het totaal aantal moorden onder de Israelische Palestijnen 112 en dat cijfer was al hoog in vergelijking met 2015. Verschillende scholen hielden wakes en protestoptochten naar politiebureaus, zoals bijvoorbeeld in de stad Umm al-Fahm of het dorp 'Ara. 

Israel lag aanvankelijk in het geheel niet niet wakker van het aantal moorden. Politiechef Kobi Shabtai maakte in april in een gesprek met  minister Ben Gvir nog de opmerking dat het ''in de aard van  de Palestijnen lag om elkaar te vermoorden'', iets wat door Ben Gvir werd opgenomen en doorgegeven aan de pers. Maar eind augustus was de sfeer een tikkeltje anders toen de chefs van de Shin Bet veiligheidsdienst  en politiechef Kobi Shabtai samen met diverse Arabische burgemeesters overlegde over te nemen maatregelen.   

Bij die gelegenheid zei een hoge politieman dat de politie nagenoeg hulpeloos was. ''Politiemensen  werken vele uren, maar voordat je de ene plaats delict hebt bereikt is er alweer een volgende''. Deze bijeenkomst werd belegd op 27 augustus, nadat de gemeentesecretaris van de plaats al-Tira was vermoord net als een kandidaat voor het burgemeesterschap van het dorp Abu Snan. Veel leverde de bijeenkomst - met minister Bezalel Smotrich - niet op. De Shin Bet zegde toe bescherming te zullen verlenen aan kandidaten voor het burgemeesterschap in verband met de verkiezingen van aanstaande oktober. Maar de politie heeft nog steeds geen plan. 

De Israelische pers meldde overigens niets over de staking. 

Israelisch leger doodt man in kamp Tulkarem en richt grote vernielingen aan

Ayed Abu Harb
Het Israelische leger heeft dinsdagmorgen een inval gedaan in het vluchtelingenkamp Nur Shams bij Tulkarem. Daarbij werd een 21-jarige jongen met een schot in het hoofd gedood terwijl een andere jongere ernstig gewond raakte. Bovendien werd zware schade toegebracht aan het kamp. Het leger reed er binnen vergezeld van zware D-9 bulldozers en ploegde er - net als enige tijd geleden in Jenin - wegen om en plette auto's, terwijl ook  invallen in huizen werden gedaan en een depot van explosieven werd opgeblazen.

 De jongen die gedood werd was Ayed Samih Abu Harb. Volgens het leger werd hij doodgeschoten tijdens een schotenwisseling met verzetsstrijders. Hij zou lid zijn geweest van de Islamitische Jihad. Ayed Abu Harb was genoemd naar zijn oom die 22 jaar geleden werd gedood tijdens een soortgelijke  schotenwisseling. Het andere slachtoffer werd in zijn bovenlichaam geraakt en viel achterover waarbij hij een hersenbloeding opliep. Volgens de Ibn Sina-kliniek in Jenin waar hij naartoe werd gebracht zou zijn toestand stabiel zijn. 

De militairen vernielden de Nablus-weg met de D-9 bulldozer vanaf de ingang van het kamp. De Nablus-weg is de verbindingsweg van het kamp met diverse plaatsen ten oosten van het kamp en het gouvernoraat Nablus. Ook werden in zijstraten een aantal auto's door de bulldozer im elkaar gedrukt. Verder was er schade aan diverse huizen en moesten ramen van huizen, een moskee en een kliniek eraan geloven door rondvliegende kogels. Het aantal door Israelisch handelen gedode Palestijnen in 2023 staat nu op 230.  

zondag 3 september 2023

Succesje voor Smotrich: Israel gaat land voor nederzettingen oncontroleerbaar toewijzen

 Mevo'ot Jericho (Wikimedia commons) 

 De Israelische regering heeft haar beleid gewijzigd voor het toewijzen van grond aan nederzettingen en ''outposts'' in de bezette gebieden. De laatste jaren ging dat gewoonlijk overzichtelijk in fasen en vaak vergezeld van tenders. Maar vorige week besloot de regering land toe te wijzen aan de nederzettingen Mevo'ot Jericho en Amichai, via de "Nederzettingen Divisie'' van de Zionistische Wereld Organisatie (World Zionist Organization WZO). Het betekende dat die toewijzing geheel buiten het zicht van de publieke opinie plaatsvond. En wat erger is: de regering maakte tegelijkertijd duidelijk dat zij van plan is het proces in het vervolg op deze manier te willen vergemakkelijken. Het houdt een nieuwe stap in op weg naar annexatie van (op zijn minst een deel) van de bezette gebieden. 

De Settlement Division werd kort na de Zesdaags oorlog van 1967 opgezet met als doel het toewijzen van land voor de stichting van nederzettingen en outposts. Het was een onderdeel van de WZO maar  werd door de Israelische regering gerund als een non governmental organization (NGO) wat maakte dat er eigenlijk geen controle op was. In de loop der jaren werd de Settlements Division ongeveer een half miljoen dunam (50.000 ha) toegewezen die werden gebruikt om nederzettingen of outposts op te vestigen. Ook werd daarbij wel land toegewezen dat helemaal niet door de Settlements Division werd beheerd maar gewoon privé grond was, wat nog iets duidelijker neerkwam op diefstal dan bij de andere toewijzingen. (Vrede Nu heeft in 2021 een verzoek bij het hooggerechtshof ingediend om inzage in dat proces te krijgen maar dat is nog in behandeling).

De laatste jaren was intussen een andere werkwijze gekozen waarbij alleen beperkte, duidelijk omschreven toewijzingen werden gedaan. De huidige omschakeling betekent dat de Settlements Division, die valt onder de zeggenschap van  minister Struk van Nederzettingen en Nationale Zaken (een partijgenoot van Bezalel Smotrich) de gang van zaken geheel ondoorzichtig kan maken. In het geval van Mevo'ot Jericho en Amichai kreeg de Bewaarder van Regerings- en Achtergelaten  Bezittingen de opdracht grond aan de Settlements Division over te dragen, die het vervolgens over draagt aan de nederzettingen. Zonder inmenging van commissies, zonder tenders en totaal  ongecontroleerd. Dat is precies zoals minister Smotrich het zich voorstelt. Hij diende al in 2018 een wetsvoorstel in om het proces op deze manier te wijzigen en krijgt nu zijn zin.  Tezamen met een budget van 700 miljoen shekel (ruim 170 miljoen euro) speciaal voor de nederzettingen en de ongeveer 50 outposts dat half augustus werd goedgekeurd door het kabinet, hebben Smotrich (en Struk die hier ook een fors deel van mag uitgeven) de wind flink mee. Smotrich heeft er nooit onduidelijkheid over laten bestaan dat hij de Westoever liefst geheel wil annexeren en Struk denkt er niet echt anders over. Ze kunnen nu lekker hun gang gaan. Jammer alleen voor de Palestijnen.   

vrijdag 1 september 2023

Het Israelische leger besluit dat de bevolking van Masafer Yatta moet gaan lopen

Masafer Yatta, al-Mafkara (ציפי מנשה/Wikimedia
 De bevolking van Masafer Yatta (ten zuiden van Hebron) heeft een nieuwe tegenslag te verwerken gekregen, het leger heeft namelijk in de afgelopen veertien dagen alle auto´s van de ruim 1.000 bewoners in beslag genomen. In totaal waren dat 11 stuks. De maatregel begon op18 augustus en afgelopen dinsdag alleen al werden zes auto´s uit het dorpje Jinba meegenomen. Ze hebben nu geen vervoermiddel meer over. En dat is uitermate lastig want ze doen al hun inkopen buiten hun gebied en dat vereist dat ze kilometers lopen al of niet met een ezel. 

Masafer Yatta was al vaker in het nieuws. Het gebied, bestaande uit een 17-tal dorpjes werd in 1980 in zijn geheel tot "firing zone 918" verklaard, een grapje van de toenmalige minister van Defensie Ariël Sharon die 30.000 dunam (3.000 ha) tot oefengebied van het leger maakte om de oprukkende dorpen van Palestijnen in te dammen en het gebied klaar te stomen voor overname door nederzettingen. De nederzettingen kwamen er, maar de bewoners moesten jaren procederen omdat hun huizen ineens illegaal waren geworden. In mei 2022 werd de nachtmerrie een heus schrikbeeld toen het hooggerechtshof onverhoeds verklaarde dat de bewoners, die er in veel gevallen al sinds de 19e eeuw wonen, inderdaad illegale indringers waren die gedwongen konden worden te verhuizen.

De bewoners, die al werden gehinderd doordat het leger regelmatig wegen, schooltjes. drinkwaterleidingen en zonneschermen voor de opwekking van elektriciteit vernielde, en bovendien te maken hadden met kolonisten van Susya, Ma'on, Mitzpe Jair, Avigail, en Havat Ma'on plus een viertal losse boerderijen die hen intimideerden, hun kinderen hinderden bij het naar school lopen of hun schapen op hun land lieten grazen, hebben er nu nog een probleem bij. De ''Coordinator voor de Activiteiten van de Regering in de Gebieden'', zei desgevraagd  dat het leger onlangs had besloten voertuigen in beslag te nemen die illegaal zone 918 waren binnengegaan. 

Ach, het gaat natuurlijk aflopen met een afgedwongen vertrek. Maar het gaat wel in stapjes. Vermoedelijk om de Amerikaanse vrienden van Israel niet al te zeer te alarmeren wordt het onrecht voorzichtig gedoseerd. Maar het onrecht is er niet minder om.

Palestijnse man gedood bij mislukte arrestatie

Abdelrahim Ghannam (Wafa)
 Israelische troepen hebben vrijdagmorgen het dorp Aqaba bestormd (bij Tubas in de noordelijke Westoever) en daar een huis omsingeld en beschoten met raketten. Tijdens de inval werd ook op  protesterende omstanders geschoten. Twee mensen werden getroffen door scherpe munitie. Eén van hen overleed een uur later aan een schot in zijn hoofd. Het was de 36-jarige Abdelrahim Fayez Ghannam. Nog twee anderen werden gewond door zogenoemde rubberkogels. 

De troepen hadden het speciaal gemunt op Ahmed Wali Abu Arra. Zijn huis werd belegerd en er werd een beroep op hem gedaan zich over te geven. Toen dat niet gebeurde werden zijn ouders, Walid Abu Arra en diens vrouw plus hun zoon Mohammed in hechtenis genomen. Het huis werd bestookt met raketten en liep zware schade op, maar Ahmed Abu Arra bleef onvindbaar. Het aantal slachtoffers van Israelisch optreden in 2023  is door de  dood, gisteren, van de 14-jarige Khaled Za´aneen en vandaag van Abdelrahim Ghannam gestegen tot 229.

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...