zondag 30 november 2014

Israelische procureur generaal weigert illegale bouw op Palestijnse grond te vervolgen

Ofra sewage-treatment plant
De rioolwaterzuiveringsinstallatie van de nederzetting Ofra, gebouw op privé land van Palestijnen. (Foto Dror Etkes/Haaretz)  

De Israelische mensenrechtenorganisatie Yesh Din heeft het Israelische hooggerechtshof donderdag in een verzoekschrift gevraagd om procureur generaal Yehuda Weinstein opdracht te geven functionarissen et vervolgen die hebben toegegeven dat zij illegaal een waterzuiveringsinstallatie voor de nederzetting Ofra hebben gebouwd op privé-land van Palestijnen. Weinstein besloot de functionarissen niet te vervolgen omdat de staat Israel al jarenlang nooit vervolgingen heeft ingesteld tegen mensen die illegaal bouwen in de bezette gebieden. Om dan tegen de paar mensen tegen wie een onderzoek is ingesteld alsnog een vervolging in te stellen is volgens Weinstein ''discriminatie''. Yesh Din heeft de beslissing van Weinstein ''schandalig'' genoemd.

zaterdag 29 november 2014

Brandstichting in gemengd Joods-Arabische school in Jeruzalem

Graffiti reading 'Kahane was right' at Jerusalem's bilingual school.
''Kahane had gelijk'' staat er op één van de muren van de in brand gestoken school. De partij van rabbijn Meir Kahane, Kach, werd in de jaren tachtig verboden in Israel omdat hij racistisch was. Hij heeft desondanks nog altijd veel aanhangers, met name onder kolonisten. (Foto Haaretz/Brandweer van Jeruzalem). 

Onbekenden hebben zaterdag brand gesticht in de enige gemengd Joods-Arabische school in Jeruzalem, de ''Max Rayne Hand in Hand'' school, waar  624 Palestijnse en Joodse kinderen van Oost en West-Jeruzalem tweetalig onderwijs krijgen, vanaf de kleuterschool tot de 12e klas. Verschillende klaslokalen van de de kleuterschool werden beschadigd. Ook werden op diverse muren leuzen aangetroffen als 'Nee tegen assimilatie", "Geen coëxistentie met kanker", "Kahane had gelijk", en het altijd populaire ''Dood aan de Arabieren''.

Rechtbank schrapt zaak tegen Mubarak, een nieuw bewijs van de corrupte rechtspraktijken in Sisi's Egypte

Former Egyptian President Hosni Mubarak waves to his supporters as he returns to Maadi military hospital in Cairo November 29, 2014. REUTERS/Asmaa Waguih
Mubarak (86) wuift naar zijn supporters na zijn vrijspraak. (Foto Reuters)

Update: Enkele duizenden mensen hebben zaterdagavond op het Tahrir-plein in Cairo gedemonstreerd tegen de beslissing van de rechtbank om Mubarak zijn vrijheid te hergeven. Het was de grootste demonstratie sinds de nieuwe president Sisi aan de macht is. Hij vond plaats ondanks draconische veiligheidsmaatregelen. Onder meer traangas,. een waterkanon, tanks en beschietingen met rubberkogels werden ingezet tegen de demonstranten.Er vielen twee doden en negen gewonden; 85 mensen werden gearresteerd.

Een Egyptische rechtbank heeft zaterdag de aanklacht terzijde gelegd tegen de voormalige president Hosni Mubarak dat hij schuld zou hebben aan de dood van 238 demonstranten tijdens de revolutiedagen van januari en februari 2011 die tot zijn afzetting leidden. Hetzelfde geldt voor vergelijkbare aanklachten tegen Mubaraks minister van Binnenlandse Zaken van destijds, Habib al-Adly, en vier van diens adjudanten, Ahmed Ramzy, Adly Fayed, Hassan Abdel Rahman and Ismail al-Shaer.
De uitspraak is een nieuw bewijs dat het militaire bewind van ex-veldmaarschalk Abdel-Fatah el-Sisi aan het hoofd staat van een staat waar het recht met voeten wordt getreden en de rechterlijke macht corrupt is. In totaal werden in de dagen van de 25 Januari revolutie van 2011 ongeveer 850 mensen gedood. Het niet-ontvankelijk verkalfen van de aanklacht tegen Mubarak, maar meer nog tegen zijn minister van Binnenlandse Zaken, Adly, en diens medewerkers, bevestigt dat niemand ooit voor hun dood verantwoordelijk zal worden gehouden. Eerder werden in diverse processen ook al politieagenten vrijgesproken, die demonstranten hadden gedood.

donderdag 27 november 2014

Forse regenval in Gaza, UNRWA kondigt noodtoestand af

 الأمم المتحدة تعلن حالة الطوارئ في غزة بسبب الفيضانات
(Arab48)

De VN-organisatie voor de Palestijns vluchtelingen heeft de noodtoestand uitgeroepen in Gaza-stad na twee dagen van enorme regenval die in grote delen van de stad het leven totaal heeft stilgelegd. De straten van de stad zijn gevuld met regenwater en water uit de overstromende rioleringen, die het leven extra moeilijk maken, vooral voor de meer dan 100.000 daklozen - onder wie zo'n 30.000 mensen die sinds de veldtocht van augustus nog in geïmproviseerde verblijven zitten. 
UNRWA meldde dat als gevolg van het slechte weer en de overstromingen in Gaza-stad 63 scholen zijn gesloten, en nog eens 43 scholen verspreid over het noorden van de Gaza-strook. In de wijk Sheikh Radwan van Gaza-stad moesten honderden mensen werden geëvacueerd omdat hun huizen onderwteer kwamen te staan.

Israel zet weduwe van man die aanslag op synagoge pleegde de stad Jeruzalem uit

Israel heeft woensdag het recht op het inwonerschap van Jeruzalem, ingetrokken van de weduwe van één van de Palestijnen die de recente aanslag op een synagoge in Har Nof (Jeruzalem,) hebben gepleegd, meldt het persbureau AFP.
De intrekking was het gevolg van een order van minister van Binnenlandse Zaken Gilad Erdan. ''Iedereen die die zich met terreur bezig houdt moet er rekening mee houden dat er waarschijnlijk ook gevolgen zullen zijn voor de leden van hun familie, aldus de minister in en verklaring.
De neven Ghassan en Uday Abu Jamal pleegden op 18 november de aanval waarbij behalve zijzelf vijf mensen werden gedood. De verklaring van de minister slaat op Nadine Abu Jamal, de weduwe van één van hen (het is niet duidelijke welke neef). In de verklaring staat ook dat zij haar status van inwoners heeft gekregen onder een regeling voor familiehereniging. Zij was oorspronkelijk afkomstig van de Westoever.Israel heeft ook aangekondigd dat het de huizen gaat opblazen van de families van de twee neven.

Stom stukje II: hoe Annabel giftig uitviel tegen een Kristallnachtherdenking

Kerstzweer @ GSHQ
Nanninga
Een karweitje dat een tijdje is blijven liggen omdat ik andere dingen te doen had - een vervelend corvée ook, maar wel één dat nog moest worden gedaan - is reageren op de berichtgeving op rechtse internetsites over de Kristallnachtherdenking van 9 november. Die was dit jaar nogal verbazend. Het was ook eigenlijk helemaal geen berichtgeving. Dat woord slik ik in, het was eigenlijk meer een vorm van 'framing' of gewoonweg smaad.
Ik weet niet of u dat verschijnsel kent dat mensen iets beschrijven wat u hebt bijgewoond en dat u het dan niet herkent. Als journalist ben ik er een paar keer getuige van geweest, en ik vermoed dat andere journalisten het ook wel eens hebben meegemaakt. Je bent ergens geweest, hebt erover geschreven, en vervolgens lees je in een concurrerende krant een verslag van een collega die er ook bij moet zijn geweest, maar het geeft je de sensatie alsof je eigenlijk een heel andere gebeurtenis hebt meegemaakt dan die meneer van die andere krant.
Zo'n ervaring had ik dit jaar ook na de Kristallnachtherdenking waarvan ik zelf een van de organisatoren was geweest.

woensdag 26 november 2014

Israel: wetsvoorstel wil verzet tegen bezetting en onderdrukking nog draconischer gaan straffen

 مواجهات في ختام مسيرة مهيبة في الناصرة، ومواجهات في وادي عارة
Betoging in Nazareth in juli van duit jaar met ''vijandige vlaggen''. Het dragen van de Palestijnse vlag dreigt een misdrijf te worden. (Foto Arab48) Voor meer nieuws over de Arabische protesten van afgelopen juli, klik hier).

De leider van de fractie van de Likud in de Israelische Knesset, het parlement, Yariv Levin heeft een wetsvoorstel ingediend om - zoals dat heet - de ''terreur'' aan te pakken. Het bestaat uit acht of negen punten waarmee de repressie van de Arabische minderheid en van de inwoners van de bezette gebieden nog eens flink dreigt te worden opgevoerd. Levin zegt dat hij het wetsvoorstel indient op voorstel van premier Netanyahu. Levins voorstel komt overigens op hetzelfde moment dat Haaretz meldt dat het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken een wet in voorbereiding heeft om wachters die de Aqsa-moskee tegen invallen van Joden moet beschermen buiten de wet te verklaren. 
Levins plan, dat de politie de middelen in handen moet geven om ''echte afschrikking'' van terreur mogelijk te maken, bevat de volgende punten:

maandag 24 november 2014

Kinderen van de oorlog

Foto's en tekst Bahaa Salman (Gaza)
Dit zijn Mohammed (4), Mus'ab (2), en Omar (6), drie kinderen van de familie Wahdan uit Beit Hanoun. Beit Hanoun ligt bij de grens met Israel, aan de oostelijke kant van midden-Gaza. Het is het gebied waar de oorlog begon en dat onophoudelijk werd gebombardeerd, zodat de mensen gedwongen waren te vluchten naar een plek waar het veiliger was.

Kabinet-Netanyahu achter controversiële wet die bepaalt dat Israel ''natiestaat is van het Joodse volk''

Het Israelische kabinet heeft zondag in principe een wet aanvaard waarin Israel het ''historische vaderland en de natiestaat van het Joodse volk'' wordt genoemd. De kabinetszetting verliep stormachtig, want het gaat om een uiterst controversieel plan dat door tegenstanders ''een misdaad jegens de democratie'' en de definitieve bezegeling van de tweede rangs status van de Arabische minderheid wordt genoemd. Veertien ministers stemden voor, de vijf ministers van Yair Lapids Yesh Atid-partij plus Tzipi Livni van Tnua stemden, na stevige woordenwisselingen,  tegen. 
Het voorstel was overigens een gematigder versie van twee wetsontwerpen van uiterst rechtse Knessetleden, één van Ayelet Shaked en Yariv Levin, en het andere van Zeev Elkin. In de oorspronkelijke versies was sprake van het afschaffen van Arabisch als tweede officiële taal, en van het principe dat het democratische karakter van de staat ondergeschikt is aan het Joodse karakter ervan. Naar het zich nu laat aanzien gaan die passages eruit, want de drie indieners van de twee voorstellen zullen hun voorstellen intrekken, in ruil voor een gematigder versie van premier Netanyahu zelf, die gebaseerd is op 14 principes die nog verder moeten worden uitgewerkt, maar die in ieder geval bepalen dat alle burgers dezelfde persoonlijke rechten hebben.

zondag 23 november 2014

Intrekken burgerschap van Jeruzalem is jongste Israelische wapen tegen Palestijn verzet

De Israelische minister van Binnenlandse Zaken Gilad Erdan heeft de status van inwoner van Jeruzalem afgepakt van een man die in 2001 medeplichtig is geweest aan een zelfmoordaanslag in Tel Aviv waarbij 21 mensen werden gedood. Het gaat om Mahmoud Nadi, die als chauffeur fungeerde van een man die zich liet ontploffen in een nachtclub in Tel Aviv. Nadi heeft tien jaar uitgezeten wegens medeplichtigheid aan moord en het illegaal binnensmokkelen van een Palestijn van de Westoever.
De maatregel van het afpakken van het inwonerschap is nieuw. Minister Erdan komt ermee op een moment dat premier Netanyahu nadenkt over een wet die het inwonerschap vervallen verklaart (in het geval het gaat om iemand uit Oost-Jeruzalem) of zijn nationaliteit (in het geval het een Israelisch staatsburger betreft) als deze betrokken is bij een daad die Israel als ''terrorisme'' bestempelt. Volgens de berichten zou de wet ook gaan gelden voor familieleden van de betreffende persoon.

Israelische militairen schieten man dood in Gaza, de eerste sinds de veldtocht van augustus

AFP Photo / Menahem Kahana
AFP Photo / Menahem Kahana
Israelische militairen hebben zondag een Palestijn doodgeschoten bij het grenshek van Gaza ten oosten van het Jabalya kamp.Het was de 32-jarige boer Fadel Mohammed Halawa. Hij was het eerste slachtoffer van Isarelisch geweld in Gaza na de Israelische inval van deze zomer die ongeveer 2.200 mensen het leven kostte.
Volgens zijn familie was Halawa op jacht naar zangvogels in domen bij de grens. Die brengen namelijk redelijk wat op op de markt in Gaza. Woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid in Gaza zei dat Halawa was getroffen door een kogel in zijn rug. Bij aankomst in het ziekenhuis werd de dood vastgesteld.

Jordaanse premier condoleert, tot woede van Israel, familie aanvallers synagoge

De Jordaanse premier Abdallah An-Nusour heeft een condoleance-telegram gestuurd naar de familie van Ghassan en Uday Jamal, de twee mannen die maandag een aanslag pleegden op een synagoge in Har Nof in Jeruzalem, waarbij vijf doden vielen en waarbij zijzelf ook werden gedood. De Israelische kranten spreken van een ''brief'' en spreken er schande van. Arabische bronnen hebben het echter over een telegram, dat werd verstuurd door de persafdeling van de premier. Dat zou standaard naar familieleden van overledenen worden gestuurd, aldus die berichten.
Jordanian Prime Minister Abdullah Ensour speaks during a press conference in the capital, Amman, on November 9, 2014, after the government's decision to recall its ambassador to Israel. (photo credit: AFP/Khalil Mazraawi)
Abdallah an-Nusour
Wat de meeste Israelische kranten niet vermelden namelijk, is dat de familie Jamal van de Israelische autoriteiten geen gelegenheid kreeg te rouwen. Israel besloot bij wijze van represaille de lichamen van Ghassan en Uday Jamal niet terug te geven aan de familie, zodat er geen begrafenis kon worden gehouden. Het persbureau Ma'an meldde dat ook de traditionele rouwtent, die de familie bij hun huis had opgezet, door de politie werd vernield, waarbij de aanwezigen uiteen werden gejaagd.

Kolonisten steken Palestijn huis in brand


Het zwaar beschadigde huis (Foto: Ma'an)

Israelische kolonisten hebben zondagmorgen heel vroeg een Palestijns huis in brand gestoken in het dorpje Khirbat Abu Falah ten noordoosten van Ramallah door een molotov-cocktail door een van de ramen naar binnen te gooien. Daar waren de weduwe van huiseigenaar Abd al-Karim Hussein Hamayil en haar drie dochters, maar niemand raakte gewond. De benedenverdieping van het huis raakte zwaar beschadigd. 
De kolonisten gooiden eerst traangas- en stungranaten naar het huis en probeerden in te breken, zo vertelde Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de nederzettingen bijhoudt. Nadat het huis in brand was gevlogen vluchtten ze. Ze lieten op muren slogans achter als ''Dood aan de Arabieren'' en "wraak''.

zaterdag 22 november 2014

HRW: "Vernielen huizen van families van Palestijnse verdachten is oorlogsmisdaad''

A relative of Abdelrahman Shaludi, a Palestinian who killed two Israelis last month, displays his po
Op 19 november werd het huis van Abdel Rahman Shaludi opgeblazen, de man die op 22 oktober mensen  aanreed in Sheikh Jarrah. Hoewel alleen het appartement van zijn familie zou worden vernield, ging het leger zodanig te werk dat het hele gebouw van vijf verdiepingen en ook enkele buurhuizen plus een geparkeerde auto zwaar werden beschadigd (Foto AFP).  

Israel moet onmiddellijk stoppen met de politiek van het vernielen van huizen van families van Palestijnen die ervan worden verdacht aanvallen op Israeli's te hebben uitgevoerd, stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zaterdag in een verklaring. Deze politiek die volgens Israelische functionarissen een afschrikkende werking zou hebben, straft weloverwogen en op illegale manier mensen geen enkele misdaad hebben begaan. Het komt neer op collectief straffen van mensen. Als dat gebeurt in bezet gebied, waaronder ook Oost-Jeruzalem valt,  is dat een oorlogsmisdaad. Israel heeft in tenminste vijf gevallen in 2014 de huizen verzegeld of vernield van families van mensen die ervan werden verdacht Israeli's te hebben gedood, aldus HRW. Daardoor raakten tientallen mensen dakloos.

vrijdag 21 november 2014

Tientallen gewonden op Westoever bij talrijke botsingen


Nariman al-Tamimi uit Nabi Saleh ligt gewond op de grond. (Ma'an)

Tientallen Palestijnen zijn vrijdag gewond geraakt door optreden van Israelische militairen bij marsen en protestbijeenkomsten op meerdere plaatsen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. De Israeli's openden het vuur op protesten in Nabi Saleh, de centrale stad van Hebron, het Qalandia checkpoint, al-Bireh bij Ramallah,  Kafr Qaddum, al-Masara, het Jalazun-kamp, het Aida camp, en in nog meer dorpen op de Westoever. Ook twee Israelische soldaten raakten licht gewond.
De protesten volgden op het vernielen van het huis van de familie Jaludi in Silwan, een nacht van geweld tegen Palestijnen in Jeruzalem, waarbij twee Palestijnen ernstig gewond raakten, en twee soortgelijke incidenten in Israel zelf.  In de wijk Shu'afat van Oost-Jeruzalem werd een jonge vrouw overreden door een Israeli. Omstanders zeiden dat dit opzettelijk gebeurde.Zij belandde matig ernstig gewond in een ziekenhuis.

''Leden van Hamas op de Westoever wilden Lieberman vermoorden''

Leden van een ''cel van Hamas'' hadden in de zomer een plan om de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman te vermoorden. Zij wilden daarmee een signaal aan Israel geven dat het diende op te houden met zijn  grootscheepse aanval in Gaza, zo heeft de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet meegedeeld. De dienst heeft een aantal weken geleden een aantal mannen in de omgeving van Bethlehem aangehouden. maar dat nu pas bekend gemaakt.
Avigdor LiebermanOnder de gearresteerden is Ibrahim Zir, 37, volgens de Shin Bet een Hamas activist uit Harmala, een dorp bij  Bethlehem. Zir heeft al eerder wegens zijn lidmaatschap van Hamas in de gevangenis gezeten. Hij betrok zijn broer Ziad, 35, en een derde man, Adnan Sabih, 31, bij het plan. Ook betrokken was een Hamas activist uit Bethlehem, Yusuf Al-Sheikh. Zir zou hem hebben gevraagd of hij aan een RPG (rocket propelled grenade) kon komen, in feite een anti-tank wapen.

donderdag 20 november 2014

Stom stukje I: Han van der Horst

De PvdA wil bij monde van het Kamerlid Michiel Servaes een debat over de erkenning van Palestina als staat door Nederland. Dat wordt inderdaad tijd. Als je zoals de hele beschaafde wereld voor een twee-staten-oplossing bent, dan geef je de Palestijnse regering zo’n steuntje in de rug. Het probleem is alleen dat er vanuit Palestijnse kringen zélf altijd wel weer een tactische stommiteit wordt uitgehaald om zo’n erkenning onhaalbaar te maken.
Zo ook nu weer. In Jeruzalem is een campagne gaande om willekeurige Israëlische burgers af te maken. Het voorlopige dieptepunt is de moordpartij in een zeer orthodoxe synagoge. Palestijnen in Sidon vierden groot feest toen het nieuws over de aanslag bekend werd. Hamas reageerde enthousiast.

Dat schrijft Han van der Horst op Joop.nl.  Han van der Horst zegt dat hij historicus is. Historici zijn mensen die dingen schrijven op basis van bronnenonderzoek. Daarom lijkt het me gerechtvaardigd de vraag te stellen hoe de historicus Van der Horst er in godsnaam bij komt dat er ''een campagne'' is in Jeruzalem om ''willekeurige Israelische burgers af te maken''. Wat voor campagne? Waar? Van wie? Bedoelt Van der Horst niet gewoon dat er vijf mensen zijn afgeslacht bij een aanslag op een synagoge? Is dat een campagne? En vierden de Palestijnen in Sidon werkelijk een groot feest?
 Ik bedoel maar, ik denk in de verste verte niet dat het handig, verstandig of ook maar enigszins verdedigbaar was wat er in die synagoge in Har Nof werd aangericht. Ik denk ook niet dat het uit PR-overwegingen slim was van Hamas om het toe te juichen, of van die anderhalve man en een paardenkop van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) in Gaza of Ein al-Hilweh in Sidon om lekkernijen rond te gaan delen. Maar een campagne? Een groot feest? Uit de foto's blijkt dat nog niet eens een handjevol mensen die snoepjes uitdeelden. En zelfs de Israelische pers meldde dat de twee aanvallers in Har Nof handelden op eigen houtje.

Uitgeprocedeerde asielzoekers pleiten met mars naar Den Haag voor adequate opvang

10382577_867088433324721_3738345447205820588_o
De groep ''Wij zijn hier'' op weg van Amsterdam naar het Binnenhof in Den Haag  (foto Lokien)

De groep ''Wij Zijn Hier'', een groep veelal uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam, die
van de overheid geen onderdak krijgt en ook niet mag werken en dus op straat zou moeten
leven, is dinsdagmorgen begonnen aan een maars naar het Binnenhof in Den Haag. Zij zullen daar donderdagmiddag aankomen, samenvallend met een bijeenkomst van de Commissie Veiligheid en
Justitie van de Tweede Kamer over Opvang en Terugkeer.  De vluchtelingen willen pleiten voor adequate opvang - niet alleen nachtasiel - in overeenstemming met de rechte uitspraak van de Europese Commissie voor Sociale Rechten (ECSR), waarin werd gesteld dat iedereen, dus ook uitgeprocedeerde asielzoekers,  recht heeft op een menswaardig bestaan.
De mars van de vluchtelingen uit Somalië, Sudan, Libië, Congo, Eritrea en Ethiopië, begon dinsdagochtend met een demonstratie bij het stadhuis van Amsterdam, waar de vluchtelingen uitlegden waarom nachtopvang niet adequaat is. Vanuit nachtopvang kan niet aan een toekomst gewerkt worden. Als je overdag op straat moet zwerven in de kou, zonder eten, toilet en dagbesteding en de angst om opgepakt te worden, heb je heel veel stress en word je ziek.

Scholen besproeid met stinkwater en soldaten kijken toe als kolonisten met stenen gooien


Stinkwaterkanon bespuit school in At Tur in Oost-Jeruzalem.

Het is tijd om dit ook eens op dit blog te zetten. Israel gebruikt al een tijdje een betrekkelijk nieuw wapen tegen Palestijnse betogingen: stinkwater. De gebruikelijke waterkanonnen die  ook andere landen tegen betogingen inzetten, zijn in het geval van Israel gevuld met water dat op een bepaalde manier is behandeld zodat het een lucht verspreid die het midden houdt tussen die van poep en een lijkenlucht. Het is een chemisch spul dat vrijwel niet te verwijderen is. Douchen helpt niet echt, kleren blijven ook als ze meerdere malen gewassen zijn ernaar ruiken, en straten en gebouwen raken de lucht vrijwel niet kwijt. Israel zette het wapen eerst in op de Westoever, waarbij een extra afstraffing van dorpelingen die tegen de Muur protesteren of iets dergelijks, was om het stinkwater (skunkwater, bunzingwater in het Engels) door open ramen naar binnen te spuiten. In Bil'in en Nabi Saleh dat soort plaatsen weten ze intussen dat ze ramen en deuren dicht moeten houden.

woensdag 19 november 2014

'78 new settlement units in Jerusalem approved'

Israel has approved the construction of 78 new settlement units in East Jerusalem, the Israeli news site Walla reported Wednesday.
The report said 50 houses would be built in the Har Homa settlement, which is built illegally on Jabal Abu Ghneim, a private Palestinian property between Bethlehem and Jerusalem.
The other 28 settlement houses will be built in the illegal Ramot settlement which is built on private Palestinian land between Jerusalem and Ramallah.
The decision was okayed by all the members of a planning and construction committee of the Jerusalem municipality, aside from one left-wing Meretz member, according to the report.

Israel vernielt huis van ''terreurverdachte'', aanvallen op Palestijnen na aanslag op synagoge

unnamed (24)
Het huis van de familie Shaludi na de verrichtingen van het leger. (Foto: Silwan Information Center) 

De situatie in Jeruzalem blijft onverminderd onrustig als nasleep van de recente aanslag en andere gebeurtenissen. Woensdag werd een huis opgeblazen van een verdachte in Silwan, en staakten Palestijnse buschauffeurs voor de derde achtereenvolgende dag, terwijl dinsdag, mogelijk als reactie op de aanslag op een synagoge, een 22-jarige Palestijn werd neergestoken in Jeruzalem, een tiener in een dorp bij Ramallah levensgevaarlijk werd gewond door een kolonist, en kolonisten in de buurt van Nablus auto's van Palestijnen beschadigden.
In de Bustan buurt van Silwan (Oost-Jeruzalem) omsingelden het Israelische leger en de politie woensdag even na middernacht het huis van de familie van Abdel Rahman al-Shaludi, de man die op 22 oktober mensen aanreed die uit de sneltram stapten bij de Sheikh Jarrah halte in Jeruzalem. Daarbij werden een baby en een jonge vrouw gedood. Hijzelf werd door de politie doodgeschoten.
Omwonenden vertelden dat de troepen de bewoners uit het huis haalden, zij konden niets meenemen. Ook een aantal bewoners van huizen ernaast werden uit hun huizen gehaald. Vervolgens werd het huis opgeblazen,. waarbij het hele vijf verdiepingen tellende pand evenals een aantal buurhuizen en een auto, zwaar werd beschadigd.

dinsdag 18 november 2014

Vijf Israeli's gedood bij aanslag op synagoge in Jeruzalem, twee aanvallers doodgeschoten

The aftermath of the attack.
(Foto YNet)

Updated . Vier Israeli's zijn dinsdagmorgen gedood en verschillende anderen gewond, van wie vier ernstig, bij een aanval van twee Palestijnen op een synagoge in de wijk Har Nof van West-Jeruzalem. Een van de gewonden overleed een dag later, zodat het dodental steeg naar vijf. De twee aanvallers drongen de Kehillat Bnei Torah synagoge binnen met messen, een bijl en een vuurwapen en viel mensen aan die daar aan het bidden waren. De twee daders werden daarna doodgeschoten door de politie in een vuurgevecht waarin ook twee agenten gewond raakten. "
Premier Netanyahu naar aanleiding van de aanslag op tot het houden van een speciale zitting van zijn ''veiligheidskabinet'', dinsdagmiddag. Hij legde de schuld voor de aanslag bij Hamas en de Palestijnse president Abbas die hiertoe zouden hebben opgehitst.

Dood buschauffeur in Jeruzalem was geen zelfmoord volgens Palestijnse arts

Yusuf Hassan al-Ramouni
De begrafenis van buschauffeur Youssouf al-Ramouni (Foto AFP)

De 32-jarige Yusuf Hassan al-Ramouni, een buschaffeur die zondagavond laat dood werd aangetroffen, hangend in zijn bus op een terminal in de buurt van Mount Scopus in Jeruzalem,  is maandag onder grote belangstelling begraven. Eerder op de dag waren er na het bekend worden van zijn dood tellen uitgebroken.
Een sectie in  het Israelische forensische Abu Kabir Instituut wees uit dat hij zelfmoord had gepleegd, zo maakte de Israelische politie bekend. Een Palestijnse arts die bij de autopsie aanwezig was, zei echter tegen het Palestijnse nieuwsagentschap Ma'an dat er sterke aanwijzingen waren dat hij was vermoord. De arts die anoniem wilde blijven, zei dat Ramouni was gewurgd en daarna opgehangen."
Hij zei dat de eerste wervel niet van zijn plaats was gekomen, zoals meestal bij ophanging het geval is. Verder waren er tekenen van ''liver mortis'' – lijkvlekken  – op de billen, terwijl je die bij ophanging aan de benen zou verwachten. Maar om definitief uitsluitsel te krijgen waren ook laboratoriumprovene nodig die de nodig tijd zouden vergen.
 Ook een collega van Ramouni, Muatasem Fakeh, betwistte het sectierapport. Fakeh zei dat hij tekenen had gezien die aangaven dat het lichaam van Ramouni was blootgesteld aan geweld. Ook hing Ramouni aan een stang boven het trapje bij de uit- en ingang van de bus, een plek waar je onmogelijk zonder hulp jezelf kan ophangen, zo vertelde hij het persbureau AFP.

maandag 17 november 2014

Palestinian bus driver found hanged in Jeruzalem, police say: suicide, family says: murder

A Palestinian bus driver was found hanged inside his vehicle on Monday. The Israeli police described it as a suicide, but the driver's family said they believed it was an attack.The driver, 32-year-old Youssef al-Ramouni, was found dead at the start of the route he was supposed to have driven in his Egged bus, late on Sunday, in an area of Jerusalem close to Jewish settlements and Palestinian neighborhoods.
Clashes broke out in the al-Tur neighborhood of East Jerusalem and Abu Dis following news of his death.
Earlier onm Sunday an Israeli man was stabbed with a screwdriver not far from the Damascus gate. He was moderately wounded.
Israelipolice said the evidence suggested al-Ramouni had committed suicide, but rumors quickly spread in the Palestinian media that he had been killed by Jewish assailants, fuelling tension and violence in the divided city.
Al-Ramouni's brother, Louy, told Reuters there was no way his brother,a father of two young children, would have killed himself. He also said there were marks on his body that suggested he had been killed.

zaterdag 15 november 2014

Israel bant Noorse arts die volunteer in Gaza was voor het leven


Dokter Gilbert aan het werk in Gaza. (Ma'an).

Israel heeft de Noorse arts Mads Gilbert, die tijdens twee oorlogen vrijwillig in ziekenhuizen in Gaza heeft gewerkt, voor de rest van zijn leven een ban opgelegd om terug te keren naar Gaza. Gilbert heeft bekendgemaakt dat dit gebeurde in oktober, toen hij nogmaals via Israel probeerde Gaza binnen te komen. Gaza heeft door toedoen van Israel zelf geen haven of vliegveld. Israel dat altijd zegt dat Gaza niet is bezet, oefent daardoor een grote mate van controle uit over wie er in- of uit mag.
Israel gaf aan dat Gilbert is geweigerd om ''veiligheidsredenen''. Deze magische dooddoener wordt altijd in stelling gebracht in zulke gevallen. Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde desgevraagd dat Gilbert wordt geweerd en gaf toen een iets duidelijker motivatie. Het zei dat Gilbert een soort "Jekyll en Hyde" is. Kennelijk gebeurde dat omdat hij zich heeft uitgelaten over de situatie van de Palestijnen. ''Ik heb niets fout gedaan, aldus Gilbert. ''De waarheid over de situatie in Gaza is erg ongemakkelijk voor Israel. Iedereen die daar verslag van doet is ongewenst.''

vrijdag 14 november 2014

Jonge Palestijnen klimmen over ''de Muur''

Palestinians and international activists use make-shift bridges to cross the separation wall between Qalandiya and Jerusalem, November 14, 2014. (Photo by Oren Ziv/Activestills.org)
Enkele tientallen Palestijnen zijn vrijdag met behulp van geïmproviseerde bruggetjes over de ''Muur'' bij Qalandia geklommen in een protest onder de naam ''Op naar Jeruzalem'' (#On2Jerusalem), waarmee zij het recht wilden opeisen voor iedereen om naar de Aqsa-moskee te kunnen.  
Palestinians and international activists cut razor wire after crossing the separation wall between Qalandiya and Jerusalem, November 14, 2014. (Photo by Oren Ziv/Activestills.org)

Jeruzalem: Palestijns jongetje van 11 nagenoeg blind na schot met sponskogel

Saleh Mahmoud (Foto: Ma'an)
Een jongetje van 11 dat donderdag bij onlusten in de wijk Issawiya van Jerruzalem met een sponskogel in het gezicht werd geschoten, zal daardoor nagenoeg blind blijven. Muhammad Abu al-Hummus van het plaatselijke buurtcomité vertelde Ma'an dat Saleh Samer Attiyeh Mahmoud tussen zijn ogen was getroffen. Dat had een zware bloeding aan zijn neus veroorzaakt, evenals het verlies van het gezichtsvermogen in zijn linkeroog. Ook het gezichtsvermogen in zijn rechteroog is ernstig verminderd, aldus Abu Hummus.
De rellen in Issawiya braken uit tijdens protesten van de inwoners tegen het sluiten door de Israeli's van van drie van de vier ingangen van het dorp (Issawiya is eigenlijk meer een zelfstandig dorp dan een wijk).

Yesh Din: Israeli police fail to follow up on 92% of complaints about settler abuse against Palestinians


Mosque partially burned by settlers in Jaba'a, in June 2012. (Jews for Justice for Palestinians)

Some 92 percent of complaints filed by Palestinians are closed and the criminal never found, according to a report by the Yesh Din human rights group, which has been tracking 1,045 complaints filed through the organization since 2005.
The list of complaints includes shooting attacks, assault,stone-throwing, arson, cutting down trees, animal abuse, crop theft, construction on Palestinian-owned land, threats and attacks. All the actions mentioned in the complaints were committed by Israeli citizens.
The statistics from 2013 and 2014 have led Yesh Din officials to conclude that the establishment of the new department set up the Judea and Samaria District Police to combat nationalistically-motivated crime has led to no improvement in the investigations. Yesh Din officials say that the percentage of failures of the Israel Police to investigate ideologically-motivated crime against Palestinians has only increased.

woensdag 12 november 2014

Israel approves 200 new E-Jerusalem homes

ramot6 The settlement (neighbourhood) Ramot of East-Jerusalem.

An Israeli planning committee on Wednesday approved plans to build 200 homes in a Jewish settlement neighbourhood of annexed East Jerusalem, a city councillor told AFP.
East Jerusalem has been shaken by months of clashes and Israeli city councillor Yosef Pepe Alalu told AFP that plans to build in the Ramot neighbourhood would cause further tensions. "This is a new building plan and we are at the preliminary stage," said Alalu of the leftwing Meretz party. "It is a decision which is going to cause great harm."
Lior Amihai, a spokesman for settlement watchdog Peace Now, also denounced the move. "This is terrible -- and in the middle of such a sensitive period," he told AFP.
At the end of October, Israel announced it was moving ahead with plans to build more than 1,000 new settler homes in East Jerusalem. Israel seized East Jerusalem during the 1967 Six Day War. Most of Ramot was built on land that has been seized from the Palestinian village Beit Iksa.

Israel arresteert politieman wegens doodschieten Palestijnse puber(s) op Nakba-dag

De dood van Nadim Nuwara op 15 mei 2014 in Beitunia.

Herinneren we het ons nog? Nadim Nuwara? Doodgeschoten op 15 mei - Yom al-nakba - in Beitunia? Net als Mohammed Abu Thaher? Twee jongens van 16 en 17 die met scherpe munitie werden gedood terwijl er niet eens een confrontatie met Palestijnen aan de de gang was?
Wat heeft de hasbara-machine toen op volle toeren gedraaid. De Israelische politie die beweerde dat er niet met scherp was geschoten, ballistische experts die beweerden dat een kogel,toen die gevonden was, niet de kogel kon zijn die Nadim had gedood, want hij was niet plat. Elder of Zion, de internet-krant Algemeiner en in Nederland de Israel-gelovige Ratna Pelle van het IMO-blog of twitteraar Hans Moll, allemaal hasbara-bekenden die beweerden dat Nadim de verkeerde kant opviel, dat er geen bloed te zien was, dat het flauwe kul was, dat hij niet dood was, dat het een ''Pallywoord komedie'' was, zoals ook de Israelische ex-ambassadeur in de VS, Michael Oren, suggereerde in een interview met CNN. Enfin ik heb het hier zo'n beetje allemaal genoemd.
En nu melden de Israelische kranten dat Israel een lid van de grenspolitie heeft gearresteerd op verdenking van moord en dat ook zijn superieur is aangehouden en huisarrest heeft gekregen, omdat hij wist dat de politieman met scherp had geschoten en dit voor zich had gehouden.

Israelische kolonisten stichten weer eens brand in een moskee

Israelische kolonisten hebben woensdagmorgen vroeg een moskee in brand  gestoken in het Palestijnse dorp Mughayyir bij Ramallah, melden Ma'an en Israelische kranten. Bewoners ontdekten het vuur toen zij rond half vijf de vroege ochtendgebeden wilden gaan zeggen. Ze wisten het vuur in het twee verdiepingen tellende gebouw te doven.
De begane grond leed zware schade, de tweede verdieping liep lichte schade op Op de muren van de moskee waren racistische slogans geschreven in het Hebreeuws. Het was niet de eerste keer dat de moskee doelwit van acties van de kolonisten was, aldus de inwoners van Al-Mughayyir, een dorp dat sinds de Westoever bezet is, 75% van zijn grond is kwijtgeraakt aan nederzettingen, militair terrein en natuurreservaten.

dinsdag 11 november 2014

Twee Palestijnen gedood bij geweld in Israel en op de Westoever

Israelische kolonisten hebben maandag de ruiten ingeslagen van meer dan 30 Palestijnse auto's in de regio Nablus. Dat gebeurde tijdens een wandeling van de kolonisten van het Za'atar checkpoint naar het Huwwara checkpoint,  nadat bekend was geworden dat een jongen uit het naburige Askar-kamp een soldaat had doodgestoken in Tel Aviv. Bij de wandeling werden ook  andere Palestijnse eigendommen  beschadigd. (Ma'an News).

Een Palestijnse gast-arbeider van de Westoever is dinsdagmorgen vroeg doodgestoken in Israel. Dat gebeurde dicht bij de ''grens'' met de Westoever, in Zemer in de Driehoek in Galilea. Ma'an News meldde dat het ging om de 35-jarige Nihad Mufid Ahmad Nalowa uit het dorp Shweika in het district Tulkarem.van de Westoever. Er is niemand aangehouden, aldus Ma'an. Wie deze moord pleegde is onbekend.
Op de Westoever werd intussen dinsdagmorgen weer een jonge Palestijn gedood door Israelische troepen. Dat gebeurde tijdens betogingen in het vluchtelingenkamp Al-Arrub ten noorden van Hebron. Het slachtoffer was de 21-jarige Muhammad Imad Jawwabra, zo meldden medische bronnen het persbureau Ma'an News. Hij was met scherpe munitie in de borst geschoten en werd in zorgwekkende toestand het Mizan ziekenhuis binnengedragen waar hij kort daarna overleed.

maandag 10 november 2014

Twee Israelische doden bij aanvallen door Palestijnen

Israeli security and rescue personnel seen with the terrorist who was shot after a deadly stabbing attack  at a bus stop at the entrance to the West Bank settlement of Alon Shvut, on November 10, 2014.  (photo credit: Gershon Elinson/Flash90
(Foto: Times of Israel)

Twee Israeli's zijn maandag overleden door aanvallen met messen door Palestijnen van de Westoever. Een Israelische militair van 20 jaar overleed nadat hij in de buurt van het station van Tel Aviv was aangevallen.  De aanvaller werd gearresteerd. Volgens Haaretz zeiden Palestijnse bronnen dat zijn naam Nurredin Hashiya luidde, en dat hij afkomstig was uit het Askar-kamp bij Nablus.
Enkele uren na deze aanval pleegde een tweede Palestijn een aanval op Israeli's bij de nederzetting Alon Shvut, een van de nederzettingen van het Etzion Blok ten westen van Bethlehem. De 25-jarige koloniste Dalia Lamkus uit de nederzetting Teqoa werd daarbij gedood. Twee andere Israeli's raakten gewond. De aanvaller was in dit geval de 25-jarige Maher Hamdi al-Hashlamon, uit Hebron. Hij werd neergeschoten en zwaar gewond door veiligheidsagenten. (Aanvankelijk was gemeld dat hij dood was). Volgens Haaretz zat Hashlamon tussen 2000 en 2005 een gevangenisstraf uit van niet minder dan vijf jaar, wegens het gooien van een molotovcocktail naar het leger.

Over de Kristallnachtherdenking 2014, een rectificatie

Kristall14kl(2of 1)
Rolinha Kross (r) en Shura Lipovsky. (Foto: Anja Meulenbelt)

Zondagavond vond - zoals elk jaar - de herdenking van de Kristallnacht van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting plaats bij het monument voor het Joodse verzet tegenover het stadhuis van Amsterdam. Sprekers waren professor Ido de Haan, SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en imam Yassin Elforkani die inviel voor Fatima Elatik die zich tot haar (en onze) grote spijt om medische redenen had moeten afmelden. Het was zoals altijd een waardige en volgens veel aanwezigen indrukwekkende herdenking. Ikzelf kan daar wat moeilijker een oordeel over vellen, omdat ik er zelf als presentator onderdeel van uitmaakte.
(Een verslag van de bijeenkomst staat op deze site (een filmpje volgt), Anja Meulenbelt geeft een verslag op haar blog en ik geef in de post hieronder de tekst van de rede van Ido de Haan).
Wij van het Platform konden er niet omheen dit jaar te melden dat het Centraal Joods Overleg en het CIDI het ons - opnieuw -  lastig hadden gemaakt. Door druk van die kant had dominee Plaisier van de Protestantse Kerken Nederland, die zich zelf als spreker had aangemeld, zich op het laatste moment ook weer afgemeld. En ook de zangeressen Shura Lipovsky en Rolinha Kross waren op het allerlaatste moment onder druk gezet. Ze kwamen gelukkig wel, maar kortten hun programma in om ook aanwezig te kunnen zijn op de herdenking van de ''officiële'' Joodse gemeenschap in de Portugese snoge.

Antisemitisme en rassenhaat worden pas echt gevaarlijk als ze worden geadopteerd door de staat

Kristall14kl(7of 1)
Ido de Haan (Foto Anja Meulenbelt)

Een van de sprekers op de Kristallnachtderdenking 2014 van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting was Ido de Haan, hoogleraar politieke geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Hieronder zijn verhaal:
We herdenken vanavond het feit dat zesenzeventig jaar geleden, in de nacht van 9 op 10 november 1938 in Duitsland op zeer omvangrijke schaal Joden werden aangevallen. De gebeurtenis staat bekend als Kristallnacht, vanwege de vele winkelruiten van Joodse winkeliers die aan scherven werden gegooid, maar in Duitsland wordt nu de term Novemberpogrom gehanteerd. Niet alleen winkels werden vernield, maar in vrijwel alle Duitse steden werden de synagogen in brand gestoken, huizen van Joden geplunderd en Joodse begraafplaatsen verstoord. Vele duizenden Joden werden mishandeld, terwijl waarschijnlijk zo’n vierhonderd Joden om het leven kwamen.
Voor veel Joden zal de Novemberpogrom niet als een verrassing zijn gekomen. In de jaren daarvoor waren de rechten van Joodse burgers in Duitsland stap voor stap ingeperkt en werden zij blootgesteld aan vernedering en mishandeling. Pogroms, massale gewelddaden tegen Joden, waren al veel langer een terugkerend verschijnsel in grote delen van Europa. De Novemberpogrom was zo bezien het zoveelste hoofdstuk in een lange geschiedenis van massaal geweld tegen Joden. En zo is Kristallnacht ook vaak herinnerd: als een uiting van spontane volkswoede van een door en door antisemitische Duitse bevolking, die op gewelddadige wijze lucht gaf aan haar anti-Joodse sentimenten.

Israelisch kabinet keurt wet goed die stap één is van een project om de Westoever te annexeren

File photo of MK Orit Struck speaking at a Knesset committee meeting, June 11, 2013. (Photo by Oren Ziv/Activestills.org)
Orit Struk aan het woord in de Knesset (Foto Activestills.org)

Het Israelische kabinet heeft zondag een wet goedgekeurd die de Israelische wet  van toepassing verklaart in alle nederzettingen op de Westoever. De wet moet nog worden aangenomen door de Knesset, maar als dat is gebeurd  is een pennenstreek van de militaire commandant van de bezette gebieden voldoende om hem in werking te stellen. .
De nieuwe wet is onderdeel van een project van tien nieuwe wetten die zijn voorbereid door de leden van de Knesset Orit Struk (HaBayit haYehudi) en Yariv Levin (Likud en leider van de regeringsfracties in de Knesset). Deze twee staan aan het hoofd van de ''Eretz Israel'' lobby  in de Knesset en hun project mikt op het geleidelijk annexeren van de Westoever in stappen. In een interview met de site van de omroep van de kolonisten, Arutz Sheva, legde Struk, die zelf in een nederzetting in Hebron woont, onlangs uit wat de bedoeling is.

zondag 9 november 2014

Israelische Palestijnen staken, Netanyahu dreigt met afpakken staatsburgerschap


Boven: dit was zondag het beeld in de Arabische steden en dorpen in Israel. Er werd een algemene staking gehouden als reactie op de manier waarop vrijdag in Kfar Kana de 22-jarige Kheir Hamad zonder pardon werd neergeschoten en afgemaakt, nadat hij met een mes een politieauto zou hebben aangevallen.
Onder: En dat was het beeld van de dag ervoor. In diverse steden en dorpen werden demonstraties gehouden waarbij ook PLO- en andere Palestijnse vlaggen werden meegedragen. Dit is een beeld uit Kfar Kana zelf. Op andere plaatsen werden wegen geblokkeerd en waren ook botsingen met de politie. (Foto's: Arab 48)

Israel gaat 1285 hectare annexeren van dorp Beit Iksa naast Jeruzalem

Palestinians protest planned Israeli projects in Beit Iksa
Inwoners van Beit Iksa protesteerden in 2012 tegen de plaatsing van een afsluiting van de weg die het dorp verbindt met de Westoever.

De Israelische militaire autoriteiten op de Westoever hebben het dorp Beit Iksa ten noorden van Jeruzalem een order overhandigd waarin de confiscatie wordt aangekondigd van 12,.852 dunum (1285 hectare) grond van het dorp. De order was ondertekend door de militaire commandant van de Westoever, generaal Nitzan Alon. De bewoners hebben tot 31 december 2017 de tijd om het land te gebruiken. De reden van de confiscatie heet te zijn dat het land nodig is voor ''militaire doeleinden''.
Beit Iksa is een dorp met 1.700 inwoners dat pal tegen Jeruzalem aanligt, aan de ene kant begrensd door de nederzetting (wijk van Jeruzalem) Ramot en aan de andere door Mevasseret Zion. Het is aan alle kanten ingesloten door de Muur, de inwoners hebben een pasje nodig om naar Jeruzalem te reizen en het dorp is vanuit de Westoever alleen bereikbaar via een door een checkpoint geblokkeerde weg.

zaterdag 8 november 2014

Politie doodt jonge Palestijnse Israeli bij arrestatie



De Israelische politie heeft zaterdag een 22-jarige Israelische Palestijn doodgeschoten bij het verrichten van een arrestatie in de plaats Kfar Kana ten noorden van Nazareth. Het slachtoffer is de 22-jarige Kheireddin Raouf Hamdan. De politie wilde zijn neef arresteren. Volgens een verklaring van de politie had Hamdan een mes in de hand en probeerde hij een politieman neer te steken. Op het video filmpje dat later opdook is echter te zien dat Hamdan met een voorwerp in de hand een politieauto te lijf ging. Daarop sprongen agenten uit de auto die hem doodschoten. Israel is een gevaarlijk land. Vooral voor Palestijnen.

Kristallnachtherdenking 2014


De synagoge van Aken, vernield in de Kristallnacht.

Update: zie onder.
 Ook dit jaar organiseert het Platform Stop Racisme en Uitsluiting weer een herdenking van de Kristallnacht, de nacht van 9 november 1938, waarin in nazi-Duitsland honderden winkels, huizen en synagogen in vlammen opgingen, bijna 100 Joden werden gedood en duizenden werden weggevoerd. De Kristallnacht bleek een opmaat te zijn voor wat in de jaren daarna gebeurde met Joden, Sinti en Roma, en psychiatrische patiënten. Op veel plaatsen wordt de Kristallnacht herdacht als een soort waarschuwing waar racisme en uitsluiting toe kunnen leiden. In Amsterdam gebeurt het sinds in 1992 een aanval werd gepleegd op asielzoekers in Rostock (Dld.)
Net als andere jaren wordt de herdenking dit jaar gehouden bij het monument voor het Joodse verzet, Amstel hoek Zwanenburgwal, schuin tegenover het Stadhuis van Amsterdam, op 9 november, van 19.30 uur tot 20.30 uur.
Sprekers zijn - Ido de Haan, hoogleraar politieke geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht;
- Fatima Elatik, voormalig stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Oost en actief in de door haar en rabbijn Lody van de Kamp opgerichte dialooggroep Salaam-Shalom;
- Sharon Gesthuizen, Tweede Kamerlid van de SP met in haar portefeuille vreemdelingenzaken;
- Dr. Arjan Plaisier, Scriba van de Protestantse Kerken Nederland (PKN).
Muzikale omlijsting zal er zijn van de zangeressen Rolinha Kross en Shura Lipovsky. Zij zullen individueel en als duo Jiddische liederen zingen.
Update: Dominee Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerken Nederland (PKN) zal niet van de partij zijn.

vrijdag 7 november 2014

Hasbara-activiste: ''Het juridische gevecht tegen BDS is een straatgevecht''


We wisten het al langer. Het bleek uit acties van zulke clubs als NGO-Monitor, UN-Watch, en al die andere hasbara-watchdogs. Maar nu zegt een van de leiders van zo'n beweging, mevrouw  Nitsana Darshan- Leitner van de groep Shurat haDin (Israel Law Center) het zelf. Het juridische gevecht tegen BDS is ''een vorm van straatvechten''.
Darshan-Leitner zei dit (zie video) tijdens de allereerste bijeenkomst in Israel tegen BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) die werd georganiseerd door de Bar-Ilan Universiteit en het ''Adam V'Adama Institute for Zionist Law''. Het is het plan deze bijeenkomst jaarlijks te gaan houden. Aanwezig, deze eerste keer, waren onder meer ook minister van Economie Naftali Bennett (HaBayit hYehudi), en de chef van NGO-Monitor Professor Gerald Steinberg.
Darshan Leitner van Shurat haDin zei in een gesprek met het tv-kanaal van de Israelische kolonisten, Arutz 7, dat het gevecht gevoerd moet worden met ''auto-antennes, en gebroken flessen''.

Israel sloopt opnieuw tenten, stallen en gewassen van Bedoeïenen in de Jordaanvallei

Photo: Al Ray
Israelische eenheden hebben donderdag onderkomens, tenten en stallen voor het vee vernield in het dorp al-Aqaba ten oosten van Tubas in het noordoosten van de Westoever. De gesloopte structuren waren eigendom van Deifallah al-Faqih and Khaled Sbeih.
Een dag eerder vernielde het Israelische leger 20 woontenten en stallen voor de dieren het dorpje Bardala in de Jordaanvallei. Daardoor raakten 50 mensen dakloos, van wie meer dan de helft kinderen. Deze structuren waren eigendom van de families Daraghma and Sawafta. Behalve de tenten en stallen vernielden de bulldozers ook gewassen en groenten op nabijgelegen landbouwgrond, om er zeker van te zijn dat de plaatselijke families ook geen eten meer hadden.
Deze sloopacties vinden plaats in het kader van Israels niet aflatende acties die de bedoeling hebben de Bedoeïenen uit deze gebieden te verdrijven, teneinde het land gebruiksklaar te maken voor uitbreiding van de nederzettingen.

In Gaza: aanslagen op huizen en auto's van leiders van de Fatah-beweging

Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag bomaanslagen gepleegd op huizen en  en auto's van diverse kopstukken van de Fatah-beweging in de Gaza-strook. Getroffen werden onder meer de huizen van de gouverneur van Gaza Abdullah al-Efranji, het lid van het Palestijnse parlement Feisal Abu Shahla, het lid van de Revolutionare Raad van Fatah, Abu Juda al-Nahhal, van woordvoerder Fayiz Abu Aita, en van de leiders van de beweging Abd al-Rahman Hamad, Abd al-Jawad Ziyada, Sharif Abu Watfeh, Jamal Obeid, en Ziyad Matar. Ook een platform dat was opgezet op het Katiba-plein om de tiende verjaardag te herdenken van de dood van Fatah-leider en Palestijnse president Yassir Arafat, moest eraan geloven. Er vielen geen persoonlijke slachtoffers.
Woordvoerder Usama al-Qawasmi van Fatah zei dat de aanvallen de bedoeling hadden de herdenking van Arafat te saboteren, Hij gaf de schuld aan Hamas. Maar ook Hamas veroordeelde de aanslagen in een verklaring als misdadige acties.

donderdag 6 november 2014

Palestijn die ongeluk bij Gush Etzion veroorzaakte geeft zichzelf aan


Cartoon die op de sociale media de ronde deed. De tekst luidt Intifada van de auto's ''die overrijden''.

De Palestijn die verdacht werd van het met opzet overrijden van drie Israelische militairen in de buurt van het Gush Etzion nederzettingenblok, heeft zichzelf donderdag gemeld bij de politie. Op dezelfde dag gaven bronnen bij de inlichtingendienst Shin Bet te kennen dat dit incident geen opzet was geweest, maar een ongeluk. De toestand van één van de drie militairen die gewond raakten bij dit incident is overigens verslechterd. Zijn toestand is nu kritiek.
Voordat de bestuurder van de auto die de soldaten aanreed, Hammam Masalma, zich had aangegeven, had het leger overigens al de nodige acties uitgevoerd en arrestaties verricht. De auto van Masalma was beschadigd teruggevonden bij de ingang van het Arroub-kamp. Vervolgens werd de plaats Beit Awwa afgezet en werd een inval gedaan in het huis van Hamam Masalma (wiens familienaam overigens, ironisch genoeg, ''vredelievend'' betekent). Hij werd niet thuis aangetroffen, maar zijn huis werd overhoop gehaald en vier van zijn familieleden werden voor alle zekerheid maar opgepakt.

Drie militairen op Westoever gewond doordat auto hen waarschijnlijk opzettelijk overrijdt


Video opname van het incident. 

 Drie Israelisch militairen zijn woensdagavond gewond geraakt doordat een auto op hen inreed toen zij stonden te wachten langs de weg tussen Bethlehem en Hebron bij het Arrub-kamp. De automobilist reed door. Het Israelische leger neemt aan dat de aanrijding opzet was. Zij zoeken de omgeving af. De auto is intusswen gevonden, maar de bestuurder is verdwenen. De drie militairen zijn naar een ziekenhuis vervoerd, een van de gewonden is zwaar gewond, de anderen matig gewond.
Het lijkt erop dat auto's een wapen zijn geworden in strijd tussen Joden en Palestijnen. Minder dan twee weken geleden reed een Palestijnse automobilist in op passagiers van de sneltram in Jeruzalem. Eerder vandaag gebeurde zoiets nog een keer. Bij beide incidenten vielen doden, en in beide gevallen werd de bestuurder doodgeschoten.
Op de Westoever komen al veel vaker incidenten voor waarbij Palestijnen worden overreden door kolonisten.

woensdag 5 november 2014

Man doodt met auto lid van de grenspolitie in Jeruzalem en verwondt 14 anderen


Plaats van aanslag, gewonden  liggen verspreid op de grond.

Een man uit Shu'afat, een wijk van Oost-Jeruzalem heeft woensdag met zijn auto een aantal mensen aangereden die stonden te wachten bij het sneltram station in de wijk Sheikh Jarrah, dat door Israel het ''Shimon haTzaddik'' station wordt genoemd. Daarbij werd een lid van de grenspolitie, de Druzische Jadan Assad, gedood en raakten 14 mensen gewond. De  bestuurder van de auto, Ibrahim Akkari (48), werd nadat hij uit de auto was gestapt, doodgeschoten door de politie, zoals dat in dit soort gevallen de gewoonte is in Israel. Volgens de politie had hij, na zijn slachtoffers te hebben aangereden, andere auto's aangevallen met een ijzeren staaf. Op een filmpje dat toont hoe hij werd doodgeschoten (op YNet), is te zien dat hij rondrent, wat op een vluchtpoging zou kunnen duiden, maar van een ijzeren staaf is niets te zien.
De Hamas-beweging eiste de eer op van wat volgens de beweging dus een aanslag was, en zei dat Akkari met de aanval ''wraak had genomen'' voor zijn volk, voor de Aqsa-moskee en voor Jeruzalem. Akkari zou lid zijn geweest van Hamas. Zij broer behoorde tot de mensen die werden uitgewisseld onder de gevangenenruil van 2011 tegen korporaal Gilad Shalit.

Jordan withdraws ambassador from Tel Aviv after Israeli raid on Aqsa mosque



The Jordan Times:
The Jordanian government on Wednesday recalled its ambassador in Tel Aviv Walid Obeidat for consultations following Wednesday’s Israeli raid on Al Aqsa Mosque in Jerusalem. According to the Jordan news agency, Petra, the measure comes in protest over the unprecedented Israeli escalation and violations of the sanctity of Al Haram Al Sharif compound in the holy city.
The decision was taken at the instructions of Prime Minister Abdullah Ensour to Foreign Minister Nasser Judeh, Petra said. Petra said that Ensour had also instructed Judeh to lodge a formal complaint with the UN Security Council over Israeli violations in Al Haram Al Sharif. Jordan's delegation to the UN started immediately diplomatic measures to lodge the complaint, according to Petra.
Earlier Wednesday, far-right Jewish groups attempted to storm Al Aqsa Mosque, the third holiest shrine to Muslims all over the world, prompting clashes between Palestinians defending the mosque and Israeli occupation forces.
Already this past weekend Jordan lodged a protest with the Israeli governement against the ongoing violations of the Holy sites.

Nieuwe rellen op de ´´Tempelberg´´ door bezoek grote aantallen fanatieke Joden

Jewish right-wing activists wait outside of Temple Mount on Wednesday morning as announcement arrives the site will be closed for the day. (Photo: Eli Mandelbaum)
Een lange rij Joodse ´Tempelbergenthousiastelingen´ wacht om toegelaten te worden tot de esplanade van de moskeeën, vroeg in de ochtend van woensdag (Foto YNet/Eli Mandelbaum).

Geheel volgens de verwachtingen zijn woensdag opnieuw hevige rellen uitgebroken op de esplanade van de Aqsa-moskee (Tempelberg) in Jeruzalem. De meeste Israelische kranten - en ook buitenlandse persbureaus - meldden de officiële Israelische lezing dat Palestijnen met stenen en vuurwerk begonnen te gooien De politie had daarop de esplanade bestormd, die schoongeveegd, de deuren van de Aqsa moskee met kettingen afgesloten en vervolgens het gebied tot no go zone verklaard voor iedereen beneden de 50 jaar. Bij dit schoonvegen van het terrein, met traangas, sponskogels en stungranaten, werden overigens ten minste 20 mensen gewond, van wie twee ernstig. Een van he werd door een sponskogel aan het hoofd geraakt.
Maar ... wat de officiële Israelische lezing niet vermeldde, was dat de rellen uitbraken nadat de Israelische politie een grote groep rechtse Joden had toegelaten de daar kwamen om te bidden voor het heil van Yehuda Glick, de Tempelenthousiast die vorige week werd neergeschoten, en voor het recht van Joden om op de tempelberg te bidden en er een nieuwe tempel te bouwen.

Amnesty: Israel showed ´´shocking disregard´´ for the laws of war during attacks on families in Gaza


Shuja´iyya.

The Israeli military displayed "shocking disregard" for civilian lives in Gaza during its devastating 50-day war on militants in the Palestinian territory, Amnesty International said in a report Wednesday.
Amnesty documented eight instances in which Israeli forces attacked homes in Gaza "without warning", killing "at least 104 civilians including 62 children."
"The report reveals a pattern of frequent Israeli attacks using large aerial bombs to level civilian homes, sometimes killing entire families," Amnesty said. Israeli attacks killed about 2,200 Palestinians during the war, most of them civilians, and left over 100,000 homeless.
Israeli forces have brazenly flouted the laws of war by carrying out a series of attacks on civilian homes, displaying callous indifference to the carnage caused,” said Philip Luther, Director of the Middle East and North Africa Programme at Amnesty International."The report exposes a pattern of attacks on civilian homes by Israeli forces which have shown a shocking disregard for the lives of Palestinian civilians, who were given no warning and had no chance to flee."

dinsdag 4 november 2014

Israel sloopt twee huizen in de Jeruzalemse wijk Silwan en stallen in Jabal al-Mukaber


(Foto: Wadi Hilwan Information Centre)

Israelische eenheden hebben dinsdag twee huizen van twee verdiepingen verwoest in de wijk Silwan van Oost-Jeruzalem en ook twee stallen afgebroken van een familie in Jabal al-Mukaber, een andere wijk van Oost-Jeruzalem, meldt Ma'an News. 
Eén van de twee huizen behoorde toe aan de voormalige Palestijnse gevangene Khalil Abu Rajab. Hij vertelde dat de sloop plaatsvond zonder voorafgaande waarschuwing en dat de familie geen tijd had gekregen iets van hun bezittingen uit het huis te redden. Het andere huis was eigendom van Issam Ishaq Abu Sbeih. Ook dat huis (155 vierkante meter) werd zonder waarschuwing vooraf tegen de vlakte gewerkt. Abu Sbeih was pas een week geleden van een appartement op de vijfde verdiepingen verhuisd naar dit huis, dat hij had laten bouwen om op de begane grond te kunnen gaan wonen. Hij heeft namelijk een dochter die gehandicapt is.

Israelische planningcommissie geeft fiat aan bouw 500 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem

A woman pushes a pram as she walks in a Jewish settlement near Jerusalem known to Israelis as Har Homa and to Palestinians as Jabal Abu Ghneim October 27, 2014.  REUTERS/Ammar Awad
Appartementengebouw in Har Homa, een nederzetting die is gebouwd op door Israel genannexeerd gebied  tussen Jeruzalem en Bethlehem. Palestijnne kennen het als Jebel Abu Gheneim. (Foto: Reuters)

Een comité van het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft maandag een plan goedgekeurd voor de bouw van 500 nieuwe woningen in Ramat Shlomo, een nederzetting (wijk) bij Oost-Jeruzalem. De 500 woningen vormden onderdeel van een plan dat premier Netanyahu vorige week bekendmaakte voor nieuwe woningen in de nederzettingen Ramat Shlomo en Har Homa. In Netanyahu's plan was sprake van 600 huizen in Ramat Shlomo en 400 in Har Homa (Jebel Abu Gheneim), maar het comité heeft er nu alleen 500 goedgekeurd.
Een woordvoerster van het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken wilde tegenover het persbureau Reuters de beslissing van het planningscomité niet bevestigen. Reuters kreeg de bevestiging uiteindelijk van een functionaris die niet genoemd wilde worden en die eraan toevoegde dat het ministerie publiciteit over de goedkeuring had willen vermijden.

maandag 3 november 2014

Israelische leger sloopt weer wat huizen in Bedoeïenendorpje Khirbet at-Tawil

Palestina 5
Het Israelische leger kwam eind september in actie om het complete door België aangelegde elektriciteitsnetwerk van Khirbet at-Tawil te vernielen. (Foto: De Wereld Morgen).

Israelische militairen hebben maandag drie huizen gesloopt in het dorpje Khirbet at-Tawil bij Aqraba (regio Nablus). Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de nederzettingen bijhoudt, meldde Ma'an News dat bulldozers onder begeleiding van militaire voertuigen het Bedoeïenendorpje binnenvielen en de huizen vernielden van Bahaa Maroof, Bani Fadil, en Osama Bani Fadil. Het gebied werd tijdens de sloop tot ''gesloten militaire zone'' verklaard. 
Khirbet at-Tawil is een klein dorpje op de Westelijke Jordaanoever, tussen de Palestijnse stad Aqraba en de Israëlische nederzetting Gittit. Er wonen zo'n 250 mensen. Het dorp maakt deel uit van de zogenaamde ''Area C''. In Area C (60% van het gebied van de Westoever) wordt regelmatig Palestijnse infrastructuur vernietigd onder druk van de illegale Israëlische nederzettingen die willen uitbreiden.

zondag 2 november 2014

Relatie Israel-Jordanië onder druk door spanningen rond Haram al-Sharif

Moslim-gelovigen die door Israel werden geweerd van de Haram al-Sharif, voeren het gebed uit op straat.

Het koningshuis en politieke kringen in Jordanië zijn uitermate boos en ongerust naar aanleiding van (tijdelijke) afsluiting, donderdag van de Haram al-Sharif (Tempelberg) in Jeruzalem en restricties voor gelovige moslims om er te bidden. Politici in Amman wezen erop dat deze maatregelen in strijd zijn met het vredesverdrag tussen Jordanië en Israel van 1994, dat aangeeft dat “Israel rekening houdt met de speciale rol van het Hashemitische Koninkrijk Jordanië ten opzichte van de heilige plaatsen in Jeruzalem”. Ook gaat het in tegen VN-resolutie 242, die Israel opriep zich terug te trekken van gebied dat het in 1967 bezette, waaronder de Westoever en Oost-Jeruzalem
Jordanië neemt wat dat een duidelijke positie aan en dreigt het vredesverdrag op te zeggen, aldus Adnan Abu Odeh, een voormalige stafchef van het koninklijke hof tegenover de Jordan Times. ''Zelfs de VS heeft deze boodschap ter harte genomen en Israel opgeroepen de beslissing terug te draaien, aldus Abu Odeh, (daarmee verwijzend naar een oproep van de Amerikaanse minister John Kerry aan Israel om escalatie te voorkomen). Abu Odeh waarschuwde ook dat een Derde Intifada het minste is wat verwacht kan worden als “Israel doorgaat met zijn agressie en provocerende maatregelen jegens de heilige plaatsen''. De hele regio zal dan in nog meer geweld worden gedompeld, zei Abu Odeh, die overigens kritiek uitte op het feit dat de Arabische- en moslim wereld niet meer verzet had laten horen.

zaterdag 1 november 2014

Israelische president uitgemaakt voor verrader en kontlikker wegens uitspraken tegen discriminatie

Reuven Rivlin
Rivlin met keffiya, een fotomontage die in Israel de ronde doet op Facebook.

The Jerusalem Post bracht vrijdag een bericht over de manier waarop de nieuwe Israelische president Reuven Rivlin wordt aangevallen op de sociale media, omdat hij een lans breek voor meer tolerantie tegenover de Israelische ''Arabieren'' en klaagt over discriminatie. De president maakte tijdens een conferentie over tolerantie, vorige maand, de opmerking dat Israel ''een zieke maatschappij is die om behandeling vraagt''. Bij de opening van het parlementaire jaar deed hij een beroep op de afgevaardigden om te breken met  xenofobe retoriek. En eind oktober was hij in de plaats Kfar Qassem, bij de herdenking van de slachtpartij van 1956, een zwarte bladzijde uit de Israelische geschiedenis die altijd een beetje wordt weggemoffeld.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...