woensdag 31 juli 2019

''Israel geeft Palestijnen bouwvergunningen als opmaat tot overname soevereiniteit Westoever''

Bezalel Smotrich (Wikipedia)
Het Israelische ''veiligheidskabinet'' heeft dinsdag unaniem een besluit genomen om 715 bouwvergunningen af te geven voor huizen in Palestijnse dorpen in de zogenoemde ''Area C'' van de Westoever (het gedeelte onder volledige Israelische zeggenschap waar tevens de meeste Joodse nederzettingen zijn gevestigd). Dat meldt de krant Haaretz. De krant vermeldt erbij dat niet duidelijk is of het gaat om de legalisering van bestaande huizen of om huizen die nog gebouwd moeten worden.
Wat wel duidelijk is, is dat beslissingen om vergunningen af te geven voor Palestijnse bouw in Area C uiterst zeldzaam is. Het laatst schijnt zoiets nog voorgekomen te zijn in 2016, meldt Haaretz. (Ik kan me niet herinneren dat dat om grote aantallen ging).  Anders dan het lijkt, gaat het echter niet om een liberalisering van het beleid. Kringen die op de hoogte waren van het besluitvormingsproces  deelden Haaretz mee dat het erom gaat het initiatief voor planning volledig uit handen van de Palestijnse Autoriteit te halen en in Israelische handen te nemen. Leiders van de gemeenschap van kolonisten, zoals de leiders van de Regionale Raden  Mateh Benyamin en Samaria, Israel Gantz en Yossi Dagan, uitten nog wel hun ongerustheid. Maar minister van Vervoer, Bezalel Smotrich van de Unie van Rechtse Partijen, juichte het besluit op Facebook toe. Volgens hem was het in feite een plan om de soevereiniteit over de Westoever over te nemen. Smotrich schreef dat ''het voorkomen van de vestiging van een terreurstaat in het hart van het land van Israel het centrale doel was van zijn politieke carrière''. En hij vervolgde door te zeggen dat er ''nu na tien jaar van Israelische niet-betrokkenheid en Palestijnse bandeloosheid bij het bouwen in Area C eindelijk, God zij dank, een verandering in de Israelische houding is gekomen tegenover de verspreiding van de terroristische kanker in ons midden... Israel komt nu met een strategisch plan om de vorming van een Palestijnse staat in het land tegen te houden.''

Israel voert nu ook luchtaanvallen uit in Irak

(Kaart Mujaheddin e Khalq)

Israel heeft het gebied waarin het ''preventieve'' aanvallen uitvoert in het Midden-Oosten uitgebreid. In het verleden heeft het heel regelmatig aanvallen uitgevoerd in Syrië, meest op Iraanse doelen, maar nu heeft het ook luchtaanvallen uitgevoerd in Irak. Dat meldt althans de Saudische krant Sharq al Awsat. Deze krant citeert ongenoemde buitenlandse diplomaten die zeggen dat Israel deze maand twee keer met F-35 vliegtuigen aanvallen heeft uitgevoerd op ''Kamp Ashraf'' ten noordoosten van Bagdad. Daar zouden pro-Iraanse milities wapens en ook ballistische raketten (raketten voor lange afstand) hebben opgeslagen. De laatste aanval vond zondag plaats, de eerdere aanval werd uitgevoerd op 19 juli. Er zouden Iraanse adviseurs van de Revolutionaire Garde (Pasdaran) zijn gedood of gewond zijn geraakt.
Het is overigens niet de eerste keer dat de Israelische luchtmacht in Irak opereert. In 1981, onder premier Menachem Begin, werd de Iraakse atoomreactor Osirak bij Bagdad uitgeschakeld door een geruchtmakend Israelisch luchtbombardement.

zaterdag 27 juli 2019

Deze vrijdag opnieuw een dode in Gaza, naast 70 gewonden.

Ahmad al-Qarra
Bij de wekelijkse betoging in de Gaza-strook hebben Israelische scherpschutters deze vrijdag opnieuw een man doodgeschoten. Er waren daarnaast 70 gewonden. Vrijdag een week geleden waren er 100 gewonden.
 De gedode man was de 22-jarige Ahmad Mohammed al-Qarra. Hij werd in de buik geschoten ten oosten van de plaats Khan Younis. 's Nachts rond 12 uur overleed hij in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij was het 312de slachtoffer van handelingen van Israel in Gaza sinds 18 maart 2018. Vorige maand overleed een medische hulpverlener en onlangs werd - per ongeluk - een strijder van al-Qassem doodgeschoten toen hij probeerde jongeren ervan te weerhouden te dicht bij het grenshek te komen.

woensdag 24 juli 2019

Amerikaans Huis van Afgevaardigden veroordeelt BDS maar verklaart dat boycotten wel een recht is

(Foto Wikipedia)

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met grote meerderheid voor een resolutie gestemd die BDS ''schadelijk'' verklaart ''omdat het erop uit is ''Israel te delegitimeren''. Dat zou ''niet in overeenstemming zijn met een twee statenoplossing''. De stemming was 398 stemmen voor en 17 tegen. 
De resolutie is niet bindend. Het is het antwoord aan een eerder wetsontwerp dat verleden jaar werd aangenomen door de Senaat,  dat het mogelijk maakte dat overheidsorganen en staten actie zouden ondernemen tegen firma's en personen die Israel boycotten. Een aantal van 27 staten in de VS had eerder dergelijke wetgeving aangenomen. Het voorstel van de Senaat werd echter niet in het Huis in stemming gebracht, omdat het in zou gaan tegen de ''First Amendment'' van de Amerikaanse grondwet die het recht op de vrijheid van meningsuiting garandeert. De Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, hield de stemming erover tegen.
Het Huis heeft nu, nadat het onderwerp het Huis al sinds het begin van het jaar bezighield, daarom nu in haar resolutie laten opnemen dat boycotten dus weliswaar veroordeeld moet worden (sommige afgevaardigden noemden het antisemitisch), maar dat de  First Amendment inhoudt dat boycotten wel is geoorloofd en voor iedereen een recht is.

maandag 22 juli 2019

Israel is begonnen met het afbreken van 13 flatgebouwen in gebied onder Palestijns bestuur

(Updated) Israel is maandagmorgen vroeg begonnen met het afbreken van 13 flatblocs in de localiteit Sur Baher, net buiten de grenzen van Jeruzalem. Daarbij gaat een aantal van minimaal 44 en mogelijk 70 appartementen tegen de vlakte. Het gaat om flats in de buurt Wadi Hummus van Sur Baher, die volgens Israel te dicht liggen bij de zogenoemde ”Afscheidingsmuur”. De flats liggen overigens in een gebied dat valt onder de controle van de Palestijnse Autoriteit.
Gewapende eenheden verjoegen maandagmorgen in alle vroegte de eerste familie uit hun huis, waarop gemeenteambtenaren hun huisraad naar buiten begonnen te slepen. Het ging om 17 mensen onder wie elf kinderen. Het aantal ontruimingen valt overigens mee, want nog maar 20 van de 70 appartementen zijn bewoond. Wel zullen heel veel families, die in de nog op te leveren huizen hebben geïnvesteerd, vrijwel hun hele vermogen verliezen.
Het Israelische hooggerechtshof gaf deze zondag het groene licht om meteen met de afbraak te beginnen, nadat een laatste verzoek van bewoners om de afbraak te verhinderen was afgewezen.

dinsdag 16 juli 2019

Kolonist rijdt jongetje (7) dood, Palestijn sterft in isoleercel, jongetje (10) gewond in Kafr Qaddum

Dit is een foto van Tareq Zebania, 7 jaar, uit het dorpje Tarqumia ten westen van Hebron. Hij is dood. Tareq reed mandag op zijn fietsje dicht bij de weg alleen voor Joden naar de nederzetting  Adora die vlak naast zijn dorp ligt, toen een ongenoemde kolonist hem aanreed met een auto. De kolonist reed daarna door naar de nederzetting.
Getuigen riepen de Israelische politie die een militaire ambulance stuurde. Die bracht het jongetje naar een Israelisch ziekenhuis, waar de dood werd geconstateerd. De inwoners van Tarqumiya melden dat er geen moeite werd gedaan om de automobilist uit de nederzetting te zoeken.

vrijdag 12 juli 2019

Israel is bezig Palestijnse universiteiten op een zijspoor te zetten

Bir Zeit gefotografeerd vanuit een drone (Foto Universiteit van Bir Zeit)

Israel past een politiek toe om docenten uit het buitenland te weren van Palestijnse universiteiten. Het aantal visa en verblijfsvergunningen dat is ingetrokken of niet is verstrekt is de laatste twee  jaar explosief gestegen. De Universiteit van Bir Zeit bij Ramallah, die tot de groep van 3% van de best geklasseerde universiteiten van de wereld behoort, dreigt die status daardoor te verliezen. Twee mensenrechtenorganisaties, al-Haq en Adalah plus de universiteit van Bir Zeit hebben in een gezamenlijke brief aan diverse Israelische autoriteiten bezwaar aangetekend. Israel is wettelijk verplicht om beslissingen betreffende het onderwijs over te laten aan de bezette bevolking, te weten de Palestijnen.
Volgens de brief waren tussen 2017 en 2019 vier full-time en drie part-time docenten niet in staat hun lessen voort te zetten en werden zij gedwongen het land te verlaten, omdat Israel weigerde hun visa te vernieuwen. In 2019 werden twee internationale academici die contracten hadden met Bir Zeit niet in Israel toegelaten. Er was geen enkele internationaal lid van een faculteit. met uitzondering van diegenen die in dienst waren van programma's die werden gesponsord door buitenlandse regeringen, dat een visum kreeg voor de totale duur van het studiejaar 2018-2019. Op dit moment zijn zes full-time leden van faculteiten die voor het academische jaar 2019-2019 zijn aangenomen zonder een geldig visum, nog eens vijf anderen - onder wie de decaan van een faculteit - zijn in het buitenland zonder dat duidelijk is of ze kunnen terugkeren en visa kunnen krijgen voor het komende academische jaar. Meer dan 12 faculteiten en programma's worden geconfronteerd met de mogelijkheid dat zij docenten kwijtraken wegens deze Israelische aanpak.

donderdag 11 juli 2019

Kolonisten vernielen honderden olijfbomen

Afgerukte olijftak. (Foto B'tselem)

Israelische kolonisten hebben de afgelopen dagen weer flink huisgehouden in Palestijnse olijfboomgaarden. In de zuidelijke heuvels van Hebron. Bij het dorp Susya werden 160 bomen omgezaagd, meldt Haaretz. Er werden geen Hebreeuwse leuzen en dergelijke gevonden, maar aangezien Palestijnen meestal niet hun eigen bomen omzagen is het waarschijnlijk dat kolonisten uit de vlakbij gelegen nederzetting Susiya verantwoordelijk waren. In het noorden van de Westoever werden intussen 100 bomen beschadigd in het dorp Turmus Ayya, nog steeds aldus Haaretz.
Eveneens in het noorden van de Westoever staken kolonisten uit de nederzetting Yitzhar verschillende boomgaarden in brand van bewoners van het dorp Burin, Honderden bomen gingen verloren. Vooral ook omdat het Israelische leger de Palestijnse brandweer verhinderden met bluswagens naderbij te komen om de vuren te doven, zo meldde het Palestijnse persbureau Wafa.
Bomen waren niet het enige dat eraan moet geloven. Het Israelische leger sloopte eerder deze week in het dorpje Bweek bij Yatta (in het zuiden van de provincie Hebron) een huis van één verdieping van Rasheed Abu Hadid, zo meldde hetpersbureau Wafa.

Israeli's schieten man van al-Qassam dood die jongeren tegenhield op weg naar de grens

Mahmoud al-Adham
Een lid van de Qassam-militie van Hamas is vrijdag overleden als gevolg van een Israelische beschieting waarbij hij een dag eerder was gewond. Het is de 28-jarige Mahmoud al-Adham. De krant Haaretz citeert een communiqué waarin een eenheid van al-Qassam zegt dat de Israeli's het vuur openen op ''een militielid die zijn taak uitvoerde en jongeren verhinderde naar het grenshek te gaan''.
Hamas zegt de zaak nog te onderzoeken en de gebeurtenis niet ongemerkt te laten passeren.  De Islamitische Jihad sprak van een ''een ernstige escalatie'' en dreigde met vergelding 

Hoe de kolonistenorganisatie Elad in 24 jaar een erfgename haar huis uit procedeerde

(Foto Silwanic.net)

De gemeente Jeruzalem heeft woensdag een gescheiden vrouw met haar vier kinderen uit haar huis, haar tuintje en haar winkel in Silwan (bezet Oost-Jeruzalem) gezet, op grond van een uitspraak van het gerechtshof van Jeruzalem van zo'n 20 dagen geleden waarbij hun verweer werd verworpen. De organisatie van kolonisten Elad heeft de ruimte nu in bezit genomen voor haar leden. 
 Aan de uitzetting ging een juridische strijd vooraf van 24 jaar, die goed aangeeft hoe oneerlijk de geldende rechtsregels zijn voor Palestijnen, en hoe organisaties als Elad met grote sommen (Amerikaans) geld achter zich de Palestijnen ongeveer kansloos achter zich laat. De organisatie Vrede Nu gaf naar aanleiding van de uitzetting een verklaring af, waarin zij het een ''David en Goliath verhaal'' noemde. ''Een NGO die rijk is aan geld en middelen gebruikt de beste advocaten om uitputtende en lange procedures tegen marginale Palestijnse families,'' aldus Vrede Nu, ''die een heleboel geld uitgeven om hun huis te beschermen en die advocaten en experts moeten betalen voor dure juridische procedures en die ook nog de kosten van het Hof moeten betalen. De ''Bewaarder van het Bezit van Afwezigen'' helpt bovendien de kolonisten bij het overnemen van de huizen.''
De overwinning van Elad is bovendien in dit geval ook nog van grote symbolische waarde. Het is, zoals Vrede Nu stelt, ''een morele en symbolische overwinning op één van de belangrijkste leiders in de gemeenschap van Silwan (die deel uitmaakt van Groot0-Jeruzalem), namelijk Jawad Siyam, een sociaal werker die gemeenschapscentra stichtte voor families en kinderen, iemand die beschouwd wordt als een steunpilaar van de gemeenschap en een verdediger van de zwakkeren tegenover de druk van kolonisten en de autoriteiten.''

maandag 8 juli 2019

Europa laat opnieuw de kans glippen om de spanning rond Iran te verminderen

Beeld van een andere tijd: de onderhandlingen over JCPOA (Foto Lobelog)

Het is opnieuw opmerkelijk hoe weinig zakelijk en to the point the Europese staten hebben gereageerd op de nieuwe aankondiging van Iran dat het opnieuw een grens doorbreekt die was gezet in het nucleaire akkoord dat het in 2015 sloot. De aankondiging, die zondag werd gedaan, betreft het feit dat Iran uranium gaat verrijken boven de gestelde grens van 3,67%. Het was de tweede stap die Iran deed. Op 8 mei werd de eerste aangekondigd. Dat betrof het feit dat de voorraad uranium in Irans bezit zal worden vergroot boven de in het akkoord genoemde grens van 300 kilogram.
De aankondigingen werden gedaan een jaar nadat de Amerikaanse president Trump het akkoord opzegde. Dit zogenoemde JCPOA werd in 2015 door de de VS, Rusland, China, Frankrijk Groot-Brittannië en Duitsland gesloten, om veilig te stellen dat Iran geen atoomwapens zal maken. De Europese landen plus China waren tegen dit Amerikaanse opzeggen van het akkoord. Zij hebben pogingen gedaan om het overeind te houden en belangrijke firma's te verhinderen zich uit Iran terug te trekken uit vrees dat zij ten offer zouden vallen aan de sancties die de VS intssen weer volop heeft afgekondigd. Maar Europa heeft daarin volstrekt gefaald. Grote bedrijven als Total, Peugeot, de rederij Maersk, General Electric, Honeywell, het Russische oliebedrijf Lukoil, Siemens, Boeing, het Indiase Reliance dat olieraffinaderijen bezit en Dover, een maker van pompen voor de olie-industrie, trokken zich samen met andere bedrijven terug. Het INSTEX-betalingsmechanisme dat Europa recent in het leven riep voor voedingsmiddelen en dergelijke is volgens Iran onvoldoende.

zaterdag 6 juli 2019

Israel geeft 22 in beslag genomen vissersboten terug aan Gaza - ze zijn alleen allemaal kapot

De boot van Abdel Ma'ati Hadil. (Foto Gisha)

Israel heeft op 2 juli de vissersboot van Abdel Ma'ati Habil in Gaza teruggestuurd. Dat gebeurde drie jaar nadat de boot door de Israelische marine in beslag was genomen. Nadat drie mensenrechtenorganisaties, Gisha. de organisatie die pleit voor bewegingsvrijheid voor Gaza, Adalah, de organisatie die opkomt voor het recht van minderheden in Israel, en de mensenrechtenorganisatie al-Mezan, een verzoekschrift hadden ingediend kwam het Israelische antwoord. Niet alleen de boot van Habil, maar in totaal 65 in beslag genomen Gazaanse vissserboten zouden in de komende weken of maanden worden geretourneerd. 
Deze week kwam dus de boot van Habil. In de twee, drie dagen daarna werden nog 21 andere boten teruggestuurd die al een tijd in de Israelische opslag hadden gelegen. Ruim 40 andere boten zullen binnenkort nog volgen. Fijn, denk je dan. Soms wordt er blijkbaar toch nog recht gedaan in Israel al duurt het soms wel even. 
Nou nee dus, vergeet het maar. De boot van Habil kwam over land. Over zee was namelijk niet mogelijk, omdat hij lek was. De boot is in 2016 tot twee keer toe lek geschoten door de Israelische marine, toen hij binnen de zesmijlszone (die toen gold) voor de kust ter hoogte van Deir al Balah voer, dus binnen de zone waarin vissen was gepermitteerd. Daarbij zonk hij deels en werden de opvarenden gearresteerd en een tijd vastgehouden. De laatste keer, in september, nadat hij na de eerste aanval voor 24.00 dollar was gerepareerd, werd de boot door de marine in beslag genomen. De boot is in 1986 gebouwd voor 180.000 dollar. Er voeren leden van diverse families op; in totaal leverde het een inkomen voor 24 families, inclusief de familie van al--Habil zelf.

woensdag 3 juli 2019

Oude gezichten maken come-back in de Israelische politiek

Ehud Barak (Foto Wikipedia)
Israels politieke landschap is flink in beweging in verband met de verkiezingen van april die op 17 september worden overgedaan. Het is nog te vroeg om echt spanning op te roepen, maar er zijn toch genoeg veranderingen om de balans op te maken. Netanyahu, die de Knesset liet ontbinden nadat hij niet in staat was geweest een regering te vormen met voldoende meerderheid, staat slecht in de peilingen. De premier heeft zelfs voorzichtig laten informeren of de ontbinding van het parlement niet ongedaan kan worden gemaakt, zodat hij nieuwe pogingen zou kunnen wagen. Dat is echter onmogelijk, zo werd hem (en de Likud) te verstaan gegeven
Intussen is de tendens om van hem af te komen bij de andere partijen sterker geworden. Er is natuurlijk in de eerste plaats de Blauw Wit-combinatie van Yair Lapid en de generaals Gantz, Ya'alon en Ashkenazi, die qua stemmen gelijk met Netanyahu  eindigde in april. De generaals c.s. zijn er sterk op gebrand hem aan de dijk te zetten. Maar intussen heeft zich nog weer een bekend gezicht in de race gevoegd. Dat is Ehud Barak, oud-stafchef, oud-minister van Defensie en premier en oud-leider van de Arbeidspartij.

maandag 1 juli 2019

Israelische aanval op doelen in Syrië doodt 16 mensen onder wie een baby

Israelische F-35
Bij Israelische aanvallen op doelen in Syrië zijn zestien mensen gedood, onder wie een baby, zo heeft de Syrische staatstelevisie Akhbariya gemeld.
Het ging om twee aanvallen met raketten op militaire installaties in een buitenwijk van Homs en bij de plaats Sahnaya, ten zuiden van Damascus, zo meldde de krant Haaretz, De krant citeerde overigens Syrische bronnen. Israel maakte niets over de aanvallen bekend.
Bij de aanvallen zou het zijn gegaan om Iraanse doelen. Volgens de Syrian Observation for Human Rights in Londen waren de meeste slachtoffers Iraniers en leden van Hezbollah. De aanval werd uitgevoerd via Libanon. Er zou volgens het Syrian Observatory ook Israelische marine aan hebben deelgenomen. De Syrische luchtafweer vuurde raketten af op de vliegtuigen die de aanvallen uitvoerden. Volgens Haaretz kwam één zo'n raket neer in een bergachtig gebied in Cyprus.
Israel pleegt regelmatig luchtaanvallen uit op Syrische gebied, meestal gericht op doelen van de Iraniërs of Hezbollah die meevechten aan de kant van de regering-Assad. De krant meldt dat er sinds 13 april tenminste zes aanvallen werden uitgevoerd.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...