donderdag 31 augustus 2023

Eén dode en zes gewonden bij ramaanval en een 14-jarige Palestijn vermoord in Jeruzalem

 Eén Israeli is gedood en drie zijn er gewond van wie één ernstig toen donderdagochtend een vrachtwagenchauffeur abrupt zijn auto keerde en vijf soldaten overreed bij het Maccabim-checkpoint bij Modiin. De chauffeur werd een zevental kilometers verderop, bij het Hasmonean-checkpoint in bezet gebied doodgeschoten door een Israelische veiligheidsman. Daarbij werd een Palestijnse tiener licht gewond, evenals een Israelisch paar wier auto werd geraakt door het vrachtautootje. De Palestijn was Daoud Abdel-Razak Faiz uit het vluchtelingenkamp Deir Ammar (ten westen van Ramallah) op de Westoever. Hij was in het bezit van een vergunning om in Israel te werken. Volgens het Israelische leger waren de soldaten lid van een artillerie-eenheid die op weg waren naar een vrije tijdsbesteding in Modiin. Ze hadden hun post verlaten om te voet naar een niet beveiligde bushalte te gaan toen ze werden opgemerkt door de vrachtautochauffeur.

Khaled Za'aneen
Een dag eerder, woensdagavond, was de 14-jarige Khaled Samer al-Za'aneen uit Beit Hanina (een wijk van Oost-Jeruzalem) doodgeschoten door een lid van de grenspolitie die geen dienst had. Volgens de politie had de jongen met een mes een 22-jarige man in de rug gestoken bij een halte van de Jeruzalemse sneltram in de buurt van Bab al-Amoud (de Damascus Poort). Een ooggetuige, Eldad Bar Kochva, gaf hem een harde klap in het gezicht waarop het mes uit zijn hand viel. De jongen werd vervolgens aangevallen door een flink aantal mensen. Totdat de grenspolitieman, die de steekpartij vanuit de tram had zien gebeuren, uitstapte en hem neerschoot. De jongen bleef daarna liggen tot hij was doodgebloed. Politiecommissaris Kobi Shabtai bracht de tramhalte een bezoek en prees, zoals dat in Israel gebruik is geworden, het kordate optreden van de politieman in plaats van hem aan te klagen omdat hij een ongewapend kind had doodgeschoten. De gestoken man werd opgenomen in een ziekenhuis. Het persbureau Wafa meldt dat de vader, moeder, zuster en broer van de dode Khaled werden opgepakt en zijn huis overhoop werd gehaald.  

Dezelfde woensdag maar in de nacht werden een officier en drie soldaten licht tot matig gewond toen zij als escorte optraden bij een bezoek van Israeli's aan de Tombe van Josef bij Nablus. De vier werden slachtoffer van een explosief dat naar hen werd gegooid toen zij te voet bezig waren de weg vrij te maken voor de bezoekende Israeli's. 

In het dorp Karma werd woensdag de vader gearresteerd van Mahmoud Abu Sheikha, die gewond was geraakt toen de auto waarin hij reed met vijf kogels was beschoten bij het checkpoint bij de zuidelijke ingang van Hebron. De troepen haalden het huis van Au Sheikha over hoop en namen ook de persoonsbewijzen van twee van zijn ooms in. Abu Sheikha is naar een ziekenhuis in Israel vervoerd, Het is niet bekend hoe hij eraan toe is. Donderdagmorgen werd een jongen met scherpe munitie in het hoofd geschoten en kreeg een vrouw een rubber kogel in haar oog bij ongeregeldheden die uitbraken in het vluchtelingenkamp Deir Ammar toen troepen het huis binnenvielen van Daoud Faiz, de chauffer van de vrachtauto die een dag eerder was doodgeschoten bij het Hasmonean checkpoint bij Modiin.

zaterdag 26 augustus 2023

Israeli's in Nederland niet aansprakelijk voor in naam van de staat gepleegde oorlogsmisdaden

De familieleden van Ziada
Het Hoge Raad heeft vrijdag in een korte schriftelijke uitspraak laten weten dat Israelische ex-legerchefs in Nederland niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor oorlogsmisdrijven. Met de uitspraak bevestigde de Raad de uitspraak van lagere instanties. De Nederlandse Palestijn Ismail Ziada had tegen de Israelische voormalige stafchef Benny Gantz en de ex-luchtmachtcommandant Amir Eshel een civiele procedure aangespannen wegens hun beslissing destijds in 2014 het huis van zijn familie in het Bureij-kamp in Gaza te bombarderen. Daarbij werd Ziada's 70-jarige moeder Muftia gedood, evenals zijn broers Jamil, Yousif en Omar, zijn schoonzuster Bayan, zijn 12-jarige neefje Shaban en een zevende persoon die het huis bezocht. 

De ex-militairen genieten in Nederland immuniteit omdat ze handelden namens de Israelische staat. De Nederlandse rechter is dan niet bevoegd te oordelen over aansprakelijkheidsclaims ''ongeacht de aard en de ernst van de hun verweten gedragingen'', aldus de Hoge Raad

Ziada, die al vijf jaar bezig is met de zaak waarin hij schadevergoeding van Gantz en Eshel eist,  zei boos en teleurgesteld te zijn, omdat het Hof politiek had laten prevaleren boven mensen en de weg naar het recht had geblokkeerd. ''Deze uitspraak maakt het onrecht dat we hebben geleden nog erger.'' Zijn advocate Liesbeth Zegveld had aangevoerd dat immuniteit niet absoluut is. In een uitspraak van 2010 had het Europese Hof voor de Mensenrechten bepaald, dat wanneer het recht tot toegang een rechter  wordt beperkt doordat immuniteit wordt toegepast omdat de handeling plaatsvond in naam van een staat, de rechter dient te onderzoeken of de omstandigheden van de zaak zo'n beslissing wel rechtvaardigen. Ziada kan nu alleen nog de zaak aanbrengen bij het Hof voor de Mensenrechten.

  Tijdens de oorlog van 2014 werden meer dan 2.200 mensen gedood onder wie 551 kinderen. Generaal Gantz die tegenwoordig politicus is, had zich nog tijdens de laatste verkiezingscampagne laten voorstaan op zijn prestaties tijdens deze oorlog.      

Palestijn overlijdt aan verwonding opgelopen op 3 juli bij bestorming kamp-Jenin

Ezz el-Din Kana'an
Een 20-jarige Palestijn is vrijdagavond overleden als gevolg van een verwonding die hij opliep tijdens de Israelische bestorming van het vluchtelingenkamp Jenin, onlangs op 3 juli. Ezz el-Din Kana'an werd toen door een sluipschutter in het hoofd geschoten toen hij op weg was om bloed te doneren voor de talrijke slachtoffers van deze aanval. Hij verbleef de afgelopen tijd in verschillende ziekenhuizen en werd onder meer ook geopereerd. Hij werd zaterdag na het ochtendgebed begraven.

De aanval van 3 en 4 juli op het vluchtelingenkamp was ongekend. Eerst werd het kamp met raketten bestookt vanuit de lucht door straaljagers, helikopters en drones. Vervolgens werd het door commandotroepen vanuit verschillende richtingen aangevallen, terwijl grote D-9 bulldozers wegen omploegden, en elektricteits- en waterleidingen onklaar maakten. Vervolgens moesten honderden families hun huizen verlaten en een nacht elders slapen terwijl 300 huizen werden opgeblazen en zo'n 4 à 500 andere ernstig werden beschadigd. De totale tol van de twee dagen durende aanval was  - met Ezz el-Din Kana'an meegerekend - 14 doden en enkele honderden gewonden. 

Het aantal door Israelisch optreden gedode Palestijnen is nu gestegen tot 227. Er was overigens ook een dode Israeli bij de aanval in Jenin, maar onlangs bleek uit Israelisch onderzoek dat sergeant-majoor David Yehuda Yitzhak was gedood door 'vriendelijk' (eigen Israelisch) vuur.

dinsdag 22 augustus 2023

Saudische grenswachten beschieten Ethiopische vluchtelingen met mortieren

De route die de Ethiopiërs volgen (klik voor een grotere foto)
Saudische grensbewakers hebben tussen maart 2022 en juni 2023 zeker enkele honderden Ethiopische immigranten gedood die probeerden via de grens met Jemen Saudi-Arabië binnen te komen. Ze schoten op migranten met mortieren waarbij veel doden vielen, anderen, onder wie vrouwen en kinderen werden van korte afstand doodgeschoten. In sommige gevallen vroegen zij immigranten op welk lichaamsdeel ze zouden schieten en deden dat vervolgens van dichtbij. Ook immigranten die waren omgekeerd naar Jemen werden met mortieren onder vuur genomen. 

 Dat staat in een rapport van 73 pagina's van Human Rights Watch, ''They Fired on Us Like Rain'',  Saudi Arabian Mass Killings on Ethiopian Immigrants at the Yemen-Saudi Border''. Human Rights Watch interviewde daarvoor 38 mensen die tussen maart 2022 en juni 2023 probeerden via Jemen naar Saudi-Arabië te komen, en vier vrienden of familieleden. Verder bekeek HRW 350 foto's en video's en enkele honderden vierkante kilometers aan satellietbeelden. ''Saudi-Arabië doodde ongezien door de rest van de wereld honderden vluchtelingen en asielzoekers aan deze afgelegen grens,'' aldus Nadia Hardman, researcher Immigranten- en Vluchtelingenrechten bij HRW. ''En we zouden onze aandacht voor deze gruwelijke misdaden niet moeten laten afleiden doordat ze ook miljarden besteden  aan het aankopen van professionele golf- of voetbalclubs en aan grote evenementen om het Saudische imago op te vijzelen.''

De immigranten zeiden door smokkelaars naar het noordelijke goevernoraat Sa'ada te zijn gebracht dat onder bestuur staat van de Houthi's.  Mensen die vandaar probeerden de grens over te steken vertelden horror-verhalen over lichamen die verspreid in het berglandschap lagen, sommigen verminkt, anderen al dood, sommigen in tweeën. Overlevenden worden vaak maanden vastgehouden in detentiecentra en geslagen. Mensen die alleen of in kleine groepen reisden werden met geweren beschoten of door een pantserwagen met daarop een mitrailleur gemonteerd. HRW constateerde op grond van satellietbeelden dat het aantal begraafplaatsen nabij het Jemenitische Thabet-kamp is toegenomen. Er wonen en werken ongeveer 750.000 Ethiopiërs in Saudi-Arabië van wie een groot aantal het geweld in hun eigen land is ontvlucht.

Aanvallen op Israeli's: 3 doden, ook weer een Palestijn neergeschoten

Huwwara (Wikipedia/Adnan Odeh)
Bij aanvallen op Israeli's zijn in de twee afgelopen dagen drie doden en een ernstig gewonde gevallen. Maandag werd in het zuiden van de Westoever het vuur geopend op een auto op weg naar Hebron. Daarbij werd een koloniste, Batsheva Nigri, een employee van de crèche van de nederzetting Beit Hagai en moeder van drie kinderen, gedood. Haar medepassagier Arye Gotliv, ook uit Beit Hagai, werd ernstig gewond naar en ziekenhuis vervoerd. Een 12-jarig meisje dat ook in de auto zat werd niet ernstig gewond. Het leger sloot na deze gebeurtenis alle in- en uitgangen van Hebron af en begon een klopjacht naar de dader(s). Een dag later werd dat met succes bekroond. Twee Palestijnen werden aangehouden, het geweer werd gevonden waarmee geschoten zou zijn en bij Halhoul werd een verbrande auto zonder nummerbord aangetroffen. De aangehouden Palestijnen, Saqer en Mohammed al-Shantir, zouden hebben bekend dat zij de schoten hadden gelost.

Minder succes had de klopjacht op de daders van de moord op een vader en zoon, de 60-jarige Shay Silas Nigrekar en de 28-jarige Aviad Nigrekar uit Ashdod. De beide mannen zaten zaterdag bij een autowasserij in Huwwara (ten zuiden van Nablus) te wachten tot hun auto weer schoon was, toen zij werden gedood met vijf schoten uit een pistool. De schutter was kennelijk te voet gekomen en maakte zich ook weer lopend uit de voeten. Het leger sloot alle checkpoints rondom Nablus en kamde de hele omgeving uit, maar tot nu toe zonder resultaat. 

De beide moordaanvallen lokten uiteraard tal van commentaren uit, met name van de rechtse coalitiegenoten van Netanyahu. De minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir gaf de schuld aan Defensieminister Yoav Gallant die ''te verzoeningsgezind'' zou zijn. In een verklaring vroeg hij om meer checkpoints en blokkades, het weigeren van werkvergunningen en een terugkeer naar de politiek van het buitengerechtelijk vermoorden van Palestijnen. Ben Gvirs collega Smotrich zei dat ''wat was niet is wat er zal zijn''. Hij beloofde de juiste beslissingen te zullen nemen en met name de nederzettingen drastisch uit zullen breiden. Overigens waren er ook de nodige commentaren van Knessetleden van de partijen van Ben Gvir en Smotrich.

Othman Abu Kharj
Intussen ging ook het vermoorden van Palestijnen gewoon door.  Bij een arrestatie-actie van het Israelische leger in het dorp Zababdeh (iets ten zuiden van Jenin) werd de 17-jarige Othman Atef Abu Kharj neergeschoten. Hij  was getroffen in zijn hoofd en overleed later. In het dorp werden twee man gearresteerd.  In totaal werden overigens maandag 47 Palestijnen bij diverse razzia's opgepakt, een aantal dat flink boven het gemiddelde van zo'n 10 à15 lag. 

Bij een razzia in Beita (waar voortdurend problemen zijn met de onlangs weer opnieuw  geopende en ''geëchte'' nederzetting Homesh) werden maandag een man van achteren neergeschoten. Op een video die vaak werd gedeeld op X (voorheen Twitter) is te zien dat hij komt aan lopen om een gewonde te helpen als plotseling een schot klinkt en hij plat op zijn gezicht valt. Hij werd in de nek geraakt en ligt in zorgwekkende toestand in een ziekenhuis in Nablus. In totaal werden acht mensen door Israelische kogels getroffen. In Turmus Aya waar eerder dit jaar bij een pogrom van kolonisten een dode viel en veel schade werd aangericht, moest een Israeli die per ongeluk het dorp was binnen gereden door de politie (en door enkele Palestijnen) worden ontzet. Zijn auto ging echter in vlammen op.

Het aantal Israelische slachtoffers van Palestijns geweld in 2023 staat nu op 27. Ter vergelijking: het aantal Palestijnen dat in 2023 is overleden door Israelisch handelen is 226. 

zaterdag 19 augustus 2023

Israel: twee doden, drie gewonden en een man die was gebrandmerkt

Mohammed Abu Asab
Een Palestijn is zaterdag overleden als gevolg van een schot in zijn hoofd dat hij drie dagen geleden opliep tijdens een Israelische inval in het Balata-kamp bij Nablus. Israelische militairen en politiemensen hebben daarnaast in de afgelopen 24 uur drie mensen, onder wie een 15-jarige jongen en een jongen met een psychische handicap, ernstig verwond bij drie verschillende incidenten. Tegelijkertijd kwam een geval aan het licht waarbij een arrestant door 16 politiemensen ernstig was mishandeld en bij wie - ongelogen - een davidsster in zijn gezicht was gebrand. En tenslotte kan ik deze macabere opsomming besluiten met het verhaal van een man die twee jaar geleden een oog verloor bij een razzia waarbij de politie op mensen op het terrein van de Aqsa-moskee schoot en die dezer dagen als gevolg daarvan overleed. Een verslag van een dagje onder de bezetting.

De Palestijn uit Balata die overleed was de 19-jarige Mohammed Abu Asab. Bij een undercover actie  waarbij de militairen in een in beslag genomen of gestolen Palestijnse auto het kamp binnenvielen en een huis omsingelden braken rellen uit. Daarbij vuurden de soldaten scherpe munitie, gas- en flitsgranaten in de menigte. Mohammed Abu Asab werd in het hoofd getroffen en in zorgwekkende toestand in een ziekenhuis opgenomen waar hij vanmorgen overleedBehalve hem was er nog een gewonde terwijl 85 mensen werden behandeld wegens verstikkingsverschijnselen door traangas.

De 15-jarige die gewond raakte was Abed Amer al-Zaghal. Hij werd levensgevaarlijk aan zijn hoofd gewond. Volgens ooggetuigen was hij gewoon aan het wandelen. Sommigen zeiden dat het schot was gelost door een veiligheidsman van een nederzetting in Silwan. Het leger zei echter dat Abu Zaghal vuurwerk naar de soldaten wilde gooien.  Nou ja, het meest morele leger ter wereld zal toch niet jokken?  De gehandicapte stond in Qalqilya te kijken naar confrontaties die waren uitgebroken tussen militairen en Palestijnen en werd gewoon zonder pardon neergeschoten zoals op een video op X (voorheen Twitter) te zien was. Hij belandde in het ziekenhuis waar werd geconstateerd dat hij was getroffen door een dumdumkogel. En in het Shu'fat-vluchtelingenkamp werd het vuur geopend op een auto die volgens de militairen  snel in hun richting reed. Volgens de militairen reageerde de bestuurder niet op een stopteken. De bestuurder, een man van in de 20 uit het dorp Hizma, werd ernstig gewond. Zijn passagier werd aangehouden. 

Een Israelische rechter heeft een zaak doorverwezen naar de afdeling voor Intern Onderzoek van de Politie in verband met de beschuldigingen van excessief geweld tegen een man uit het Shu'fat-kamp die was gearresteerd voor een drugs delict. Hij zat onder de blauwe plekken en had tijdens de rechtszaak ook duidelijk zichtbaar een davidsster in zijn gezicht die daar was ingebrand als een brandmerk. Zijn advocaat betoogde dat hij was geblinddoekt en vervolgens ernstig was mishandeld door niet minder dan 16 agenten, bij wie - merkwaardig genoeg - de bodycam niet had gewerkt zodat geen schuldigen konden worden aangewezen. Hij betoogde dat er sprake was van racistisch geweld en vroeg om een onmiddellijk politie-onderzoek. De hechtenis van de verdachte man werd intussen verlengd. 

Hamza Abu Sneneh
De man die twee jaar na een oog verloren te hebben alsnog is gestorven, was de 30-jarige Hamza Abu Sneneh uit Oost-Jeruzalem. Hij werd op 7 mei 2021 ernstig gewond door een zogenoemde rubberkogel die op hem werd afgevuurd tijdens een aanval van de Jeruzalemse politie op een groep mensen op het terrein van de Aqsa-moskee die bezig waren aan hun Taraweeh-gebed, een avondgebed volgens speciale voorschriften voor Ramadan. De kogel veroorzaakte meerdere fracturen van de schedel en kostte hem ook zijn linkeroog. Hij werd behandeld in het Israelische Hadassa Ein Kerem-ziekenhuis alvorens te worden gearresteerd, en bleef de afgelopen twee jaar last houden van zijn verwondingen.  Hij overleed uiteindelijk aan een infectie van de wond van zijn linkeroog. Hij was de vader van twee dochtertjes. 

Door de dood van Mohammed Abu Asab en Hamza Abu Sneneh is het aantal Palestijnen dat in 2023 door Israelisch optreden werd gedood gestegen tot 225. Maar ik voeg er een coda aan toe: In het dorp Zarzir (in het eigenlijke Israel) werd zaterdagochtend de 23-jarige Raed Gharifiat doodgeschoten door onbekenden. Hij schijnt de bewaker van het dorp te zijn geweest.Hij was tegelijkertijd ook al de 150ste Israelische Palestijn die dit jaar werd vermoord. Moorden onder Palestijnen in Israel zijn schering en inslag en de Israelische Palestijnen vragen iedere keer - tevergeefs - om extra geld en extra politie om de moorden ook tegen te gaan en op te lossen. Er gebeurt echter niets. Het is een apart verhaal waard. In het hele jaar 2022 waren het nog ''maar'' 111 Israelische Palestijnen die werden vermoord. 

donderdag 17 augustus 2023

Israel sloopt door Noorwegen geschonken schooltje van Ein Samiya

School van Ein Samiya (מיכאל טורקניץ Wikipedia)

Israelische bulldozers hebben donderdagmorgen de school vernield van Ein Samiya, ten oosten van Ramallah. De bewoners van Ein Samiya, zo'n 200 in getal, hadden op 22 mei al hun spullen gepakt en zich deels teruggetrokken naar de buitenwijken van het dichtbij gelegen dorpje Kafr Malik. Hun schooltje, dat was geschonken door de Noorse instelling NRC-Norway, stond er nog, Nu is het vlak voor het nieuwe schooljaar tegen de vlakte gegaan, zodat ook de kinderen definitief niet meer terug kunnen. De reden was dat er geen goedkeuring voor de bouw was verleend. Een Israelische rechter had goedkeuring gegeven aan de sloop, wat de onwettigheid van deze beslissing er overigens niet minder om had gemaakt.

Ein Samiya ontleende zijn naam aan de gelijknamige bron, die ontspringt aan de oostkant van de heuvels van Ramallah. Het is een krachtige bron  die ook het water levert van het Palestijnse Taybe bier. Hun woonplaats was een soort oase. Ze hebben hem moeten verlaten door ingrepen van de Israelische overheid en de oprukkende kolonisten. Sinds 2022 zijn mensen uit zeven gelijksoortige dorpjes en gehuchten vertrokken,  naar omringende plaatsen als Mughayyir, of Kafr Malik waar ze nu huizen huren omdat ze zich op die manier beter beschermd voelen. Nog een week geleden verlieten de laatste bewoners van het dorp Ras al-Tin, 12 families, 89 mensen, waarvan 39 kinderen, hun dorp. Ze gaven als reden voor hun vertrek  de intimidatie en het geweld van kolonisten en de ingekrompen graasgronden voor hun vee door de toename van (nieuwe illegale) nederzettingen. De eerste vertrekgolf uit Ras al-Tin was verleden jaar. Nadat de staat 49 huizen had gesloopt vertrokken toen zo'n 100 mensen om dezelfde redenen. Het dorp dat toen 35 families, (240 mensen) telde is nu leeg.

In de eerste zes maanden van 2023 heeft de Verenigde Naties 591 incidenten geteld waarbij kolonisten betrokken waren en waarin sprake was van vernieling of Palestijnse gewonden of slachtoffers. Dat betrof een toename van 39 procent vergeleken met 2022 toen al het hoogste aantal incidenten werd geteld sinds de VN in 2006 het begon bij te houden. Sinds 2022 zijn tenminste 478 Palestijnen (waarvan 257 kinderen) vertrokken uit zeven kleinere dorpen. Drie daarvan zijn nu volledig ontvolkt.

Israeli's doden weer een man in Jenin

Moustafa al-Kastouni
Israelische troepen hebben bij een inval in Jenin om mensen te arresteren een 32-jarige Palestijn gedood. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid zei in een korte verklaring dat Moustafa al-Kastouni werd gedood door kogels in hoofd, borst en buik. Er werd aan toegevoegd dat twee anderen gewond raakten, onder wie een 36-jarige werkneemster van het ministerie. Ze werd door een kogel in haar maag getroffen toen ze op weg was naar haar werk. Ze is geopereerd. Volgens de krant Haaretz werd een Israelische militair gewond door rondvliegende scherven. Hij is opgenomen in een ziekenhuis. 

Een woordvoerder van het Israelische leger zei dat twee leden van de Islamistische Jihad waren gearresteerd. Er waren wapens. explosieven en munitie gevonden. De militairen waren bij hun actie beschoten door al-Kastouni en hadden het vuur beantwoord. Maar volgens de krant Haaretz werd dit tegengesproken door Al-Kastouni's moeder. Zij zei dat haar zoon ongewapend was en had geroepen dat hij zich wilde overgeven, De soldaten reageerden daar niet op. Zij stuurden  eerst honden naar binnen in Kastouni's huis en vervolgens kwamen ze zelf en hadden ze  het vuur geopend. Omwonenden verklaarden dat het huis ook werd opgeblazen. 

Kastouni was lid van de Brigade de Martelaren van al-Aqsa van Al-Fatah. Het aantal doden als gevolg van Israelisch optreden in 2023 staat nu op 223.

dinsdag 15 augustus 2023

Israeli's doden weer twee mensen in Jericho onder wie een 16-jarige

Links Mohammed Nujoom, rechts Qusai al-Walaji
Israelische militaire eenheden hebben dinsdagochtend bij een actie in het Aqabat Jabr vluchtelingenkamp bij Jericho weer twee Palestijnen doodgeschoten. Volgens het Israelische leger kwamen de eenheden om een man te arresteren toen zij onder vuur werden genomen, Ze beantwoordden het vuur en schoten de 16-jarige Qusai Omar al-Walaji en de 25-jarige Mohammed Ribhi Nujoom neer. Beiden werden in de borst getroffen en later dood verklaard. Omstanders die spraken met de krant Haaretz spraken echter het verhaal van het leger tegen. Zij zeiden dat de 16-jarige Qusai al-Walaji ongewapend was. Hij werd neergeschoten terwijl hij op een scooter reed, maar enkele mensen in zijn omgeving waren wel gewapend. 

De Israeli's arresteerden een 20-jarige Palestijn in het huis van zijn ouders. Er zijn nu dit jaar 11 mensen in het Aqabat Jabr-kamp door Israel gedood. In totaal zijn er in 222 Palestijnse slachtoffers in 2023 van Israelisch optreden. Je zou zeggen dat het toch een keer tijd wordt dat er paal en perk wordt gesteld aan het Israelische moorden.  

maandag 14 augustus 2023

Egypte onderbreekt de stroom omdat de regering te weinig deviezen heeft


Egypte heeft dagelijkse onderbrekingen van de levering van elektriciteit ingesteld. Volgens een gepubliceerd schema  komt dat door het hele land neer op een uur per dag, behalve in het goevernoraat Alexandrië waar het kan neerkomen op wel 140 minuten. Maar volgens krantenpublicaties klopt daar weinig van. Zo gaat het in de regio van Groter Cairo om onderbrekingen van wel vier keer per dag een uur, terwijl het in het gebied van de Delta en in Opper-Egypte vijf keer per dag een uur zou zijn. Een parlementslid klaagde dat in het gebied Omranay in Giza zelfs maar twee uur per 30 uur stroom is

De krant Shorouk gaf weer een andere versie en citeerde een functionaris van het ministerie van Elektriciteit die zei dat de stopzetting van de levering in steden wel tot twee uur kan duren terwijl dat in de dorpen wel drie uur kan zijn. De woordvoerder van de Ministerraad, ambassadeur Nader Saad, zei dat de reden dat het langer duurt in dorpen te maken kan hebben met menselijke fouten. "Misschien dat degene die verantwoordelijk is voor het onderbreken van de stroom vergeten is hem weer aan te sluiten.'' En in Marsa Matruh aan de noordelijke Middellandse Zeekust, de Zuid-Sinai (waar Sharm el-Sheikh ligt) of  aan de Rode Zeekust wordt helemaal geen stroom gekort. Volgens de premier, Mostafa Madbouly, hoeft dat ook  niet omdat in deze gebieden weinig stroom wordt gebruikt. Ook de kustgebieden en de plaatsen waar veel toeristen komen zijn uitgezonderd. Wat hij er niet bij vertelde was dat kustgebieden en toeristencentra toevallig grotendeels samenvallen,

De onderbrekingen begonnen op 22 juli en kwamen na een week waarin een aantal onverklaarbare momenten waren geweest waarop ineens de stroom uitviel. Volgens premier Madbouly werd de onderbreking ingevoerd om de druk op de infrastructuur te verlichten, die te groot was geworden door een vergroting van de vraag. Maar er waren andere regeringsfunctionarissen die zeiden dat het kwam door onvoldoende aanvoer van gas en olie naar de elektriciteitscentrales. Sommigen herinnerden zich dat er al op 10 augustus 2022 een bericht in Ahramonline verscheen dat Egypte, dat in 2019 een exporteur van vloeibaar natuurlijk gas was geworden, 15% op het gebruik van gas wilde besparen teneinde het te kunnen verkopen om zo zijn nijpende tekorten aan buitenlandse deviezen aan te vullen. In plaats van gas had het onder meer diesel geïmporteerd.   

Dit jaar was de kredietcrisis nog flink verergerd. En op 19 juli zei  een functionaris van het ministerie van Elektriciteit dat de regering 25 procent op het gebruik van gas wilde besparen om voorraden gas te bewaren voor export en zo voor buitenlandse deviezen te kunnen zorgen. Op 27 juli zei premier Madbouly dat Egypte zijn export van gas tijdens de zomer had opgeschort, maar Sahieh Masr, een platform dat feiten checkt, meldde dat dit niet waar was. Egypte exporteerde de afgelopen vier zomers gas ter waarde van 2,68 miljard dollar volgens cijfers van de Bank van Egypte.  

Hoe dan ook, het  is duidelijk dat heel Egypte erg veel last van de stroomonderbrekingen heeft, zeker in een tijd waarin de  temperaturen kunnen oplopen tot boven de 40 graden. Op sociale media wemelde het klachten dat machines stilvallen door de onderbrekingen en dat die mensen totaal belemmerden hun werk te doen, dat liften onbetrouwbaar zijn geworden en fans en airco's niet gebruikt kunnen worden ter verkoeling, Een  parlementslid klaagde dat het leidingwater in zes steden in het gebied van Groter Cairo doordat de pompen niet werken ook niet meer de hoogste verdiepingen bereikt.  

Op 27 juli maakte de regering bekend dat de maatregel zeker tot september zou worden gehandhaafd, tegelijk met maatregelen om de situatie het hoofd te bieden. Daaronder was een maatregel waarbij veel werknemers van de overheid gevraagd werd om zondags (een werkdag in Egypte) dan maar thuis te gaan werken. De Egyptenaren vragen zich af of zij op deze mededelingen kunnen vertrouwen. Het plan was in 2022 om 15 procent te besparen op natuurlijk gas en tegelijkertijd de productie van vernieuwbare elektriciteit te vergroten met 20 procent. Maar de productie van vernieuwbare elektriciteit door wind en zonne-energie kwam niet uit boven de 11 procent. En het is onwaarschijnlijk dat een land dat door grote tekorten wordt geplaagd genoeg geld kan reserveren om de nodige investeringen te doen.

Saudi's benoemen ambassadeur bij Palestijnse Autoriteit

Nayef al-Sudairi overhandigt zijn geloofsbrieven

Saudi-Arabië heeft  Nayef bin Bandar al-Sudairi, de Saudische ambassadeur in Jordanië, benoemd tot ambassadeur voor de Palestijnse gebieden. Ook wordt hij consul-generaal in Oost-Jeruzalem. Hij gaat beide functies uitoefenen naast zijn ambassadeurschap in Amman, waar hij ook blijft wonen. Zijn ambassadeurschap, waarvoor hij zaterdag in Amman de geloofsbrieven overhandigde aan Majdi al-Khalidi, de diplomatieke adviseur van de Palestijnse president Abbas, is een nieuwe Saudische benoeming. Saudi-Arabië had in 1947 een consulaat-generaal in de Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah, maar hief dit weer op nadat Israel in 1967 de Westoever inclusief Oost-Jeruzalem had veroverd.

 De benoeming is niet overlegd met Israel. Er was dan ook vrijwel  geen Israelische reactie. De krant Haaretz haalde een hoge functionaris aan die zei dat ''het gaat om een symbolische stap waar Israel geen bezwaar tegen zal maken. De vraag die we nog niet kunnen beantwoorden is wat Saudi-Arabië met deze stap wil zeggen''. 

Niettemin is de benoeming niet zonder betekenis, gezien de verwoede pogingen van president Biden van Amerika om Saudi-Arabië een ''normalisatie-overeenkomst'' met Israel te laten tekenen à la de Abraham-akkoorden met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko. Vooralsnog is onduidelijk wat er gaat gebeuren. De Saudi's willen dat Israel concessies doet aangaande de Palestijnen maar het is niet bekend wat die concessies moeten inhouden. Voorlopig is alleen duidelijk dat de Saudi's met hun benoeming een gebaar maken richting de historische rol van Jordanië door hun vertegenwoordiging in Jeruzalem te laten lopen via Amman. Ook kan de benoeming worden gezien als een teken dat de Saudi's de Palestijnen niet aan hun lot zullen overlaten, De benoeming werd toegejuicht door de Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh.

vrijdag 11 augustus 2023

Israeli's vermoorden man in Tulkarem

Mahmoud Jarad
 Een man is doodgeschoten en tenminste vier anderen zijn door scherpe munitie gewond geraakt tijdens een inval, laat donderdagnacht, in het vluchtelingenkamp Tulkarem. Eén van hen zou ernstig gewond zijn. Overigens melden andere bronnen dat er zeven mensen zijn gewond. 

De man die gedood werd was de 23-jarige Mahmoud Jihad Jarad uit het kamp. Ooggetuigen meldden dat hij zag dat er een militaire actie gaande was, daarop zijn motor parkeerde, in een winkel ging zitten en een sigaret opstak. Hij werd geraakt in zijn borst en werd naar het Thabet Thabet-ziekenhuis vervoerd, maar daar werd slechts de dood geconstateerd. Jared was het 220ste slachtoffer van dit jaar van Israelisch optreden. Er zijn in Tulkarem twee vluchtelingenkampen. Het kamp Tulkarem met 27.228 door UNWRA geregistreerde vluchtelingen (en waarschijnlijk meer ingezetenen telt). Jarad was een ingezetene van dit kamp. Het andere kamp is het Nur Shams-kamp dat 13.519 geregistreerde inwoners heeft.

donderdag 10 augustus 2023

Israeli's doden Palestijn in Al-Ein-kamp

Amir Khalifa

 Israelische troepen hebben donderdagmorgen een inwoner van het vluchtelingenkamp Al-Ein, ten westen van Nablus doodgeschoten. Het gebeurde tijdens een inval in het kamp. De 27-jarige Amir Khalifa werd getroffen door een kogel in zijn rug en één in zijn hoofd. Hij werd naar een ziekenhuis vervoerd waar hij vervolgens dood werd verklaard. Volgens Israel werd hij beschouwd als lid van een gewapende groep en werd hij al weken gezocht. Volgens een Telegram-account dat banden heeft met de Martelaars van al-Aqsa-militie van Al-Fatah was hij een commandant van deze groep. Hij was al de 219e Palestijn die dit jaar werd gedood als gevolg van Israelisch handelen.

dinsdag 8 augustus 2023

Rechtse minister weigert toegezegd geld over te maken aan Arabische gemeenten

Bezalel Smotrich
De Israelische minister van Financiën, Bezalel Smotrich, weigert fondsen die waren toegezegd voor Arabische gemeentes vrij te geven. Ook een bedrag ten behoeve van de voorbereiding van Palestijnse studenten in Jeruzalem voor een studie aan instituten voor voortgezet onderwijs zoals de Hebreeuwse universiteit houdt hij vast. Temidden van aanzwellende verwijten van racisme zegt hij dat hij voor zijn besluiten de steun heeft van premier Benjamin Netanyahu.

Smotrich, die leider is van de ultra-rechtse Religieuze Nationalistische partij,  zei dat hij niet het bedrag van 315 miljoen shekel  (85 miljoen dollar) zal overmaken naar Arabische gemeenten dat was toegezegd door de vorige regering. Dat was vooral op aandringen van Mansour Abbas, de leider van de Arabische Ra'am-partij die daar deel van uitmaakte gebeurd. Het geld is hard nodig in de onderbetaalde Arabische gemeenschappen voor verbetering van de economie, opwaardering van de infrastructuur en bestrijding van de misdaad die dit jaar al voor 139 moorden heeft gezorgd onder Palestijnse Israeli's. 

Smotrich's collega van Binnenlandse Zaken, minister Moshe Arbel van de partij Shas, had gewaarschuwd dat op het geld werd gerekend en dat de gemeenten nu in problemen zullen komen met hun begroting. Maar Smotrich antwoordde in een lange brief dat de beslissing vaststond en dat het geld niet zal worden overgemaakt. Hij had dat besloten om te voorkomen dat het geld in handen zou vallen van criminele organisaties, want veel organisaties in de Arabische gemeenschap waren volgens hem onder invloed gekomen van de misdaad. Verder was er geen rechtvaardiging voor de bedragen, behalve voor burgemeesters die het nodig hadden voor hun herverkiezing. De gemeenschappen konden net zo veel krijgen als andere gemeenschappen in nood. De meeste ambtenaren van zijn ministerie zouden het daarmee eens zijn. 

Zondag werd al bekend dat Smotrich een bedrag van 2,5 miljard shekel (680,4 miljoen dollar) voor vijf jaar voor Oost-Jeruzalem tegenhoudt, omdat hij gekant is tegen een bedrag van 200 miljoen shekel (54,4 miljoen dollar) ten behoeve van de vooropleiding van  Palestijnse studenten voor bijvoorbeeld een studie aan de Hebreeuwse Universiteit. dat daarin is begrepen. Volgens Kanaal 11 van de Israelische tv was dat omdat volgens hem de integratie van Palestijnse studenten alleen maar nationalisme en extremisme zou aanmoedigen. Hij gaat daarmee in tegen de mening van minister Gila Gamliel van Onderwijs (ze is van de Likud) die vindt dat de integratie van Palestijnse studenten juist de veiligheid  zou vergroten. Trouwens ook de chef van de Shin Bet en Israels Nationale Veiligheidsraad keerden zich om dezelfde reden tegen Smotrich, evenals Jeruzalems burgemeester Moshe Leon en medewerkers van de Hebreeuwse Universiteit. Maar voorlopig bleef dat zonder resultaat.

maandag 7 augustus 2023

Vier Syrische doden door Israelische raketaanval

 Een Israelische raketaanval heeft vier Syrische militairen gedood en vier anderen gewond, zo meldden de Syrische staatsmedia maandagmorgen. Ook was er materiële schade. Volgens het bericht werd de aanval rond 2.20 in de morgen gelanceerd vanaf de Golan-hoogvlakte. Enkele raketten zouden zijn onderschept door de Syrische defensie.

Israel voert jaarlijks tientallen aanvallen uit op doelen in Syrië die iets te maken hebben met Iran of met Iraanse wapenleveranties aan de Hezbollah-troepen in Libanon. De laatste aanval was vorige maand gericht op een militaire luchthaven in het westen van Damascus die ook Iraanse faciliteiten herbergde. De meeste raketten zouden zijn onderschept. Twee Syrische militairen raakten toen gewond,

Twee weken daarvoor ontplofte een Syrische luchafweerraket boven Israel.  Israel schoot als vergelding op de batterij vanwaar de raket was gelanceerd en enkele doelen in de omgeving. Daarbij  werd een lid van een drone-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood.

Palestijn (17) overlijdt na te zijn beschoten door kolonist

Ramzi Hamed
Een 17-jarige Palestijn is maandagmorgen overleden als gevolg van een verwonding die hij een paar dagen geleden opliep toen hij werd beschoten door een kolonist. De jonge Ramzi Fathi Hamed liep schotwonden op in zijn borst en buik toen hij bij de plaats Silwad - niet ver van de nederzetting Ofra - in zijn auto werd beschoten volgens de burgemeester van Silwad, Raed Hamed. De schutter was - vermoedelijk -  de wachter van Ofra, Volgens medici van het ziekenhuis in Ramallah waar hij overleed, stierf hij als gevolg van een complicatie in de longen. Het aantal door Israelisch toedoen overleden Palestijnen in 2023 is daardoor gestegen tot 218.  

In Qusra, waar kolonisten vrijdag de Palestijn Qusai Ma'tan van 18 doodden en enkelen met schoten verwondden, werd maandagmorgen één van de gewonden, Ammar Usaileh, gearresteerd, evenals vier van zijn zoons. Ze zijn klaarblijkelijk opgepakt wegens "betrokkenheid in een incident waarbij een Israeli is gewond'', namelijk Yehiel Indore die met een schedelbasisfractuur in het ziekenhuis ligt omdat hij werd getroffen door een steen. 

De gedachte gaat onmiddellijk uit naar de opmerkingen van minister Itamar Ben Gvir die vond dat kolonisten die zich verdedigden tegen aanvallen van Palestijnen een medaille verdienen en vrijgesteld dienen te worden van vervolging. Het is niet onmogelijk dat de politie en of het leger zijn ideeën in  praktijk brengen. De mensenrechtenorganisatie B'tselem meldde gisteren al in een tweet dat in Israel het laten grazen van schapen op het land van Burqa door sommigen wordt omschreven als ''een dispuut om het bezit van land''. Het is alsof je Gert Jan Segers hoort praten.

zondag 6 augustus 2023

Israeli's executeren drie man in een auto bij Jenin, onder wie een 15-jarige

Vlnr. Barraa al-Qarm, Louay Abu Na'ada, en Nayef Abu Sweis

Updated - De Israeli's hebben zondagavond een aanval uitgevoerd op een auto bij de rotonde van Arraba, iets ten zuiden van Jenin. Ze hadden tevoren een hinderlaag opgesteld en toen de auto tot stilstand was gedwongen werden er zeker 100 kogels op afgevuurd. Daarna werd de auto weggesleept met de lijken van drie jonge mannen er nog in. 

In een gezamenlijke verklaring van het het leger, de grenspolitie en de Shin Bet werd vervolgens bekend gemaakt dat er drie mannen waren gedood die op weg waren om een aanslag uit te voeren. Volgens de Shin Bet was de leider van de groep Nayef Abu Sweis uit het vluchtelingenkamp Jenin, die ''een prominente militaire leider'' zou zijn die ''betrokken was bij'' militaire activiteiten die werden geleid vanuit de Gaza-strook''. Ook was in de auto een M-16 geweer gevonden, dat blijkbaar moest dienen als bewijs voor de voorgenomen aanslag. 

Later werd bekend dat de tweede man Louay Abu Na'asa was, die evenals Abu Sweis 26 jaar oud was en ook uit het Jenin-vluchtelingenkamp afkomstig was. Beide mannen maakten deel uit van de Jenin-Brigade die banden heeft met de Quds-Brigades van de Islamitische Jihad. De derde bleek de 15-jarige Barraa al Qarm te zijn uit het dorp Jalqamus ten zuidoosten van Jenin. Hij lijkt te jong te zijn om ook bij het verzet betrokken te kunnen zijn. De executie blijkt te zijn uitgevoerd door de beruchte Yamam-eenheid van de grenspolitie, die eerder soortgelijke moordoperaties uitvoerde. 

Bewoners van het Jenin-kamp trokken zondagavond naar het centrum van Jenin om te protesteren tegen de moordpartij. Een woordvoerder van Hamas, Hazem Qassem, zei dat de doden niet ongestraft zouden blijven. ''De vijand die drie leden van ons Palestijnse volk doodde zal er niet aan ontkomen de prijs voor zijn misdaden te betalen''. Een woordvoerder van de Islamitische Jihad zei dat ''de vijand  zal merken dat zijn domheid en terrorisme met een krachtig antwoord van het verzet te maken zal krijgen''. Het door Israeli's gedode aantal Palestijnen in 2023 bedraagt nu 217. 

En weer breekt een Bedoeïenendorpje op

Al-Qaboun (Wafa)

En weer breekt een dorpje op. Zes families die woonden in het dorpje Al-Qaboun ten oosten van Ramallah hebben hun spullen gepakt na herhaalde aanvallen door kolonisten. Van enige bescherming van de kant van de staat was geen sprake en dus was het genoeg geweest. 

Het is sinds mei al het vierde Bedoeïenendorpje dat opbreekt. Het begon in mei met het vertrek van 37 families (ongeveer 200 personen) van het Bedoeïenendorpje Ein Samia in de buurt van Ramallah. In juli volgden het veel kleinere dorpje Baqa' (33 inwoners, eveneens bij Ramallah) dat op de vlucht ging omdat er weer een nieuwe ''buitenplaats'' in de omgeving bij was gekomen met herhaaldelijk aanvallen. Toen er een huis in vlammen opging - gelukkig toen de bewoners niet thuis waren - was het ook daar genoeg geweest. En nog weer wat later hebben 20 mensen uit het dorpje Vidadi, ten zuiden van de berg Hebron, hun spullen gepakt. 

Nu is het Al-Qaboun. zes families, 36 mensen. Volgens Hassan Malihad van de Organisatie voor het Verdedigen van de Rechten van Bedoeïenen hadden ze geen andere keuze als gevolg van de vrijwel dagelijkse agressie van zowel het leger als de kolonisten. Treurig teken voor de Bedoeïenenfamilie Ka'abne, die ook in 1948 al een keer moest verhuizen. 

Israeli en Palestijn gedood bij schietpartij in Tel Aviv

Chen Amir
 Een Israelische veiligheidsagent is zaterdagavond in Tel Aviv doodgeschoten, Zijn belager werd vervolgens door zijn collega eveneens gedood. De twee veiligheidsagenten zagen iemand met een grote rugzak die niet op hun oproep reageerde om te stoppen. Ze kwamen van hun motoren af, waarop  de man een pistool trok en één van de twee neerschoot. Diens collega achtervolgde de aanvaller en schoot hem eveneens neer. De agent, de 42-jarige Chen Amir. overleed later op de avond in het Ichilov-hospitaal in Tel Aviv. Zijn aanvaller werd daar ook binnengebracht en overleed in hetzelfde hospitaal. Het was de 22-jarige Kamel Abu Bakr uit het dorp Rummanah uit de omgeving van Jenin. Hij bleek al zes maanden gezocht te worden wegens een beschieting van Israelische militairen op de Westoever.  Volgens Palestijnse media waren er nog twee andere Israelische gewonden. maar Israelische kranten meldden daar niets over. Het leger bezocht zondagmorgen Rummanah om het huis van Abu Bakr op te meten opdat het kon worden opgeblazen. Hij was de 214e Palestijn die dit jaar werd gedood door een Israeli.


Zaterdagavond werd de kolonist Elisha Yered uit de nederzetting Migron voorgeleid bij de rechtbank in Jeruzalem. Hij wordt er van verdacht samen met Yehiel Indore uit de nederzetting Ofra betrokken te zijn geweest bij het vermoorden van Qusai Mi'tan in Burqa en het verwonden van nog twee anderen. Indore zou het dodelijk schot hebben gelost, maar hij is opgenomen met een schedelbasisfractuur na te zijn getroffen door een kei. Beide kolonisten lieten hun schapen grazen op het terrein van Burqa waarop een handgemeen volgde met buurtbewoners die al langer met dit soort activiteiten worden geconfronteerd. 

Elisha Yered is woordvoerder van het parlementslid Limor Son Har-Melech van de rechtse partij Otzma Yehudit. Hij wordt bijgestaan door een serie advocaten van de rechtse organisatie Honenu die verklaarden dat een eenzame Joodse herder, en enkele mannen van de illegale nederzetting Oz Zion die te hulp waren geschoten, waren aangevallen door een horde van tientallen Arabische aanvallers. Hij hoeft zich waarschijnlijk niet veel zorgen te maken. Zijn huis is niet opgemeten. En zijn partijgenoot, minister Itamar Bne Gvir, riep op tot immuniteit van degenen die het opnemen tegen Arabieren die met stenen gooien. 

vrijdag 4 augustus 2023

Kolonisten vermoorden ongestraft een 19-jarige Palestijn in Burqa

Qusai Mi'tan
Een 19-jarige Palestijn is vrijdagavond overleden als gevolg van schoten van kolonisten die de plaats Burqa, ten zuiden van Nablus, met een bezoek vereerden.  Bronnen in het dorp zeiden dat de kolonisten het westen en het noordwesten van Burqa aanvielen. Volgens de krant Haaretz waren ze vermoedelijk afkomstig van de - niet erkende - nederzetting Oz Zion. Ze lieten hun schapen grazen op een stuk land dat ze waarschijnlijk wilden inpikken en ook staken ze twee auto's in brand. Er braken confrontaties uit met dorpsbewoners en op een gegeven moment vielen er schoten. Het leger kwam pas daarna in actie. De soldaten die waren toegesneld om de kolonisten te beschermen konden toen zien dat de 19-jarige Qusai Jammal Mi'tan in zijn nek was geraakt en ernstig was gewond. Hij werd naar een ziekenhuis in Ramallah gebracht, maar daar overleed hij. Nog twee andere dorpelingen liepen verwondingen op doordat ze bekogeld waren met stenen. Uiteraard werd niemand van de kolonisten opgepakt. 

 Qusai Mi'tan was de tweede Palestijnse dode van deze vrijdag nadat in de ochtend al de 18-jarige Mahmoud Abu Sa'an uit het vluchtelingenkamp Nur Shams bij Tulkarem door soldaten was doodgeschoten, Bovendien was hij dit jaar de tweede Palestijn die door kolonisten werd vermoord. Hij was de 213de dode als gevolg van Israelisch optreden in 2023.

Israeli's vermoorden welbewust een tiener bij Tulkarem

 Mahmoud Abu Sa'an
Updated - Israelische troepen hebben vrijdag bij het aanbreken van de dag weer een Palestijnse tiener doodgeschoten. Dat gebeurde bij een bestorming van het Nur Shams-vluchtelingenkamp ten oosten van de plaats Tulkarem, die protesten uitlokte en beschietingen van de Israeli's door gewapende verzetsstrijders. De soldaten, van wie niemand gewond raakte, beantwoordden het vuur met een barrage van scherpe munitie, traangas- en stungranaten die blindelings in de menigte werden geschoten. Daarbij werd de 18-jarige Mahmoud Abu Sa'an van vlakbij in zijn hoofd geschoten. Hij werd naar het regeringshospitaal vervoerd waar de dokters korte tijd later vaststelden dat hij was overleden,

 Mamoud Abu Sa'an was het 212e slachtoffer van Israelisch geweld in 2023. Hij was ook onlangs geslaagd voor het eindexamen van zijn middelbare school.

Zoals vaker dook later een video op waarop - met enige moeite - te zien was dat Mahmoud eerst van een afstand werd neergeschoten en dat naderhand een jeep naar de gewonde jongen toe reed en hij van vlakbij met een schot in het hoofd werd vermoord. 

donderdag 3 augustus 2023

Israelisch-Palestijns programma mag niet meer op scholen als teken van de snelle verrechtsing van de Israelische maatschappij

 Het Israelische ministerie van Onderwijs heeft de organisatie ''De kring van ouders - het Forum van familieleden'' (The Parents Circle - Families Forum) geschrapt van de lijst van organisaties die activiteiten mogen organiseren op scholen. De kring van ouders bestaat uit zowel Israelische als Palestijnse nabestaanden van slachtoffers van wat je ''het conflict ''zou kunnen noemen: mensen die zijn gedood door Palestijnse aanvallen of door Israelische acties. De beslissing werd genomen na een hearing  waarom was gevraagd door rechtse groepen. Volgens de manager van het programma van ''externe groepen'', Lilah Appleton, zijn de doelen die de Parents Circle nastreeft ''in strijd met de waarden waar het ministerie voor staat''.   

In haar verklaring schreef Appleton dat opmerkingen en de manier van denken van de Parents Circle in strijd zijn met de onderwijswet uit 1953. ''Elke vergelijking tussen het gemis van ouders van soldaten, of slachtoffers van terreur en de treurnis om mensen die slachtoffer werden van defensieve operaties van het Israelische leger is onacceptabel. Het kwetst in hevige mate de gevoelens van gevallenen en hun families'', aldus Appleton.  

Links Rami Elhanan, rechts Bassam Aramin

The Parents Circle bestaat al zeker sinds 1997. De bedoeling was ouders van slachtoffers bij elkaar te brengen en een dialoog op gang te krijgen. Onder meer Rami Elhanan wiens 15-jarige dochter Smadar toen werd gedood door een bom in een café, kwam door de voorloper van de Parents Circle in contact met Bassam Aramin, wiens tienjarige dochter door een soldaat was doodgeschoten met een zogenaamde ''rubberkogel'' in haar hoofd. Ze werden dikke vrienden en gaven jarenlang jaarlijks zo'n 1000 spreekbeurten op scholen.  In 2018 werd de voortzetting hiervan, de Parents Circle, ondergebracht in de serie ''Externe programma's'' die bedoeld zijn om de lesprogramma's van de scholen te verrijken. Totdat de rechtse wind die op dit moment in Israel waait er een stokje voor stak.

Tijdens de hearing werd een klacht van een loco-burgemeester van Jeruzalem ingebracht, waarin hij  specifiek wees op de gelijkstelling van slachtoffers van terreur of van geweld van het leger. Een rechtse activist voerde aan dat de voorzitter van  de organisatie had gezegd dat hij geen onderscheid maakte tussen de man die zijn dochter had gedood of een piloot die een bom had gegooid. En een derde klacht maakte melding van kritiek op het beleid van het leger op de Westoever op de website van het ''Families Forum''. De organisatie gaf tot nu toe tientallen presentaties per jaar en ook werd vorige week nog hun zomerkamp gehouden, maar volgens Appleton is het vrijwel uitgesloten dat van de Families Forum nog programma's zullen worden toegelaten.  

Op deze manier vindt op ongekend snelle wijze een serie wijzigingen in Israel plaats die -waarschijnlijk voor jaren - een ultrarechts klimaat vestigen en het land rijp maken voor de beoogde annexatie van (minimaal een deel van) de Westelijke Jordaanoever. De Israeli's houden hun blik vooral gericht op de wijzigingen van de rechterlijke macht en rukken daar tegen ten strijde met hun  potsierlijke vlaggenparade.  Maar intussen is - behalve het afschieten van dit verzoeningsprogramma - de afgelopen twee weken ook een nieuwe wet aangenomen die de ''ballotage-commissies'' om ongewenste bewoners (lees: Arabieren) te weren heeft uitgebreid. Eerder waren de commissies geoorloofd in  Galilea en de Negev, maar nu mogen ze in alle gemeentes in Israel. En van gemeentes met maximaal 400 families zijn ze uitgebreid naar gemeentes met maximaal 700 families. Verder werd op de laatste dag voor het zomerreces begon ook nog een amendement op de wet aangenomen die verkrachtingen strafbaar stelt. Het amendement houdt in dat Arabieren dubbel gestraft worden als er sprake is van een zogenaamd ''nationaal motief''. Beide wetten zijn dus, dat mag wel worden gezegd, ongekend racistisch. 

En tenslotte is er in juli een wet aangenomen die 120 miljoen shekel ter beschikking stelt van plannen om de diefstal van antiquiteiten tegen te gaan in ''Judea, Shomron en de Vallei van de Jordaan''. Hierbij is de clou  dat het niet gaat om het tegengaan van diefstal  (daarvoor is slechts 10% van het bedrag bestemd) maar om de gebieden zelf zo veel mogelijk in handen te krijgen. Onder meer speelt zich dit af rond de plaats Sebastia, (ten noordwesten van Nablus) waar een belangrijk historisch complex deels in Sebastia zelf en deels daarbuiten ligt. Samen met een al in mei gegeven belofte dat de regering 32 miljoen investeert in de ontwikkeling van dit gebied maakt dit onderdeel uit van een coalitie-akkoord met de partij Otzma Yehudit van Itamar Ben Gvir om 150 miljoen ter beschikking te stellen voor ''het veilig stellen van het Joodse erfgoed'' van de Westoever.  Er valt veel meer over te vertellen en ik kom erop terug. Maar ik kan alvast zeggen dat er reden is om ongerust te zijn.  

woensdag 2 augustus 2023

Twee dode Palestijnen, drie gewonden en een droevige vergissing

Twee verschillende mensen zijn dinsdagavond gedood op twee verschillende plaatsen. In Ezariyya (Oost-Jeruzalem) werd bij de ingang van de nederzetting Ma'ale Adumim, die grotendeels is gebouwd op gestolen grond van Ezariyya,  een man doodgeschoten door een lid van de grenspolitie die geen dienst had. De man had daarvoor zes mensen beschoten, van wie er twee ernstig gewond raakten: een 40-jarige en een 28-jarige man. De doodgeschoten man werd later door het Palestijnse ministerie van Gezondheid geïdentificeerd als de 20-jarige Mohannad Mohammed Suleiman Mazra'a uit Ezariyya. 

Mohammed  Za'arir
 Dezelfde avond werd bij al-Samou (ten zuiden van Hebron) de 15-jarige Mohammed Farid Shawki al-Za'arir door het leger doodgeschoten. De reden en de manier waarop dat gebeurde zijn totaal duister. Op sociale mcdia circuleerde een video waarop is te zien dat een burger met een wapen de wacht houdt bij iemand die op de grond ligt. De legerradio meldde dat de tiener probeerde een soldaat te steken met een mes en werd doodgeschoten door een officier. Omstanders zeiden dat een ambulance werd tegengehouden door militairen. En het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldde dat Mohammed was doodgeschoten door de bezettingstroepen.  

In Nablus werden dinsdag drie mensen gewond door kogels van het leger bij een bezoek van vrome Joden aan de Tombe van Yosef.  Het leger kwam met een forse legermacht en twee bulldozers die met aarden wallen de Ammanweg afsloten. Natuurlijk braken er rellen uit waarbij een man in de onderbuik, een ander in de dij en een derde in zijn been werd geschoten, De troepen werden ook onder vuur genomen door onder meer de al-Quds-Bigade van de Islamitische Jihad. Verder moesten 35 mensen  worden behandeld wegens benauwdheid door traangas.

Tenslotte werd dezer dagen de toedracht duidelijk van de beschieting van Fawzi Makhalfeh die op 22 juli werd gedood in een auto die door Sebastia reed. Het leger, dat meer dan 40 kogels afvuurde op de auto waarin Fawzi zat met metgezel die gewond raakte, zei dat hij een ''ramaanval'' had willen uitvoeren. Het ware verhaal was echter dat het leger een hinderlaag had gelegd in Sebastia omdat iemand van de Islamitische Jihad werd verwacht. Die iemand zou rijden in een Skoda. Ongelukkigerwijze kwam Fawzi Makhalfeh echter iets eerder voorbij. Ook in een Skoda....

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...