zondag 31 december 2017

A happy 2018

Under the headline ''And if Ahed Tamimi were your daughter?'' Gideon Levy describes in Haaretz the lack of reactions in Israel to the fact that ''a 16 year old girl was kidnapped from her bed at night,  handcuffed and arrested for a lengthy period, simply because she slapped the soldier who invaded her home, and slapped the occupation, which deserves far more than slaps?''
''These questions don’t bother anyone,'' he writes. ''Tamimi is a Palestinian, that is to say, a terrorist, and therefore, she doesn’t deserve any feelings of sympathy. Nothing will crack the defensive shield that protects Israelis from feelings of guilt, or at least discomfort, over her outrageous arrest, over the discrimination by the justice system, which would never have paid any attention to her had she been a Jewish settler.

zaterdag 30 december 2017

Israelische politie: niemand schuldig aan doodschieten wiskundeleraar door de politie

 Luchtfoto van de Israelische politie waarop de twee politiemannen te zien zijn die het vuur openen op de auto van de wiskundeleraar. (Adalah)

De afdeling Onderzoek van de Israelische politie (Israeli Police Investigations Division, PID) heeft geconcludeerd dat geen enkele politieman verantwoordelijk is voor de dood van  Ya'akub Abu-Al-Qi'an en heeft het onderzoek naar zijn dood afgesloten. De groep Adalah – het juridische centrum voor de rechten van de Arabische minderheiden in Israel – heeft dat deze week meegedeeld.
Abu Al-Qi'an, een 50-jarige wiskundeleraar uit  Umm al-Hiran in de zuidelijke Naqab (Negev), werd op 18 january 2017 door de Israelische politie doodgeschoten toen hij met zijn auto probeerde het dorp te verlaten. De politie was met grote sterkte uitgerukt, omdat het Bedoeïenendorp zou worden gesloopt ten einde plaats te maken voor een nieuw, uitsluitend  Joods dorp, Hiran  genaamd. Abu al-Qi'an werd er na dit incident van beschuldig dat hij met een ''ramaanval'' een politieman had doodgereden. Onderzocht werd of hij niet onder invloed stond van het islamistische ISIS.  Dat bleken later loze beschuldigingen (de agent werd overreden nadat Abu al-Qi'an  al was aangeschoten en vermoedelijk gedood).

Een dode en 461 gewonden na een dag van Palestijnse protesten

Een gewonde wordt weggedragen bij een demonstratie aan de grens van Gaza(AFP)

Een Palestijn van 21, Jamal Mohammed Musleh uit het Maghazi kamp in het midden van de Gazastrook, is zaterdagmorgen vroeg overleden aan de verwondingen die hij vrijdag opliep tijdens een demonstratie aan de grens van Gaza, zo heeft het Palestijnse ministerie van Gezondheid meegedeeld. Israelische soldaten schoten hem tijdens de vreedzame demonstratie met scherp in de borst. Sindsdien lag hij in kritieke toestand in het ziekenhuis in Deir Balagh.
Volgens het ministerie werden in Gaza tenminste 45 mensen door scherpe munitie getroffen. Vier van werden zeer ernstig gewond. Op de Westoever werden zes mensen door scherpe munitie getroffen, van wie er één in kritieke toestand is.Hij werd samen met drie anderen neergeschoten in het Arrroub vluchtelingenkamp bij Hebron.Twee anderen liepen schotwonden op in respectievelijk de regio Nablus en de regio Ramallah.

maandag 25 december 2017

Al mijn christelijke lezers (en alle anderen die het vieren) wens ik een een prettig Kerstfeest.
Kerstboom bij de beroemde klokketoren in Jaffa.

zaterdag 23 december 2017

Israel volgt de VS en stapt uit Unesco

De Israelische premier Netanyahu heeft Israels afgezant naar UNESCO, de organisatie voor cultuur en onderwijs van de VN, opdracht gegeven de organisatie te laten weten dat Israel eruit stapt. Netanyahu heeft afgezant Carmel Shama-Hacohen opdracht gegeven dit nog voor het eind van het jaar per brief aan Unesco te melden.
Israel volgt daarmee het voorbeeld van de VS die in oktober opstapte. Volgens het statuut van Unesco krijgt het beëindigen van een lidmaatschap pas effect aan het eind  van het jaar, zodat beide landen nu tegelijk uit Unesco gaan.
De VS stapten op wegens de houding van Unesco jegens Israel.  Netanyahi is na een serie gesprekken tot de conclusie gekozen dat Israel de VS niet alleen kan laten gaan. Beide lande houden de optie open om terug te keren als de Unesco haar standpunt wijzigt, Allebei zullen  een waarnemersstatus houden.

Voor de derde zaterdag protesten tegen Bibi

Voor de derde achtereenvolgende maal is zaterdagavond geprotesteerd tegen corruptie in Israel, lees: tegen premier Bibi Netanyahu.  Volgens de krant Haaretz waren er 10.000 mensen op de been. Het merendeel in Tel Aviv, maar hier op de foto verzamelden zich ook 800 a 1.000 mensen op Kikar Zion (het Zionplein) in Jeruzalem. In Tel Aviv waren de demonstranten overwegend links. In Jeruzalem behoorden ze veelal tot rechtsere partijen. (foto Haaretz)   

vrijdag 22 december 2017

Israeli's schieten weer 2 Palestijnen dood in Gaza, een 3e, een gewonde, overlijdt na een week

(Ma'an)

Updated.  Israelische militairen hebben vrijdag opnieuw twee Palestijnen doodgeschoten aan de grens met Gaza, zo heeft het Palestijnse ministerie van Gezondheid bekendgemaakt. Dat gebeurde tijdens demonstraties tegen de erkenning van Jeruzalem als Israels hoofdstad door de Amerikaanse president Trump. Zaterdagmorgen overleed bovendien een Palestijn in Gaza die vorige week gewond raakte bij demonstraties. Het was de 28-jarige Sharif Abed Shalash.
Palestijnse fracties hadden opgeroepen deze vrijdag tot een derde ''dag van woede'' te maken en marcheerden na het vrijdagsgebed langs het grenshek en hielden daar betogingen. De Israeli's reageerden met traangas, ''rubberkogels'' en scherpe munitie.
De eerste vrijdag doodgeschoten dode Palestijn werd geïdentificeerd als de 24-jarige Zakariya al-Kafarne. Hij werd ten oosten van Jabaliya geraakt door scherpe munitie. Een tweede Palestijn werd eveneens dood verklaard. hij was de 29-jarieg Mohammed Nabil Moheisin uit de wijk Shuja'iyyeh in Gaza-stad.

Algemene Vergadering VN stemt krachtig nee tegen beslissing Trump over Jeruzalem

 (Foto AFP)

Met een stevige meerderheid is de erkenning door de Amerikaanse president Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israel donderdag door de Algemene Vergadering van de VN ''van nul en gener waarde'' verklaard.  Vóór stemden 128 landen, 35 onthielden zich van stemming en tegen waren slechts negen landen: de VS, Israel, Honduras, Guatemala, Togo, Micronesia, de Marshall Eilanden,  Nauru en Palau.  
 De meerderheid was overigens wel kleiner dan verwacht, gedacht werd aanvankelijk dat ongeveer 150 landen vóór zouden stemmen. Mogelijk was dat echter een effect van het ongehoorde dreigement dat Trump de de hulp aan landen die voor zouden stemmen zou korten. Nikki Haley, zijn ambassadeur, zei woensdag dat ze de namen van die landen zou noteren. Mogelijk dat een aantal landen zich als gevolg hiervan van stemming onthield. De woordvoerster van het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, zwakte het dreigement echter donderdag weer wat af. Zij zei dat een voorstem slechts één van de elementen zou zijn die zouden bepalen welk buitenlands beleid er ten aanzien van een land zou worden gevoerd

woensdag 20 december 2017

Gebroken ruiten

Een week geleden ongeveer sloeg een boze Palestijnse man de ruiten in van het Glatt koshere restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amstelveen. Hij stal er een Israelische vlag en werd opgepakt.
Een dag of wat later schoot een Israelische soldaat aan de grens met Gaza Ibrahim Abu Thurayya dood, een man van 29 die bij de Israelische inval van 2008/2009 bij een raketbeschieting beide benen verloor. Abu Thurayya zat in een invalidenkarretje en demonstreerde, zoals ook die dag, regelmatig tegen de Israelische bezetting. Het leger onderzocht de zaak en vond, hoe verbazend!, helemaal niets onregelmatig in het door zijn hoofd schieten van een ongewapende, invalide man die niemand bedreigen kon.
Op dezelfde dag werd er in het het dorpje Nabi Saleh op de Westoever een jongetje van 13, Mohammed Fadel al Tamimi, in zijn gezicht geschoten met een zogenaamde ''rubberkogel'', een stalen cylinder die met rubber is overtrokken. Hij wordt sindsdien in een ziekenhuis in Ramallah in een kunstmatige coma gehouden. De kogel heeft zijn kaak gebroken en is onder zijn neus de schedel binnengedrongen.

maandag 18 december 2017

Amerika spreekt veto uit over Jeruzalem resolutie

 De lange arm van ambassadeur Nikki Haley gaat omhoog: het is haar veto over de resolutie.

Zoals verwacht en gevreesd kon worden heeft de Verenigde Staten  van Amerika in de VN Veiligheidsraad een veto uitgesproken over een ontwerpresolutie die verklaarde dat de beslissing van presidnet Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen niet in overeenstemming is met de  status van de stad. De veertien andere leden van de Raad stemden allemaal voor de resolutie wat de eenzaamheid van Amerika's positie nog eens accentueerde.
“Wat we we hier gezien hebben in de Veiligheidsraad was een belediging. We zullen die niet vergeten, '' zei Nikki Haley, Trumps ambassadeur naar de Raad na afloop van de stemming. Over het veto, het eerste in zes jaar van de VS en het eerste van de regering Trump, zei ze:  “We doen het niet met plezier, maar we doen het zonder aarzeling.'' Ook zei ze dat geen enkele land de Verenigde Staten kan vertellen waar het zijn ambassades kan neerzetten. ''Het feit dat dit veto is uitgebracht ter verdediging van Amerika's soevereiniteit en om Amerika's rol in het vredesproces in het Midden Oosten te verdedigen is voor ons geen reden voor schaamte, het zou een reden voor schaamte moeten zijn voor de rest van de Veiligheidsraad.''

zondag 17 december 2017

Israeli's voor derde keer op de been tegen Bibi

Voor de derde achtereenvolgende week hebben zaterdagavond in Tel Aviv duizenden Israeli's gedemonstreerd  tegen corruptie en premier Bibi Netanyahu. Dat gebeurde tegen de achtergrond van het feit dat Netanyahu deze week voor de zevende keer door de politie werd ondervraagd over het aannemen van steekpenningen en dat de regering intussen probeert de ''anti aanbevelingen van de politie wet'' erdoor te drukken, die het bekendmaken verbiedt van aanbevelingen die de politie doet aan de officier van Justitie inzake justitiële onderzoeken. De deelnemers zongen onder meer ''Bibi is een last''. Er waren overigens iet minder deelnemers dan de vorige keren.    

zaterdag 16 december 2017

Israelische militairen doodden deze week vijf mensen, van wie één zonder benen

De neergeschoten Muhammad al-Adam. (Ma'an)

Twee keer Ibrahim Abu Thurayya
Vier Palestijnen zijn afgelopen vrijdag gedood bij verschillende  manifestaties tegen de beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel. De afgelopen  week waren  het er trouwens vijf, want Hamda Zubeidat, een vrouw van 60, overleed dinsdag als gevolg van een hartaanval, nadat Israelische soldaten na middernacht de deur van haar huis in het dorp Zubeidat (ten noorden van Jericho) intrapten en ''stungranaten'' gooiden of afschoten. De reden van de razzia was

trouwens onduidelijk. Wellicht gewoon een routine razzia, zoiets hoort bij de bezetting. Om de angst voor het Israelische leger erin te houden.
Bij de vier andere sterfgevallen waren er ook twee die eruit sprongen, hetzij wegens de manier waarop het einde kwam, of wegens de extra tragiek.

woensdag 13 december 2017

Vier jaar voor brandstichter in kerk

Dit is Yinon Reuveni. Hij is dinsdag veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, plus twee jaar voorwaardelijk en het betalen van een schadevergoeding van 50.000 shekel (ongeveer 10.000 euro) wegens brandstichting in de ''Kerk van de Broden en de Vissen'' aan de kust van het Meer van Galilea in het noorden van  Israel . Reuveni stichtte de brand in in juni 2015. Op een beveiligingscamera werd een Subaru auto gefilmd, die tevens op een beveiligingscamera van een benzinepomp in Noord Israel werd vastgelegd. Daarop was te zien dat Reuveni een fles vulde met benzine. De fles werd teruggevonden bij de kerk. Die werd trouwens door de brandweer nog net werd gered. Alleen twee bijgebouwen gingen in vlammen op en drie mensen raakten bedwelmd door rook. De chauffeur en eigenaar van de Subaru is vrijgesproken. De advocaat van Reuveni, de kolonist Itamar ben Gvir, gaat in beroep tegen diens veroordeling en de strafmaat..  

dinsdag 12 december 2017

Palestina: gematigde protesten maar aantal gewonden blijft oplopen

Fawzi al Junaidi (16) uit Hebron moet woensdag voorkomen. Tijdens zijn arrestatie werd hij onder meer geslagen met een geweer. Fawzi ontkend stenen te hebben gegooid, hij rende gewoon weg. De foto is de hele wereld overgegaan. (Anadolu)  

 Twee Palestijnen op een motorfiets zijn dinsdag in Beit Lahiye in Gaza omgekomen door onhandige omgang met explosieven. De twee, Hussein Ghazi Hussein Nasrallah and Mustafa al-Sultan, waren leden van de eenheid engineers van de al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad. Ook een groot aantal voorbijgangers raakte gewond. Aanvankelijk werd bericht dat de twee waren gedood door een Israelische aanval van een drone. Later werd dit bericht gecorrigeerd.
Vrijdag en zaterdag werden vier Palestijnen in Gaza gedood bij Isrelische vergeldingsbombardementen, twee burgers en twee militieleden van Hamas.
De protesten tegen de beslissing van Trump houden aan in de bezette gebieden, maar zijn minder hevig dan de eerste drie dagen. Wel loopt het aantal gewonden steeds verder op, onder meer door bruut optreden van de Israelische soldaten.

maandag 11 december 2017

Rijswijk zegt na rechtse leugencampagne bijeenkomst Palestijnse gevangenen af (II)

Ik kom nog een keer terug op de geplande conferentie van de ''European Alliance in Defence of Palestinian Detainees'' (Tehalif al urobi al munasra al asra'al filastiniyin), een Palestijnse organisatie die opkomt voor de Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen. Die conferentie zou van 8 tot 10 december gehouden zijn in Rijswijk. Zou. Want het plaatselijke partijtje ''Beter voor Rijswijk'' (BVR) waarvan de leider, ene Ed Braam, op de lijst voor de laatste Tweede kamerverkiezingen prijkte van Wilders PVV, bemoeide zich ermee. Het überrechtse zionistische internetkrantje OpinieZ plaatste een tendentieus en onwaar stuk, de Telegraaf nam dat zo'n beetje over...en.. en er gebeurde nog meer. De plaatselijke Rijswijkse politie bemoeide zich ermee, het gemeentebestuur zei zich afzijdig gehouden te hebben maar had de schijn tegen (Groen Links heeft vragen gesteld), en de zelfbenoemde beschermster van alles wat Israelisch en zionistisch is, en voorvechtster voor een ware, jaarlijkse Kristallnachtherdenking in zionistische sfeer, Sabine Sterk uit Zoetermeer, zou er ook wat telefoontjes aan hebben besteed.

zondag 10 december 2017

Onrust blijft, vier dagen na beslissing Trump

Demonstratie bij de Amerikaanse ambassade in Beirut (EPA).

 Een demonstratie bij de Amerikaans ambassade in Beirut is zondag uitgelopen op een treffen tussen betoger en de Libanese politie, die waterkanonnen en traangas inzette. Aan de betoging namen honderden Palestijnen deel volgens al Jazeera. In Libanon wonen naar schatting een 450.000 Palestijnse vluchtelingen.  De betogers bekogelden de politie met stenen.
Andere protesten tegen de beslissing van president Trump om Jeruzalem als Israels hoofdstad te erkennen vonden plaats Jakarta, de hoofdstad van Indonesië waar zo'n 10.000 mensen zondag bij de Amerikaanse ambassade demonstreerden, en in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. 
Ook in de Israelische bezette gebieden en in Jeruzalem was het opnieuw onrustig.

zaterdag 9 december 2017

Israel vergeldt raketten vanuit Gaza: twee doden, 25 gewonden

Er waren tenminste zes kinderen onder de 25 gewonden. (Reuters) 

Updated. Bij een Israelische vergeldingsactie op Gaza zijn vrijdagavond twee Palestijnen, sstrijders van hunm Hamas, gedood. Ook raakten tenminste 25 Palestijnen gewon, van wie zes kinderen, volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid. De strijders werden 's ochtends gevonden. Hun namen waren Mahmoud al-Atal, 28 and Mohammed Safadi, 30.
De luchtaanval kwam na het lanceren van een drietal raletten vanuit Gaza in de richting van Israel. Eén raket werd onderschept door een Israelische Iron Dome raket, een tweede bereikte Israel niet en een derde ontplofte in  het stadje Sderot zonder schade of slachtoffers te veroorzaken.
Hamas meldde dat de doelen in het noorden van de Gaza strook lagen. Israelische media zeiden dat het de bedoeling was doelen van Hamas te treffen.

vrijdag 8 december 2017

Twee doden, bijna 800 gewonden bij Palestijnse protesten tegen beslissing Trump

Protest in Jabalya kamp in Gaza. 

Updated. Tijdens de derde dag van demonstraties en protesten tegen de Amerikaanse beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel, zijn twee doden gevallen en tegen de 800 gewonden.  De Rode Halve Maan zei dat zij 767 verwondingen had behandeld in de Gazastrook, Oost Jeruzalem en op de Westoever. 
Volgens het verzamelden zich honderden mensen op verschillende plaatsen bij het grenshek in de Gazastrook en gooiden zij met stenen of verbrandden zij banden. Het leger meldde dat er ''selectief'' werd geschoten op de honderden die zich hadden verzameld. De 30 jarige Mahmoud Al-Masri was één van degenen die werd getroffen in de buurt van Khan Younis. Hij overleed. Later meldde het persbureau Wafa dat ook een tweede man was gestorven,  dit slachtoffer was de 54-jarige Maher Atallah. Elders in Gaza werden op diverse plaatsen marsen en betogingen gehouden. 
In totaal werden tenminste 23 mensen getroffen door scherpe munitie, niemand van hen werd echter levensgevaarlijk gewond; 55 mensen liepen verwondingen op door zogenoemde ''rubberkogels'', volgens de Rode Halve Maan. Tientallen werden behandeld voor een overdosis traangas.

Cijfers van een ''verenigd Jeruzalem'' dat verdeelder is dan ooit


Op de Dag van Je4ruzalem verdringen nationalistische jonge joden zich bij de Damascus Poort om Arabisch Oost-Jeruzalem op stelten te zetten.  

De site +972 bracht ter gelegenheid van Yom Jerushalayim (De dag van Jeruzalem), waarop in Israel de ''hereniging'' van Jeruzalem wordt gevierd, in mei 2014 een aantal cijfers. Die cijfers illustreren iets wat in progressieve kringen natuurlijk geen geheim is, maar wat rechtse Israeli's niet willen weten: namelijk dat de stad helemaal niet herenigd is. Sinds de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967 is de stad geografisch wel één geheel (grotendeels dan, want sommige Palestijnse wijken liggen buiten de Muur die Jeruzalem omringt), maar de tegenstellingen zijn sindsdien alleen maar gegroeid. Bij de erkenning door president Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israel is het gerechtvaardigd de cijfers nog eens naar voren te halen. Ze zijn gebaseerd op gegevens van het Israelische Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS – Heb), de Vereniging voor Burgerrechten in Israel (ACRI) en Ir Amim (IA – Heb). Ik heb er een aantal feiten aan toegevoegd, onder meer ontleend aan Vrede Nu. Hier volgen ze:
•de Palestijnen vormen ruim een derde (37 procent) van de inwoners van Jeruzalem (CBS)
•Van hen leefde in 2012 niet minder dan 75.3 procent — en 82.2 procent als we het hebben over de kinderen onder hen - beneden de armoedegrens. (ACRI)

donderdag 7 december 2017

Ruim 50 gewonden in Palestijns gebied bij protesten tegen besluit Trump

Demonstratie in Nablus (Ma'an).

Bij diverse botsingen tussen het Israelische leger en Palestijnen die demonstreerden tegen het besluit van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem uit te roepen tot hoofdstad van Israel, zijn volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zeker 50 gewonden gevallen. Negen daarvan zijn getroffen door scherpe munitie (het persbureau Reuters zei elf), vier op de Westoever en vijf in Gaza. Eén man zou zeer ernstig zijn gewond. Zo'n twintig mensen werden getroffen door zogenoemde ''rubberkogels''. 
De Palestijnse Autoriteit had ''drie dagen van woede'' afgekondigd als reactie op Trumps besluit. Er was een algemene staking, in Bethlehem en Ramallah waren de kerstbomen en de kerstverlichting uitgezet, en in diverse plaatsen plaatsen op de Westoever en in Gaza waren betogingen. Het zwaartepunt van de protesten valt overigens pas morgen, vrijdag, na het ochtendgebed.

woensdag 6 december 2017

Bye bye Trump en de Amerikaanse rol in het ''vredesproces''

Netanyahu was blij: voorafgaand aan de bekendmaking door Trump sprak hij van ''een erkenning van onze historische en nationale identiteit''. (AFP)

De Amerikaanse president Trump heeft verklaard dat de VS Jeruzalem erkennen als Israels ongedeelde hoofdstad en  dat de ambassade uit Tel Aviv zal worden verplaatst naar Jeruzalem. Dat is volgens hem in ''dienst van de vrede'' en doet in zijn ogen geen afbreuk aan de twee statenoplossing. Volgens Trump is Jeruzalem al lang de centrale plaats van de Joodse staat, heeft het Congres dit in 1995 bepaald en is de stap dus decennia te laat, omdat Amer ikaanse president tot nu de mogelijkheid van de ''waiver'' (ontheffing) gebruikten. Bovendien had hij het tijdens zijn verkiezingscampagne zo beloofd.
Het is de super-simpele gedachtegang van een man voor wie internationaal recht en verdragen alleen maar lastige sta-in-de-wegs zijn bij het verwezenlijken van zijn grootse plannen en superieure inzichten. Jeruzalem is namelijk niet Israelisch, maar door Israel bezet. En dat ook al heel lang.

dinsdag 5 december 2017

Trump belt Abbas: ambassade gaat van Tel Aviv naar Jeruzalem


President Donald Trump heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas dinsdag meegedeeld dat hij van plan is de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv over te plaatsen naar Jeruzalem. Een Palestijnse woordvoerder heeft dat dinsdag bevestigd temidden van het groeiende aantal heftige bezwaren,met name in het Midden Oosten.
“President Mahmoud Abbas werd opgebeld door de Amerikaanse president Donald Trump, die hem meedeelde dat het zijn bedoeling is de ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem,'' zei de woordvoerder van Abbas, Jamil Abu Rudaina.

Heftige reacties op Trumps plan om Jeruzalem te erkennen als Israels hoofdstad

 Amerikaanse ambassade in Tel Aviv.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag gezegd dat, als de Amerikaanse president Trump besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel, Turkije de betrekkingen met Israel zal verbreken. Dat is een "rode lijn voor moslims," aldus de Turkse president.
De ongewoon felle reactie van Edogan kwam nadat Nabil Shaath, de diplomatieke adviseur van de Palestijnse president Abbas, bekend maakte dat de Palestijnen ''alle contacten met de Vs zullen verbreken als Trump deze beslissing neemt. ''Meneer Trump zou komen met de ''deal van de eeuw of de moeder van alle overeenkomsten, zoals Saddam Hussein zou hebben gezegd. Maar de moeder van alle deals sterft hier op de rotsen van Jeruzalem als hij morgen zegt dat een verenigd Jeruzalem de hoofdstad is van Israel. Het maakt een einde aan alle kansen dat hij een rol zal spelen bij een regeling. Er is geen overeenkomst die begint met het vernielen van de twee staten oplossing.'' Als Trump de beslissing doorzet zullen de Palestijnen zich wenden tot anderen, zoals China, Rusland, of de Europese landen.

maandag 4 december 2017

Palestijn zeer ernstig gewond bij nieuwe inval kolonisten in Qusra

De gewonde Ahmed Hassan wordt geëvacueerd. (Ma'an)

Een Palestijn, de 24 jaar oude Ahmad Fayiz Hasan, is maandag ernstig gewond geraakt tijden weer nieuwe onlusten in het dorp Qusra ten zuiden van Nablus. Hij liep een schotwond in de rug op en werd naar het Rafidiya ziekenhuis in Nablus gebracht, waar hij onmiddellijk werd geopereerd. Zijn toestand is kritiek. 
 Hasan liep de schotwond op nadat enkele tientallen kolonisten de plaats waren binnengedrongen en de inwoners, wier dorpsgenoot Mahmoud Odeh donderdag door een kolonist was doodgeschoten,  lastig vielen. Dorpelingen hadden zich in het westelijke deel van het dorp verzameld en probeerden de indringers te verjagen, maar het leger dat de kolonisten begeleidde kwam tussenbeide en beschoot de Palestijnen met scherp en traangas.

zondag 3 december 2017

Tel Aviv demonstreert

Tienduizenden hebben zaterdag in Tel Aviv gedemonstreerd tegen corruptie. Meer in het bijzonder was deze ''mars van de schande'' gericht tegen een nieuwe wet die op dit moment in de Knesset wordt behandeld, die het de politie verbiedt aanbevelingen aan de officier van Justitie te doen of onderdelen van een onderzoek te lekken. Er lopen tenminste twee politie onderzoeken wegens corruptie tegen premier Netanyahu, de wet is speciaal voor hem bedoeld. Niemand had verwacht dat de opkomst op de demonstratie zo hoog zou zijn. De hele Rothschild boulevard, de bekendste straat van Tel Aviv, was afgezet en liep vol. Kleinere demonstraties vonden plaats in Haifa en Rosh Pina. (Foto Oren Ziv/AFP).

zaterdag 2 december 2017

Kolonisten die boer in Qusra doodschoten verdacht van ''dood door schuld''

 De stervende Odeh krijgt medische hulp van het Israelische leger. (Times of Israel)

Mahmoud Odeh, de boer van 46 uit het dorpje Qusra ten zuiden van Nablus, die donderdag werd doodgeschoten door een kolonist, is zaterdag onder belangstelling van duizenden mensen begraven. Zijn lichaam dat was meegenomen door het leger voor een autopsie, werd eerder zaterdag weer vrijgegeven. De man die hem doodschoot, een kolonist uit de nederzetting Migdalim (en dus niet Esh Kodesh zoals ik eerder schreef), is door de politie verhoord. Hij is weer vrijgelaten. maar heeft te horen gekregen dat hij wordt verdacht van dood door schuld.
Het hele verhaal begint intussen iets minder raadselachtig te worden, doordat een groep kolonisten uit Migdalim in een post op Facebook afstand nam van de gebeurtenis en met name kritiek leverde op het feit dat een fanatieke, religieuze groep die zich later dan de anderen in de nederzetting heeft gevestigd, bij dit soort zaken het voortouw neemt en de verhoudingen tussen de nederzetting en de Palestijnse buurtdorpen op scherp zet.

vrijdag 1 december 2017

Jordanië blijft terugkeer weigeren van Israelische ambassadeur in Amman

Ziv Moyal. de veiligheidsman.
Nog steeds is de ambassadeur van Israel niet terug op haar post. In juli van dit jaar schoot de veiligheidsman van de ambassade in Amman twee mensen  dood. De ambassade werd daarop ontruimd.
Volgens de veiligheidsman werd hij door een van de twee mensen, de 16 jarige zoon van een meubelbedrijf die iets kwam herstellen of afleveren, bedreigd met een schroevendraaier. De veiligheidsman schoot hem dood, zoals dat in Israel gebruikelijk is. De eigenaar van het aan de veiligheidsman verhuurde huis, een christelijke chirurg, werd daarbij per ongeluk eveneens doodgeschoten. De ambassadeur en de veiligheidsman werden nadat zij naar Jeruzalem waren geëvacueerd, als helden ontvangen door premier Netanyahu. Daarop reageerden de Jordaanse autoriteiten bijzonder boos. Onder meer de koning zelf gaf een woedend commentaar.

Israelische soldaat doodgestoken

De Israelische soldaat Ron Isaac Kokia  is donderdagavond doodgestoken bij een bushalte in  de Israelische plaats Arad in de Negev. Kokia stond klaarblijkelijk op de bus te wachten, op een verlaten plek vlakbij een supermarkt. Voorbijgangers vonden hem bewusteloos op de grond  liggend met messteken in zijn bovenlichaam. Hij overleed ter plekke. De politie zetten wegen af en speurt naar een dader. Vermoed wordt dat het iemand is met een ''nationalistisch motief'' (een Palestijn).    

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...