donderdag 31 oktober 2019

Israel arresteert opnieuw politica Khalida Jarrar

Khalida Jarrar

De Israelische geheime dienst Shin Bet heeft donderdag morgen opnieuw het parlemenstlid Khalida Jarrar opgepakt in haar huis in een buitenwijk van el-Bireh staat. Zij is naar een vooralsnog onbekende plaats gebracht. 
Khalida Jarrar werd voor het eerst in 2015 gearresteerd. Zij kreeg - op gronden die nooit bekendgemaakt zijn - zes maanden administratieve hechtenis opgelegd, die uiteindelijk met verlengingen 14 maanden duurde. Ze kwam in 2016 vrij. In 2017 werd ze opnieuw opgepakt. Ze kreeg opnieuw administratieve hechtenis opgelegd - opnieuw om redenen die niet bekendgemaakt zijn. In februari van dit jaar kwam ze - na verschillende nieuwe verlengingen van haar ''straf'' - na 20 maanden weer vrij.  
Khalida was vanaf het begin lid van het Palestijnse parlement dat doordat Israel het onmogelijk maakte vrijwel nooit bijeen is geweest en dat in 2018 door president Abbas werd ontbonden. Zij vertegenwoordigde het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, dat door Israel een ''terroristische organisatie'' is genoemd, iets wat de Europese Unie en de VS om onduidelijke redenen hebben overgenomen. Zij is een uiterst populaire politica, een bekend feministe en een oud-bestuurslid van de beweging voor Palestijnse gevangenen Addameer, waarvan ook andere bestuursleden en werknemers met een zekere regelmaat worden gearresteerd.

woensdag 30 oktober 2019

Maandje ''werkstraf'' voor het doodschieten van een Palestijnse jongen van 14

Othman Rami Heles (foto Ma'an News) 

Een Israelische militaire rechtbank heeft een soldaat veroordeeld tot het equivalent van een maand 'werkstraf' en een maand voorwaardelijke militaire detentie wegens het doodschieten van een Palestijnse jongen in Gaza van 14 jaar.  Het slachtoffer was Othman Rami Heles en de gebeurtenis speelde zich af in juli 2018 aan de grens met Gaza. De naam van de soldaat werd (zoals meestal in Israel) niet bekendgemaakt.
De mensenrechtenorganisatie al-Medan bracht de zaak destijds aanhangig bij de militaire procureur generaal, onder meer op grond van een video van het gebeurde. Othman is daarop te zien als hij temidden van een groepje staat en iets later probeert hij in het grenshek te klimmen. Dan valt hij plotseling op de grond. De jongen bleek getroffen te zijn door een schot in de borst en stierf korte tijd later. Volgens al-Mezan was uit de door de organisatie verzamelde gegevens op te maken dat de soldaat eigenmachtig had gehandeld en dat het ging om doodslag of zelfs moord.
-De Israelische procureur generaal ging echter pas over tot vervolging toen bleek dat de soldaat niet had gewacht op een bevel van een meerdere om te schieten, maar dat uit zichzelf had gedaan.

maandag 28 oktober 2019

Jordaanse nu 35 dagen in hongerstaking in Israel

Heba al-Labadi
Dit is de 32-jarige Jordaanse (maar Palestijnse van origine) Heba al-Labadi. Zij is intussen al 35 dagen in hongerstaking in Israel tegen haar ''administratieve detentie''. Dat wil zeggen een gevangenisstraf zonder vorm van proces. Ze wil weten wat haar ten laste wordt gelegd. Volgens Palestijnse journalisten is ze intussen uit de gevangenis overgeplaatst naar een ziekenhuis in Haifa. 
Heba werd op 20 augustus gearresteerd bij de Allenby-brug over de Jordaan toen ze met haar moeder op weg was naar een huwelijk van  familie in Jenin op de Westoever. Volgens vage berichten was dat omdat ze tijdens een eerder bezoek aan haar zuster in Beirut ook leden van Hezbollah zou hebben ontmoet. Volgens haar advocaat Jawad Boulous, die haar heeft gesproken, werd zij 16 dagen ondervraagd zonder dat e een advocaat mocht spreken. Ze werd uitgescholden, zat uren vastgebonden op een stoel, er werd gedreigd dat haar moeder en zuster ook zouden worden opgepakt en ze werd bespuugd. Er werd een aanklacht tegen haar opgesteld die ze moest ondertekenen. Dat heeft ze geweigerd.

VVD-leden bezoeken Israel en Palestijns gebied onder leiding van het CIDI

VVD-ers op bezoek bij de PA. In het midden Mohammed Shtayyeh, rechts naast hem VVD-Kamerlid Dylan Yesilgöz. (foto Mohammed Shtayyer via twitter)

Uit een tweet van de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammed Shtayyeh van 24 oktober blijkt dat op die dag een 16-man sterke delegatie van VV-leden hem in Ramallah een bezoek heeft gebracht, Opmerkelijk feit daarbij is dat de delegatie blijkbaar werd geleid door het CIDI, de met het Israelische ministerie van ''Strategie en van hasbara (propaganda) samenwerkende pro-Israel lobby in Den Haag. Aan The Rights Forum komt overigens de eer toe de tweet van Shtayyeh te hebben ontdekt en het aandeel van het CIDI te hebben achterhaald.
Dat de VVD sterk naar de rechtse visie van Israels meeste beleidsmakers overhelt is geen geheim. Dat Dylan Yesilgöz een prominente plaats innam in de delegatie is evenmin een verrassing. Met Gert Jan Segers van de ChristenUnie nam ze niet lang geleden een initiatief om antisemitisme krachtiger te gaan bevechten. Op de tv illustreerde ze toen hoe dringend de situatie was door te wijzen op mensen die zij hoorde weigeren wijn uit Israel kopen. De wijn in kwestie kwam uit de (illegale) nederzettingen en werd kennelijk geweigerd met een duidielijk doel. Volgens Yesilgöz was de weigering niettemin een duidelijk voorbeeld van groeiend antisemitisme.

vrijdag 25 oktober 2019

Westoever: huis voor vierde keer tegen de vlakte, tientallen auto's beschadigd

De Palestijnse Autoriteit heeft besloten het huis te helpen herbouwen van hajja Lutfiya Abu Hmeid in het Amari-kamp in Ramallah, meldt al-Quds. Het huis werd woensdag vernield door de Israeli's. Het was de tweede keer sinds de vorige keer in december en de vier keer dat dit huis tegen de vlakte ging in totaal. Het was overigens nog in aanbouw.
Hajja Abu Hmeid is de moeder van de 33-jarige Islam Abu Hmeid die verleden jaar tot levenslang werd veroordeeld. Ook  moet hij een schadevergoeding betalen van 258.000 shekel (ruim 50.000 euro). De verwoesting van het huis in december was eveneens een deel van de straf. Islam had vorig jaar juni tijdens een invasie van het Israelische leger in het kamp vanaf het dak een stenen slab naar beneden gegooid, Die raakte de Israelische soldaat Ronen Lubarsky aan het hoofd. Lubarsky overleed later aan zijn verwondingen. De gebeurtenis vond overigens plaats in de zogenaamde 'Area A' van de Westoever, waar Israel niets te zoeken heeft omdat - volgens de Oslo Akkoorden, dat wil zeggen op papier - de Palestijnse Autoriteit daar de baas is.

woensdag 23 oktober 2019

Palestijnse Autoriteit blokkeert 59 sites waaronder de belangrijkste nieuwssites

De Palestijnse Autoriteit, die er zogenaamd is om op te komen voor de belangen van de Palestijnse inwoners van de door Israel bezette gebieden, heeft niet minder dan 59 Palestijnse nieuwssites en sociale media geblokkeerd. Dat gebeurde bij een order van de openbare aanklager van de PA, Akram Ismail Khatib, van 17 oktober. Het besluit werd echter pas maandag 22 oktober bekendgemaakt.
De beslissing is uiteraard volledig illegaal, in strijd met het recht op vrije meningsuiting en met de Palestijnse wetgeving betreffende elektronische en sociale media. Veel Palestijnen uitten dan ook hun woede en gebruikten daarbij de hashtag ''blokkeren is een misdaad''.   
Uit wat intussen bekend is geworden blijkt dat onder de geblokkeerde media de belangrijkste Arabische nieuwssites zijn, zoals de (in Israel verschijnende) krant Arab48, Watan tv, Shehab News, Quds News Network, Gaza Now, Metras en meer.

maandag 21 oktober 2019

Hoe de Israeli's (niet) berichten over de jaarlijkse verstoring van de Palestijnse olijvenoogst

De gewonde rabbijn Moshe Yehudai van 'Rabbis for Human Rights' (Foto via twitter).

Wat melden Israelische kranten over de aanvallen van kolonisten op de Palestijnse boeren van de Westoever? In het kader van de olijvenoogst die nu aan de gang is? Melden ze er überhaupt wel iets? Ja hoor: ze melden een aanval van kolonisten van de beruchte nederzetting Yitzhar (bij Nablus) op Israelische militairen van de Golani-brigade, die in hun buurt waren gelegerd. Een dertigtal kolonisten viel aan, sneed banden van legervoertuigen door en één militair (de compagniescommandant, de Druzische overste Ayub Kayuf) raakte gewond. Licht gewond, wel te verstaan.
Meteen staken de chef van de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, Nadav Argaman, en de interim-chef van de politie, Motti Cohen, de koppen bij elkaar om aan ''dit fenomeen het hoofd te bieden''. Netanyahu had een bijeenkomst met de nieuwe stafchef Aviv Kochavi en zei achteraf dat er ''zero tolerance'' zou zijn voor mensen die de troepen aanvielen. En Yossi Dagan, het hoofd van de ''regionale raad van Samaria'' (de kolonisten van het noordelijke deel van de Westoever) had een ontmoeting met de soldaten en zei dat ''alle inwoners van Samaria (de joodse dan natuurlijk) verontwaardigd zijn over het leed dat onze dierbare soldaten is aangedaan''.

zondag 20 oktober 2019

Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boeren

Israelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News)

Let op: 24x updated (lees verder onderaan). Elk jaar rond deze tijd worden in Palestina de olijven geoogst. Voor heel veel Palestijnse families (geschat wordt zo'n 100.000) is dit een belangrijke bron van bestaan, of een aanvulling op hun meestal niet al te hoge inkomen. In totaal is de olijfoliesector goed voor een kwart van de Palestijnse landbouw. Maar elk jaar is het weer raak: aanvallen van kolonisten op de boeren die proberen hun oogst binnen te halen, vernielingen van boomgaarden, brandstichting in boomgaarden en diefstal van oogsten. Bij dit soort wandaden helpt klagen bij de politie of het leger niet. Integendeel, alleen als de boeren proberen de aanvallen van de kolonisten tegen te houden komt het leger in actie. Aan de kant van de joodse kolonisten en tegen de boeren, wel te verstaan.
 Gewonde activist in Burin (via twitter)

Ook dit jaar. Tot dusver werden aanvallen van kolonisten gemeld in Burin (bij Nablus), in Jab'a (bij Bethlehem), in beide gevallen tot twee keer toe. Daarnaast in een gebied tussen Huwwara en Burqin (eveneens bij bij Nablus in het noorden) en bij het dorpje Tel daar in de buurt.
Op vrijdag 18 oktober joegen 16 kolonisten boeren die wilden oogsten tussen de dorpen Burqa en Beitin (in het noordwesten van de Westoever) van hun land. Het leger kwam te hulp en vuurde traangas af op de boeren. Ook in de buurt van Burqin was het dezelfde dag weer raak: daar verdreef het leger een vijftal buitenlandse vrijwilligers en een aantal boeren die probeerden hun olijven te oogsten. Een aantal van hen liep klappen op.

Militairen schoten Palestijn dood

Dit is Ra'ad al Bahr (25) uit Kafr Zeibad die vrijdagavond werd doodgeschoten in de buurt van het ckeckpoint bij Tulkarem op de Westoever. Volgens de Isarelische militairen kwam hij op hen af met een mes. Opmerkelijk is echter dat foto's laten zien zijn lichaam een flink eind van het chekpoint af lag. Nadat hij was neergeschoten lieten de militairen geen ambulances toe. Hij bloedde dood.  
In Gaza vielen dezelfde dag bij de gebruikelijk vrijdagse demonstraties 70 gewonden. 

vrijdag 11 oktober 2019

''Voor Palestijnse kinderen onder de 5 bestaat 6x meer kans op overlijden dan Israelische kinderen''

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 9 oktober 2019 haar rapport over de situatie in 2018 in de Palestijnse gebieden gepubliceerd. Zoals te verwachten was is dat rapport erg treurigmakend. Hierbij enkele highlights. Daarvan is de meest in het oog lopende de constatering dat kinderen beneden 1 jaar ruim zes keer zoveel kans hebben om te sterven in het eerste levensjaar als dezelfde leeftijdsgroep in Israel. Onder de vijf jaar is het verschil overigens hetzelfde, ook die kinderen sterven zes keer vaker. 
In het algemeen is de levensverwachting in de bezette gebieden (Gaza, de Westoever en Oost-Jeruzalem) meer dan 8,5 jaar korter dan voor Israelische staatsburgers. 

donderdag 10 oktober 2019

Vrede Nu: 'outposts', de manier om nog meer de controle over de Westoever in handen te krijgen

Een bewoonde vrachtwagen als Israelische outpost. (Foto Vrede Nu)

Kolonisten hebben begin september 2019 een nieuwe ''outpost'' (zogenaamd niet erkende '' wilde'' nederzetting) gevestigd op land tussen Beit Jala en Battir, ten westen van Bethlehem, meldt de NGO Vrede Nu. De outpost is slechts 70 meter verwijderd van de plek waar op 26 augustus het huis en het restaurant van de christelijke familie Qaissiyya werden gesloopt onder druk van het het Joods Nationaal Fonds (JNF) of beter gezegd een dochter ervan, Himanuta. Het JNF, om het zo te zeggen de ''grootgrondbezitter'' van de zionistische beweging, speelt al langer een rol in het kolonisatieverhaal.
De nieuwe outpost is geen gebouw. De kolonisten hebben tegenwoordig hun toevlucht genomen tot bewoonde vrachtwagens. Die kunnen makkelijker worden verwijderd als het militaire bestuur toch nog zou ingrijpen en hebben ook een iets minder definitief uiterlijk dan een gebouw. Maar de functie is exact hetzelfde. (Zie de foto hierboven, die overigens afkomstig is van een andere outpost waar het hetzelfde is).

Palestijnse huizen en schuren gesloopt, zonnepanelen afgepakt en olijfbomen verbrand

Vader Ali Alami zit hier met zijn dochter op de puinhopen van zijn huis in al-Khalil (Hebron). Zijn huis werd donderdag vernield door de Israeli's.
 Dezelfde dag werden ook huizen afgebroken in het dorp Kisan, ten oosten van Bethlehem. Eén van de twee huizen (150 vierkante meter) behoorde aan Ayman Yacoub Ghazal. Vier mensen werden dakloos. Het tweede was een huis in aanbouw (120 vierkante meter) en behoorde aan Aymans broer, Amjad.  De huizen hadden de bouwvergunningen van het dorp Kisan.  Het militaire bestuur oordeelde dat zij illegaal waren.  
OCHA, jhet Bureau van de VN voor de Coördinatie van Humanitaire Activiteiten, meldt (pert twitter) dat vorige week bewoners van een huis in Beit Hanina (Oost-Jeruzalem) gedwongen waren zelf hun huis te vernielen. Daarbij werden 33 mensen dakloos, onder wie 13 kinderen. OCHA meldt dat er in 2019 al meer mensen dakloos zijn gemaakt dan in 2018
In Khirbat ad-Daqeeqa, ten oosten van Yatta in de provincie Hebron, werden de afgelopen dagen diverse schuren vernield. Een aantal zonnepanelenwerd in beslag genomen.   
Tussen Huwara en Burqin, in het noorden van de Westoever bij Nablus, werden tenminste 70 olijfbomen in brand gestoken. Dit gebeurde aan het begin van de olijvenoogst. Kolonisten zijn er dan altijd op uit om ofwel bomen te vernielen of de oogst te stelen. Of beide.

maandag 7 oktober 2019

Gideon Levy pleit in Luxemburg voor BDS in bijzijn van groot-hertogelijke familie


Gideon Levy (Haaretz) bij een uitstapje door de stad Luxemburg.

Luxemburg is een uitzonderlijk Europees landje. Niet alleen omdat het ooit door koning Willem III aan Frankrijk te koop werd aangeboden, maar ook om zijn politieke standpunten, zo bleek afgelopen zaterdag. Het 'Comité pour une paix juste au proche-orient (CPJPO) organiseerde daar toen het symposium "What future for Israelis and Palestinians: Views for the Israeli and Palestinian civil societies'' met deelname van zowel Israeli's en Palestijnen. Dat op zich was niet zonder meer bijzonder, maar het feit dat het werd geopend door de minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, met een heftig beroep op Europa om een krachtig eensgezind standpunt aangaande Israel in te nemen omdat de zaak daar volledig uit de hand loopt, was dat wel. Dat het werd bijgewoond door de broer van de groot-hertog en twee van diens kinderen, was dat eveneens. En dat terwijl Gideon Levy,''enfant terrible''  van de Israelische krant Haaretz, een keynote speech gaf, waarin hij opriep tot BDS en druk op Israel van buiten, en zich uitsprak voor een één-staatsoplossing.

Afgelopen vrijdag weer een slachtoffer in Gaza

 Dit zijn de drie kinderen van de 28-jarige Ala' Nezar Hamdan afgelopen vrijdag, nadat ze hadden gehoord wat er met hun vader was gebeurd. Ala' werd door Israelische soldaten doodgeschoten tijdens de 77ste dag van protesten van de ''Grote Mars van de Terugkeer''  in Gaza. Hij was het 317de slachtoffer sinds de protesten begonnen in maart 2018.  Afgelopen vrijdag waren er ook 14 gewonden. Het totaal aantal gewonden ligt rond de 20.000, van wie een flink aantal gehandicapt blijft. OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN, meldde begin september dat de gezondheidszorg in Gaza nog steeds overspannen is door de zorg voor 1.200 zeer ernstig gewonden. Ook is er een (nog groeiend) probleem van tenminste 150 geamputeerden die nazorg behoeven, en een vrees dat dit aantal zal toenemen onder meer door infecties aan het beenderstelsel. 

donderdag 3 oktober 2019

Alsnog een prijs voor Walid Raad,nadat gemeente Aken die eerder weigerde

Installatie van de Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad in het Stedelijke Museum, Amsterdam, waar zijn expositie ''Let's be honest, the weather helped'' plaatsvindt van 18 mei tot 13 oktober 2019. (Foto Gert Jan van Rooij)

De Libanese artiest Walid Raad krijgt alsnog zijn prijs. Eerder nieuws was dat de gemeente Aken de toekenning van de prijs van 10.000 euro had teruggetrokken, omdat Raad een supporter zou zijn van BDS (boycot van Israel).  Burgemeester Marcel Philipp zei dat de gemeente op grond van onderzoek ''moest aannemen'' dat Raad BDS steunt en dat hij ''had deelgenomen aan verscheidene maatregelen van de culturele boycot van Israel had genomen''. Raad weigerde afstand te nemen van BDS, en daarop trok de gemeente de toekenning in.
De Westdeutsche Rundfund meldt nu echter dat de Vereniging Vrienden van het Ludwig Forum voor Internationale Kunst heeft besloten dat de prijs toch wordt uitgekeerd. Het museum heeft de benodigde gelden en het bestuur van de Vereniging heeft geen aanwijzingen gevonden die het besluit van de gemeente rechtvaardigen.

dinsdag 1 oktober 2019

Palestijnse verdachte na 'ondervraging'' in kritieke toestand aan de beademing




Samer Mina al-A’rbeed, 44 jaar, vader van twee dochters en een zoon, ligt sinds 27 september in het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem op de afdeling intensive care. Hij ligt aan de beademing. Daarvóór was hij ''ondervraagd'' door de Israelische Shin Bet (geheime dienst) in het Moscovia Centrum in Jeruzalem.
Samir werd op 25 september gearresteerd, aldus de mensenrechtenorganisatie Addameer. Tijdens die arrestatie werd hij hevig geslagen, waarvoor de Israeli's onder meer hun geweren gebruikten. Hij werd naar Moscovia gebracht en er werd een order uitgevaardigd dat hij geen advocaat mocht zien. De volgende dag had hij een zitting bij de rechter (zonder advocaat), waar hij vertelde dat hij hevige pijn in de borst had, niet kon eten en voortdurend moest overgeven. De ondervraging ging daarna verder. Het is niet duidelijk waarom hij toen al niet naar het ziekenhuis is vervoerd.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...