donderdag 30 november 2017

Kolonisten schieten Palestijnse boer dood en overvallen dorpen nadat zij zouden zijn bedreigd

De toegangsweg tot het dorp Qusra. (Palestine remembered)

Updated. Israelische kolonisten, vermoedelijk uit de nederzetting Eish Kodesh, hebben donderdagmorgen bij het dorp Qusra ten zuiden van Nablus een Palestijnse boer doodgeschoten. Volgens Palestijnen was hij op zijn land aan het werk, zo meldde het officiële Palestijnse persbureau Wafa. Mahmoud Zaal Odeh, 46, werd in de borst getroffen en overleed.  Een andere Palestijn werd getroffen in zijn been.
In de Israelische pers verscheen een geheel ander verhaal. Volgens de krant Haaretz werden de schoten afgevuurd nadat Palestijnen volgens de kolonisten schoolkinderen zouden hebben lastiggevallen. De groep vierde een bar mitzvah (religieuze bevestigingceremonie voor kinderen van 13) en maakt een wandeling door dit gedeelte van de bezette Westoever. Zij zouden daarbij door een groep Palestijnen zijn ingesloten en met stenen bekogeld.

woensdag 29 november 2017

Rijswijk zegt na rechtse leugencampagne bijeenkomst Palestijnse gevangenen af

Ik weet niet hoeveel mensen de BVR kennen. De BVR staat voor ''Beter voor Rijswijk''. Het is een lokaal partijtje in de Rijswijkse gemeenteraad. Het spant zich daar in om zwerfvuil van de straat te halen, de groenvoorzieningen te verbeteren en te zorgen dat iedereen overal voor één tarief in Rijswijk zijn auto kan parkeren. En, o ja , het wil ook dat  het asielzoekerscentrum in Rijswijk wordt gesloten. Te gevaarlijk waarschijnlijk. Die asielzoekers ook, met hun vreemde kookluchtjes en hun verontrustende, door overmatige testosteronproductie aangejaagde belangstelling voor onze blanke vrouwen en dochters.
Lijsttrekker van BVR is ene Braam. Deze week had Braam een echte zaak met landelijke uitstraling bij de hand. In een plaatselijke congrescentrum, ''Event Plaza'', zou van 8 tot en met 10 december namelijk een samenkomst plaatsvinden van de ''European Alliance in Defence of Palestinian Detainees'' (Tehalif al-urobi al-munasra al-asra' al-filastiniyin), een Palestijnse, in Duitsland gevestigde organisatie die de Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen steunt.

zaterdag 25 november 2017

Israel veroordeelt radiojournalisten tot lange straffen

Spandoek met ''vrijheid voor Sanabel'' en de portretten van de journalisten tijdens een demonstratie. 

Een Israelische militaire rechtbank in de nederzetting Ofra heeft donderdag drie journalisten van het radiostation Sanabel in al-Khalil (Hebron) tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Montasser Nassar, 28, en Nidal Amer, 24, kregen ieder een jaar en 10 maanden,  Mohammed Omran, 27, kreeg een jaar en vier maanden.
De drie werden opgepakt bij een inval, verleden jaar op 31 augustus, tezamen met Ahmed Samih Darwish, 24, and Hamed Khaled Namoura, 25. Deze laatste twee moeten nog voorkomen voor de militaire rechter. Alle vijf komen uit Dura in het district al-Khalil. Het station werd op last van de militaire bezetting voor drie maanden gesloten en de apparatuur werd in beslag genomen. De Israelische krant Times of Israel meldde destijds dat het station volgens de Israelische inlichtingendienst Shin Bet uitzond namens de Islamitische Jihad.

donderdag 23 november 2017

Palestijnse fracties: voor eind 2018 verkiezingen voor president, parlement en de PLO

De Palestijnse onderhandelaars Salah Arouri van Hamas en Azzam Ahmad van Fatah (rechts) tijdens hun vergadering van 12 oktober. Op de achtergrond: Yahya Sinwar, de plaatselijke leider van Hamas in Gaza. (Reuters)

De Palestijnse groepen die deze week in Cairo bijeen waren hebben woensdag de centrale Palestijnse verkiezingscommissie opgeroepen verkiezingen voor te bereiden voor het eind van 2018. Dat zijn  verkiezingen voor een nieuwe president, een nieuw parlement en, niet minder belangrijk, een nieuwe  Palestijnse Nationale Raad, het parlement van de PLO waarin ook de Palestijnen van buiten de bezette gebieden een stem hebben. Zij lieten de keuze voor de data aan de huidige Palestijnse president Mahmoud Abbas.
Dit kwam na twee dagen van besprekingen onder toeziend oog van Egypte over de precieze uitvoering van ''nationale verzoeningsakkoord'' dat Fatah en Hamas  op 12 oktober met Egyptische hulp bereikten. Een van de belangrijkste elementen was het uitwerken van de manier waarop de nationale regering de volledige controle over de Gazastrook op zich zal nemen. Dit zal begin december moeten plaatsvinden. Egypte stuurt waarnemers.

woensdag 22 november 2017

Israel sloopt vijf huizen en twee stallen en waarschuwt anderen dat de sloop eraan komt

Jongetje mag toekijken hoe het Israelische leger zijn huis in Jiftlik in de Jordaanvallei met de grond gelijk maakt. (Twitter)

 Het Israelische leger heeft woensdag in totaal vijf huizen en twee stallen voor dieren afgebroken in twee wijken in Jeruzalem, in Jiftlik in de Jordaanvallei en in Masafer Yatta ten zuiden van Hebron. Verder kreeg een vijftal families in Deir Ballout bij Salfit te horen dat hun tenten zullen worden afgebroken en kreeg een groot aantal families bij Kafr Aqab, in de buurt van Qalandia ongewenst bezoek van militairen en technici. Daar staan een moskee, en ongeveer 140 appartementen in een aantal flatgebouwen op de nominatie om te worden gesloopt. Ze zijn te dichtbij ''de Muur'' gebouwd volgens Israel. 
In de wijken Shu'fat en al-Isawiya (Jeruzalem)  gingen twee huizen tegen de vlakte.  Ze waren gebouwd zonder vergunning. Dat in Shu'afat was van Mohammad Kamal Abu Khdeir, in al-Isawiya ging het om een van Sharif Moheisin. Dezelfde dag werden in al-Jiftlek in de Jordaanvallei een huis en een stal voor de dieren gesloopt van Rajab Abed.

Jonge Israelische overlijdt zes jaar na aanslag

Een Israelische vrouw van 20, die in 2011 (zij was toen 14) gewond raakte bij een aanslag bij een bushalte in Jeruzalem, is woensdag overleden. Hodaya Asulin, een koloniste uit de nederzetting Mevo Horon,  heeft al die tijd in coma gelegen, Zij raakte aan het hoofd gewond  in maart 2011 toen een bom ontplofte bij een bushalte dicht bij het centrale busstation van Jeruzalem. Bij die aanslag werd een 59 jarige Britse die Bijbel Hebreeuws en historische aardrijkskunde studeerde aan de Hebrew University, gedood. Verder raakten 31 mensen gewond. 

maandag 20 november 2017

Israel gaat 40.000 vluchtelingen al of niet gedwongen terugsturen naar Afrika

 Holot.

De Israelische premier Netanyahu heeft zondag bekend gemaakt dat Israel ''een internationale overeenkomst'' heeft gesloten voor het terugsturen van ongeveer 40,000 Afrikaanse vluchtelingen.
Tegelijkertijd heeft het Israelische kabinet zondag besloten om het detentiecentrum Holot voor Afrikaanse vluchtelingen in de zuidelijke Israelische Negev woestijn te sluiten. De vluchtelingen krijgen drie maanden de tijd om vrijwillig te vertrekken, zoniet dan zullen ze gedeporteerd worden.
Het gaat om vluchtelingen die in de eerste jaren van deze eeuw voornamelijk uit Sudan en Eritrea, via de Sinai naar Israel vluchtten. Aanvankelijk ging het om rond de 60.000 mensen, maar zo'n 20.000 van hen hebben zich in de loop der laatste paar jaren, na ontvangst van een kleine terugkeerpremie, al laten uitwijzen. Die terugkeer ging niet naar de landen van herkomst, maar naar Rwanda of  Uganda waarmee afspraken waren gemaakt.
 Netanyahu maakte aan het begin van de kabinetsvergadering van zondag bekend dat de resterende 40.000 nu ook kunnen worden uitgewezen op grond van een overeenkomst die hij ''erg belangrijk'' noemde.

Israelische president mikpunt scheldkanonade na afwijzen gratieverzoek Elor Azaria

De Israelische president Reuven Rivlin is uitgemaakt voor een ''vuile nazi'', een verrader, een ''misselijk makend idividu'' en iemand die ''niet mijn president" is. Ook verschenen, niet voor het eerst overigens, gefotoshopte plaatjes van hem met een Arabische kuffiyeh. Het is een greep uit honderden reacties op de Israelische sociale media nadat Rivlin het gratieverzoek heeft afgewezen van Elor Azaria, de soldaat die een jaar geleden in Hebron een gewonde, op de grond liggende Palestijnse jongen vermoordde met een schot door zijn hoofd. Azaria kreeg de belachelijk lage straf van 18 maanden gevangenis wegens ''doodslag'', een straf die later door legerchef Eisenkot nog werd verminderd tot 14 maanden.
Rivlin verwierp het verzoek omdat dat niet in het belang van het leger zou zijn en in strijd met ''de reinheid van de wapenen''. Dat is een begrip waarop het Israelische leger zich decennialang heeft beroepen, maar waarvan menigeen intussen tot de slotsom is gekomen dat het volledig achterhaald is, zo het al ooit betekenis heeft gehad. De Israelische politie stelt intussen een onderzoek in naar de beledigingen aan Rivlins adres.

zondag 19 november 2017

PLO ''verbreekt alle communicatie met de VS'' als haar kantoor in Washington dicht gaat

 PLO kantoor in Washington.

 De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO heeft laten weten dat alle communicatie met de Verenigde Staten izal worden bevroren als de regering Trump haar plannen doorzet om het PLO kantoor in Washington te sluiten. 
Saeb Erekat, de voornaamste onderhandelaar van de PLO bij vredesovereleg zei dat de PLO zaterdag een brief naar de Amerikaanse regering heeft verstuurd waar dat in staat.  De PLO, zei hij, had diezelfde dag van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te horen gekregen dat de vergunning om een diplomatiek vertegenwoordiging in de Amerikaanse hoofdstad te handhaven niet zou worden verlengd. Dat gebeurde als reactie op het feit dat de PLO lid is geworden van het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag en aan het hof dossiers heeft overlegd met verzoeken om Israelische functionarisssen te vervolgen voor door hen gepleegde oorlogsmisdaden. Het Congres heeft destijds een wet aangenomen met de strekking dat het kantoor dicht gaat als de PLO een beroep zou doen op het ICC om Israeli's te vervolgen.

zaterdag 18 november 2017

Israel geeft opnieuw een Bedoeïenengemeenschap van 300 man opdracht in zijn geheel op te krassen

 Jabal al-Baba met op de achtergrond de nederzetting Ma'aleh Adumim. Op de voorgrond een gesloopt onderkomen. De foto is van 2014.

Het Israelische leger heeft donderdag opnieuw een Bedoeïenengemeenschap opdracht gegeven binnen acht dagen hun dorp te verlaten. Het dorp staat op de lijst voor de sloop. Het gaat om de gemeenschap Jabal al-Baba tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma’aleh Adumim die zo'n 300 mensen telt, allen leden van de Jahalin stam. Op 1 november kreeg een Beoeïenengemeenschap in de noordelijke Jordaanvallei ook al opdracht binnen acht dagen op te krassen. Het leger heeft daar overigens nog niet ingegrepen.
.De Jahalin inwoners van Jabal al Baba werden in 1948 bij de stichting van de staat Israel verdreven
uit de Naqab (Negev) woestijn. Sindsdien hebben ze hier gewoond, maar zij zijn intussen een sta in de weg geworden voor Israelische plannen om het zogenoemde E1 gebied waar ze wonen te gaan bebouwen en zo de nederzetting Ma'aleh Adumim vast te laten groeien aan Jeruzalem. Dat zou overigens betekenen dat de Westoever volledig in tweeën wordt geknipt.

Israel berooft dorp al Walaja van zijn bronnen en zijn laatste bouwland

 Israel heeft vrijdag de inwoners van het dorp al-Walaja per brief laten weten dat zij nu ook de toegang tot hun natuurlijke bronnen en hun landbouwgronden zullen gaan verliezen. Al-Walaja (deels onderdeel van Jeruzalem) is al omringd door de ''Muur'' en daardoor van die plaatsen (en de rest van de wereld) afgesloten. Tot nu toe konden zij nog naar die gebieden en naar hun bron door twee doorgang in de "Muur'' die volgens de afspraken meerdere malen per dag open zouden zijn.  Maar nu zal een checkpoint op de weg van Jeruzalem en de grotendeels op hun grond gebouwde, bij Jeruzalem horende nederzetting Gilo een flink stuk in hun richting worden verplaatst. Daardoor worden deze terreinen en de bronnen voor hen onbereikbaar.
Het ligt in  de bedoeling die terreinen, waaronder de duizenden jaren door de dorpelingen gekoesterde terrasbouw tegen de hellingen, onderdeel te maken van een park van de gemeente Jeruzalem. Ironisch genoeg is juist deze fraaie terrasbouw de reden om er een park van te maken.

vrijdag 17 november 2017

Twee Israeli's en een jonge Palestijn gewond bij ''ramaanval'' met auto

 Foto AP

Een Palestijnse jongen van 17,  Ezzeddin Karaja, uit Halhoul ten noorden van Hebron, heeft 
vrijdagmorgen twee ''ramaanvallen uitgevoerd met een auto bij de afslag Efrat en de afslag Gush Etzion, naar de nederzettingen van deze naam ten zuiden van Bethlehem. Daarna zou hij volgens de Israelische krant Haaretz  met een mes op Israelische soldaten zijn toegelopen, die hem neerschoten. Hij werd uiteindelijk in zorgwekkende toestand opgenomen in het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem.
Volgens Haaretz raakte bij de Efrat afslag een Israelische kolonist van 70 zwaar gewond (hij liep een hoofdwond op), terwijl bij de andere afslag een man van 35 licht gewond raakte.

donderdag 16 november 2017

Israelische autoriteiten vernielen vijf huizen en sluiten twee dorpen af van de buitenwereld

Het woensdag vernielde huis van Mohammed Adel Awad in Ni'lin. (IMEMC)

Israel heeft in de loop van de laatste twee dagen vijf huizen vernield, drie wegens bouwen zonder vergunning en twee als een ''strafmaatregel'', wat neerkomt op het toepassen van een collectieve strafmaatregel. Dat is verboden is onder de Vierde Conventie van Geneve. Ook werden twee dorpen van de buitenwereld afgesloten. Dat is eveneens verboden conform het verbod op ''collective punishment''. 
Donderdag werd het huis van de familie van Khaled Shehadeh Makhamreh in Yatta, ten zuiden van Hebron op de Westoever, onklaar gemaakt door de ramen en deuren dicht te lassen. Makhamreh zit in een Israelische gevangenis sinds zijn deelname aan een aanslag in Tel Aviv in juni 2016 waarbij vier Israeli's werden gedood. Het was de tweede keer dat het huis van zijn familie onbewoonbaar werd gemaakt. Zes maanden geleden werd hun oorspronkelijke huis op dezelfde manier onklaar gemaakt. De familie is nu opnieuw dakloos.

zondag 12 november 2017

Huis gesloopt in Silwan, 300 mensen met uitzetting bedreigd op noordelijke Jordaanoever

 Bedreigd dorpje Ein al-Hilweh op de noordelijke Jordaanoever (zie onderaan)

Abdel-Ghani al-Dweik, een inwonere van Silwan (Jeruzalem) heeft zaterdag zijn huis gesloopt om de boete te besparen voor als de gemeente Jeruzalem dat zou doen.De gemeente zond hem een brief dat het huis gesloopt moest worden omdat er geen vergunning voor was, en dat hij de (hoge) kosten van de sloop zou kunnen besparen als hij het zelf deed.
Palestijnen bouwen vaak zonder vergunning omdat het nu eenmaal niet anders kan, vond het Applied Research Institute - Jerusalem (ARIJ) uit op basis van getuigenverklaringen. Ze zijn ook heel duur. De kosten kunnen oplopen tot zo'n 300.000 shekel (ruim 60.0000 euro). En aangezien vier van de vijf Palestijnse bewoners van Jeruzalem onder de armoedegrens leven, betekent dat dat dat ze alleen al daarom niet bereikbaar zijn voor de meeste Palestijnen.

zaterdag 11 november 2017

Willy Brill, performer, vertaler en pionier van de Jiddische revival, 1926 – 2017

Willy Briill op een oude foto
Dit stuk schreef ik in september 2009 voor Kol Mokum, toen het kwartaalblad van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Vandaag 11 november 2017 overleed Willy Brill, 91 jaar oud. Haar vertalingen, en haar aandeel aan de herleving van het Jiddisch zal voortleven.

Eén van de dingen die meteen opvallen aan Willy Brill is haar grote bescheidenheid. Ze wil best praten, over vroeger, over haar werk destijds bij de hoorspelkern van de radio, over haar vader, Samuel Brill (cellist en ooit mijn leraar op het Conservatorium), over optreden, over Jiddisch. Maar als ik haar voorzichtig voorhoud dat ze toch een soort eenzame pionier van het Jiddisch in Nederland is geweest als vertaalster, als docent en als uitvoerend kunstenaar – en dat jarenlang – dan zegt ze: 'Ach.' En wuift het een beetje weg. 


Er is voor deze bescheidenheid geen enkele reden. Er was een tijd, nog niet zo lang geleden dat gedacht werd dat Jiddisch op zijn retour was en dat in Nederland straks niemand meer documenten, grafschriften en andere historisch belangrijke teksten zou kunnen ontcijferen. Willy Brill is in die tijd heel lang een eenzame performer van liederen en teksten geweest, en een van de weinige docenten. Nu is er een leerstoel aan de UvA, bezet door een native speaker, Shlomo Berger (helaas inmiddels ook overleden, AbuP.). Er zijn twee studenten die een proefschrift voorbereiden. Er zijn klezmerbands, performers, er is een Stichting Jiddisj (www.stichtingjiddisj.nl), die nu bijna tien jaar bestaat en een eigen tijdschrift uitgeeft, Grine Mediene. Er is een flink aantal Jiddische boeken in het Nederlands vertaald. Willy Brill heeft bij dit alles, de oprichting van de Stichting Jiddisch, het performen, de vertalingen, een rol in de voorhoede gespeeld en een flink aantal Jiddische boeken in het Nederlands vertaald.

Wie polariseert er eigenlijk de Kristallnachtherdenking?

 Oud-premier Dries van Agt tijdens de Kristallknachtherdenking 2017 in Perdu (foto Anja Meulenbelt)

 Zoals de laatste jaren het geval is, waren er donderdagavond 9 november opnieuw tenminste twee herdenkingen van de Kristallnacht in Amsterdam. Dit begon  in 2011 en het is tijd om ons er nog eens rekenschap van te geven waarom die splitsing in 2010 door ''de Joodse gemeenschap'' werd geforceerd. Dat gebeurde met een (mislukte) poging om de al sinds 1992 bestaande, herdenking de nek om te draaien omdat hij  ''te gepolitiseerd'' zou zijn. De reden was dat de Internationale Socialisten, één van de organisaties die de herdenking ondersteunden, op hun site, naast een oproep om aan de herdenking deel te nemen, een oproep had staan om Israel te boycotten (BDS toe te passen)..
Het was natuurlijk een belachelijke reden. De organisatoren van de herdenking waren zelf niet van de Internationale Socialisten en hadden geen enkele mogelijkheid om die onder druk te zetten (als zij dat al had gewild).  Maar voor het joodse lobby, het CIDI, en het CJO (Centraal Joods Overleg) was het ineens genoeg. Dit was en ultra linkse, anti-Israeliche herdenking. Sindsdien wordt de herdenking jaar in jaar uit met vuil overladen en schrijft een heel scala aan publicaties van het NIW, Elsevier, Het Parool tot en met de overdadige serie rechtse scheldsites die ons land rijk is, dat de herdenking helemaal niet over de Kristallnacht gaat,  anti-Israelisch, antisemitisch, en ultra links en Hamas vriendelijk is. You name it. Zo'n beetje alles wat rechtse haatscribenten en een enkele columniste als de enge Elma Drayer van de Volkskrant  uit hun dikke duim tevoorschijn konden sabbelen.
 Helmert Woudenberg tijdens de eenakter ''Waterman''. (Foto Anja Meulenbelt)

woensdag 8 november 2017

Kristallnachtherdenking 2017 in Perdu

De Kristallnachtherdenking van 2016 in de Uilenburger synagoge.  

Ook dit jaar is er in Amsterdam weer een herdenking van de Kristallnacht, de nacht waarop in Duitsland de nazi's een anti Joodse pogrom organiseerden. Synagogen, winkels en andere bezittingen van Joden gingen in vlammen op, honderden werden gedood en tienduizenden werden naar concentratiekampen gestuurd. Achteraf gezien was dit het begin van de jodenvervolging. De herdenking staat stil bij het verleden en de slachtoffers van toen, en de gevaren van racisme en vreemdelingenhaat die helaas, net als de jaren '30 van de vorige eeuw, weer volop rondwaren.  
 De herdenking is op 9 november 2017,  om 19.30 uur, in  
Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86,  Amsterdam
De toegang is gratis - maar wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt en wie het eerst komt. het eerst maalt. (Het Comité Kristallnachtherdenking hanteerde aanvankelijk een lijst met aanmeldingen, maar die is teruggetrokken er het één en ander fout mee is gegaan).

zaterdag 4 november 2017

Voer voor psychologen: het CIDI valt over vragen naar aanleiding van valse beschuldigingen

Waar doet u dit aan denken? Een plaatje dat verwijst naar de Protocollen van de Wijzen van Zion?

 Ik heb al vaker geschreven over het Centrum Informatie en Documentatie Israel (het CIDI), de Nederlandse Israellobby, die in de loop der jaren steeds hermetischer en strakker is geworden in zijn toewijding aan Israelisch rechts, met al zijn steeds driestere inbreuken op het recht en rechtsgevoel van de gemiddelde mens. De maar voortdurende bezetting, en de maar doorbouwende en grond stelende nederzettingen bijvoorbeeld. Je hoort er het CIDI niet over. Over de hetzes tegen linkse ngo's en mensenrechtenorganisaties, of oneerlijke processen, trouwens evenmin. Het bizarre beleid om mensen voor jaren de toegang tot het land te weigeren, het racisme jegens alles wat gekleurd en niet Joods is, de moorddadige praktijken van Israels soldaten en politiemannen die liever schieten dan praten en liever doden dan arresteren, het CIDI zegt er nooit wat over. Het lijkt of het centrum alleen dingen documenteert die in Israels kraam te pas komen en al het andere domweg uit de boeken weglaat. 

vrijdag 3 november 2017

Slachtoffertal Israelische aanval op tunnel loopt op tot 12 doden en 12 gewonden.

 De vijf dode strijders van de Islaitische Jihad. (IMEMC)

De militaire vleugel van de Islamitische Jihad in Gaza, de al-Quds Brigades, heeft bekendgemaakt dat vijf van hun mannen vermist waren na een Israelisch bombardement, afgelopen maandag, van een tunnel in Gaza, zijn overleden.
Eerder was bekendgemaakt dat zeven mannen waren gedood (ik meldde acht doden, maar het juiste aantal blijkt zeven te zijn), van wie vijf leden van de al Quds brigades, onder wie de Brigade commandant en diens plaatvervanger, en twee leden van de Ezzedin al Qassem Brigades van Hamas, te weten de plaatselijke commandant in Khan Younis en diens plaatsvervanger.  Het totaal aantal slachtoffers van de ontploffingen die Israel maandag in de tunnel veroorzaakte is daarmee toegenomen tot 12. Er werden 12 mensen gewond.
De al-Quds Brigades maakten bekend dat ze de lichamen van de vijf hadden geborgen. Zij maakten bekend dat het ging om Badr Kamal Musbeh, Ahmad Hasan al-Sabakhi, Shadi Sami al-Homri, Muhammad Kheir al-Din al-Baheesi en 'Alaa Sami Abu Ghrab.

Demonstraties bij 100 jaar Balfour

Donderdag was de 100ste verjaardag van de ''Balfour Declaration'', de verklaring gericht aan de Britse zionisten waarbij Groot Brittannië op zich nam behulpzaam te zijn bij het stichten van ''nationaal Joods tehuis'' in Palestina. Het werd de basis van het Britse mandaat over Palestina en het begin van de opbouw van een Joodse staat, waarmee de Palestijnse onafhankelijkheid onmogelijk werd gemaakt en de oorspronkelijke bevolking (grotendeels) werd verdreven. Palestijnen hielden daarom vandaag vreedzame protestmarsen. Duizenden namen eraan deel in steden als Nablus, Ramallah, Jenin, Bethlehem, Tubas, al-Khalil (Hebron) en Jericho. Overheidsinstellingen gaven vrij. Ook werd een marathon gehouden onder de titel ''De marathon van de verwerping van Balfour''. 
In Engeland hield de Britse politieke top echter vandaag een feestelijk diner, onder leiding van premier May die had gezegd ''trots op de Verklaring'' te zijn. Gast was de Israelische premier Benjamin Netanyahu. De leiding van Labour weigerde deel te nemen. Zij vindt de verjaardag van de verklaring allerminst een feestje waard.

donderdag 2 november 2017

Palestijnen en het verschil tussen legaal en legitiem verzet


WNL in de bocht

Er was weer wat om te doen geweest. Het altijd o zo pro-Joodse Parool had er lelijke dingen over geschreven. In het tot een überzionistisch leugen en scheldkrantje verworden NIW (Nieuw Israelietisch Weekblad) had de racistische brulkikker Bart (B.P.) Schut een hele wagonlading gelogen argumenten opeen gestapeld onder het motto dat de radicale Abou Jahjah weer een podium werd geboden. Op Facebook werd er weer schande van gesproken. Maar dinsdagavond was het er dan, met types van WNL en Bart Schut onopvallend geposteerd in de zaal en met Israelische vlaggen uitgedoste piassen voor de deur. Het, dat was een discussieavond over de grenzen van het Palestijnse verzet. (Zie ook Aicha Qandisha)
Marcel Brus, hoogleraar internationaal recht in Groningen, legde de wettelijke kaders en vooral de beperkingen uit. Dina Zbeidy vertelde hoe het is als Palestijnse en hoe verzet geen keuze is van wel of niet, maar maar een deel van het dagelijks leven waaraan eigenlijk niet valt te ontkomen. Brigitte Herremans van de Belgische poot van Pax leverde een diplomatiek verhaal waarin zij veel vertelde van wat we waarschijnlijk allemaal al zo'n beetje wisten. Haar verhaal zat ook vol met mitsen en maaren en ging eigenlijk helemaal niet over verzet of zelfs maar over de Palestijnen. En Diyab Abou Jahjah, de enige die alleen en overduidelijk zichzelf vertegenwoordigde was degene die het duidelijkst een dilemma opwierp: waarover gaat het bij Palestijns verzet, gaat het om legaliteit, dus zaken binnen het kader van de wet, of gaat het om legitimiteit, dat wil zeggen om zaken die moreel gerechtvaardigd zijn?

woensdag 1 november 2017

Israelische soldaten schoten man dood omdat hij een checkpoint miste

Mohammed Abdullah Mousa
Israelische soldaten hebben dinsdag de 25 jarige Mohammed Abdullah Mousa doodgeschoten en zijn zuster, Latifa Mousa (33) verwond. De twee, afkomstig uit het dorp Deir Balllout in het district Salfit, reden in een auto in de buurt van de nederzetting Halamish ten noordwesten van Ramallah. Volgens het leger verdachten ze de bestuurder ervan een ''ramaanval'' met zijn auto te willen uitvoeren en zij openden het vuur. Later gaf het Districtscoördinatiekantoor toe dat de soldaten kennelijk ''bij vergissing'' het vuur hadden geopend.
Een neef van de dode Mohammed zei later dat Mohammed op weg was naar Ramallah om papieren voor zijn rijbewijs in orde te maken. Zijn zus was meegekomen omdat ze een school wilde uitzoeken voor een van haar vijf kinderen.

Israel doodt acht leden Palestijns verzet bij vernietigen tunnel in Gaza

Beeld van dode Palestijnen in de morgue in Gaza. (Ma'an)

Israel heeft maandag tenminste acht Palestijnen gedood en 13 anderen verwond toen het een ondergrondse tunnel vernietigde van de Islamitische Jihad bij de Israelische grens met de Gazastrook, hebben Palestijnse en Israelische bronnen bevestigd. De tunnel, die nog met af was, kwam uit  niet ver van een Israelische kibbutz.
Het Palestijnse ministerie van Gezondheid gaf de namen vrij van van zeven leden van de milities van Hamas en de Islamitische Jihad die omkwamen bij de aanval, die zou zijn uitgevoerd oor de Israelische luchtmacht. Het waren Hussam Abdullah al-Sumairi, 32, Muhammad Marwan Al-Agha, 22, Ahmad Khalil Abu Armaneh, 25, Omar Nassar al-Falit, 27, Hassan Abu Hassanein, Mesbah Fayek Shbeir, and Arafat Abu Morshed.Een aantal aderen werd gered nadat ze vast waren komen te zitten in de tunnel, 12 mensen raakten gewond. De laatste, Arafat Abu Morshed,was een militaire commandant van de Islamitische Jihad. Abu Hassanein was zijn plaatsvervanger. Mesbah Fayek Sbeir was een commondant in Khan Yunis van de Ezzedin al Qassem Brigades van Hamas.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...