zaterdag 31 maart 2018

Christenen uit Gaza met Pasen niet welkom in Jeruzalem

Palestijnse christenen uit Gaza mogen dit Paasweekeinde niet zoals andere jaren naar Jeruzalem om daar in de Kerk van het Heilig Graf Pasen te vieren. Voor christenen waar ook ter wereld heeft een bezoek aan deze kerk met Pasen een bijzondere betekenis. Christenen van over de hele wereld komen daarom samen in Jeruzalem. Maar de christenen in Gaza, om de hoek als het ware, mogen er niet in.
Christianity Today meldde dat de kerkelijke autoriteiten van Jeruzalem om ongeveer 600 pasjes hebben gevraagd, maar dat verzoek is niet gehonoreerd. In andere jaren werden nog wel christenen van boven de 55 doorgelaten, maar dat schijnt dit jaar evenmin te werken.
Israel gaat er altijd prat op dat alle gelovigen vrijelijk hun religie kunnen beleven in het ''democratische''Israel maar voor moslims van de Westoever, laat staan uit de Arabisch wereld is dat nogal problematisch. Voor christenen, vooral die uit Gaza, is het blijkbaar evenmin mogelijk.
Kerkleiders hebben het systeem van vergunningen en pasjes dat de Palestijnen in hun mogelijkheden beperkt afgekeurd. Vader Ibrahim Shomali de kanselier van het patriarchaat van Jeruzalem zei dat christenen niet om pasjes van Israel zouden moeten hoeven te vragen. ''We zouden vrije toegang tot het heilige land moeten hebben, vrije toegang tot onze heilige plaatsen. We vragen natuurlijk wel om pasjes. maar in feite zou het niet nodig moeten zijn om vergunning te vragen om je eigen plaatsen te bezoeken.''

vrijdag 30 maart 2018

Israel doodt in één dag in Gaza 16 mensen, 1.416 gewonden. Zaterdag dag van nationale rouw

 (Foto Israelische legervoorlichtingsdienst/YNet)

Updated (5x) Israelische scherpschutters hebben vrijdag in de Gaza-strook 15 mensen doodgeschoten op de eerste dag van manifestaties die zes weken zullen gaan duren. Eerder in de ochtend werd een 27-jarige boer, Omar Samour, doodgeschoten met een tankgranaat toen hij bezig was op zijn land. Het aantal gewonden bedraagt meer dan 1.400.
De Palestijnse Autoriteit heeft als reactie op dit dodental zaterdag een dag van nationale rouw afgekondigd Scholen, universiteiten en en overheidsgebouwen zullen dan dicht zijn.

De 15 doden die tijdens de ''Mars van de Terugkeer'' werden doodgeschoten door de 100 Israelische scherpschutters die Israel langs de grens heeft geposteerd en die een ''permission to kill'' hebben,  waren Mohammed Najjar, 25, die in schot in zijn buik kreeg bij Jabalia in het noorden van de Strook, de 38-jarige Amin Mahmoud Muammarin en Mohammed Abu Amro die allebei werden doodgeschoten bij Rafah, in het zuiden, en  de 16-jarige Ahmed Odeh. Verder  de 33-jarige Jihad Freneh. en Mahmoud Saadi Rahmi. 33, Abdelfattah Abdelnabi, 22, en Ibrahim Abu Shaar, 20. Later kwamen daar nog bij Abdelqader al-Hawajiri, 42, Sari Abu Odeh, Hamdan Abu Amsheh, Jihad Abu Jamous, Bader al-Sabbagh, Naji Abu Hjair, 25, en Mosab Zohair Salloul, van wie de leeftijden niet allemaal bekend waren
De namen werden bekendgemaakt door het ministerie van Gezondheid in Gaza. De Rode Halve Maan, de pendant van het Rode Kruis, voegde eraan toe dat 1.416 mensen zijn gewond, hetzij door scherpe munitie, hetzij door traangas.

Israel schiet alvast één boer dood aan vooravond van ''Marsen voor de Terugkeer''

Duizenden verzamelden zich vrijdagmorgen in Gaza voor de ''Marsen van de Terugkeer'' (Activestills.org)

Updated.Voorafgaand aan de te verwachten ''Marsen voorde Terugkeer''  ter gelegenheid van ''De Dag van het Land'' die naar verwachting tussen nu en de 14 mei duizenden Palestijn en op been zullen brengen, heeft Israel vrijdagmorgen alvast een boer in Gaza doodgeschoten. Een andere boer werd zwaar gewond. De boer was de 27-jarige Omar Wahid Nasrallah Sammour.. Hij was net als een aantal anderen aan het werk op zijn land in al Qarara ten noordoosten van Khan Younis. Net als zijn ernstig gewonde collega werden zij geraakt door scherven van tankgranaten die op de groep werden afgevuurd. 
Omar Sammour
Volgens Israel ''bewogen zij zich op verdachte manier naar het grenshek''. Volgens de Palestijnen waren de boeren gewoon aan het werk. Ja, je moet toch wat zeggen, als Israelisch leger, als je een groep boeren die op hun land aan het werk zijn met granaten bestookt.
De  IMEMC meldde intussen dat Israel donderdagavond vijf Palestijnen met scherp heeft neergeschoten ten oosten van Gaza stad en nog eens drie ten oosten van Kan Younis. Ook werden er bij Khuza, ten oosten  van Khan Younis twee mensen rechtstreeks geraakt door traangasgranaten.

dinsdag 27 maart 2018

Kolonisten bestormen twee huizen in Hebron en zetten familie op straat

 De twee gekraakte huizen (Haaretz).

Een twintigtal kolonisten heeft maandagavond in Hebron twee huizen bestormd en in bezit genomen. Meteen werden Israelische vlaggen aan de gevel bevestigd. Eén van de twee huizen is eigendom van de familie Za'tari. Zij werden met hun kinderen door de kolonisten hardhandig de deur uitgewerkt en 's avonds op straat gezet. Het Israelische leger dat volop in de buurt paradeerde kwam niet tussenbeide.
De huizen staan in de buurt van de Ibrahimi moskee. De kolonisten, onder wie Shlomo Levinger, een zoon van de Amerikaanse rabbijn Levinger die in 1968 met de nederzettingen in Hebron begon, bezette de twee huizen ook al een keer in 2016. Zij kregen toen van hen de namen Beit Leah en Beit Rahel. Maar korte tijd later werden de kolonisten er weer uitgezet, omdat ze niet konden aantonen dat ze de huizen van de eigenaars hadden gekocht.
De kolonisten proberen het kennelijk nu opnieuw.

Kolonisten die in december boer in Qusra vermoordden worden niet vervolgd

Het Israelische leger verleent medische hulp aan de gewonde Odeh, die het niet zal overleven. (Times of Israel) 

De Israelische officier van Justitie heeft besloten twee kolonisten die begin december 2017 de boer Mahmoud Za’al Odeh (46) uit Qusra (bij Nablus) doodschoten niet te vervolgen. Volgens de Israelische justitie waren de kolonisten aangevallen met stenen en was het dus ''noodweer''. 
Dat verhaal van de kolonisten, de één uit Migdalim en de andere uit Yitzhar, is echter volstrekt ongeloofwaardig. Volgens Awad Odeh, de 23 jarige zoon van de gedode boer, was zijn vader namelij geheel alleen bezig was op zijn land, toen daar de kolonisten met een bar mitvah partijtje met kinderen overheen trokken en hem vertelden dat hij weg moest gaan. Toen Odeh dat weigerde hadden zij eerst in de lucht geschoten en daarna gericht in Odehs borst. 
Dit verhaal wordt door tientallen inwoners van Qusrah bevestigd.

zondag 25 maart 2018

Tien jaar voor een vermeende ''car ramming''

Amani Hashim 
Een rechtbank in Jeruzalem heeft zondag de 31 jarige Amani al-Hashim uit Silwan veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en een  boete van 5.000 shekel (ongeveer 1.000 euro). Al-Hashim (31 en moeder van twee kinderen), werd in december 2016 gearresteerd bij het Qalandia checkpoint tussen Jeruzalem en de Westoever, nadat soldaten het vuur hadden geopend op haar auto.
Zij zou hebben willen proberen de soldaten aan te rijden. Ook had zij in de auto een mes. Bovendien zou zij ''Allahu akbar'' hebben geroepen. Althans volgens het verslag in de Times of Israel van haar arrestatie. De rechter vond het blijbaar overtuigend bewijs.

vrijdag 23 maart 2018

Straatnaamborden met naam van Ahed Tamimi in 13 Nederlandse steden

Leeuwarden  

Movement X en DocP hebben in dertien Nederlandse steden straatnaamborden opgehangen met de naam Ahed Tamimi. Op het Buitenhof in Den Haag tegenover de Tweede Kamer bij de ingang van de Israëlische Ambassade, en in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Groningen, Leeuwarden, Leiden, Grijpskerk, Vlaardingen, Assen, Heemstede, Maarssen en Tilburg.
De actie is een protest tegen de veroordeling van de 17-jarige Palestijnse activiste door een militaire rechtbank tot een straf van acht maanden gevangenis. Met de actie vestigen de activisten de aandacht op het onrechtmatig oppakken van duizenden​ kinderen, militaire uitzonderingsrechtbanken, en systematische mishandeling van minderjarige gevangenen.

donderdag 22 maart 2018

Twee veiligheidsagenten, twee daders gedood bij jacht op plegers aanslag premier Hamdallah

Hawajri en Abu Suwayrah
Updated.  Twee leden van de veiligheidstroepen in de Gazastrook zijn donderdag omgekomen bij een jacht op plegers van de aanslag op het konvooi van de Palestijnse premier Hamdallah bij de grensovergang tussen Israel en Gaza, een aantal dagen geleden. Dat heeft de woordvoerder van de nationale veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Iyad Bazm, bekendgemaakt. 
 De twee mannen,  Ziad al-Hawajri en Hammad Abu Suwayrah, sneuvelden tijdens een vuurgevecht met de gezochte personen in het vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal Gaza. De belangrijkste gezochte man, Anas Abu Khousa (26), raakte gewond en werd gearresteerd. Hij overleed echter later aan zijn verwondingen. Twee handlangers van Abu Khousa werden opgepakt. E'n van hen  overled later evenesn in een ziekenhuis. Gesuggereerd werd dat Abu Khousa banden had met een salafistische groep.
Het kamp Nuseirat werd vanaf de ochtend volledig van de buitenwereld afgesloten en tijdens de zoektocht werd een huis omsingeld waarin zich een aantal gezochte personen bevinden. De troepen sommeerden hen zich over te geven. In plaats daarvan openden zij het vuur.

woensdag 21 maart 2018

Acht maanden voor Ahed Tamimi en haar moeder in ''plea bargain''

Updated. De Palestijnse Ahed Tamimi (17) die in december midden in de nacht van haar bed werd gelicht omdat een video waarin te zien is dat ze een soldaat een tik verkocht op de Israelische tv was vertoond, is woensdag in overeenstemming met een "plea bargain" met de militaire aanklager veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf. Ook kreeg ze een boete van 5.000 shekel (ongeveer 1.000 euro).
Haar moeder Nariman kreeg, ook in een plea bargain, eveneens acht maanden en een boete van 6.000 shekel (1.200 euro) wegens het opnemen van de video waarin Ahed te zien was. Haar nicht Nur werd veroordeeld conform haar voorarrest van 16 dagen plus vijf maanden voorwaardelijk en een boete van 2.000 shekel (400 euro).  
Een plea bargain is een element dat vrijwel onbekend is in het Nederlandse strafrecht: Een verdachte bekent schuld aan een aantal punten van de aanklacht en krijgt in ruil daarvoor een lichtere straf.
Wat zich bij dit nieuws onmiddellijk opdringt is de vergelijking tussen recht voor Israeli's en recht voor Palestijnen. De Israelische militair Elor Azaria kreeg dezer dagen strafvermindering van de al buitengewoon lichte straf die hij opliep voor het vermoorden van een gewonde op de grond liggende Palestijn in Hebron. Hij komt nu niet na 18 maanden, maar al na negen maanden vrij.

dinsdag 20 maart 2018

Hof van beroep verwijst verzoek Ahed Tamimi op een openbaar proces naar de prullenmand

(Via Twitter)
Een Israelisch militair hof van beroep heeft maandagmiddag laat het beroep verworpen dat Ahed Tamimi had ingesteld  tegen de beslissing van een lagere militaire rechtbank dat haar proces achter gesloten deuren moet plaatsvinden.
Tamimi is 17. Haar proces, dat nu al meerdere malen is verdaagd, zal volgens de laatste berichten beginnen op 21 maart. Zij heeft dan al sinds half december in voorarrest gezeten. Zij is aangeklaagd nadat een video waarin te zien is dat zij een Israelische militair een klap geeft, was vertoond op de Israelische televisie (zij sloeg de militair  nadat deze eerst had geslagen, maar dat was op de vertoonde video weggelaten).
 De militaire aanklager had vorige week gezegd dat er geen bezwaar bestond tegen een openbaar proces. Maar het hof van beroep volgde toch de beslissing van een lagere militaire rechtbank. Eén van de rechters, een kolonel, legde uit dat Ahed Tamimi's naam weliswaar al meermalen was genoemd en dat er ook veel belangstelling was voor het proces, maar dat de  ervaring toch leerde dat beslotenheid in het voordeel was van minderjarige verdachten, omdat ze dan beter vrijuit konden spreken.

maandag 19 maart 2018

Azaria, de moordenaar van een Palestijn in Hebron, krijgt nog minder straf

Elor Azaria, de man die in maart 2016 in Hebron de Palestijn Abd al Fatah al-Sharif doodschoot toen die al gewond op de grond lag, krijgt nog minder straf. De militaire raad die beslist over voorlopige vrijlatingen, heeft besloten dat hij op 10 mei 2018 vrijkomt. 
Azaria kreeg verleden jaar de belachelijk lage straf van 1,5 jaar, niet voor moord wat zijn daad in feite was, maar voor ''doodslag''. Hij ging in augustus 2017 de gevangenis in en zal daar dus in mei slechts 9 maanden van hebben uitgezeten.
De militaire aanklager maakte vorige week nog bezwaar tegen zijn vrijlating.  Hij leverde volgens  haar geen gevaar op voor anderen (behalve misschien voor Palestijnen?), maar hij had geen spijt, stelde zij. Azaria zelf had gevraagd met Pesach (Pasen) het ''feest van de vrijheid'' in vrijheid te worden gesteld. Dat wordt hem nog net niet gegund. Maar een duidelijker signaal dat het doodschieten van Palestijnen - ook gewonde - eigenlijk nauwelijks strafbaar is in Israel is haast niet denkbaar.  

zondag 18 maart 2018

Israeli overlijdt na aanval met mes, dader doodgeschoten

 (YNet)
Updated.  Een 30-jarige Israeli is zondag ernstig gewond geraakt bij een aanval met een mes in de Oude Stad van Jeruzalem. In de Haggai straat werd de man, een veiligheidsagent, meermalen in de borst gestoken. Hij werd in een ziekenhuis opgenomen maar overleed later op de avond.    
De aanvaller, de 28-jarige Abd al-Rahman Bani Fadel uit het dorp Aqraba near Nablus op de Westoever werd door een politieman na de daad onmiddellijk doodgeschoten. De politie sloot vervolgens alle ingangen van de Oude Stad af. Winkels gingen dicht.
Volgens inwoners van Aqraba zijn een broer en een oom van Bani Fadel lid van Hamas. Hijzelf was niet politiek actief.
De aanslag komt twee dagen na een ''ramaanval'' op weg nr 585 op de Westoever, waarbij twee Israelische soldaten werden gedood, luitenant Ziv Daud (21) en sergeant Netanel Kahalani. Zij werden zondag begraven. De dader, Ala'a Qabha, kwam uit de plaats Barta'a waar de huizen intussen meerdere malen zijn doorzocht.

Israeli's vinden na zes weken moordenaar van kolonist

Israelische militairen en veiligheidsagenten hebben zondag na een speurtocht van zes weken de moordenaar gepakt van een kolonist, rabbijn Itamar ben Gal. Ben Gal werd in  februari doodgestoken bij een bushalte aan de ingang van de nederzetting Ariël.
Ben Gal
De aanvaller, Abd al-Hakim Asi werd, met een aantal anderen, opgepakt in de stad Nablus waar de Israeli's zogenaamd niets te vertellen hebben omdat het ''Area A'' is onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit. Asi (19) is een Israelische staatsburger. Zijn moeder woonde tot voor kort in Haifa, zijn vader komt uit Nablus.  Asi zelf woonde tot voor kort on Tel Aviv. Het vaststellen van zijn identiteit was een eitje voor de Israeli's, hij verloor bij de aanslag zijn rugzakje met daarin zijn identiteitskaart.  

vrijdag 16 maart 2018

Palestijn doodt in "ramaanval" twee Israelische militairen en verwondt twee andere

 Qabha's auto na de aanslag. (Ma'an)

Een Palestijn heeft vrijdag in een ''ramvaanval'' met zijn auto twee Israelische militairen gedood, een officier en een dienstplichtige. Een derde soldaat werd zeer ernstig gewond. Hij liep zwaar hoofdletsel op en wordt kunstmatig in coma gehouden. Een vierde militair raakte matig ernstig gewond.
De aanval vond plaats op weg 585 op de Westoever tussen de nederzettingen Hermesh en Mevo Dotan (in het Palestijnse district Jenin). De Palestijn zag dat de vier militairen uit een Humvee stapten en zich op weg begaven naar een wachttoren. Volgens de Shin Bet, de Israelische veiligheidsdienst, gaf hij daarop gas en reed de vier van de weg.  De Palestijn is de 26-jarige Allah Kabha uit de plaats Barta'a in de Wadi 'Ara, die half in Israel en half over de Groene Lijn ligt. Althans YNet schrijft zijn naam als Allah. Uiteraard heet hij anders (niemand heet ''God'' in een Arabischtalig land). Zijn echte naam is Ala'a Qabha. Hij raakte matig gewond. Volgens de Shin Bet zat Qabha eerder in een Israelische gevangenis.

$83,5 miljoen op donorconferentie voor UNRWA

Updated. Op een donor conferentie in Rome voor de VN vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen UNRWA zijn donderdag toezeggingen gedaan voor extra bijdragen van 83,5 miljoen dollar, waarvan  50 miloen werd toegezegd door Qatar, zo heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. De Europese Unie zegde bij monde van EU-commissaris Frederica Mogherini 82 miljoen euro toe, maar dat betrof een versnelde betaling van de hulp voor 2018.
De conferentie, onder de naam "Preserving Dignity and Sharing Responsibility: Mobilizing Collective Action for UNRWA", was bijeengeroepen door Jordanië Zweden en Egypte om het gapende gat in de begroting te dichten, dat was gevallen doordat de Verenigde Staten gekort hebben op hun bijdrage.
Volgens UNRWA woordvoerder Chris Gunness bedroeg het tekort voor het lopende jaar vóór de conferentie 2018  $446 miljoen van de in totaal 720 miljoen, een ongekende situatie. Volgens Gunness gaat UNRWA er vanuit dat de totale korting die de VS toepast dit jaar 300 miljoen dollar zal bedragen.''Wij gaan er vanuit dat we dit jaar niets meer van de VS krijgen,'' aldus Gunness.

woensdag 14 maart 2018

Soldaten die Samir doodschoten begrijpen niet dat zij wél en anderen niet worden gestraft

Israeli army provoked Palestinian teenager and then shot him claim family  
De moeder van Samir Awad met het portret van haar zoon. (Foto Daily Telegraph)

Twee militairen die in januari 2013 de 16 jaar oude Samir Awad doodschoten in het dorp Budrus (bij Ramallah) stonden woensdag na ruim vijf jaar voor een Israelische rechter. Samir werd in koelen bloede met tenminste drie schoten van achteren doodgeschoten. De officier van justitie en de verdachten onderhandelen over een ''plea bargain'' die kans geeft op een lichte straf. De advocaten van de verdachten voerden aan dat een veroordeling oneerlijk zou zijn omdat in dit soort gevallen waarin Palestijnen worden gedood eigenlijk haast nooit iemand wordt vervolgd.  
De dood van Samir kreeg in 2013 nogal wat publiciteit omdat het een duidelijke moord betrof. Dat is  mogelijk de reden is dat de openbare aanklager de zaak maar een tijdje heeft laten rusten. Ik citeer wat ik destijds over de zaak schreef: ''Het Israelische leger meldde over dit incident dat Samir het 'Afscheidingshek' beschadigde en dreigde Israel binnen te gaan. Daarop hadden de militairen 'onmiddellijk gereageerd', onder meer door 'scherpe munitie af te schieten', bevestigde het leger.
Uit een versie van het Palestijnse persbureau Ma'an sprak al direct twijfel aan deze lezing. Maar twee Britse kranten, The Guardian en The Daily Telegraph, hebben intussen allebei op grond van verklaringen van getuigen in Budrus een versie gegeven die aannemelijk maakt dat het ging om een regelrechte moord door soldaten, één in een inmiddels helaas nog steeds groeiende lijst van vergelijkbare strafbare handelingen door het Israelische leger die nooit behoorlijk worden uitgezocht, laat staan bestraft.

Knesset verbiedt reizen twee parlementariërs naar bewegingen die BDS steunen

Jabarin
De Ethische Commissie van de Israelische Knesset heeft een dikke streep gezet door voorgenomen reizen naar het buitenland van twee leden. Zij waren  uitgenodigd door groepen die op de zwarte lijst staan van het ministerie van Binnenlandse Zaken als organisaties die Israel boycotten. Zelf mogen die organisaties Israel niet meer in. Afgelopen januari nam de Knesset ook een motie aan die Knessetleden reizen naar die organisaties verbood. De beslissing om de reizen te verbieden was overigens de eerste  dat deze motie werd uitgevoerd.
De twee leden zijn Youssef Jabarin en Haneen Zoabi van de Tagammu (Balad) partij, een onderdeel van de Verzamelde Arabische Lijst. Jabarin zou naar de VS reizen op uitnodiging van de Jewish Voice for Peace (JVP). JVP steunt de BDS. Jabarin gaat de beslissing aanvechten bij het hooggerechtshof.
Zoabi was uitgenodigd een conferentie in Ierland bij te wonen. Waarschijnlijk was die georganiseerd door de ''Palestine Solidarity Campaign'', dat is namelijk de enige organisatie in Ierland die op de zwarte lijst van het ministerie voorkomt.

Hoe kritiek op Israel toch weer gewoon antisemitisch is en bepalend in de politiek

De kwestie die in Rotterdam het akkoord van GroenLinks, SP en PvdA met NIDA deed splijten, heeft waarschijnlijk een definitieve invulling gegeven aan de vraag wat in Nederland als antisemitisch wordt beschouwd: jodenhaat is vooral kritiek op Israel. Een simpele tweet van Nourdin al Ouali, de leider van NIDA, volstond om die partijen, op de SP na dan, van hun linkse voetstuk te doen vallen. Het was een ironisch bedoelde tweet uit 2014 waarin Ouali het opnam voor de ambtenares van Justitie Yasmine Haifi, die door Lodewijk Asscher (naar later bleek onterecht) was ontslagen, omdat ze in een tweet ISIS een door Israel bedacht complot had genoemd.
Wat zei Ouali in de tweet? Vergezeld van de  hashtaq ''vrijheidvanmeningsuiting'' trok hij een vergelijking tussen Israel en ISIS:

Het was scherpe kritiek, en misschien ook volgens sommigen te vergaande kritiek, maar dat wil niet zeggen dat er geen argumenten waren om het te verdedigen:

Knesset omzeilt hooggerechtshof en neemt wet aan over vasthouden lichamen dode Palestijnen

 (The Times of Israel)

Het Israelische parlement heeft vorige week woensdag een wet aangenomen die de politie het recht geeft lichamen vast te houden van Palestijnen die gedood zijn door de politie of andere veiligheidstroepen, totdat de familie akkoord gaat met voorwaarden waaronder de begrafenis mag plaatsvinden. De wet geldt alleen voor Palestijnen, en dan alleen nog die in Israel zelf en in Oost– Jeruzalem. Voor de Westoever is de wet niet nodig, daar heeft het militaire gezag sinds 1967 enkele honderden lichamen van gedode Palestijnen nooit teruggegeven.
 Vóór de wet stemden 48 leden van de Knesset. De wet werd ingediend naar aanleiding van een uitspraak van het Israelische hooggerechtshof, dat zes maanden geleden, naar aanleiding van een veroekschrift van Adalah, het Juridische Centrum voor de Rechten van de Arabische Minderheid, had bepaald dat de Israelische politie niet het recht heeft lichamen vast te houden. Dat zou het schenden van grondrechten inhouden, volgens het hof.

dinsdag 13 maart 2018

Palestijnse premier ontsnapt in Gaza aan aanslag

Eén van de beschadigde auto's uit Hamdallah's konvooi. (Palestinian Information Centre)

Updated. De Palestijnse premier Rami Hamdallah is ongedeerd gebleven bij een explosie die dinsdagmorgen zijn konvooi trof kort nadat het door het Erez checkpoint op de grens met Israel de Gaza-strook was ingereden. Enkele mensen raakten licht gewond en drie auto's raakten licht beschadigd. Fatah noemde het een poging tot moord en legde de schuld  bij Hamas. De secretaris generaal  van Hamas, Ismael Haniyeh, belde later met Hamdalla en veroordeelde de aanslag. Hij noemde het een poging de verzoening te saboteren. Een functionaris van Hamas zei dat enkele mensen zijn gearresteerd en dat het motief wordt onderzocht.
Hamdallah legde de zeldzame visite aan Gaza af om een nieuwe installatie voor het zuiveren van rioolwater te openen. Hij zei dat de aanslag Fatah niet zou verhinderen om te blijven proberen de kloof tussen Fatah en Hama te dichten. ''We zullen naar Gaza blijven komen.'' De delegatie van de Egyptische veiligheidsdienst die in Gaza is om te helpen de verzoening tot stand te brengen, liet weten dat zij de aanslag veroordelede maar in Gaza zou blijven en haar werk voortzetten.

maandag 12 maart 2018

Umm al-Fahm mag van Israelisch ministerie niet zelf zijn straatnamen kiezen

Het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken houdt het geven van namen aan de straten in de Palestijnse stad Umm al-Fahm (60,000 inwoners) tegen. Het ministerie heeft 241 van de 301 namen die het stadsbestuur heeft bedacht goedgekeurd, maar heeft bedenkingen over de overige 60. Dat zijn bijvoorbeeld namen van cultureel belangrijke figuren, zoals de dichter Mahmoud Darwish, één van de grootste dichters van deze tijd die overal wordt gelezen behalve door Joden in Israel die zich herinneren dat hij ook lid was van de PLO. Ook politieke figuren zijn vernoemd, zoals als de leider van de PLO en Nobelprijswinnaar Yasser Arafat, evenals vroegere burgemeesters van Umm al-Fahm.
Adalah, het Juridische Centrum voor de rechten van de Arabische minderheid in Israel, en het Palestijnse Knessetlid Yousef Jabareen (Tagammu) die zelf in Umm al-Fahm woont, hebben al op 20 februari een brief naar het ministerie en naar procureur-generaal Avichai Mandelblit gestuurd met de vraag of zij zo goed willen zijn onmiddellijk toestemming te geven. Maar tot nu toe is er nog geen antwoord.
De advocaat van Adalah, Sawsan Zaher, vindt dat vreemd. Een stads- of dorpsbestuur heeft onder de Israelische wet het recht zelf zijn straatnamen te kiezen en de minister van Binnenlandse Zaken heeft daar niets over te zeggen. ''Wél is de stad of het dorp verplicht de minister in kennis te stellen van de gekozen namen, maar de wet geeft de minister niet het recht die namen goed- of af te keuren,'' 
schreef Zaher in de brief.

36 Palestijnen opgebracht, kinderen aangevallen, materieel meegenomen, grafstenen vernield

Israelische soldaten en de marine hebben in den nacht van zondag op maandag en maandagmorgen vroeg tenminste 36 Palestinijnn van hun bed gelicht of gearresteerd, onder wie 11 vissers die met hun drie boten werden opgebracht na te zijn beschoten. Het aantal arrestanten was dit etmaal ruim het dubbele van het normale dagelijkse aantal van tussen de 10 en de 20.
In Qalqilia in het noorden van de Westoever vielen de militairen meerdere huizen binnen die overhoop werden gehaald en arresteerden er zeven mensen. In het district Tulkarem, ook in het noorden, drongen zij huizen binnen in het stadje Anabta. Daar werden twee mensen meegenomen.
In Hebron, in het zuidelijke deel van de Westoever, werden zes mensen opgepakt en werd bij de diverse huizen die werden binnen gedrongen ook geld meegenomen. Dat gebeurt vaker, onder het voorwendsel dat het voor Palestijnse organisaties was bestemd. 
In Halhoul, ten noorden van Hebron, werden drie mensen meegenomen onder wie twee broers van 19 en 20. In ath-Thaheriyya, ten zuidwesten van Hebron werd één arrestatie verricht. In Beit Ummar ten  noorden van Hebron werden met groot militair vertoon van militaire voertuigen meerdere huizen doorzocht en werd een vroegere politieke gevangen meegenomen, evenals een man die uit een bakkerij werd gesleept waar hij aan het werk was.

zaterdag 10 maart 2018

Israel schiet voor tweede keer in twee dagen een Palestijnse man dood

Amir Shehada (Shehab News)
Israelische militairen hebben zaterdagavond opnieuw een jonge man doodgeschoten, de tweede in twee dagen. Het was de 23-jarige Amir Shehada. Hij werd in  de borst getroffen en belandde in het zieknhuis, maar daar overleed hij kortet tijd later, zo deelde het Palestijnse ministerie van Gezondheid mee. Een tweede Palestijnse jongere, Hammam Sobhi, 16, werd door een kogel getroffen in zijn been.
Dit gebeurde in het dorp Urif, ten zuiden van Nablus. De krant Haaretz meldde dat het dorp werd lastiggevallen door kolonisten van de nederzetting Yitzhar en dat Palestijnse jongeren hen probeerden te verjagen. Het leger kwam daarna tussenbeide en opende gewoontegetrouw het vuur op de belaagde Palestijnen. Daarbij werden Shehadeh en Sobh geraakt.
Een dag eerder schoot het leger een man dood tijdens een betoging in Hebron. Dat was de 24-jarige Mohammed Ja'bari, die doof was, niet kon praten en ook mentaal gehandicapt was.

vrijdag 9 maart 2018

Israeli's doden doofstomme man en maken veel gewonden, onder wie vier door scherpe munitie

Mohammad Ja' bari
Israelische troepen hebben vrijdag in Hebron een doofstomme man doodgeschoten tijdens een demonstratie. De man, de 24-jarige Mohammed Zain al-Ja'bari, die speciale zorg nodig had, werd door een kogel getroffen in de borst. Hij werd in allerijl  naar het ziekenhuis gedragen, maar overleed daar enkele minuten later volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid. 
Volgens het leger zou Ja'bari een molotovcocktail hebben gegooid. Uiteraard kunnen we, ook al klinkt dat onwaarschijnlijk, niet twijfelen aan de uitspraken van het mest morele leger ter wereld. Het leger voegde er wel aan toe dat het incident nog wordt onderzocht. 
Het was en vrijdag en dat betekende meer protesten en dus meer slachtoffers. In het dorp Lubban al-Sharqia ten zuiden van Nablus. werden twee demonstranten in hun benen geschoten met scherpe munitie. Anderen raakten gewond door traangas.

Kolonisten vernielen olijfbomen en het Israelische leger confiskeert land

Israelische kolonisten hebben donderdag Palestijnse boeren aangevallen om hen te verhinderen dat zij hun land zouden gaan ploegen bij het dorp al-Sawiyeh, ten zuiden van Nablus, volgens Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de gebeurtenissen in de nederzettingen in het noorden van de Westoever volgt. De kolonisten waren volgens hem afkomstig van de nederzetting Rehalim die deels op land van al-Sawiyeh is gebouwd. Zij vernielden ook een 40-tal volgroeide olijfbomen op land dat eigendom was van de familie Salman, volgens het persagentschap Wafa.  Israelische militairen namen donderdag bij het dorp Burin, eveneens ten zuiden van de stad Nablus, een stuk land in beslag Volgens Daghlas, plakten de soldaten een militaire order aan met kaarten, waarin werd gezegd dat het land voor ''militaire doeleinden'' in beslag wordt genomen. Het leger ploegde het land twee maanden geleden om. Het maakte toen ook bekend dat het besloten had het stuk land, dat tussen een middelbare school en de weg Qalqiliya-Nablus ligt, in beslag te nemen om des school van de weg te scheiden en er onder meer een hek te bouwen.

woensdag 7 maart 2018

Jeruzalemmers kunnen status van inwoner kwijtraken op grond van nieuwe Iraelische wet

Arieh Deri






Het Israelische parlement heeft woensdag een wet aangenomen die de minister van Binnenlandse Zaken het recht geeft de status van inwoner van Jeruzalem af te nemen van elke in Jeruzalem geboren en wonende Palestijn die zich ''deloyaal'' tegenover Israel heeft getoond. De minister mag dat ook als de betreffend Palestijn zijn inwonerschap te danken heeft aan onjuiste informatie of wanneer hij in de ogen van de minister, op dit moment Arieh Deri van de orthodoxe Shas partij, een misdadige daad heeft gepleegd of een veiligheidsrisico is. 
Hanan Ashrawi, een lid van het Uitvoerend Comité (hoofdbestuur) van de PLO, noemde de wet ''uitzonderlijk racistisch''. ''Door Palestijnen uit Jeruzalem hun status van inwoner af te nemen en  die Palestijnen het recht te ontnemen in hun eigen stad te blijven handelt Israel in strijd met de internationale wetgeving en met de mensenrechten en humanitaire wetten, '' aldus Ashrawi. 

Kritiek op Israel is al gauw antisemitisch, volgens het ''Joods Akkoord'' van de Amsterdamse politiek

Amsterdamse politieke partijen hebben in het licht van de komende gemeenteraadsverkiezingen (en na een nieuwe barst in de ruit van het restaurant HaCarmel), een  besluit genomen. Zij hebben op 6 maart een ''Joods Akkoord''  gesloten waarin zij beloven met (nog) meer kracht antisemitisme te gaan bestrijden. ''Daarnaast gaat de stad meer ondersteuning bieden aan scholen en docenten die belemmeringen ervaren bij het bespreken van de Jodenvervolging in de klas. David Brilleslijper van de Joodse gemeente Amsterdam vindt dat de Amsterdamse politiek met dit akkoord laat zien dat ze blijven staan voor een tolerant Amsterdam,'' zo meldt het programma Eén Vandaag.
Dat mag hij vinden. Wat mij interesseert is echter de vraag waarom die partijen dat juist nú doen. En vooral waarom ze dat doen op basis van een document dat de Nederlandse regering eerder heeft geweigerd te aanvaarden. 
Eerst de vraag naar de urgentie van de zaak, het document komt zo aan de orde. Eén Vandaag geeft als reden aan dat het aantal antisemitische incidenten volgens cijfers van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) in 2017 is gestegen: 113 incidenten in dat jaar, terwijl dat er  in 2016 nog 109 waren.

dinsdag 6 maart 2018

De bron van al-Walaja is na renovatie feestelijk geopend en nu alleen nog voor Joden

 De bron van al-Walaja toen er nog Palestijnen in konden zwemmen. (Activestills/Anne Paq)

 Dit is de bron Ein Hanyah (of Hiniyeh zoals de Israeli's blijkbaar zeggen), die van  de plaats al-Walaja was. Ik schrijf ''was'' en dat is niet voor niets. De bron, met twee bassins, diende al-Walaja als drinkplaats voor de dieren, om het land te irrigeren en ook om in te zwemmen zoals op de foto te zien is, of om bij te picknicken. En dat trouwen ook voor de bewoners van Bethlehem en Beit Jala, zij  maakten er ook gebruik van.
 De bron is een tijd dicht geweest om hem schoon te maken en te renoveren. Nu is hij weer feestelijk geopend. Dat gebeurde door een groep Israeli's onder wie minister Ze'ev Elkin van Jeruzalem en van Milieu, de burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat, zijn plaatsvervanger Moshe Lion, en nog een paar andere hoogwaardigheidsbekleders.Maar wie er ontbraken waren de bewoners van Walaja. De Israeli's hebben tegelijk met de heropening van de bron ook gezorgd dat de mensen van Walaja hun eigen bron niet meer kunnen bereiken. Hoe? Heel simpel, door een checkpoint dat toegang geeft tot de geannexeerde stad Jeruzalem een paar honderd meter op te schuiven.

Nieuwe ''illegale outpost'' in district Hebron

Udated. Israelische kolonisten hebben maandag onder het toeziend oog van soldaten vier nieuwe mobiele huizen geïnstalleerd  ten oosten van Hebron. De vier gebouwtjes werden neergezet  in de buurt van de nederzetting Kharsina op een land van zo'n 70 dunum (7 hectare) dat uitkijkt over verschillende andere gebieden. Het leek te gebeuren met het oogmerk een nieuwe ''illegale outpost'' te vestigen, zo meldden diverse Palestijnse media dinsdag.
Het gebied is eigendom van drie verschillende Palestijnse families, te weten de families Jwihan, Eida,  en Abu al-Halawa. Een paar dagen geleden hebben de kolonisten ook aal een aantal nieuw aangeplante olijfboompjes uitgetrokken in hetzelfde gebied.
Volgens de Jerusalem Post is het echter het begin  van  een industriële zone van de nederzetting Kiryat Arba (7200 inwoners intussen) bij Hebron. De plek o en kilometer van de nederzetting gaat Mevaser heten. Volgens de krant is de plaatsing van de gebouwtjes op heuvel 22 in overeenstemming met bestemmingsplannen en is her land ''staatsland''.

Israelisch leger blijft oefenen om Bedoeïenen weg te jagen, nu in en naast hun dorpen

Een Bedoeïenjongetje oog in oog met een apc (armoured personal carrier). (Foto's B'tselem)

Israel heeft 16 Palestijnse families in het dorpje Khirbat Ibiziq, in de Jordaanvallei ten oosten van Tubas, verteld dat ze van maandag morgen vroeg tot en met woesndag even weg koeten omdat er een militaire oefening  wordt gehouden.  Volgens een official van de Palestijnse Autoriteit in het district Tubas, Mu’taz Bisharat, gaat het om ongeveer 80 mensen die even drie dagen weg moeten.Deze families wonen permanent in het dorp, in totaal gaat het om 256 Bedoeïenen die tijdelijk in het gebied verblijven op zoek naar water en graaslanden. Vorige week kregen tien families in hetzelfde gebied een soortgelijke order. 
Dit soort oefeningen, waarbij de dorpelingen ''even weg moeten'' was een terugkerend patroon dat Israel al jaren toepaste. Het heeft veel gebieden tot ''militaire oefenzone'' verklaard en houdt daar ook met enige regelmaat oefeningen met de bedoeling de oorspronkelijke Bedoeïense bewoners weg te jagen. Dat is ook de mening van de bewoners zelf en van de Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem. Sinds kort is de ''modus operandi'' echter veranderd.

maandag 5 maart 2018

Mohammed Tamimi ondergaat operatie ter reconstructie van zijn schedel

 Mohammed Tamimi, het 15-jarige neefje van Ahed Tamimi uit Nabi Saleh op de Westoever, heeft zondag een gecompliceerde operatie ondergaan in het Istishari  ziekenhuis in Ramallah.
Mohammed raakte in december ernstig gewond. Toen hij over een muurtje keek tijdens een demonstatie om te zien of de soldaten er nog waren, kreeg hij van korte afstand een zogenoemde ''rubberkogel''  in zijn gezicht geschoten. De kogel doorboorde zijn gezicht en zette zich vast in de schedel.Tijdens een langdurig operatie slaagde de artsen er toen in de kogel weer te verwijderen. Ze waren echter gedwongen ook (een derde) deel van zijn schedel weg te nemen, omdat zijn hersens door de verwonding gezwollen waren.
Tijden de operatie van zondag werd Mohammeds schedel weer gereconstrueerd. Op de foto is te zien dat Mohammed na de operatie het overwinningsteken maakt.

zondag 4 maart 2018

Vier gewonden bij ''ramaanval'' in de Israelische stad Akka

Vier mensen zijn zondag gewond geraakt bij een ''ramaanval'' met een auto (car ramming attack) in de noordelijke Israelische stad Akka (Akko). De vier zijn een man van de grenspolitie die werd geschept bij de openlucht markt en twee soldaten die werden geraakt bij het station. De vierde (die door de Israelische pers geen slachtoffer werd genoemd, de pers brengt het nieuws unaniem onder de kop dat er van drie slachtoffers zijn) was de chauffeur van de auto, een vooralsnog onbekende 51-jarige (Israelische ) Palestijn. Hij werd neergeschoten en zou zich in kritieke toestand bevinden. Het is niet duidelijk of het echt om een aanslag ging of iets anders. Omstanders zeggen dat de man woedend wegreed nadat hij een bekeuring had gekregen wegens te hard rijden.
   

Israeli's schieten boer in Gaza dood die aan het werk was op zijn land

Mohammed Abu Jama
Israelische soldaten bij de grens met Gaza hebben zaterdag een Palestijnse boer doodgeschoten die aan het werk was op zijn land.  Mohammed Ata Abu Jama (59) was aan het werk in het gebied van Khuza ten oosten van Khan Younis, toen hij rond 1 uur in de middag in de rug werd geschoten door militairen vanuit de wachttoren bij het grenshek.  Hij werd naar her Nasser ziekenhuis in Khan Younis gebracht en aanvankelijk werd gemeld dat hij ''matig ernstig'' gewond was. Later verslechterde zijn situatie zich echter en zaterdagavond meldde het ministerie van Gezondheid in Gaza dat hij was overleden. 
Volgens het Israelische leger was de man een ''bufferzone'' binnengegaan en vreesde het leger dat hij zou proberen door het grenshek te gaan. Dat is echter overduidelijk een smoes. Iemand die naar het grenshek toeloopt kan moeilijk vanaf dat grenshek in de rug worden geschoten.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...