zondag 30 april 2017

Zijn rechtse antisemieten ook antizionistisch? Broddelwerk op Joop.nl

Er is mij redelijk vaak, en van meerdere kanten, gevraagd waarom ik nooit eens publiceer op Joop.nl, het actualiteiten en opinieblog van de Vara. Als antwoord zei ik meestal dat ik tevreden was met mijn eigen blog en daar genoeg lezers mee trok. Ook verwees ik dan naar publicaties op Joop  waartussen ik zeker niet wilde staan. Een voorbeeld was onder meer een serie artikelen van de racist Bart Schut, tegenwoordig een medewerker van het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW), nadat hij samen met de hoofdredacteur van datzelfde NIW, Esther Voet, de laan was uitgestuurd bij Jalta.nl van Joshua Livestro. Een ander was Harrie Verbon, hoogleraar Openbare Financiën of zoiets in Tilburg, die meerdere malen de kans kreeg uit zijn nek te kletsen over Israel.
Van der Wieken
Nog een voorbeeld van iets waarmee ik in geen geval over één kam geschoren zou willen worden, stond dit weekend op Joop. Een artikeltje van Ron van der Wieken, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO),  onder de titel ''Waar gaat antizionisme over in antisemitisme?'' Wat mij verbaasde was dat hij het schreef ''op verzoek van de redactie van Joop''.  En dat hij dat samen deed met ene Dan Einhorn, die, als je hem googelt, eveneens lid blijkt te zijn van het Centraal Joods Overleg. (Merkwaardig, dat ik als Jood en lid van één van de organisaties waaruit het CJO bestaat, namelijk de Liberaal Joodse Gemeente waar ook van der Wieken vandaan komt, niet eens geïnformeerd ben over het feit dat die Einhorn mij tegenwoordig vertegenwoordigt. Ken je nagaan hoe vertegenwoordigend dat CJO dus is. Maar dat terzijde).
 Wat intussen nog het meest verbazend van al was, was dat het artikel niet alleen niet uitkwam boven het niveau van een matig schoolopstelletje, maar ook in het geheel geen antwoord gaf op de in de kop gestelde vraag. Het verschil of verband tussen antizionisme en antisemitisme kwam niet eens ter sprake. Het herhaalde vooral veel versleten pro-Israel clichés uit de oude hasbaristische doos.

zaterdag 29 april 2017

Miljoenenschade door Israelische traangasgranaat, ook veel gewonden op 'Dag van de woede'

Een traangasgranaat die in een een opslagplaats van plastic en karton belandde, heeft vrijdag voor miljoenen shekels schade aangericht  in de plaats Beita ten zuiden van Nablus op de Westoever.  Door de granaat ging de opslagplaats in no time in vlammen op en het vuur sloeg over naar nog acht andere opslagplaatsen voordat de brandweer het onder controle kreeg. Israel beschouwt dit soort schade als ''schade als gevolg van het conflict'' en heeft wettelijk vastgelegd dat het die niet hoeft te vergoeden. Jammer maar helaas voor de Palestijnse eigenaars. 
De botsingen waarbij de granaat werd afgevuurd ontstond na afloop van het vrijdaggebed waaraan grote aantallen mensen deelnamen uit solidariteit met de hongerstaking van ruim 1500 gevangenen. Beita was niet de enige plaats waar vrijdag botsingen plaatsvonden, confrontaties waren er overal op de Westoever die door Fatah ter gelegenheid van de staking was uitgeroepen tot 'Dag van de woede'. Er waren enkele tientallen gewonden als gevolg van rubberkogels en traangas, en ook raakte een zevental mensen gewond door scherpe munitie. 

Israelische vonnissen

 Twee recente vonnissen werpen weer licht op de zwaarte van de straffen die Israel oplegt aan Palestijnse verdachten. Donderdag werd de advocaat Muhammed Abed, een Palestijnse Israeli uit de plaats Bi'ina in Noord Israel, veroordeeld tot zeven jaar cel, een jaar voorwaardelijk en een boete van
50.000 shekel.  Hij was in januari schuldig bevonden. Zijn misdaad had eruit bestaan dat hij boodschappen over gebracht zou hebben van de Hamas beweging naar veroordeelde Palestijnen in Israelische gevangenissen.
Malak Salman bij haar proces.  

Het tweede vonnis was dat van  Malak Salman, een meisje van 17. Zij werd maandag tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat ze op 9 februari 2016 in Jeruzalem een vrouwelijke agent zou hebben willen aanvallen met een mes. Niemand raakt daarbij gewond.

vrijdag 28 april 2017

Voltallige Amerikaanse Senaat eist in brief dat VN ''anti Israel agenda laat varen''

VN secretaris generaal Guterres
De Amerikaanse Senaat heeft vrijdag een brief gestuurd aan secretaris generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties, waarin hem gevraagd wordt actie te ondernemen tegen de "anti-Israelische agenda" van de VN. 
De brief is opgesteld door de senatoren Marco Rubio (Rep.-Florida) en Christopher A. Coons (Dem.-Delaware) en werd donderdag door alle 100 leden van de Senaat ondertekend. 
“We roepen u op om er met woord en daad voor te zorgen dat Israel niet slechter of beter behandeld wordt dan enig ander goed bekend staand lid van de VN, '' aldus de brief. De “voortdurende aanvallen op Israel” in de VN werden in de brief “onacceptabel” genoemd. ''Hoewel we als Republikeinen en Democraten in veel zake van mening verschillen, zijn we verenigd in onze wens dat de VN zijn behandeling van Israel verbetert.''

donderdag 27 april 2017

Palestijnse Autoriteit doet het licht uit in Gaza

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft Israel donderdag laten weten dat zij, met onmiddellijke ingang, niet meer zal betalen voor de elektriciteit die Israel aan Gaza levert. Israel leverde Gaza tot nu toe 125 megawatt, zo'n 30 procent  van de benodigde hoeveelheid, tegen een prijs van zo'n 8 miljoen euro per maand.
De centrale van Gaza was al eerder uitgevallen, omdat de regering van Hamas niet in staat was de belasting op te brengen die de PA bovenop de prijs van de diesel in rekening bracht. Een overbruggingsperiode waarin Turkije en Qatar de levering van diesel betaalden is intussen geëindigd. Gaza kreeg tot voor kort ook nog wat elektriciteit uit Egypte, zo'n 10 procent van de behoefte, maar de hoogspanningskabels die die stroom leverden zijn onlangs in het ongerede geraakt.

Palestijnse staking als steun aan hongerstaking

De Palestijnse gebieden hebben donderdag de 11e dag van de hongerstaking van ruim 1500 Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen ondersteund met een algemene staking. Hier twee foto's die het persbureau Ma'an publiceerde. Wie er meer wil zien moet kijken op Ma'an News.
Erg veel ander nieuws is er niet van de staking. De stakende gevangenen worden nog steeds naar allerlei andere gevangenissen overgeplaatst, bezoek is niet toegestaan, ook worden advocaten niet bij de stakers toegelaten.

woensdag 26 april 2017

Neefje van bij Huwwara checkpoint neergeschoten jongen een dag later eveneens neergeschoten

 Het wrak van een door kolonisten aangestoken auto in Huwwara (zie hieronder).

Israelische soldaten hebben woensdag opnieuw een jongen neergeschoten bij het Huwwara checkpoint ten zuiden van Nablus. Palestijnen identificeerden hem als de 16-jarige Saleh Omar Saleh uit het vluchtelingenkamp Balata. Hij is een neef van de 17-jarige Amjad Maher Jaafar, die een dag eerder werd neergeschoten op dezelfde plek 
Ook van Saleh is de toestand kritiek. Hij werd naar hetzelfde ziekenhuis, het Rabin Medisch Centrum  in Petah Tikva, gebracht, waar zijn neefje ook verblijft. Volgens de krant Haaretz zeiden Israelische soldaten dat de jongen met een mes op hen toerende en dat zij toen het vuur openden. Bij  Amjad werd een dag eerder hetzelfde verhaal verteld. Plaatselijke Palestijnen zeiden toen dat de jongen met een schooltas op zijn rug door het checkpoint wilde gaan.

dinsdag 25 april 2017

Netanyahu zegt afspraken met Duitse minister af omdat die met ''linkse organisaties praat''

De Israelische president Rivlin (rechts) ontving de Duitse minister Sigmar Gabriel overigens wél. (Foto Haaretz).

De Israelische prmeier Benjamin Netanyahu heeft geweigerd de bezoekende Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel te ontmoeten, omdat deze afspraken had met de NGO's B'tselem (mensenrechten) en 'Breaking the Silence" (ontboezemingen van soldaten over wat ze tijdens hun diensttijd hebben meegemaakt).
Netanyahu stelde Gabriel dinsdagmorgen een ultimatum: er zou geen gesprek plaatsvinden als hij zijn afspraken met deze NGO's niet afzegde. Gabriel weigerde dat. Hij zei dat het onmogelijk is de realiteit in een land te leren kennen als je alleen praat met regeringsinstanties. Netanyahu schrapte daarop het gesprek, dat om vijf uur's middags gepland stond. Gabriel liet zich vervolgens ook niet onbetuigd. Hij weigerde Netanyahu aan de telefoon te woord te staan. De premier had hem opgebeld om  hem persoonlijk uit te leggen waarom hij niet wilde dat Gabriel met deze twee ''linkse'' NGO's (mensenrechten zijn links in Israel, tegenwoordig) zou spreken.
Netanyahu's actie, die redelijk ongekend is in het diplomatieke verkeer, geeft nog eens aan dat Israel langzamerhand in een soort autistische fase is beland.

Israelische soldaten schieten jongen neer bij checkpoint

Een man, een jongen vermoedelijk nog, van wie de naam niet bekend is gemaakt, is dinsdag verschillende malen in de buik geschoten door soldaten die het Huwwara checkpoint ten zuiden van Nablus bemanden. Volgens de Israelische pers is zijn toestand kritiek. Hij is naar een Israelisch ziekenhuis getranporteerd.
Palestijnse ooggetuigen zeiden dat de jongen een schooltas droeg en door het checkpoint wilde. Volgens de soldaten kwam hij op hen af met een mes in de hand. Zij zeiden dat er gelukkig iemand gewond was geraakt (behalve die jongen dan toch).
Dit was het derde incident in drie dagen.

maandag 24 april 2017

Israelische justitie seponeert zaak wegens schieten op op de grond liggende meisjes


De Israelische justitie heeft weer een zaak gesloten: een niet genoemde politieofficier gaat vrijuit ''wegens gebrek aan bewijs'', in een zaak waarbij hij twee op de grond liggende meisjes beschoot. Een van de twee, de 14 jarige Hadil Wajih Awwad overleed. Het andere meisje, haar toen 16 jarige nichtje Nurhan Awwad, raakte zwaar gewond.
Aan de schietpartij ging vooraf dat de twee meisjes, uit het Qalaniya kamp bij Jeruzalem, op de Mahane Yehuda markt in Jeruzalem voorbijgangers aanvielen met een schaartje. Een 70 jarige man raakte lichtgewond.  Beide meisjes werden door een gewapende voorbijganger neergeschoten. De toevallig passerende ongenoemde politieman, stopte zijn auto, stapte uit en loste vervolgens een paar schoten op beide op de grond liggende meisjes. Nurhan, die door twee kogels werd getroffen in de buik, werd een jaar later, toen zij 17 was, veroordeeld tot 13,5 jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend 6.000 euro wegens poging tot moord. Van de actie van de anonieme politieman is hier een video opname te zien). 

De Israelische politie demonstreert opnieuw dat agressieve kolonisten hun gang kunnen gaan

Ik ben meestal niet onder de indruk van verhalen in Israelische kranten of op blogs dat ''Joodse activisten'' zijn aangevallen door kolonisten. Waarom aandacht voor Joodse activisten? denk ik dan.  Hebben die meer aandacht verdiend dan Palestijnen die worden aangevallen? Zij zijn niet degenen die het meeste te hebben verliezen. Is het, omdat ze Joods zijn?  Spreekt dat de redacteuren van Israelische sites meer aan?
Het verhaal dat afgelopen vrijdag leden van Ta'ayush, een Joodse groep activisten die vaker Palestijnen te hulp komt, zijn aangevallen door een 15 tal jonge Joodse kolonisten in het dorp al Auja (district Jericho) was een beetje anders. De mensen van Ta'ayush waren door de inwoners van al Auja te hulp geroepen omdat de schaapherders van Auja werden lastiggevallen. Misschien dat Ta'ayush kon helpen? De Ta'ayush mensen merkten echter na een half uurtje dat ze in de gaten werden gehouden door kolonisten van de nederzetting Kohav haShahar of één van de satellieten ervan.

woensdag 19 april 2017

Israel doodt Palestijn na vermeende ramaanval

Het Israelische leger heeft woensdag voor de 19e keer dit jaar een Palestijn doodgeschoten. Het was de 21 jarige Soheib Mousa Mashraha uit Sawahra, een dorp binnen de grenzen van ''Groot Jeruzalem''.  Hij werd doodgeschoten nadat hij een ''ramaanval'' zou hebben uitgevoerd en met zijn auto tegen de achterkant van een bus tot stilstand was gekomen. Dat gebeurde bij de Gush Etzion kruising, in de buurt van het gelijknamige nederzettingenblok bij Bethlehem. Een 60 jarige Israelische man raakte licht aan het hoofd gewond. Het Israelische leger zei in een verklaring dat het zeker was dat het een ramaanval betrof. Er was namelijk een mes in de auto gevonden, meldde de krant Haaretz. De kop luidde  ''Een gewonde bij auto ramaanval op de Westoever''.

Hoe een vluchtende Palestijn in de rug schieten een ''professionele fout'' werd en geen moord

De schutter, kolonel Israel Shomer, commandant van de Givati Brigade. Hij is intussen bevorderd tot bevelvoerder van het Zuidelijk Commando van het Israelische leger.

Op drie juli 2015, 's morgens om half zeven, schoot kolonel Israel Shomer, toen commandant van de Givati Brigade de 17 jarige Mohammed al Kasba uit het Qalandiyya kamp dood in de buurt van het Qalandiya checkpoint. Er deden aanvankelijk diverse lezingen de ronde over de toedracht. De kolonel stelde zijn lezing een aantal keren bij. De site +972 liet vorige week zien hoe dat afliep: hoe de kolonel zich liegend rechtvaardigde en hoe dat door de Israelische Militaire Advocaat Generaal werd geaccepteerd, zodat moord uiteindelijk geen moord was, maar werd afgedaan als een ''professionele fout'' die niet hoefde te worden vervolgd. De kolonel is intussen bevorderd tot de hoogste officier van het zuidelijke Israelische commando.
De mensenrechtenorganisatie Al Haq verzamelde na de gebeurtenis al meteen materiaal waaruit bleek dat de jongen van achteren werd doodgeschoten terwijl hij wegrende. De kolonel en een soldaat die bij hem in de auto zat, gaven echter aanvankelijk een heel andere versie. Totdat via de mensenrechtenorganisatie B'tselem een opname opdook van een beveiligingscamera.

dinsdag 18 april 2017

Israel straft hongerstakers en verwondt tientallen tijdens massale solidariteitsdemonstraties

Dag van de Gevangenen in Bethlehem, 17 april 2017 (Foto Activestills.org)

De Israelische Gevangenisdienst heeft het bezoekrecht voor alle Palestijnse gevangenen die meedoen aan de maandag begonnen hongerstaking tot nader order opgeschort. Het Internationale Rode Kruis heeft dat dindag tegenover Ma'an News bevestigd. Het was niet de enige straf voor de tenminste 1.500 man (en volgens sommige bronnen mogelijk wel 2.000) die maandagavond hun ''staking voor vrijheid en waardigheid'' begonnen. Ook bezoeken van advocaten aan de hongerstakers zijn tot nader order verboden. Verder zijn tal van prominente stakers in allerijl overgeplaatst en zijn kleren, bezittingen en luxe artikelen afgepakt en is hen verboden televisie te kijken.
In de gevangenissen is volgens het hoofd van de Palestijnse Gevangenencommissie, Issa Qaraqe, de noodtoestand afgekondigd. Maandagavond maakte de Commissie bekend dat een aantal gevangenen naar ander gevangenissen is overgeplaatst, onder wie Marwan Barghouti en Karim Yunis. Zij zijn ook in afzondering geplaatst.
Over Barghouti werd bekend dat hij ook voor een ''Raad van Discipline'' moet komen, omdat hij zijn verklaring over de reden van de staking had gelekt naar de New York Times. Israel heeft intussen van deze krant gedaan gekregen dat Barghouti bij deze verklaring alsnog als een ''terrorist'' en een ''moordenaar'' wordt omschreven. Israel had  de krant tevoren fel aangevallen omdat hij dit had nagelaten.

maandag 17 april 2017

De centrale van Gaza ligt weer eens stil

De elektriciteitscentrale in Gaza ligt weer eens stil. Sinds zondagavond. De dieselvoorraden die waren geleverd met geld van Qatar en van Turkije, zijn op. Er is nu nog ongeveer 133 megawatt per dag leverbaar, een derde van de  benodigde 450-500 megawatt. Israel levert 120 megawatt, en Egypte komt nu niet verder dan 13, nadat één van de twee hoofdkabels zondagnacht is losgekoppeld.
De sluiting van de centrale, die overigens na door Israel te zijn beschadigd de laatste tien jaar nooit meer op volle capaciteit heeft gedraaid, is het gevolg van de voortgaande, en escalerende, ruzie tussen de Palestijnse Autoriteit (PA) en Hamas. De  PA betaalt alleen voor de stroom van Israel en Egypte en zegt dat Hamas wel geld int van de klanten voor de stroom, maar die niet gebruikt om diesel voor de centrale van te kopen. Hamas zegt dat ze best de diesel willen betalen, maar dat die nu veel te duur is, omdat de PA er belasting over heft.

Duizenden Palestijnse gevangenen beginnen hongerstaking

''Free Barghouti'', geschilderd op wat Israel het ''Afscheidingshek'' noemt op de Westoever.
 
Zo'n 1600 Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen hebben aangekondigd vandaag, maandag 17 april, op Yom al Asir, de Dag van de Gevangenen, een hongerstaking te beginnen. Een aantal was een dag eerder al begonnen. Mogelijk gaan uiteindelijk een 3.000 tal gevangenen deelnemen. Het dreigt de grootste protesthongerstaking te worden die de Palestijnen ooit hebben gehouden.
Tot de staking is opgeroepen door Marwan Barghouti, één van de populairste leiders van Fatah en de meest voor de hand liggende opvolger van Mahmoud Abbas als Palestijnse president. Barghouti zit echter sinds 2002 zelf in een Israelische gevangenis en is veroordeeld tot vijf maal levenslang, zogenaamd wegens medeplichtigheid aan moord, maar in werkelijkheid wegens zijn aandeel in de Tweede Intifada.

zondag 16 april 2017

Bericht van een Hamas conferentie die niet van Hamas bleek te zijn

Abou Jahjah spreekt in De Doelen.  

Ik weet niet of de 15e Europese Palestijnse conferentie in Rotterdam achteraf gezien geslaagd kan worden genoemd. Er was een grote opkomst van duizenden mensen, er waren voor zover ik dat heb kunnen zien, geanimeerde discussies (fora) in de Grote Zaal van de Doelen (ik was voor een deel getuige van een forum over de rol van de Palestijnse Autoriteit). Er was volop eten en drinken. Er waren tientallen stands van organisaties uit binnen en buitenland. Er was een kindercreche waar tientallen kinderen op een groot springkussen rondsprongen. En natuurlijk was het een uitermate geslaagde gelegenheid voor oude kennissen om elkaar weer te zien.  Omhelzingen, enthousiaste tweegesprekken of groepsconversaties, en ''ge netwerk''. Sociaal gezien was het denk ik, wel degelijk een groot succes.
Wat minder geslaagd was, was dat de organisatie volstrekt chaotisch was te noemen. Er was nergens een duidelijk programma te vinden. Niet in het Engels of Nederlands, en zelfs niet in het Arabisch. Ook waren er, voor zover ik weet, nauwelijks of niet mensen met grote namen aanwezig. Nu was dat laatste voor een belangrijk deel, zeker voor wat de programmadelen in het Engels betreft, te wijten aan het nieuws dat hardnekkig in de Nederlandse media was gaan rondzingen, dat we hier te maken hadden met een ''Hamas conferentie''. Nederlandse en Euro parlementariërs die waren uitgenodigd hadden het laten afweten. DENK parlementariër Kuzu was één van de weinigen die zijn gezicht liet zien, maar ook DENK had, net als andere organisaties geweigerd te spreken uit angst dat ze zouden worden geassocieerd met ''een terroristische organisatie''. De pers was, waarschijnlijk om dezelfde reden, eveneens maar thuisgebleven.
Nu weet ik niet of je een organisatie als Hamas, die al een kleine tien jaar geleden haar verzet tegen een twee statenoplossing liet varen, nog wel een ''terroristische organisatie'' kan en mag noemen.

zaterdag 15 april 2017

Psychiatrische patient doodt Britse studente in de tram in Jeruzalem

Een pas uit een Israelische psychiatrische kliniek ontslagen Palestijn heeft vrijdag een 21 jarige Britse studenten doodgestoken in de sneltram van Jeruzalem. Dat gebeurde in de buurt van de Jaffa Poort van de Oude Stad. De Britse Hannah Bladon, studente theologie uit Birmingham die aan de Hebrew University studeerde in het kader van een uitwisselingsprogram, werd meerdere malen gestoken en was bij aankomst het Hadassah ziekenhuis overleden. Twee andere passagiers raakten lichtgewond in de opwinding. De dader, de 57 jarige Jassim Tamimi uit de Jeruzalemse wijk Ras al Amud, werd gearresteerd.
De premier van Israel, Netanyahu,  gaf een reactie die zoals gewoonlijk getuigde van ''wijsheid en inzicht'':

woensdag 12 april 2017

Kolonisten en leger vernielen 250 olijfbomen in door Israel bezet gebied

De omgehakte bomen van Mikhmash (Foto genomen door bewoners, via Haaretz)

Palestijnse inwoner van de plaats Mikhmash hebben gemeld dat kolonisten ongeveer 100 olijfbomen hebben omgehakt. De schade werd donderdag ontdekt en is doorgegeven aan de mensenrechtenorganisatie Yesh Din. Mikhmash ligt ten oosten van de stad Ranallah. De nederzetting 
Ma'aleh Mikhmash ligt er pal naast.
Tientallen kruinen van de bomen zijn losgezaagd en liggen (zie de foto) naast de stompen. Yesh Din is een organisatie die probeert in dit soort gevallen recht te krijgen. In 97 procent van de gevallen gebeurt er echter met deze klachten helemaal niets.
De schade in Mikhmash staat niet op zichzelf. In Wadi Qana (de vallei van de Qana) in het district Salfit in het midden van de Westoever werden op 3 april 150 bomen vernield. In dit geval was de schuldige het Israelische leger. Een inwoner zei dat ongeveer 135 bomen van tussen de twee en vier jaar oud waren weggehaald en dat ook een 40 meter lange muur was vernietigd.

dinsdag 11 april 2017

Een tweede Palestijn van 17 overlijdt als gevolg van beschieting in maart bij Jalazoun kamp

De Palestijnse tiener Jassem Muhammad Nakhla (17) die zwaar gewond was geraakt toen Israelische militairen op 24 maart de auto waarin hij zat onder vuur namen, is maandag overleden in het Ichilov ziekenhuis in Tel Aviv. Hij was al een tijdje hersendood na een schot in het hoofd. Eerder overleed, als gevolg van die schietpartij, op de dag zelf, de eveneens 17-jarige Muhammad Mahmoud Ibrahim al-Hattab. Twee andere jongens,Muhammad Hattab, 18, and Muhammad Moussa Nakhla, 18, raakten eveneens zwaar gewond bij dit incident.
Jassem was de 18e Palestijn die dit jaar door Israelische kogels werd gedood. Mensenrechtenactivisten plaatsen bij veel, zoniet de meeste van deze gevallen, vraagtekens over de manier waarop de Palestijnen werden gedood en of hun dood te vermijden was geweest. Zo ook in dit geval.

maandag 10 april 2017

CIDI nieuws: In Gaza dreigt een humanitaire ramp ''door toedoen van Hamas en de PA''

VN watertanks in Rafah (de foto is van 2007).

Het CIDI brengt vandaag, maandag, weer nieuws uit Israel.
Wat voor nieuws? Dat de mensenrechtenorganisatie B'tselem heeft gezegd dat het doodschieten door Israelische politiemannen van een moeder (49) en een paar maanden eerder haar zoon (27) onterecht was geweest? Dat Israel landbouwgebied in de grensstrook van Gaza met landbouwgif besproeit? Dat drie families hun huizen in Silwan moesten verlaten omdat ze door het gegraaf van tunnels eronder door de kolonistenbeweging Elad nu op instorten staan?
Kwam het CIDI daarmee? Ik noem maar een paar recente berichten?
Nee hoor, dat soort nieuws wordt nooit door het CIDI gebracht. Nee, het CIDI kwam met het bericht dat generaal Yoav Mordechai (hij is de Coordinator of Governement Activities in the Territories, COGAT , maar dat laat het CIDI weg) de Verenigde Natie een brief heeft gestuurd. Om te waarschuwen. 
Maar waar waarschuwt die Mordechai dan voor?
Dat hij vreest dat er in de Gazastrook een humanitaire crisis zal ontstaan.
Een wat??

Vervelend: Israel is grote aantallen dode Palestijnen kwijtgeraakt

 Begraafplaats van ''onbekende Palestijnen'' (Foto Haaretz).

Israel heeft toegegeven dat het niet meer weet waar de lichamen zijn gebleven van zeven Palestijnen die zijn gedood tijdens de Tweede Intifada. Dat blijkt uit het antwoord dat de openbare aanklager namens de staat heeft gegeven in een zaak voor het Hooggerechtshof, waarbij familieleden de lichamen terugvragen.
Het echte aantal lichamen waar Israel de plaats niet meer van weet is echter veel hoger. Vorige maand was een andere zitting van het Hooggerechtshof en daar bleek dat er 123 verzoeken om teruggave waren gedaan tot het jaar 2015 en dat daarvan slechts twee lichamen waren teruggevonden. 
Ambtenaren van het ministerie van Justitie willen (anoniem) wel kwijt dat domweg onbekend is waar die dode Palestijnen zijn gebleven. En dat dit komt doordat die lichamen door particuliere firma's in opdracht van de staat of de politie zonder veel plichtplegingen onder de grond zijn gestopt en dat de administratie niet of slecht is bijgehouden. Eén zo'n firma is onlangs bovendien opgeheven en de administratie is toen door de papiervernietiger gegaan.

vrijdag 7 april 2017

Israel sproeit landbouwvelden in Gaza voor vierde keer dit jaar met plantenverdelger

Sproeivliegtuigje in actie (op deze foto gebeurt dat niet in het grensgebied van Gaza).
 
Israelische vliegtuigjes hebben woensdag voor de tweede achtereenvolgende maal plantenverdelgingensmiddelen gesproeid op landbouwvelden in de Gaza strook, zo hebben plaatselijke boeren en de Israelische mensenrechtenorganisatie Gisha gemeld. Het was trouwens de vierde keer dit jaar, want in januari werd het ook twee keer gedaan. Het leger bevestigde tegenover +972 dat het verantwoordelijk was voor de actie en gaf als reden ''veiligheidsoverwegingen'' op.
Het ministerie van Landbouw in Gaza is aan het becijferen wat de schade is. In januari werd ongeveer 340 hectare land besproeid. Een vorige keer dat dit gedaan werd, in december 2015 ging het om 162 hectare, zo meldde de site  +972 toen. Sindsdien is nog meerdere malen voorgekomen.

Zestien mensen dakloos in Jeruzalem door graafactiviteiten kolonisten

De gemeente Jeruzalem heeft na inspectie de sluiting van drie huizen in Silwan verordonneerd en de bewoners opdracht gegeven te vertrekken aangezien er gevaar voor instorting bestaat. Drie families, die van Hamed, Abed en Suleiman Oweida, tezamen zestien mensen van wie tien kinderen, hebben nu voorlopig geen huis meer. 
De schade is het gevolg van de activiteit van de kolonistenbeweging Elad, die al sinds 2007 bezig is tunnels te graven onder Silwan (Shiloa op z'n Israelisch), om daar een archeologisch park, ''Stad van David'' te vervaardigen.  De inwoners van Silwan hebben al vaak geklaagd over de overlast en de risico's, en kreeg in 2007 een tijdelijk graafverbod voor elkaar.

Hamas voert drie executies uit

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza heeft donderdag drie mannen geëxecuteerd die onlangs ter dood waren veroordeeld wegens collaboratie met Israel. De drie werden alleen geïdentificeerd met hun initialen. Ze waren respectievelijk 55, 42 en 32 jaar oud. De executie vond plaats door middel van ophanging. 
De Palestijnse Autoriteit heeft de executies veroordeeld en zei dat de politiek van Hamas de politieke onenigheid van de Palestijnen versterkt en bovendien een rechtvaardiging verschaft voor het voortzetten van de Israelische blokkade van Gaza. (In mijn ogen een superhypocriete opmerking, AbuP.). De vertegenwoordiger van de EU in Ramallah en Jeruzalem veroordeeld de executie ''krachtig'' en zei dat ''doodvonnissen een onacceptabele ontkenning van menselijke waardigheid en integriteit inhouden''.  (AbuP.: Misschien iets wat de EU vertegenwoordiger in Washington ook eens aan de Amerikaanse regering moet overbrengen?).  De NGO Human Rights Watch (HRW) veroordeelde de ophanging als ''een barbaarse praktijk die niet thuishoort in een moderne staat".

donderdag 6 april 2017

Israeli gedood bij 'ramaanval' met auto

(Haaretz)

Een Israelische militair is donderdag gedood bij een ''ramaanval'' met een auto in het district Ramallah op de Westoever bij het zogenoemde ''Ofra kruispunt'', dus in de buurt van de nederzetting Ofra. Een tweede soldaat werd licht gewond. 
 Een Palestijn uit Silwan in het district Nablus, Malek Ahmad Moussa Hamed (23) stuurde zijn auto achter een betonnen richel waarachter soldaten beschermd op de bus stonden te wachten. Een soldaat van 20 jaar van de Golani Brigade, Elichai Taharlev, 20, werd daarbij gedood. Hij is posthuum bevorderd tot sergeant. Donderdagavond wordt hij begraven op de erebegraafplaats op de Herzlberg in Jeruzalem . Een tweede soldaat van 19 raakte lichtgewond.
Malek Hamed, de aanvaller, werd in hechtenis genomen. Volgens Ma'an News was er ook op de auto waarmee hij de aanval uitvoerde, geschoten. Het bleef echter onduidelijk of hij ook gewond was.

woensdag 5 april 2017

B'tselem: doodschieten moeder en zoon was ''ongerechtvaardigd'' en onderdeel van vaker voorkomend patroon

De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem heeft opnieuw vastgesteld dat het doodschieten van een Palestijnse 'aanvaller' niet gerechtvaardigd was en dus neerkwam op een buitengerechtelijke executie. Het betreft  het geval van de 49 jarige vrouw Siham Nimr, die op 29 maart  bij de Damascus Poort in de Oude Stad van Jeruzalem werd doodgeschoten door mannen van de grenspolitie. B'tselem brengt in herinnering dat volgens de instructies voor leger en politie aanvallers alleen mogen worden gedood als er rechtstreeks gevaar voor het leven van personen bestaat. Dat was in deze zaak niet het geval. Hetzelfde gold voor haar zoon Mustafa die op 5 september door de grenspolitie werd doodgeschoten in het vluchtelingenkamp Shu'afat, aldus B'tselem.

dinsdag 4 april 2017

Israel verwoest 13 appartementen en een schuur en neemt een mobiele woning in beslag

Israel heeft maandag in het dorp al-Zaayyem dat tot het district gebied van de bezette stad Oost Jeruzalem behoort, drie gebouwen verwoest die tezamen 13 (bewoonde) appartementen bevatten. Ook werden een landbouwschuur en een aantal muren gesloopt.Volgens politiewoordvoerster Luba al-Samri hadden de gebouwen geen Israelische vergunning.
 De eigenaren, Othman Abu Sbeitan, Ahmad Shibr, en a Ayman al-Dayah,vertelden Ma’an dat Israel in feite vier gebouwen vernielde. Eén gebouw was namelijk nog in aanbouw. Israel sloopte ook vijf muren die de bezittingen ommuurden van de families Natsheh, al-Abbasi, en Alqam. Van deze laatste familie werd ook een landbouwschuur omver gehaald. Verder werd nog een slooporder afgegeven voor een vier verdiepingen tellend gebouw dat eigendom is van Issa Imtur.

zondag 2 april 2017

Vrede Nu: 'Terughoudendheid'' van Israel bij uitbreiding nederzettingen is klinkklare onzin

Vrede Nu: Kaart van de nederzetting Maale Adumim. Voor een verklaring van de betekenis ervan: lees de tekst hieronder.
De Israelische NGO ''Vrede Nu'' is met een verklaring gekomen waarin de politiek van de regering Netanyahu om ''terughoudendheid'' te gaan betrachten bij komende uitbreidingsplannen van de nederzettingen, volstrekte nonsens wordt genoemd die is bedoel om de wereld voor de gek te houden.
De regering Netanyahu maakte deze nieuwe terughoudendheid vrijdag bekend. Zij deed dat tegelijk met de bekendmaking dat er voor het eerst sinds het uitvaardigen van de Oslo Verklaring van 1993 weer een nieuwe nederzetting zal worden gebouwd. Tevens werden tenders uitgebracht voor de bouw van 1.992 nieuwe wooneenheden in de nederzettingen Alfei Menashe (698 woningen), Beit Illit (612) en Beit Arieh (630 wooneenheden), en werd 977 dunam (97,7 hectare) Palestijns land tot ''staatsland'' verklaard (d.w.z. genaast). Op die manier kunnen met terugwerkende kracht de ''illegale outposts'' Palgei Maim en Givat Haroëh bij de nederzetting Eli worden ''gelegaliseerd'' evenals de oupost Adei Ad ten oosten van de nieuw te vestigen nederzetting bij Shilo. 

Politie Jeruzalem executeert aanvaller van twee orthodoxe jongeren

Ahmad Ghazal
Israelische politiemannen hebben zaterdag een jongen van 17 geëxecuteerd die eerder twee orthodoxe Joodse jongeren in de al Wad straat die leidt naar de Aqsa moskee in de Oude Stad van Jeruzalem lichte verwondingen had toegebracht met een mes.
De jongen vluchtte daarna een huis binnen, waarvan de deur open stond. Politieagenten bestormden het huis en getuigen hoorden vervolgens een flink aantal schoten. De gedode jongen werd geïdentificeerd als Ahmad Zahir Fathi Ghazal uit Nablus.
Mensen uit de omgeving zeiden later tegen Ma'an News dat de jongen nergens heen had kunnen vluchten, omdat het huis waarin hij zijn toevlucht zocht maar éen deur had, en dus makkelijk gearresteerd had kunnen worden. Blijkbaar was dat niet de bedoeling.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...