zaterdag 30 juli 2022

Israelische moordpartij van Kfar Qassem: ''het was wenselijk om slachtoffers te maken''

Een deel van de slachtoffers. 

Uit nu pas openbaar gemaakte documenten betreffende  de moordpartij van Kfar Qassem (uit 1956) blijkt dat een compagniescommandant van de Israelische grenspolitie zijn manschappen mededeelde dat  ''het wenselijk was dat er een aantal slachtoffers zou vallen''. Uiteindelijk vielen er 50 ongewapende burgerslachtoffers, onder wie een aantal kinderen en een zwangere vrouw.

Dat kwam naar voren uit de transcripts van de rechtzaak uit 1957. Kfar Qassem is een Arabisch dorp dat vlak aan de Groene Lijn ligt die toentertijd de grens vormde met Jordanië. Tijdens de eerste dag van de Suez-crisis van 1956 met Egypte werd in het dorp een uitgaansverbod afgekondigd. Dat werd later  vervroegd omdat werd gevreesd dat Jordanië zich mogelijk in de oorlog zou mengen. Hoewel het dorpshoofd de Israeli's had verteld dat dit vervroegde tijdstip niet tijdig aan de mensen werkzaam op het veld kon worden meegedeeld, werden de mensen opgewacht door een peloton van de grenswacht en neergeschoten.

Tijdens de rechtszaak kwam naar voren dat de commandant, kolonel lssaschar Shadki had gezegd dat het wenselijk was dat er slachtoffers zouden zijn. De commandant van de zuidelijke compagnie waaronder Kfar Qassem ressorteerde, Chaim Levy, werd gevraagd hoe hij wist dat hij mensen die niet wisten dat er een uitgaansverbod, was moest laten neerschieten. Hij antwoordde: "Omdat er een order was dat ze net zo behandeld moesten worden als iedereen. Toentertijd dacht ik dat dat redelijk was. Nu vind ik het onredelijk".  

De moordpartij van Kfar Qassem is één van de drie Israelische moordpartijen die in de Israelische schoolboeken worden vermeld. De andere twee zijn de bekende moordpartij van Deir Yassin waar meer dan 100 Palestijnen werden afgeslacht in 1948, en de aanval op Qibya in Jordanië door een legereenheid onder leiding van Ariel Sharon in 1953. Daarbij werden tenminste 69 Jordaanse mannen, vrouwen en kinderen bedolven onder hun opgeblazen huizen. De transcripties van de rechtzaak van Kfar Qassem werden na jarenlange weigeringen uiteindelijk vrijgegeven na een verzoekschrift van de onderzoeker Adam Raz van het Akevot Instituut voor onderzoek van het Israelisch-Palestijnse conflict.

De zaak Kfar Qassen heeft jarenlang de gemoederen beziggehouden. De uitvoerders van de moordpartij werden aanvankelijk veroordeeld tot (lichte) gevangenisstraffen, die later werden omgezet naar een boete van een  bedrag van minder dan een cent. De vraag waarom de toch al lichte straffen in feite weer ongedaan werden gemaakt werd zo eindelijk beantwoord.

 Uit de rechtzaak kwam overigens nog iets anders naar voren en dat was dat er klaarblijkelijk een verbinding was geweest met een plan om de Palestijnen te lozen. Levy vertelde dat de compagniescommandant had gezegd dat ze de kant naar het oosten (Jordanië) open moesten laten. Op de vraag of hij dacht dat dit was om de Arabieren kwijt te raken zei hij dat daarvoor geen schriftelijke order was gegeven, maar een mondelinge. ''Ik begreep dat het geen ramp zou zijn als ze besloten te vertrekken.'' 

Levy refereerde daarbij aan een plan dat eerder openbaar was gemaakt door de journalist Ruvik Rosenthal, dat Hafarperet (Mol) heette en waarin werd voorgesteld de Arabieren van het gebied dat ''de kleine driehoek'' wordt genoemd te deporteren naar Jordanïe. Het plan heeft blijkbaar nooit in een geschreven vorm bestaan. Het is later geruisloos van het toneel verdwenen.

vrijdag 29 juli 2022

Soldaten - of kolonisten? - doden 16-jarige Palestijn

Amjad Abu Alia
Israelische militairen hebben vrijdagmiddag in het dorp al-Mughayyir (ten noordoosten van Ramallah) weer een Paletijnse puber doodgeschoten. Amjad Nash'at Abu Alia (16 jaar) werd in de borst getroffen. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Nog tenminste één andere persioon raakte eveneens gewond door scherpe munitie, terwijl ook iemand letsel opliep door een ''rubberkogel''..
Het gebeurde toen inwoners van al-Mughayyir een mars hielden op hun grondgebied om te protesteren tegen recente pogingen van kolonisten om nieuwe, zogenaamd ''wilde'' nederzettingen op hun terrein te vestigen. Muqhayyir is de laatste tijd regelmatig om die reden in het nieuws. De mars liep uit op een confrontatie tussen de marcheerders en een legertje kolonisten, die elkaar met stenen begonnen te bekogelen. Daarop kwam het leger in actie. Met traangas, rubberkogels en scherpe munitie dreef het de twee groepen uit elkaar -- uiteraard door de Palestijnen te lijf te gaan. Amjad Abu Alia, die enig kind was,werd daarbij dodelijk getroffen. 
De krant Haaretz berichtte overigens dat Amjad mogelijk niet door een kogel van het leger was gedood. De krant meldde dat de gouverneur van Ramalla, dr Laila Ghannam, getuigenverklaringen had dat de kogel van de kant van de kolonisten afkomstig was. Ze zei echter dat ''niet diepgaand onderzocht te hebben''.
Donderdagavond vuurden militairen diverse salvo's af op een auto met drie inzttenden bij een roadblock  in de buurt van Huwwara (ten zuiden van Nablus). Twee mannen met verwondingen aan hun benen werden uit de auto gehaald en naar een ziekenhuis in Nablus vervoerd. Een derde man liep een ernstige wond op aan zijn nek. Hij werd door de Israeli's meegenomen, die hem onderbrachten in een Israelisch ziekenhuis. 
Eveneens donderdag namen Israeli's drie voertuigen van Palestijnen in beslag in de regio Masafer Yatta. De reden was dat ze zich bevonden in ''militair gebied''. Zo'n 1.200 inwoners van Masafer Yatta staan op de lijst om te worden gedeporteerd, nadat het hooggerechtshof onlangs - in strijd met het internationaal recht - bepaalde dat ze verplaatst mogen worden. 

zondag 24 juli 2022

Israeli's doden twee leden van de Martelaren van al-Aqsa

 
Mohammed Azizi (l) en Abderrahman Sobh.

Bij een actie van de Israelische ''anti terrorisme eenheid'' van de Grenspolitie,Yamam, in Nablus zijn zaterdagavond twee Palestijnen gedood en 12 gewond. Een van de gewonden verkeert in ernstige toestand, hij is in het hoofd getroffen door een kogel. Volgens de Rode Halve Maan, het Palestijnse equivalent van het Rode Kruis,waren er overigens 19 gewonden.

De twee gedode mannen waren Mohammed Bashar Azizi (25) en Abderrahman Jamal Sobh (28). Ze waren allebei lid van de Martelaren van al-Aqsa, de militie van al-Fatah, zo deelde deze organisatie mee. Het Palestijnse persbureau Wafa meldde dat de Israelische militairen een huis in Nablus omringden alvorens zij het bestookten met geweervuur en met explosieven waarbij de twee mannen werden gedood. Volgens de Israelische politie hadden de mannen zich in het huis gebarricadeerd en kwamen er nog meer bij tijdens het gevecht. 

De eigenlijke bedoeling van de actie van Yamam was de arrestatie van een man die werd verdacht van het beschieten van Israeli's, verleden maand, tijdens een bezoek aan de vlakbij Nablus gelegen Tombe van Jozef. Die arrestatie mislukte overigens door het vuurgevecht. Niemand van de leden van Yamam werd daarbij gewond. Het huis in de antieke wijk Yasmina raakte ernstig beschadigd.

De twee dode mannen werden zondag door duizenden begraven. In Nablus gold een algemene staking van een dag

donderdag 14 juli 2022

President Biden maakt het de Israeli's naar de zin

De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem verwelkomt president Biden met deze tekst (foto B'tselem)

Biden was misschien de president die de Amerikanen nodig hadden om van  het debacle van vier jaar Trump te kunnen bekomen. Maar waar het zijn Midden-Oosten politiek betreft is het helaas een beetje anders. Zijn bezoek aan Israel en Saudi-Arabië maakt meer dan voorheen duidelijk dat hij gewoon uit is op een democratische voortzetting het onnozele gekluns van zijn voorganger.
 Er was allereerst het ten hemel schreiende gedoe van het zogenaamde ''Amerikaanse'' onderzoek naar de dood van Shireen Abu Aqleh. De Amerikanen zouden in Israelische instellingen onderzoek doen en hadden daarvoor de kogel nodig die Abu Aqleh had gedood. De Palestijnse Autoriteit gaf de kogel, en de Amerikanen gaven hem onmiddellijk door aan de Israeli's. Die wisten natuurlijk allang uit welke jeep,  door wie met welk geweer het dodelijke schot was gelost. Maar ze deden er niets mee omdat hij daarvoor ''te vervormd'' was. En uiteindelijk mocht een Amerikaan verklaren dat ''het aannemelijk was dat de kogel door Israel was afgevuurd, maar dat Abu Aqleh waarschijnlijk was gedood tijdens schermutselingen tussen Israeli's en Palestijnen''

Blijkbaar doe je dat zo als je een Amerikaanse president bent en de affaire tot elker prijs uit de weg wilt hebben. Je zet je zin door en veegt en passant onderzoeken van B'tselem, Bellingcat, CNN, AP, The New York Times en de Washington Post eenvoudig van tafel. Op deze manier was de toon gezet en kon Biden bij aankomst op de luchthaven Ben Gurion trots verklaren dat ''je geen Jood hoeft te zijn om zionist te zijn''. Waarna hij het afmaakte met: "Ik ben een zionist''.

 Nou dat bleek. Was er iets met Musafer Yatta? Een dreigende uitzetting van zo'n 1.200 mensen? Biden schonk er geen aandacht aan. Had de familie van Abu Aqleh gevraagd om een echt onderzoek? (Ze werden tijdens het bezoek stilzwijgend uitgenodigd een keer naar Washington te komen).Was er iets met mensenrechten? Biden zweeg op alle fronten. Hij was een echte zionist. En Israel hielp een handje,want niet alleen waren er de laatste dagen helemaal geen Palestijnen meer doodgeschoten, ook was een geplande uitbreiding van de nederzettingen in Oost-Jeruzalem met 2.200 nieuwe huizen even uitgesteld.  

Deed hij dan helemaal niets? Jawel. Hij tekende donderdag met premier Lapid een verklaring dat Amerika samen met Israel tegen elke prijs zou voorkomen dat Iran ooit kernwapens zou krijgen. Weliswaar was daarvoor onder Obama een akkoord getekend, het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) dat door Trump was geannuleerd en dat - onder meer doordat Biden alsmaar aarzelt - nu al maanden erop wacht om opnieuw in werking te worden gesteld , maar ach je moet wat om de ''eeuwige verbondenheid en trouw aan Israels veiligheidsgaranties'' vorm te geven. 

Daarmee was overigens Bidens bezoek nog niet ten einde. Vrijdag zal hij een moeizaam gesprek hebben met president Abbas van de Palestijnse Autoriteit. Hij zal daar alleen aandringen op economische samenwerking met Israel en verder volledig de Israelische aanpak volgen, terwijl de PA vraagt om stappen ten behoeve van een heropening van het PLO-kantoor in Washington, om een Amerikaans consulaat in Oost-Jeruzalem en in het algemeen  om veel meer diplomatieke tegemoetkomendheid.   

Later volgt dan nog Bidens bezoek aan Saudi-Arabië, waar hij kroonprins Mohammed bin Salman, bekend van het in stukken laten zagen van Jamal Khasoggi, zal ontmoeten (en rehabiliteren) en en passant zal voorstellen dat Saudi-Arabië zich aansluit bij de voorstanders van normalisatie met Israel. Dat zal gaan onder het mom van het smeden van een coalitie van landen die zich teweer stellen tegen Iran, maar is intussen niet minder een poging Israel aan een nieuw goedkoop succes te helpen. Biden was een soort noodzakelijk afkickmiddel tegen Trump. In het Midden-Oosten is hij echter gewoon Trump II.

dinsdag 12 juli 2022

Nieuwe onthulling: ''firing zones'' waren bedoeld om nederzettingen mogelijk te maken

 
(Wikimedia)

Er is in Israel al veel langer een discussie gaande over de exacte betekenis van ''firing zones''. Firing zones, gebieden waar het Israelische leger wordt geacht te oefenen, beslaan zo'n 17 pocent van het gebied van de Westoever. Ze worden gevonden in Zuid-Hebron en in het noorden van het dal van de Jordaan, langs de grens met Jordanië. In het noorden zijn er regelmatig verhalen dat de inwoners van Bedoeïenendorpen met hun hele hebben en houden een paar dagen (of wat langer) moeten opkrassen, terwijl Israelische tanks door hun met zorg aangelegde akkertjes razen en het nodige groen verpletteren. (Verder zijn er natuurlijk ook veel verhalen over vernietiging van waterleidingen en -bronnen of van tenten  en plaatsen voor vee, maar dat staat daar los van. Dat is routine in gebieden die behoren tot "Area C'', het gedeelte dat onder de akkoorden van Oslo wordt bestuurd door Israel). 

In het zuiden is wat anders aan de hand. Daar heeft een recente uitspraak van het Israelische hooggerechtshof bepaald dat zo'n 1.200 inwoners van Masafer Yatta, een aantal bedoeïenendorpjes,  worden verplaatst. Dat gebeurt uiteraard zeer tegen hun zin, zeg maar dat ze worden gedeporteerd. Deze uitspraak heeft hier en daar wat stof doen opwaaien, want het is de grootste gedwongen verhuizing van een groep mensen (onder wie ongeveerde helft kinderen) in jaren. Maar de verwachting is dat het gewoon zal worden doorgezet. De 1.200 zullen waarschijnlijk niet allemaal tegelijk uit worden gezet, maar geleidelijk. Buitengewoon oneerlijk, want ze wonen daar al sinds de 19e eeuw. Ze zijn bovendien al eens verjaagd uit hun grotwoningen toen duidelijk werd dat ze een plaats bewoonden met antiquiteitswaarde.

Uiteraard gaat hun gedwongen verhuizing ook faliekant in tegen het internationaal recht en wel één van de oudste principes daarvan dat nog dateert uit de Amerikaanse burgeroorlog. Maar dat zal de rechters - en het grootste deel van Israel - worst wezen. Juist daarom is het uiterst pikant dat de internetkrant +972 Magazine juist nu komt met de onthulling van hoe die ''firing zones''van Israel tot stand zijn gekomen en wie er de auctor intellectualis van was.

De krant heeft de - tot nu toe geheim gehouden - notulen opgespoord van een vergadering in 1979 tussen de ''Settlements Organization'' van de Wereld Zionistische Organisatie (die altijd met de regering heeft samengewerkt wat betreft stiekeme plannetjes in bezet gebied) met de toenmalige minister van Landbouw, Ariël Sharon. Daarin verklaart Sharon dat hij de ''firing zones'' creëerde om een mechanisme te hebben dat land kon overdragen aan nederzettingen. ''Als degene die in 1967 de ''firing zones'' bedacht, kan ik zeggen dat ze bedoeld waren voor één doel: om een mogelijkheid te scheppen voor Joodse nederzettingen in dat gebied," verklaarde Sharon tijdens deze bijeenkomst. 

Tijdens een latere bijeenkomst - in 1980 - onthulde hij dat er nog een andere reden was, speciaal voor de ''firing zone'' in het zuiden, namelijk om de uitbreiding van Bedoeïnengemeenschappen in de Negev (Naqab) richting Be'er Sheva te stoppen met een ''ethnische grens''. Sharon creëerde daarvoor tijdens deze bijeenkomst ook een joodse nederzetting in de Negev (Meitar) en twee van de nederzettingen die Masafer Yatta nu omringen: Susiya en Ma'on. Inmiddels zijn er heel veel nederzettingen die satellieten hebben gekregen - uitbreidingen in de vorm van al of niet illegale ''buitenposten'' die vaak deels in firing zones land bezetten. Op die manier zijn er rond Masafer Yatta nog de nederzettingen Mitzpe Yair, Havat Ma'on en Avigaíl bijgekomen. 

De Israeli's zijn intussen begonnen met het sturen van tanks naar Masafer Yatta, terwijl ze oefenen met scherpe munitie en er nabij de huizen hier en daar mijnen zijn geplaatst. De verdrijving komt inderdaad naderbij. Voor de kleine schare geïnteresseerden is intussen een kleine troost: de jarenlange vraag waartoe die ''firing zones'' toch in godsnaam dienden is opgelost. Gewoon. Om nederzettingen te kunnen oprichten. 

woensdag 6 juli 2022

Tweede Palestijnse dode in Jaba' deze week

Rafiq Ghannam
 Israelische militairen hebben woensdag bij het aanbreken van de dag weer een man doodgeschoten in Jaba' (ten zuiden van Jenin). Hij was de tweede van deze week in Jaba'. Zondag overleed daar de middelbare scholier Kamal Alawneh (19) als gevolg van schotwonden die hij zaterdagavond had opgelopen. Een dag later werd de 32-jarige Ahmed Ayyad doodgeslagen bij zijn poging via het Afscheidingshek bij Qlaqilya naar zijn werk in Israel te daan

De nieuwe dode was de 20-jarige Rafiq Riyad Ghannam. Het Israelische leger verklaarde dat zij tijdens een operatie om een man te arresteren met een molotovcocktail werden bestookt. De man die hem gegooid  had ''kwam uit een gebouw en luisterde niet naar bevelen om te stoppen". Waarop hij werd neergeschoten. De Palestijnse lezing was - zoals bijna altijd - een andere. Rafiq werd pal voor zijn huis neergeschoten. Zijn oom Hani Ghannam vertelde dat Rafiq iets buiten hoorde.Hij ging kijken en werd vervolgens door militairen achter hem met twee schoten neer geknald. Daarna hielden de militairen - zoals gebruikelijk bij gewonde Palestijnen - alle hulp bij hem vandaan. Tot hij, nog nabloedend in zwart plastic werd gewikkeld en meegenomen. Het is onduidelijk of zijn lichaam zal worden teruggegeven.

Rafiq Ghannam kwam overigens uit een door de Palestijse geschiedenis nogal belaste familie. Zij oom Hani zat 18 jaar gevangen, zijn tante Ni'am Ghannam werd 20 jaar eerder door de Israeli's gedood en zijn grootvader kwam om in de oorlog van 1948.  

 De Israeli's arresteerden tijdens de raid Ahmad Ziad Hamamra. Ze deden ook het vluchtelingenkamp Jenin aan, waar een voormalige gevangene, Amid Isran, werd opgepakt. Verder schoten  de undercover soldaten een jonge man, Fadi Khatib, in zijn been toen hij voor zijn huis stond. De Israeli's arresteerden overigens niet minder dan 43 man verspreid over de gehele Westoever, een ongekend aantal. Ook werd een groot aantal Palestijsne vissersboten beschoten, terwijl twee mannen uit de Gazastrook werden gekidnapt, vlakbij het grenshek.

dinsdag 5 juli 2022

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt van de plaats Tulkarem in de noordelijke Westoever, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. Een correspondent van het persbureau Wafa uit Gaza zei dat de familie van Ahmad Harb Ayyad uit Zeitoun (bij Gaza-stad) Israelische soldaten ervan beschuldigde dat ze hem hadden hadden aangevallen en zo hard hadden geslagen dat hij overleed. Het gebeurde toen hij probeerde door een gat in het hek naar Israel te gaan om te werken. De militairen vuurden ook verschillende rondes kogels en traangasgranaten op de werkers af, waarbij één van hen gewond was geraakt

Ayyad woonde op de Westoever en werkte in Israel in de bouw om zijn familie.die was achtergbleven in Gaza, te ondersteunen. Zijn lichaam werd hen gisteravond  overhandigd bij de grensovergang Erez (naar Gaza). Hij werd later begaven op de Begaafplaats van de martelaren in Zeitoun. 

De Federatie van Palestijnse Vakbewegingen veroordeelde de Israelische misdaad en zei dat Ayyad niet de enige was die door het bezettingsleger was gedood, nog afgezien van de honderden die waren aangeschoten en gewond waren geraakt of opgepakt en in de gevangenis beland. De Federatie deed een beroep op de International Labor Organisation om tussenbeide te komen en de de dodelijke aanvallen op Palestijnse werkers te stoppen. Nog op 19 juni schoten Israelische militairen de 53-jarige Nabil Ghanem dood bij een poging door een gat in de Annexatiewal naar Israel te gaan ten zuiden van Qalqilya. Dezelfde dag vielen soldaten bij Barta' (bij Jenin) een groep werkers aan en arresteerden zij 13 man. 

maandag 4 juli 2022

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

 

Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh had gedood. Ze vertrouwden vanzelfsprekend de Israeli's niet, die nooit doodsoorzaken van Palestijnen uitzoeken. Nou ja, behalve dan als het niet anders kan. En dan komt er gewoonlijk uit dat niet duidelijk was dat er een Israeli had geschoten, of dat het opzet was geweest, of misschien gewoon een ongelukkige uitkomst van de omstandigheden. 

Zoals kolonel Israel Shomer. commandant van de Giavti Brigade  (inmiddels bevorderd tot generaal) die 'per ongeluk' een jongen van achteren doodschoot terwijl hij op de benen had gemikt. Kwam doordat hij rende, zei de kolonel, daardoor had hij zijn vizier niet gebruikt. Ooggetuigen bevestigden echter dat hij uitgebreid had aangelegd. De procureur-generaal vond het niet belangrijk Of zoals de onbekende die de 21-jarige verpleegster Razan Najjar in Gaza doodschoot, die 100 meter van het hek hulp verleende aan gewonden. Een Israelisch ''onderzoek''concludeerde dat het een 'ricochet' was geweest, een kogel die gestuiterd had. Ach,.zo kan ik nog wel een zootje van dit soort orderzoeken opsommen.

Maar ja, de Amerikanen  Die waren er erg op gebrand dat de kogel toch naar Israel ging. Tenslotte zou president Biden volgende week naar Israel komen. En dan moest er toch een soort  onderzoek zijn geweest, niet waar? Tenlotte ging de Palestijnse Autoriteit door de knieën. De kogel werd aan de Amerikanen gegeven, die er in Israelische instellingen onderzoek mee zouden doen. De Amerikanen gaven de kogel meteen door aan de Israeli's. Maar zo verzekerden ze, er zou onderzoek worden verricht in het bijzijn van Amerkaanse ''waarnemers''.

Enfin, we hebben het resultaat vandaag nog kunnen vernemen. Woordvoerder Ned Price van het State Department concludeerde dat de kogel ernstig beschadigd was zodat er geen definitieve conclusie kon worden getrokken over zijn herkomst. Niettemin gaven reviews van de onderzoeken van het  Israelische leger en de Palestijnse Auroriteit aanleiding om aan te nemen dat vuur van Israelische posities verantwoordelijk was geweest voor de dood van Shireen Abu Aqleh. Maar de Amerikaanse Veiligheidscoördinator "die toezicht hield op het onderzoek door Israelische experts vond geen reden om te veronderstellen dit dat opzettelijk was gebeurd. Het was veeleer het resultaat van tragische omstandigheden gedurende een door de IDF geleide operatie jegens fracties van Islamitische Jihad... die volgden op een serie terroristische aanvallen in Israel''.

Tja, daar hebben ze zich dan weer mooi uitgeluld.

 Onderzoeken van B'tselem, CNN, the Washington Post, the New York Times en het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten concludeerden allemaal dat de kogel afkomstig was geweest van Israelisch vuur. Er waren geen Palestijnen in de buurt  geweest toen er werd geschoten op de groep journalisten die op een apart weggetje klaarstonden om Israels acties tegen de Palestijnen te gaan verslaan. Maar de Amerikanen lenen zich er weer eens voor om het Israelische straatje schoon te vegen. De Israelische minister van Defensie, Benny Gantz, stuurde er meteen een verklaring achteraan dat ''Israel's defensie altijd streeft de waarheid boven tafel te krijgen maar dat dat dit in dit geval helaas niet mogelijk was gebleken. Inderdaad, Biden kan met een gerust hart afreizen naar Jeruzalem. 

Natuurlijk waren er ook nog wat kritische en boze opmerkingen van Palestijnen. Zoals van de familie van Abu Aqleh, die na het onderzoek verklaarde dat dit een poging van de Israelische kant was geweest om het verhaal in haar voordeel om te buigen. Die het gebrek aan transparantie hekelden, en het feit dat ze helemaal niet betrokken waren bij de overdracht van de kogel. Die een beroep deden op de Amerikanen om alsnog een onderzoek in te stellen. Of van Ali al-Samoudi, de andere journalist die tijdens het schietincident in zijn rug was geraakt, die zei dat dit ''weer een nieuw voorbeeld was dat Amerika niet vertrouwd kon worden met wat dan ook dat met de Palestijnen te maken had''. Behartenswaardige opmerkingen die echter door Biden zullen worden genegeerd. Want voor de Amerikaanse diplomatie staat dus nu vast dat - helaas - de toedracht niet is te achterhalen.

Dat die diplomaten zich na zo'n vertoning niet gewoon hun ogen uit hun kop schamen. Het is langzamerhand niet meer te verdragen, dit soort schijnheiligheid.

zondag 3 juli 2022

Opnieuw een dode tiener in Jenin

Kamal Alawneh

 Artsen van het Ibn Sina ziekenhuis in Jenin hebben zondag bekendgemaakt dat de 19-jarige Kamal Alawneh uit Jaba' (bij Jenin) is overleden. Alawneh werd gisteravond laat binnengebracht na te zijn neergeschoten tijdens een confrontatie met bezettingstroepen. Hij was gewond aan zijn maag en aan een hand. 

Jani Abu Jukha, de directeur van het Ibn Sinaziekenhuis zei dat Alawneh het ziekenhuis in kritieke toestand bereikte. Hij had erg veel bloed verloren. Zondag overleed hij. Kamal was zo genoemd naar zijn broer, die in 2003 door de bezettingstroepen werd gedood

Israelische troepen voeren sinds maart bijna dagelijks operaties uit waarbij mensen worden opgepakt. Dat leidt in een toenemend aantal gevallen tot gewonden of doden onder dePalestijnen. Vooral in Jenin werd hevig opgetreden. Met Alawnehs dood is het aantal doden daar dit jaar gestegen tot 28,waarbij inbegrepen de verslaggeefster van al-Jazeera, Shireen Abu Akleh.

zaterdag 2 juli 2022

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste plaats heb ik heel lang eigenlijk nergens over geschreven. Ik was namelijk volop bezig met het schrijven van een boek. Dus meldde ik het alleen als er weer een dode Palestijn was of bij grove nalatigheden van hetzij de Israeli's of de Palestijnen. Maar het boek is nu af, en ik hoop weer wat meer te gaan bloggen.

De tweede reden was veel prozaïscher. Vrij snel nadat Abdel Fatah Sisi zijn baas Morsy aan de kant had geschoven in 2013 en diens plaats had ingenomen, werd duidelijk met wat voor een bewind we te doen hadden. De grote klap kwam nog datzelfde jaar met het oprollen van de protest sit-in van de Moslim Broederschap op het Rab'a al-Adawiya plein. Die liep uit op ''One of the world's largest killings of demonstrators in a single day in recent history'', om met Human Rights Watch te spreken. Er werden APC's (pantservoertuigen), bulldozers en grondtroepen ingezet die met scherp en met hagel schoten. Er waren 870 doden, maar waarschijnlijk mer dan 1.000.

Alaa Abdel Fatah (Wikipedia)

  En dat was nog maar het begin. Links en rechts werden mensen opgepakt. Geschat wordt zo'n 60.000, maar het kunnen er ook veel meer of minder zijn. Tientallen zoniet honderden verdwenen eenvoudig. Anderen zaten een jaar of drie voordat ze voorkwamen of werden na lange tijd vrijgelaten zonderooit een rechter te hebben gezien, alles in strijd met de wet. Verder werden er - in 2021 - niet minder dan 356 mensen ter dood veroordeeld, een wereldrecord (afgezien van China) en dat in een land waar voor 2013 nagenoeg niemand werd opgehangen. Kortom met Egypte valt geen eer te behalen 

 Nu zijn er twee redenen om het toch te doen. Allereerst Alaa Abdel Fatah, een sofware developer, activist en blogger. Hij kwam na de val van Mubarak uit Zuid-Afrika naar Egypte. In 2014 werd hij opgepakt, op borgtocht vrijgelaten, later weer opgepakt en veroordeeld tot vijf jaar voor het houden van een demonstratie zonder vergunning. In 2019 werd hij vrijgelaten (met de opdracht zich iedere dag te melden), maar al snel werd hij opnieuw gearresteerd, en - opnieuw - veroordeeld tot vijf jaar. Dimaal wegens het verspreiden van fake-nieuws. Terwijl hij in de gevangenis zat is zijn dochtertje zoontje geboren. In de gevangenis kreeg hij het idee dat hij speciaal uitverkoren was om gevangen te blijven, daarom werd hij Brits staatsburger omdat dat meer kansen bood. Het ging via zijn moeder die indertijd in Engeland was geboren. Op 2 april begon hij een hongerstaking. Verschillende politici en anderen hebben intussen om zijn vrijlating gevraagd. Maar de tijd dringt, hij is bijna 100 dagen in staking, de Egyptische autoriteiten geven de indruk dat het ze geen ruk kan schelen en Alaa zelf is nagenoeg aan het einde van zijn krachten.

De tweede reden is een recente rechtzaak waarbij 153 mensen gevangenisstraffen kregen opgelegd van tussen de tien jaar en levenslang, terwijl nog een tien mensen de doodstraf kregen. Het gaat om een groep van zo'n 200 mensen van wie de meesten meer dan twee jaar hebben vastgezeten, wat tegen de wet is in Egypte. Het werd hun niet toegestaan contact te hebben met een advocaat. Verschillende van hen hebben hun familie het laatst gezien in 2016. De zaak is verder omgeven met verhalen van verdwijningen en martelingen, ook van kinderen. Youssef Samir was bijvoorbeeld 16 jaar oud toen hij in 2014 werd gearresteerd. Hij werd bewerkt met elektrische schokken en geslagen. Amnesty noemde het proces ''een schoffering van het recht''. De organisatie eist dat alle gevangenen hun familie mogen zien, een advocaat in de arm nemen en dat Egypte de verhalen over verdwijningen en martelingen onderzoekt. Verder moeten de doodvonnissen ongedaan worden gemaakt. 

Presbyteriaanse kerk in de VS noemt Israel apartheidsstaat

 De Algemene Vergadering van de Amerikaanse Presbyteriaanse kerk - 1,7 miljoen volgelingen - heeft dinsdag Israel tot ''apartheidsstaat'' bestempeld.Tevens nam zij in haar kalender een ''Nakba" dag op. De Commissie voor Internationaal Engagement van de kerk nam een resolutie aan waarin zij erkende dat "Israels wetten, gebruiken en politiek jegens het Palestijnse volk duidelijk tegemoet komen aan de internationale juridische definitie van apartheid'', aldus een verklaring op de Presbyteriaanse website.

Verder nam de commissie een resolutie aan waarin het recht werd erkend voor alle mensen om in Jeruzalem te wonen en er hun godsdienst uit te oefenen. Ook riep de Commissie op de belegering van Gaza op te heffen. Van de 31 stemnberectigden stemnde er 28 voor een resolutie waarin werd gesteld dat  Israel ''twee stelsels wetten heeft, één voor Israeli's en één voor Palestijen, waaronder de Israelische Joden een voorkeursbehandeling krijgen en de Palestijnen worden onderdrukt.

De 15e mei werd aangewezen als Nakba dag, ter herinnering aan de verdrijving van 750.000 Palestijnen ten tijde van de stichting van Israel in 1948.

EU herstelt subsidiebetalingen aan Palestijnse organisaties al-Haq en PCHR

De Europese Unie heeft twee Palestijnse mensenrechtenorganisaties laten weten dat hun subsidie, die in 2021 was stopgezet, onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt hervat. De organisaties al-Haq en het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) kregen enkele dagen geleden een brief waarin dat werd meegedeeld. Hun werd verteld dat een onderzoek van het fraudebestrijdingsbureau OLAF van de EU geen enkele vorm van onregelmatigheden of fraude had aangetroffen en dat er geen gronden waren om een onderzoek te starten.

Al-Haq meldde donderdag dat meer dan 13 maanden nadat een omstreden besluit was genomen om de  subsidie op een project van de EU met al-Haq stop te zetten, de Europese Commissie uiteindelijk had besloten de onderbreking van de subsidiëring te beëindigen. Volgens al-Haq was het zonder meer een onwettig besluit geweest dat ''vanaf de start onwettig was geweest en gebaseerd op Israelische propaganda en foute informatie".

 De onderbreking van de subsidie vond plaats in maart 2021. In die maand ontvingen Europese diplomaten een - geclassificeerd - dossier waarin zes menserechtenorganisaties (waaronder al Haq) ervan beschuldigd werden dat ze EU-geld gebruikten om de kassen te spekken van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Dezelfde maand werd de subsidie stopgezet. Hoewel het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten niet werd genoemd, zette de Europese Commissie daar ook de betalingen stop.

  Een paar maanden later werden de de zes organisaties in de ban gedaan omdat ze ''terroristisch''zouden zijn. Deze beslissing werd wijd en zijddoor menserechtenorganisaties en de internationale gemeenschap  bekritiseerd omdat erg geen spoor van bewijs werd geleverd. Israel verzuimde ook in tweede instantie bewijs te leveren. De  Hoge Commisaris voor de Mensenrechten, Michele Bachelet, bestempelde het als een aanval op mensenrechtenadvocaten en hun recht op een mening, en hun vrijheid zich te verenigen en riep op de ban te herroepen.

Intussen is bepaald dat op de eerste zitting van de rechtszaak tussen al-Haq en de EU op 4 juli zal plaats hebben. Al-Haq zal die laten doorgaan in verband met geleden reputatieschade en om duidelijke verzekeringen te krijgen dat in de toekomst te goeder trouw zal worden opgetreden. In hun reacties aan de Europese Commissie hebben ze  garanties gevraagd dat de rest van het project in goede verstandhouding zal worden uitgevoerd zonder verdere onderbrekingen gebaseerd op lasterlijke beschuldigingen jegens al-Haq."

Intussen is het triest dat Nederland in dit verhaal een pleefiguur heeft geslagen. Nederland zette eerder, al in 2020, de subsidie aan één van de zes organisaties, de United Agrarian Work Comittees UAWC, tijdelijk stop om de banden tussen de deze organisatie en het Volksfront (PFLP) te onderzoeken. Dat gebeurde nadat twee ex-werknemers van UAWC waren opgepakt (en heftig gemarteld) omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij een bomaanslag die het leven van een Israelische meisje kostte. Na een idioot lang onderzoek kwam het Nederlandse bureau ''Proximities Risk Consultancy'' eind 2021 met de duidelijke mededeling dat die financiële of organisatorische banden  tussen UAWC en het PFLP in het geheel niet niet bestonden. Maar er zat eeen addertje onder het gras ....volgens Proximities was  er wel wat anders, namelijk "individuele banden''. Zo'n 34 medewerkers zouden tussen 2007 en 2020 iets te maken hebben gehad met het PFLP. De ministers Knapen en De Bruyn die toen al  demissionair waren, en die terecht  twijfels hadden over deze vrij onverwachte conclusie, besloten daarop hun handen af te trekken van het UAWC. Je weet het tenslotte toch nooit met die Palestijnen. Zodat Nederland, als enige donorland, een buitengewoon slecht voorbeeld gaf aan de EU. Ons christelijke volksdeel (CU, SGP en delen van het CDA) kunnen blij zijn met dit voorbeeld van wanbeleid. 

vrijdag 1 juli 2022

Weer een slachtoffer in Jenin

Mohammed Mer'ey
Israelische militairen, die op dit moment een productie halen van twee dode Palestijnen per week, hebben woensdag in alle vroegte weer een slachtoffer gemaakt in Jenin.  Dr Wisam Baker directeur van het Khalil Suleiman ziekenhuis vertelde dat de soldaten de 25-jarige Mohammed Nafe' Mer'ey uit het vluchtelingenkamp Jenin hebben gedood. 

Mohammed werd gewond met verscheidene schoten rond het hart en in zijn onderbuik. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij vervolgens overleed ondanks pogingen zijn leven  te redden. Mohammed is de neef van de Bara' Kamel Lahlouh (23) die op 17 juni werd gedood  toen militairen drie mannen in een auto doodschoten. De dokter voegde er aan toe dat woensdag ook een andere man werd neergeschoten die haastig naar het ziekenhuis werd gebracht, maar die is in een stabiele situatie.

De soldaten beklommen ook de daken om van daar af scherpschuttersposities te kunnen innemen. Er werden twee mannen gearresteerd.Tijdens de arrestatie werden er schoten gewisseld tussen leden van het verzet en militairen in Jenin en in het vluchtelingenkamp Jenin. Er zijn nu 72 slachtoffers gemaakt sinds 1 januari. Alleen al in de maand juni vielen er 13 doden. 

Een koosjer ijsje voor Hidde Akiva

 De vroegere employee van CIDI, die tegenwoordig kolonist is en woont in een illegale nederzetting, Hidde Akiva van Koningsveld, en diens collega, het joods geworden oud PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven, kunnen toch weer hun favoriete ijsje kopen. Een ijsje van Ben & Jerry.

Dat zit zo. Ben & Jerry maakten in juli 2021 bekend dat de firma zich zou terugtrekken van de Westoever. De licentie van hun producent daar liep in 2022 af en ze wilden die niet vernieuwen, want het was strijdig met hun pricipes dat ze niet wilden meewerken aan discriminatie om niet te zeggen apartheid. Het waren immers ijsjes die in de nederzettingen verkrijgbaar waren. Ogenblikkelijk nadat dit nieuws wereldkundig was geworden ontstak er brak er een klein stormje uit in Israel. Want dit was antisemitisch! Gewalt! Kauft nicht bei Juden! En meer van dat soort  uit de Tweede Wereldoorog daterende vanuit de losse pols ten beste gegeven wijsheden.  

De moederfirma van B&J  was Unilever. En die verklaarde dat het heel erg pro-Israelisch te zijn. maar er tot haar spijt niets aan te kunnen doen. Tot de Israelische producent  Unilever aanklaagde, zowel in Amerika als in Israel, waar het inderdaad verboden is mee te werken aan BDS of welk soort boycot van de nederzettingen dan ook. Daar zaten ze er maar mooi mee. Ze hadden indertijd Ben&Jerry gekocht en goedgevonden dat deze firma een eigen beleid voerde. Maar dan toch niet dit! Het eind van het liedje was dat het hele Ben & Jerry aan de Israelische producent, Zinger, werd verkocht. Tegen de zin van B&J dat zich distancieerde van deze oplossing. Nu is er dus geen B&J meer in heel Israel, maar de leverantie van ijs is wel gered.

Volgens RonnyNaftaniel, onze nationale opperlobbyist voor Israel,
is dit een zware nederlaag voor BDS. Voor mij,  AbuPessoptimist, staat dat nog te bezien. Wie het verhaal van de koning Salomo en de twee vrouwen die met elkaar in de clinch liggen over van wie de baby is, weet dat de uiteindelijke verliezer toch Israel is.

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...