woensdag 28 februari 2018

Heilig Grafkerk is weer open

De Kerk van het Heilige Graf in Jeruzalem is woensdagmorgen om 4 uur plaatselijke tijd weer opengegaan. Israel heeft een wetsvoorstel om grond van de kerk te onteigenen bevroren en de gemeente Jeruzalem heeft haar voornemen om belasting op de bezittingen van de kerk te heffen uitgesteld. De kerkleiders daarop een einde gemaakt aan hun  prote en de kerk weer opengesteld. 
"Dit is een overwinning,'' zei Adeeb Joudeh, de bewaarder van de sleutels van de kerk.''Binnenkort vieren we Pasen en drie dagen lang waren er honderden mensen die buiten hebben moeten bidden,'' zei hij tegen Al Jazeera.
Israel besloot dinsdag bakzeil te halen. Premier Netanyahu en burgemeester Barkat van Jeruzalem hebben een team geformeerd dat een oplossing moet beden ken voor het innen van belastingen van de kerk. Voorlopig hebben de kerken gewonnen.  

dinsdag 27 februari 2018

Israelische generaal zet zichzelf voor schut met fake nieuws na arrestatie Ahed Tamimi's neefje

 Fake news staat er in Arabische letters dwars over het bericht van generaal Mordechai. (Haaretz).
 
 De zaak rond  Ahed Tamimi, het meisje dat al sinds december samen met haar moeder in ''voorarrest'' zit omdat ze soldaat een klap heeft gegeven, heeft een nieuwe, bizarre wending genomen. Maandag werden tien familieleden van Ahed opgepakt, onder wie haar 15-jarige neefje Mohammed Tamimi, die kort voor het incident waarvoor Ahed werd gearresteerd, van korte afstand een zogenoemde ''rubberkogel'' in zijn gezicht kreeg geschoten. Tijdens een langdurige operatie werd de kogel verwijderd uit zijn schedel tezamen met een deel van de schedel zelf. Mohammed, die nog herstellende is, werd verhoord en later maandag weer vrijgelaten.
Vervolgens schreef generaal-majoor Yoav Mordechai, de ''Coordinator van de Regeringsactiviteiten in de Gebieden'' (COGAT), op de Arabischtalige Facebookpagina van zijn bureau dat Mohammed niet gewond is geraakt door een kogel, maar door een ongeluk met zijn fiets.

maandag 26 februari 2018

Israel pakt 10 familieleden van Ahed Tamimi op, onder wie haar gewonde neefje

Israelische troepen hebben maandagmorgen vroeg tien leden gearresteerd van de uitgebreide familie Tamimi, de familie van de intussen 17-jarige Ahed Tamimi die samen met haar moeder sinds midden december in voorarrest zit, omdat ze een soldaat een klap heeft gegeven. De helft van de arrestanten was minderjarig.
Onder de opgepakte kinderen was ook het 15-jarige neefje van Ahed, Mohammed Tamimi, en diens 17 jaar oude broer Tamim. Mohammed Tamimi (zie foto) werd in december, een uur voordat de botsing tussen Ahed en de Israelische soldaat plaatsvond, van korte afstand door de Israeli's met een zogenoemde ''rubberkogel''(met rubber overtrokken ijzeren cylinder) in zijn gezicht geschoten. Tijdens een operatie van zes uur werd de kogel uit zijn schedel verwijderd, waarbij een deel van de schedel ook moest worden weggenomen. Mohammed is nog niet hersteld van deze operatie.
Vier Onder kinderen die maandag werden meegenomen waren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar, één van 19. De rest was tussen de 21 en 29 jaar. Nabi Saleh, waar iedere week wordt gedemonstreerd tegen het feit dat een naburige Israelische nederzetting land en een bron van het dorp heeft afgepakt, is sinds de arrestatie van Ahed het doelwit van regelmatige Israelische invallen.  Dat is in dit soort situaties routine onder de Israelische bezetting.

zondag 25 februari 2018

Israelische marine vermoordt jonge visser

De doodgeschoten Ismail Saleh Abu Ryala (via Twitter).

De Israelische marine heeft zondagavond een visser uit Gaza doodgeschoten  en twee van diens collega's verwond. De dode visser is de 18-jarige Ismail Saleh Abu Ryala, uit het Shati’ vluchtelingenkamp ten westen van  Gaza-stad. De twee waren de eveneens 18-jarige Mahmoud Adel Abu Ryala, en ‘Ahed Hassan Abu Ali (26). Zij werden gevangen genomen door de marine. 
Het hoofd van het syndicaat van de vissers, Nizar Ayyash, zei dat de drie aan boord van een vissersboot waren die op de weg terug was naar de haven toen de Israelische kanonneerboot hen beschoot. ''Alle drie werden rechtstreeks onder vuur genomen,''aldus Ayyash die eraan toevoegde dat ze alledrie door de marine werden meegenomen, inclusief Ismail die later overleed. De boot kon door collega-vissers naar de haven worden teruggesleept.

Kerken in Israel sluiten Heilige Grafkerk uit protest tegen ''discriminerende wet''

De kerkleiders, omstuwd door een menigte journalisten,tijdens hun bekendmaking (Foto Twitter)

Kerkleiders in Israel hebben zondag besloten dat de Heilige Grafkerk in Jeruzalem voor ''onbepaalde tijd'' dicht gaat uit protest tegen een onteigeningswet die de Israelische ministerraad diezelfde dag zou bespreken en tegen de invoering van wetten die de kerken verplicht belasting te betalen over hun grondbezit.  
De maatregel werd in een gezamenlijke persconferentie bekendgemaakt door de drie leiders van de kerken, de Grieks Orthodoxe Patriarch Theophilos III, Custos Francesco Patton van de Rooms Katholieke kerk en de Armeense Patriarch Nourhan Manougian. 
Bij de onteigeningswet die in de ministerraad geagendeerd was, gaat het om verkopen van de kerken in Jeruzalem sinds 2010. Het betreft  ongeveer 500 dunam (50 hectare) in de centraal gelegen wijken Rehavia, Talbieh and Nayot. Die gingen naar commerciële projectontwikkelaars en bewoners van huizen in  die gebieden vrezen dat zij zullen moeten vertrekken al de huurcontracten voor de grond aflopen. De staat wil de gronden met terugwerkende kracht terugvorderen en de projectontwikkelaars in ruil compensatie verlenen.

zaterdag 24 februari 2018

Niet gas, en niet de aframmeling, maar een kogel doodde deze Palestijnse arrestant

De tekst zegt: ''de martelaar Yassin Omar Saradih, gedood na te zijn aangevallen en gearresteerd door de bezettingstroepen in Jericho''.  

Arrestanten in Israelische gevangenschap kunnen om onduidelijke redenen zo maar ineens aan hun  einde komen. Dat is mischien nietn langer verrassend. Maar het bleek deze week opnieuw bij de dood van de 33-jarige Yassin Omar al-Saradih, die donderdag in Jericho werd gearresteerd en die een uur of wat later  dood bleek te zijn.
Zijn familie verklaarde dat Saradih gezond was toen hij werd opgepakt. En op de sociale media deed een video van een veiligheidscamera de de ronde waarop te zien was dat Saradih tegen de grond werd geslagen en vervolgens door meerdere Israelische soldaten werd geslagen en getrapt. De conclusie was: mishandeling was de doodsoorzaak.
Het Israelische leger sprak dit onmiddellijk tegen. Toen Saradih nog op de grond lag waren er ook traangasgranaten afgevuurd. De vermoedelijke doodoorzaak was daarom: gas. De zaak speelde zich overigens af tijdens een ''operatie'' van het leger in Jericho en Saradih was op de soldaten komen afrennen met een ijzeren staaf in de hand.

woensdag 21 februari 2018

Tweede kamer vindt het niet erg dat Ahed Tamimi gevangen zit en D66 is een flutpartij

De Nederlandse regeringspartijen VVD, CDA en D66 vinden het geen probleem dat minderjarige Palestijnse kinderen door Israel 's nachts van hun bed worden gelicht, maandenlang in voorarrest zitten en maanden of zelfs jaren gevangenisstraf kunnen krijgen. Dat blijkt nu de Tweede Kamer dinsdag een motie heeft verworpen van Sadet Karabulut (SP), waarin werd gevraagd dat de regering aandringt op vrijlating van het meisje Ahed Tamimi en andere Palestijnse kinderen. Medeondertekenaars waren  de PvdA en Groen Links, DENK,  50PLUS en PvdD stemden ook vóór. De motie was overigens in overeenstemming met een pleidooi van Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties.
De regeringspartijen houden het liever bij 'gottegot' en 'tuttut', de ''krachttermen'' waarmee de meeste Europese landen Israel al jaren tot de orde roepen, terwijl de bezetting rustig doorgaat, de nederzettingen blijven groeien en bloeien en de mensenrechten voortdurend stevig worden verkracht.Typerend is de reactie van D66, die onder woorden wordt gebracht in een email aan een briefschrijver:

Jongen in Gaza (19) overlijdt alsnog aan verwondingen

Een 19-jarige Palestijnse jongen uit Gaza  is woensdag alsnog overleden aan verwondingen die hij vorige week vrijdag opliep toen Israelische militairen het vuur openden op een groep demonstranten bij het ''grenshek'' ten oosten van het vluchtelingenkamp  al-Bureij.  
 De situatie van de jongen, Ahmad Mohammad Abed-Rabbo Abu Hilo uit het Bureij kamp, was sinds vrijdag kritiek. Hij werd naar het  al-Aqsa ziekenhuis in Deir al-Balah gebracht en later naar het Shifa hospitaal in Gaza stad, maar daar is hij dus overleden.  
 Bij dezelfde gelegenheid vielen er overigens niet minder dan 23 gewonden bij diverse protestmarsen in de Gaza-strook, onder wie meerdere mensen die werden geraakt door Israelische geweerkogels.

Israel sloopt

Updated. De gemeente Jeruzalem heeft woensdag in Beit Hanina in het noorden van Jeruzalem een kleine winkel gesloopt. Het was een schoonheidssalon die toebehoorde aan Daoud Muheisen. Daarna stopte de slopers in de wijk Shu'afat waar een huis werd gesloopt dat eigendom was van Saleh Abu Khdeir. Het mat 110 vierkante meter en Abu Khdeir zei dat er zes mensen in woonden die nu dakloos zijn gemaakt.  Ook werd een landbouwschuur van Abu Khdeir omvergehaald van 21vierkante meter.
Vorige week woensdag de 14e werden in het district Hebron twee huizen van drie verdiepingen gesloopt die toebehoorden aan Anwar Sonoqrot en Ahmad al-Tamimi. Ze stonden in Beit Kahel ten westen van de stad Hebron. Een dag eerder, op dinsdag 13 februari, sloopte de gemeente Jeruzalem eveneens een winkel, ditmaal in Issawiya. 
De Israeli Daniel Seidemann van de NGO ''Terrestrial Jerusalem'' merkt op dat Israel sinds 1967 in Oost Jeruzalem 55,000 huizen voor Israeli's heeft gebouwd. Voor Palestijnen waren dat er minder dan 600. De laatste was 40 jaar geleden. De burgemeester van Jeruzalem, Barkat, heeft mooi praten met zijn uitsoraken als "we bouwen voor iedereen”.

maandag 19 februari 2018

Twee Palestijnse doden en vier Israelische gewonden in turbulent weekend rond Gaza


De dode Salem Mohammed Soliman Sabbah en Abdullah Ayman Salim Irmeilat, beiden 17.

De Israelische luchctmacht heeft maandagmorgen vroeg opnieuw een tiental luchtaanvallen uitgevoerd ten Oosten van Rafah in het zuiden van de Gazastrook.Volgens plaatselijke inwoners werd er veel schade aangericht.  De aanvallen waren een represaille voor een raket die zondag in open land in Israel landde zonder schade aan te richten.
De luchtaanvallen volgden op een turbulent weekend. De Israelische pers gaf veel aandacht aan het feit zaterdag dat bij het grenshek ter hoogte van Khan Younis een verborgen bom afging die vier Israelische soldaten verwondde. De soldaten waren uitgestuurd om een plek te controleren waar was gedemonstreerd, maar de bom, verborgen in een vlaggenmast, ging af voordat ze hem hadden gelokaliseerd. Israel gaf, hoewel de ontploffing werd opgeëist door de Revolutioniare Volkscomités, de schuld aan Hamas onder het motto dat Hamas voor alles verantwoordelijk is in Gaza en beantwoordde het incident met 18 luchtaanvallen op doelen van Hamas (of doelen die Israel als zodanig aanmerkte). De Ezzedin al Qassam Brigades van Hamas zeiden dat zij tijdens deze luchtaanvallen voor het eerst luchtdoelrakettten hadden ingezet. Israel bevestigde dat niet en maakte geen melding van luchtdoelafweer, maar wel van het feit dat een raket uit Gaza het dak beschadigde van een huis in een Israelisch dorp.

vrijdag 16 februari 2018

Ruim tien miljoen Indiase vrouwen eisen vrijlating Ahed Tamimi en doen oproep tot steun aan BDS

Op de dag dat het proces begon tegen Ahed Tamimi, deden Indiase vrouwenorganisaties die tezamen ruim 10 miljoen vrouwen vertegenwoordigen, een oproep haar en alle Palestijnse kinderen in Israelische gevangenschap vrij te laten. De vrouwenorganisaties verklaarden zich tegelijkertijd voorstander van BDS (boycot van Israel).
In een verklaring stelden zij dat Israel Ahed en haar familie ten voorbeeld willen stellen, maar dat de Tamimi's in feite een prachtig voorbeeld zijn van de moed en het uithoudingsvermogen (de sumud) van het  Palestijnse verzet. Dit is het 70ste jaar van de Nakba en de ''ethnic cleansing'' van het grootste deel van Palestina, schrijven de organisaties. ''Israel heeft de controle overgenomen van 87% van het land van Palestina, handhaaft al meer dan tien jaar een bruut militair beleg van de Gazastrook, bouwt een betonnen muur van acht meter hoog rond Palestijnse gemeenschappen op de Westoever om hun land en water te stelen, en de illegale nederzettingen in bezet gebied breiden zich uit. De Palestijnen stellen hier een les in verzet tegenover voor de rest van de wereld. '' (..) ''Wij, de Indiase vrouwenbewegingen juichen de Palestijnse strijd voor vrijheid en we zijn solidair  met Ahed, Nariman en Noor Tamimi.

donderdag 15 februari 2018

Israel brengt hoger onderwijs in bezet gebied onder dezelfde noemer als de rest

 De universiteit in de nederzetting Ariël.

Nieuws dat bleef liggen maar wel belangrijk is: de Israelische Knesset (het parlement) heeft deze week een wet aangenomen die de ''Wet op de Academische Instituties'' ook geldig verklaart voor instellingen in nederzettingen op de bezette Westoever. Het betekent dat het ''Academische College'' in de nederzetting Ariël dat in 2012 de status van universiteit kreeg  nu ook onder dezelfde ''Raad voor het Hoger Onderwijs in Israel'' valt als alle andere universiteiten.
Tot nu toe viel het onder een aparte ''Raad voor het Hoger Onderwijs in Judea en Samaria'' (de Westoever) omdat een gelijke status als de rest de overeenkomst in gevaar zou kunnen brengen waaronder de overige Israelische universiteiten samenwerken met de Europese Unie. De overeenkomst met de EU verbiedt namelijk samenwerking met instellingen in de bezette gebieden en als alles door elkaar loopt is dat onderscheid eigenlijk niet meer te maken. Maar blijkbaar is Israel niet bang voor dit soort gevolgen. (Misschien ook omdat de EU woorden tegen het nederzettingenbeleid eigenlijk nooit door daden laat volgen.)

woensdag 14 februari 2018

Jeruzalem sloopt, en kolonisten vernielen auto's, slaan man het ziekenhuis in en belagen huizen

(IMEMC) Wie denkt dat de Israelische autoriteiten en kolonisten dezer dagen stil hebben gezeten heeft het mis. Maandag sloopte de  gemeente Jeruzalem  in de wijk al-Issawiyya in Oost-Jeruzalem twee gebouwtjes die respectievelijk als pizzeria en als een klein restaurant in gebruik waren. Het ene gebouwtje stond er al tien jaar het andere was twee jaar oud. Behalve de gebouwtjes werd ook een aantal bomen neergehaald. Bovendien schoten de Israeli's een paar rondes ''rubberkogels'' en traangas af op omstanders die probeerden tussenbeide te komen.
Dinsdag net voor het aanbreken van de dag deed en aantal kolonisten uit de nederzetting Yitzhar een rondje door de plaatsen Awarta en Jeet in de buurt van Nablus. In Awarta werd van één auto de voorruit vernield en van een anderee de banden doorgeprikt. In Jeet werden de banden lek gepikt van drie auto's. In beide gevallen werden de auto's met spuitbussen van teksten voorzien als ''prijskaart'' en ''dood aan de Arabieren''.

dinsdag 13 februari 2018

Militaire rechter zet bij proces Ahed Tamimi journalisten en belangstellenden buiten de deur

 Ahed Tamimi bij de militaire rechter. (Oren Ziv/Acrivestills.org)

Het proces van Ahed Tamimi, the Palestijnse tiener uit Nabi Saleh die in december werd opgepakt omdat ze een soldaat had geslagen, heeft dinsdag een nieuwe belachelijke wending genomen. Nadat de zaal volgepakt was met journalisten, diplomaten en familie van Ahed, en nadat iedereen een uur had gewacht tot de zaak eindelijk begon, nam de als rechter dienstdoende luitenant kolonel Menachem Lieberman het kloeke besluit dat iedereen weg moest behalve de familie en haar advocaat. Al die belangstelling zou ''niet in Aheds belang zijn'', zo redeneerde hij.
Het was uiteraard een volstrekt idiote redenering. Het enige belang dat met het weren van publiek gemoeid kan zijn, is het belang van Israel dat de publiciteit zoveel mogelijk onder tafel wordt gewerkt bij dit proces waarvan mensenrechtenorganisaties en iedereen met gezond verstand moeiteloos kan zien dat het helemaal niet zou moeten plaatsvinden.
Gaby Lasky, Aheds advocaat, merkte op dat de beste verdediging nou juist zou zijn het proces openbaar te laten zijn, zodat het publiek zou kunnen oordelen. Met gesloten deuren blijft voor het publiek onzichtbaar dat het een onnodig proces is, waarbij Aheds rechten worden geschonden vond zij. Lasky gaat in beroep en stelt dat het aan Ahed zelf is om te beslissen of het een openbaar proces is of een proces achter gesloten deuren. Ahed was van plan geweest een verklaring voor het publiek voor te lezen, maar dat ging dus door de beslissing van de luitenant kolonel niet door.

zondag 11 februari 2018

Leider Fatah weggetrapt uit rouwtent wegens woede over veiligheidscoördinatie met Israel

 Azzam al-Ahmad (rechts op de foto) was de voornaamste onderhandelaar van Fatah tijdens de jongste verzoeningsgesprekken met Hamas. Links Salih al-Arouri van Hamas.

Azzam al-Ahmad, een leider van de Fatah-beweging van Mahmoud Abbas, is vrijdag in Amman in Jordanië uit een rouwtent weggestuurd die familieleden van Ahmad Jarrar daar voor hun vermoorde familielid hadden opgezet. Video's die op de sociale media te zien waren, toonden familieleden van Jarrar die hem letterlijk de tent uittrapten. Kort daarvoor hadden zij een speech die al-Ahmad wilde houden, onderbroken.
De reden was woede over de ''veiligheidscoödinatie''van de Palestijnse Autoriteit met de Israelische bezettingstroepen die nog steeds zou doorgaan. Jarrar, 22, zou de man zijn die in januari de kolonist Raziel Shevah in zijn auto op weg nr 60 doodschoot. Hij werd vorige week na een jacht van 21 dagen door de Iraeli's gelokaliseerd in een huis in Yamoun, op korte afstand van Jenin. Nadat de Israeli's  het huis gedeeltelijk hadden vernield, kwam hij naar buiten en werd hij neergemaaid. Op verschillende Palestijnse sites circuleerden toen onmiddellijk berichten dat de Israeli's hem nooit hadden kunnen vinden als er niet sprake was geweest van samenwerking met de Palestijnse veiligheidsdiensten van de PA.

zaterdag 10 februari 2018

Syrië schiet Israelische F-16 neer

De neergestorte F-16. (Haaretz)

Syrische luchtafweer heeft zaterdagmorgen een Israelische F-16 straaljager neergeschoten die deelnam aan een ''strrafactie'' op een luchtmachtbasis in Centraal-Syrië. De jet stortte neer in Noord-Israel. De twee piloten raakten gewond, één van hen ernstig, meldde de Israelische pers.
Het neerschieten met behulp van een luchtafweerraket vond plaats nadat een Israelische helikopter een drone had neergeschoten boven de Golan hoogvlakte. Meerdere Israelische vliegtuigen vielen daarna de  Syrische basis aan. Volgens bronnen in Damascus waren er Syrische slachtoffers. 
De Israelische militaire woordvoerder Jonathan Conricus zei dat een Israelische helikopter een ''Iraanse drone'' had onderschept die Israel (Israel noemt de door haar gannexeerde Syrische Golan ''Israel'') was binnengedrongen. Israel had daarna de ''Iraanse controlesystemen'' aangevallen die de drone het Israelische luchtruim in hadden gestuurd. ''Massaal vuur van de Syrische luchtafweer'' had  de F-16 geraakt.

vrijdag 9 februari 2018

Jeruzalem ontwerpt ''promenade'' om de Olijfberg met andere Joodse nederzettingen te verbinden

 Uitzicht vanuit Beit Orot over de wijk at-Tur en daarachter een groot deel van Jeruzalem. (Foto Beit Orot)

De Gemeente Jeruzalem en de Autoriteit voor de Ontwikkeling van Jeruzalem hebben gezamenlijk een plan ingediend voor een promenade op de Olijfberg in Oost-Jeruzalem. De promenade moet de twee Joodse nederzettingen in de Palestijnse wijk At-Tur met elkaar gaan verbinden, namelijk Beit Orot rond de yeshiva van dezelfde naam die is gesticht met geld van de intussen overleden weldoener van veel kolonistenbewegingen in Jeruzalem, Irwin Moskowitz, en een andere Joodse enclave, Beit HaChoshen. Ook is er een plan voor een ''bezoekerscentrum'' op de Olijfberg. Om de plannen te verwezenlijken moet nog wel grond van Palestijnen worden onteigend. Het plan wordt nu voorgelegd aan de Districts Planning Commissie voor Jeruzalem.
Het plan voor de ''Uzia-promenade'' zoals hij moet gaan heten is ontworpen door de architect Arieh Rachmimov. Rachmimov is ervaren met dit soort dingen, hij heeft ook al divere projecten ontworpen voor de kolonistenbeweging Elad die aan de andere kant van at-Tur, in de wijk Silwan, een bijbels park ontwikkeld met de naam ''Stad van David''. Elad zit intusen ook niet stil. Zij hebben op dit moment plannen voor de bouw van een restaurant en de aanleg van een hangbrug die dat gaat verbinden met de Zionsberg.

donderdag 8 februari 2018

Xenofobie light op verkiezingsavondje Forum voor Democratie

 Annabel Nanninga met de nummers 2, Yernaz Ramautarsing en 3, Anton van Schijndel. (Via Twitter)

De plaats van handeling is een grote zaal in Café Frankendael aan de Middenweg in Amsterdam Watergraafsmeer. Het publiek, niet meer dan vijftig man en overwegend wat ouder, vult  de zaal  nog niet voor de helft. Van buiten klinken flarden van kreten als ''Geen racisten in de Raad'' afkomstig van een groep demonstranten. Binnen is een verkiezingsbijeenkomst van de Amsterdamse afdeling van het Forum voor Democratie. De sfeer is lauw. 
De avond wordt geopend door een frisse jongeman in een voor het seizoen veel te lichte broek, die wordt aangekondigd als Kevin. Hij is professioneel handballer, en nummer vier op de lijst. Kevin corrigeert dit: ''hij is niet niet professioneel, maar semi professioneel''. Hij houdt een betoog waaruit blijkt dat hij voorzitter was van een club en vindt dat meer mensen aan sport moeten doen. Ze moeten meer in clubs participeren en zich ook  actief inzetten. Ook ''in de bar en dat soort dingen''. Daar ontbreekt het vaak aan. Verder moet de gemeente ruimere mogelijkheden scheppen en de verenigingen meer hun gang laten gaan. Het Forum gaat daar zijn best voor doen. Het is ook een kwestie van mentaliteit, die moet veranderen. Gemeenteraadsleden die allang meelopen en achterover leunen moeten ook weg. Er is bijvoorbeeld besloten, al een paar jaar geleden, dat de gymnastieklessen op scholen van twee naar drie uur per week moeten, maar het is nog steeds twee uur. Waarom is onduidelijk, misschien dat Den Haag er ook iet mee te maken heeft. Maar het is tijd dat het verandert.

woensdag 7 februari 2018

Israel vernielt huis in Silwan en een waterpijpleiding in noorden Jordaanvallei

 (Foto via Twitter)
De gemeente Jeruzalem heeft woensdag weer een Palestijn huis vernield. WAFA meldt dat het huis stond in Silwan, de plaats die de kolonistenbeweging Elad steeds meer aan het verjoodsen is. Het was eigendom van de familie Naeemi. De reden was (uiteraard) dat het was gebouwd zonder vergunning.

Maandag vernielden Iraelische bulldozers een waterpijpleiding die 150 dunam (15 hectare) landbouwgrond in het noorden van de Jordaanvallei van water voorzag. Het gebied behoort aan  Bassem Faqha. Hij had het beplant met watermeloenen. Die zullen dus waarschijnlijk nooit rijp worden. 
De Jordaanvallei beslaat een derde van de grond van de Westoever, 88 procent ervan valt onder ''Area C'' waar Israel onder de Oslo Akkoorden het alleenrecht heeft.     

Bij nieuwe Israelische zoektocht één dode en 110 gewonden, een tweede dode na aanval met mes

(Ma'an)
Bij een zoektocht naar de dader van een aanslag op een Israelische kolonist/rabbijn is opnieuw een Palestijns slachtoffer gevallen Het was Khaled Walid Tayeh, 22, uit het dorp Iraq al-Tayeh bij Nablus. Hij werd, tijdens een Israelische razzia in Nablus, die uitliep op hevige onlusten tot in de avond, in de borst getroffen door scherpe munitie en overleed in het al-Najah ziekenhuis. Er vielen tijden de razzia ook 110 gewonden, van wie niet minder dan 32 door scherpe munitie. Van eén van de gewonden is de toestand kritiek. Hij werd door scherpe munitie getroffen in zijn dij. De rest raakte gewond door zogenoemde ''rubberkogels'' (26), door de ademhalingsproblemen wegens een overdosis traangas ( 51) en één omdat hij werd overreden door een militaire jeep.
Dinsdag was de zoveelste Wild West-achtige situatie op de Westoever, naar aanleiding van een zoekactie naar de 19-jarige Abd al-Karim Adel Assi, een Palestijnse burger van Israel. Hij was de jongen die maandagmiddag Itamar Ben Gal, een rabbijn uit de nederzetting Har Bracha, doodstak bij een plaats waar lifters kunnen worden opgepikt aan de ingang van de nederzetting Ariël. Eerdere razzia's vonden de afgelopen 21 dagen plaats in en rond Jenin op zoek naar de intussen door het Israelische leger vermoorde Ahmad Nasr Jarrar.

dinsdag 6 februari 2018

Israelische troepen vermoorden Palestijnse verdachte na zoektocht van bijna een maand

 De gedode Ahmad Nasr Jarrar. (Twitter)

Na een jacht van bijna een maand hebben Israelische troepen dinsdagmorgen vroeg de man vermoord die verantwoordelijk werd gehouden voor het doodschieten van een de kolonist Raziel Sevah uit de illegale nederzetting Havat Gilad. Ahmad Nasr Jarrar (22) werd nog voor de ochtend ingesloten in een als opslagplaats gebruikt huis in het dorp Yamoun, op een aantal kilometers van Jenin. Het huisje werd grotendeels vernield, met behulp van een bulldozer.
Volgens Israelische bronnen werd hij rond drie uur 's nachts opgeroepen om naar buiten te komen. Toen hij dat deed werd hij onmiddellijk in een regen van kogels gedood. Zijn lichaam werd door de Israeli's in beslag genomen (standaard bij van misdaden verdachte Palestijnen). Familieleden kregen alleen wat kleren die nog dropen van het bloed en een kleine Koran met een inscriptie van Jarrars moeder, die in het vernielde huis was gevonden.
Israelische bronnen zeggen dat Jarrar naar buiten kwam met in zijn hand een M-16 geweer. Er circuleerden ook foto's op de sociale media waarop zijn lijk in de modder ligt temidden van uitgestalde clips met scherpe munitie. Een Palestijnse journalist meldde echter dat de Israelische eenheden de order hadden om ''te schieten met de bedoeling te doden'' (shoot to kill).

maandag 5 februari 2018

Proces Ahed Tamimi en haar moeder opnieuw een week uitgesteld

 Demonstratie voor Ahed in Oakland (Californië).

Het prodes van Ahed Tamimi en haar moeder is opnieuw uitgesteld. Het Palestijnse meisje dat in de gevangenis 17 werd zou eerst op 31 januari (haar verjaardag) worden berecht door Israelische rchter in uniform. Dat werd uitgesteld tot  februari. Nu is het opnieuw verschoven. De nieuwe datum is 13 februari.
Ahed werd op 19 december van haar bed gelicht, Haar moeder werd de volgende dag opgepakt. Ze zitten dus nu tot het proces begint zo'n twee maanden in voorarrest. En dat wegens het feit dat Ahed een soldaat een tik op zijn gezicht verkocht, nadat de soldaat, die met een collega bij haar in de tuin stond haar eerst zelf had geslagen omdat ze probeerde hen weg te duwen. Het incident vond plaats binnen een uur nadat een neefje van haar van twee meter met een rubber kogel in zijn gezicht was geschoten en in zorgwekkende toestand was afgevoerd.  
Het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft Israel op de vingers getikt wegens het vasthouden van Ahed.

Kolonist neergestoken en gedood, dader spoorloos

Rabbijn Itamar ben Gal en de plek waar hij werd neergestoken. (Ynet)

Een Israelische kolonist is maandagmiddag neergestoken bij de ingang van de nederzetting Ariël. Hij rende daarna naar een bus die daar net stopte, riep om hulp en zakte vervolgens in elkaar. Personeel van de Rode Davidsster probeerde hem later tevergeefs te reanimeren. Hij werd naar het Beilinson ziekenhuis gebracht in Petah Tikva. Daar werd vastgesteld dat hij was overleden.
Het was de 29-jarige rabbijn Itamar ben Gal uit de nederzetting Har Brakha, één van de diehard nederzettingen in het noorden van de Westoever. Hij was vader van vier kinderen.
De man die hem neerstak ging er vandoor. Een officier van het Israelische leger zag hem rennen en reed hem aan met zijn auto, maar de man ontkwam desondanks. De Palestijnse dorpen in de buurt van Ariël werden door het leger doorzocht met behulp van honden maar zonder direct resultaat.Wel werd de rugzak van de dader gevonden, met wat kleren en zijn persoonsbewijs. Het is te verwachten dat zijn huis binnenkort wordt verwoest en familieleden worden opgepakt zoals in dit soort gevallen Israelisch gebruik is. Hijzelf loopt het risico te worden gevonden en te worden gedood.

zondag 4 februari 2018

Les op de puinhopen van je gesloopte school

 Israel heeft zondagmorgen twee schoollokalen vernield van het Bedoeïenendorp Abu Nuwwar., in de omgeving van 'Eizariyya in Jeruzalem. De school was gebouwd met subsidie van de EU voor Bedoeïenen van de stam van de Jahalin, die in 1949 door Israel verjaagd werden uit de Negev woestijn. Volgens Israel was er geen vergunning gegeven voor de school. Dat kan kloppen: Israel wil de Jahalin opnieuw verjagen, ditmaal naar een stedelijke omgeving bij Jericho. De Jahalin weigeren dat, ze zouden dan hun levenswijze moeten opgeven. Overigens liep er nog een zaak tegen de sloop bij het Hooggerechtshof.
 De schoollokalen waren in gebruik bij 30 leerlingen van de derde en vierde klas. Ze kregen aanvankelijk les op de puinhopen. Later werden ze echter tijdelijk ondergebracht in een kapperszaak en een guesthouse. (En dan beweert Israel nog dat de kinderen door hun ouders worden opgevoed om de Israeli's te haten. Je zou zeggen: daar hebben ze hun ouders helemaal niet voor nodig. (Foto AP).

Israelische zoektocht naar Palestijn leidt tot een tweede dode en acht gewonden

 De dode Ahmad Abu Obeid in het ziekenhuis in Jenin.

Israelische militairen hebben een jongen van 19 gedood tijdens een zoektocht naar de moordenaar van een kolonist, waarbij ze zaterdag twee keer een dorp grenzend aan de plaats Jenin binnenvielen. De gedode man was Ahmad Samir Abu Obeid uit Wad Burqin ten westen van Jenin. Hij werd met een schotwond van scherpe munitie ein zijn hoofd het ziekenhuis van Jenin binnengebracht. Acht anderen werden tijdens de zoekacties gewond, vijf door traangas en drie door ''rubberkogels''. Zes mensen moesten naar het ziekenhuis. Verder werden een kamer van een huis een een balcon afgebroken.     
De gedod Ahmad Abu Obedi was al het tweede slachtoffer. De zoekactie van het Israelische speciale ''Yamam'' corps, dat er gewoonlijk op uit wordt gestuurd als gezochte personen op de nominatie staan om te worden gedood, is namelijk al langer aan de gang. Al meer dan een week zijn ze op zoek naar Ahmed Nasr Jarrar, de man die ervan wordt verdacht op 9 januari een kolonist uit de ''illegale'' nederzetting Havat Givat op de weg nr. 60 te hebben doodgeschoten.  De Israeli's hielden op 18 januari ook al een zoekactie in Jenin. Daarbij maakten  ze drie huizen van familieleden van Ahmad Nasr Jarrar met de grond gelijk en schoten zij een neef van hem dood.

vrijdag 2 februari 2018

Dweilen met de kraan open

Er zijn nog activisten in Israel, maar de vraag is in hoeverre ze iets kunnen bereiken. Deze foto is gemaakt door een activist die deelnam aan een demonstratie waarbij de toegang tot het kantoor van het Joods Nationaal Fonds (JNF) in Jeruzalem werd versperd. Waarom? Het JNF, nog door Theodor Herzl zelf opgericht en nauw gelieerd aan de World Zionist Organisation, wil een Palestijnse familie in Silwan (Jeruzalem) uit hu huis gooien. Het JNF, dat 13 procent van de grond in Israel in portefeuille heeft (en de helft benoemt van het bestuur van de Israeli Land Authority die al het land in Israel beheert), heeft ook grond over de Groene Lijn, dus in  bezet gebied. Dat is uiteraard illegaal, en is dus ondergebracht in een dochteronderneming van het JNF, ''Himnuta''. Op die manier komen de gronden  in bezet gebied niet voor in de boeken van het JNF. De mensen, bijvoorbeeld de zionisten buiten  Israel die zionistische congressen bezoeken, zouden er anders iets van kunnen zeggen, nietwaar.
Himnuta staat nu op het punt de Palestijnse familie Sumarin uit hun huis te zetten in  Silwan. Himnuta kreeg de grond waar het huis van Sumarins op staat in 1991, want voor 1948 was het Joods bezit. Himnuta leasde de grond vervolgens aan Elad, de club van ultra-kolonisten die van Silwan een  Joodse enclave en pretpark aan het maken zijn.

donderdag 1 februari 2018

Israel en VS verhinderen noemen van namen van ondernemingen die werken met nederzettingen

De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten, heeft woensdag een rapport gepubliceerd waarin het vaststelt dat 206 firma's en multinationals zakendoen met en profiteren van illegale Israelische nederzettingen die gebouwd zijn op gestolen land op de Westoever in Oost-Jeruzalem of de Golan Hoogvlakte. De meerderheid van de firma's, een aantal van 143,  is gevestigd in Israel zelf of in de nederzettingen, 22 zijn Amerikaans, en de rest is gevestigd in 19 andere landen, waaronder Duitsland, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië.
Het rapport stelt vast dat de schendingen van de mensenrechten die te maken hebben met de nederzettingen bij voortduring zeer ernstig zijn en alle facetten van het Palestijnse leven betreffen.  ''Wegens de infrastructuur en de ontwikkeling van de nederzettingen lijden de Palestijnen onder beperkingen van hun vrijheden op het gebied van religie, beweging, en onderwijs, hun rechten op land en water, toegang tot middelen van bestaan en hun recht op een adequate levensstandaard, hun recht op familieleven en nog meer fundamentele mensenrechten.''

Israel verwoest huis, kolonisten slopen ruim 100 olijfbomen

 IMEMC

Israel heeft donderdagmorgen vroeg in het dorp Beit Dajan, ten oosten van Nablus, een huis in aanbouw vernield. Nasr Abu Jaish, een lid van de communistische Palestijnse Volkspartij (PPP),  meldde dat de militairen met drie voertuigen en een bulldozer het dorp binnenkwamen nadat het was omsingeld en dat vervolgens het huis werd gesloopt. Het huis, 100 vierkante meter, behoorde toe  
Riyad Hussein Raja. Hij had uiteraard geen bouwvergunning, Beit Dajan ligt in ''Area C'', het gedeelte  (61 procent) van de Westoever waar de Israeli's de scepter zwaaien. Daar worden eigenlijk nooit bouwvergunningen aan Palestijnen afgegeven.
Woensdag werden, eveneens niet zo ver van Nablus, namelijk bij het dorp Yasuf, meer dan 100 olijfbomen vernield.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...