zaterdag 29 juli 2023

Israelische rechter laat Bedoeïenendorp van 550 zielen plaatsmaken voor nieuwe wijk

Niet erkend Bedoeïenendorp in Israel (+972)

Een Israelische rechtbank heeft eerder deze week bepaald dat het (door Israel niet erkende) Bedoeïenendorp Rad Jrabah moet verhuizen om plaats te maken voor een nieuwe wijk van het zuidelijke stadje Dimona. De 550 inwoners hebben tot maart 2024 de tijd gekregen om te vertrekken. Volgens  rechter Menachem Shahak van de rechtbank van Be'er Sheva hadden onder meer luchtfoto' uitgewezen dat het niet waar was dat het dorp al in de Britse Mandaatperiode op deze plek stond. Volgens hem was het er pas sinds de jaren '70. 

De rechter verwierp ook claims van de bewoners dat er sprake zou zijn van rassensegregatie. Volgens hem staat het de bewoners vrij om een huis te kopen in de nieuwe wijk. Maar hij voegde eraan toe dat dit niet relevant was omdat de bewoners daar niet genoeg geld voor hebben en  bij elkaar willen blijven. De dorpelingen hadden gevraagd om te worden geïntegreerd in de nieuwe wijk in een complex dat geschikt was voor hun levenswijze. Maar volgens de rechter was dat niet mogelijk omdat alleen de Autoriteit voor de Bedoeïenen-nederzettingen oplossingen mag aandragen. Hij bepaalde ook dat de inwoners 117.000 shekel (28.641 euro) moeten betalen aan proceskosten. Hun advocaten van de organisatie Adalah zeggen dat ze in beroep zullen gaan.

De Bedoeïenen Nederzettingen Autoriteit had de bewoners land aangeboden in de plaats Qasr al-Sir, maar dat wezen ze af omdat daar een dispuut over de eigenaarschap van de grond aan de gang is. Ook werd een overplaatsing van het dorp naar de stad Arara in de Negev aangeboden, maar daar voelden de bewoners niets voor omdat op die manier hun leefgemeenschap zou worden aangetast. 

''Ze verplaatsen ons naar een andere plek waar we niet gewend zijn en dan beginnen de problemen,'' zei de inwoner van Rad al-Jabrah, Ibrahim al-Hawashleh, verleden jaar tegen de krant Haaretz, ''Veel Bedoeïenen die naar andere plaatsen zijn verhuisd vervallen in misdaad.'' De advocaten die het dorp bijstonden van de organisatie Adalah zeiden dat Israel's Basis-wetten duidelijk niet de rechten van  Palestijnen beschermt, zoals in 2015 (en 2017) bleek in het geval van Umm al-Hiran. Het vonnis laat duidelijk zien hoe de procedures rond land-beheer in Israel een methodisch systeem van rassensegregatie in stand houden dat neerkomst op de onder de internationale wetten erkende misdaad van apartheid. 

donderdag 27 juli 2023

Minister Ben Gvir provoceert weer door zich opnieuw te vertonen bij de Aqsa-moskee


 De opgewonden Israelische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben Gvir, heeft weer een bezoek gebracht aan de Tempelberg, of beter gezegd het terrein van de Aqsa-moskee in Jeruzalem. Er was een tijd dat premier Netanyahu dat ministers verboden had omdat het slecht viel in het buitenland en spanningen opriep met de Palestijnen, maar ''das war einmal''. In april vertoonde hij zich er ook al, daarna voor de tweede keer in mei, en nu dus voor de derde maal. Het was ter gelegenheid van Tisha beAv, (de negende van de maand Av) waarop de verwoesting van de Tempel wordt herdacht. Voor de gelegenheid werd hij vergezeld door minister Yizhak Wasserlauf van ''de  Ontwikkeling van de Negev en Galilea", Likud kamerlid Amit Halevi en rabbijn Shimshon Elboim, die aan het hoofd staat van een groep die zichzelf ''de regering van de Tempelberg'' noemt.

De krant Haaretz meldde dat de Israelische politie aangaf dat ze 16 mensen had opgepakt die zich niet aan de instructies van de politie hielden tijdens het bezoek zonder aan te geven of ze daar nu Palestijnen of Joden mee bedoelden. Het Palestijnse persbureau al-Quds.com hielp ons echter uit de onzekerheid door te vermelden dat de politie voorafgaande aan het bezoek van Ben Gvir alle Palestijnse bezoekers tegenhield en leden van de Murabit, de eigen Palestijnse ordedienst, arresteerde. Bovendien kregen mensen die zich op het terrein bevonden de order te vertrekken. 

Ben Gvir zei dat het terrein de belangrijkste plek van Israel was en dat ''we moeten terugkeren om onze overheersing te demonstreren". Hij zei ook iets van dat we ''op deze dag, op deze plek moeten herinneren''  en dat we allemaal broeders zijn of zoiets. In mei was hij duidelijker, toen zei hij: "We zijn de eigenaren van Jeruzalem en het hele land van Israel''. 

Er waren uiteraard bezwaren tegen Ben Gvirs bezoek. Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte `bezwaar tegen de ''voortdurende pogingen de status van de Aqsa-moskee te veranderen''. Hamas noemde het bezoek een ''escalatie van de religieuze strijd tegen Jeruzalem en al-Aqsa''.  Verder waren er bezwaren van het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat sprak van ''voortdurende Israelische stappen die de spanning verhogen'', van Saudi-Arabië dat de Israelische minister van Nationale Veiligheid veroordeelde ''die met een groep kolonisten de Aqsa-moskee had bestormd'' en van Turkije dat een beroep deed op de Israelische autoriteiten om geen provocaties toe te laten die de heiligheid van al-Aqsa en zijn door internationale wetten gewaarborgde historische status aantastten''. 

Israelisch leger doodt 14-jarige, de zevende dode in minder dan een week

Fares Abu Samra
Het Israelische leger heeft woensdagavond in Qalqilia weer een Palestijn doodgeschoten, ditmaal een jongetje van 14. Waarom? Dat werd niet gemeld. Het meest morele leger ter wereld meldde alleen dat het leger tijdens operationele activiteiten in de stad was bestookt met stenen  en molotovcocktails, wat werd beantwoord met ''schoten in de lucht en middelen om menigten te verspreiden''. Hoe dan toch een 14-jarige ineens dood kon zijn ''werd nog onderzocht''. Dus zullen we het moeten met een melding van het Palestijnse ministerie van Gezondheid dat de 14-jarige Fares Abu Samra met kritieke verwondingen naar het regeringshospitaal was gebracht waar hij dood werd verklaard.  Hij was door het hoofd geschoten, Misschien dat één van de soldaten  niet wist hoe je in de lucht moet schieten?  Of toch een soldaat die in de kleine Fares een gevaarlijke opgroeiende terrorist zag? We zullen het nooit weten, want die Israelische onderzoeken, die kennen we intussen wel. 

Fares Abu Samra was in ieder geval de zevende Palestijn die vanaf vorige week vrijdag, dus in minder dan een week, werd doodgeschoten. Hij was bovendien het 209e slachtoffer van Israelische agressie in 2023 en het 38ste kind dat op deze manier om leven kwam.

woensdag 26 juli 2023

Israelische militairen schieten omstander dood

Mohammed Nada (Wafa)
Israelische militairen hebben woensdag opnieuw een Palestijn gedood. Dat gebeurde bij bestorming van het vluchtelingenkamp Al-Ain bij Nablus met de bedoeling om twee Palestijnen te arresteren. Volgens een ooggetuige zaten de twee mannen met een derde in een café en gingen ze er vandoor toen ze een jeep zagen stoppen,  De militairen gingen hen achterna in de steegjes van het kamp en schoten daarbij een omstander in de borst die er niets mee te maken had, volgens de Israelische krant Haaretz. Het was de 23-jarige Mohammed Abdul-Hakim Nada. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht maar daar overleed hij. Hij was sinds 25 oktober van het vorige jaar de ''caretaker'' van kapsalon Agha in het kamp, nadat de Israeli's de eigenaar, Hamdi Sharaf, hadden doodgeschoten toen die met een vriend konafa (een lekkernij) zat te eten.

Israel heeft deze week sinds vrijdag nu zes mensen doodgeschoten. Op vrijdag Mohammed al-Bayyed in Umm Safa, op zaterdag Fawzi Makhalfa in Sebastia in een rijdende auto (hij zou volgens de militairen een ''ram-aanval'' hebben willen uitvoeren, maat dat was volgens ooggetuigen onzin). Op dinsdag schoten zij drie man dood bij een militaire post op de berg Gerizim in Nablus, namelijk Saad al-Kharraz, Montasser Salameh en Noureddin al-Ardah. En dus vandaag Mohammed Nada. Gaat lekker daar. Er was toch een klacht ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag? Er zijn nu 208 slachtoffers van Israelisch geweld in 2023. Maar misschien vindt de openbare aanklager dat nog niet genoeg?

dinsdag 25 juli 2023

Israeli's vermoorden drie man in Nablus


Updated - Israelische militaire eenheden hebben dinsdagmorgen in het at-Tur gebied in Nablus een auto met drie inzittenden onder vuur genomen. De inzittenden werden vermoord, Wie het waren bleef lang onbekend, want het werd ambulances verboden naderbij te komen. Iedereen, ook journalisten, werd op een afstand gehouden en het gebied werd lang gesloten gehouden, totdat de drie lichamen waren meegenomen en de auto was weggesleept. Volgens ooggetuigen kregen veiligheidscamera's in het gebied bezoek van de soldaten, opdat niemand de beelden te zien zou krijgen. De Israelische krant Haaretz meldde dat één van de drie het vuur op soldaten zou hebben geopend. Volgens de krant waren alle drie de mannen  gewapend. Later deelde de Hamas-beweging officieel mee dat de drie mannen  tot Hamas behoorden. Zij waren Saad Maher al-Kharraz (43), Montasser Salameh (33) en Nour al-Ardah (32), alledrie uit Nablus.

 Dit soort optreden is zo langzamerhand de gebruikelijke manier van de bezettingsmacht geworden. De dagen dat er discussies werden gevoerd over de vraag of de Palestijnen onder de bezetting beter af waren dan daarvoor, zoals in de tijd van Moshe Dayan, liggen wel heel ver achter ons. Een dag eerder was er nog een inval in het vluchtelingenkamp Nur Shams bij Tulkarem, waar, terwijl het hele land in rep en roer was wegens de stemmingen in het parlement, werd opgetreden zoals onlangs in het vluchtelingenkamp Jenin. Bulldozers ploegden de straten om en arrestatieteams trokken naar de huizen. Er werd uiteindelijk, doordat het verzet volop terug vuurde, niemand gearresteerd. Maar wel waren er 12 gewonden met kogelwonden en was er aanzienlijke schade.

Afgezien van deze zaken staken maandag en dinsdag kolonisten (vermoedelijk) van de nederzetting Yitzhar tientallen bomen van het dorp Burin (omgeving van Nablus) in brand, vernielden Israelische militairen gewassen en schuren in al-Zayem (bij Jeruzalem), vernielde een inwoner van Beit Hanina (Jeruzalem) zijn huis op last van de bezetter, namen soldaten in Bardala (noorden van de Jordaanvallei) een tractor en een auto mee, werd een mobiel huis in Battir, bewoond door een student, vernield door soldaten (terwijl kolonisten al op het terrein hun tenten hadden opgeslagen) en arresteerden marine-eenheden in Gaza vier vissers terwijl hun boot in beslag werd genomen. 

maandag 24 juli 2023

Israelisch parlement neemt eerste wet aan van een serie die de rechterlijke macht beperkt

Eén van de demonstraties tegen de nieuwe wetten. (Wikipedia/Oren Rozen)

Het Israelische parlement heeft maandag de wet aangenomen die het voor het hooggerechtshof onmogelijk maakt om beslissingen van ministers terug te draaien omdat ze onredelijk zijn. Het is de eerste wet in een serie van fel omstreden wetswijzigingen die de invloed van de rechterlijke macht sterk gaat beperken. Aan de stemming ging nog een overleg vooraf met de oppositie die, via de zondag  teruggekomen president Herzog, probeerde een compromis te sluiten. Herzog ging daarvoor langs bij Netanyahu die in het ziekenhuis een pacemaker kreeg ingeplant. Het compromis werd echter afgewezen door de Likud. Een aantal ministers zei de coalitie te zullen verlaten als het zou worden aangenomen.

 De uitslag was 64 voor en 0 tegen, aangezien de oppositie niet deelnam aan de stemming. Er was zondagavond een protestmars van duizenden aan voorafgegaan die van Tel Aviv waren komen lopen naar Jeruzalem. Bij de Knesset werd een groot tentenkamp opgeslagen. Zondagavond was er tevens een demonstratie van voorstanders van de wetswijzigingen, die onder meer met bussen vanuit de nederzettingen naar Tel Aviv kwamen.  Ook daaraan namen duizenden deel.

Eerder vandaag versperden de tegenstanders de toegang tot de Knesset en werden elders kruispunten geblokkeerd. Onder meer  2.000 mensen namen deel aan een mars met toortsen op de Begin-boulevard in Jeruzalem. De politie zette op diverse plaatsen waterkanonnen in. Grote bedrijven sloten hun deuren en gaven hun medewerkers toestemming te demonstreren. Verschillende mensen werden gearresteerd en twee die gewond waren door de waterkanonnen belandden in het ziekenhuis.

Na de stemming werd bekend dat de Beweging voor de Kwaliteit van de Regering, een verzoekschrift aan het hooggerechtshof heeft gestuurd om de wet ongeldig te verklaren, iets wat de deur zou openzetten voor een constitutionele crisis. De leider van de grootste vakvereniging de Histadrut. Arnon Bar David, dreigde nogmaals met een landelijke staking. Hij zou de leiders van de vakbond bijeenroepen. Yair Lapid, de leider van de oppositie, deelde mee dat hij een verzoek zal doen aan het hooggerechtshof om een oordeel over de wet te vellen. Hij riep piloten en andere reservisten die hebben gedreigd niet op te zullen komen voor hun diensten als reservisten nog even te wachten. ''Dit is niet het einde van de strijd,'' aldus Lapid, ''dit is pas het begin.'' Er was niets meer te horen van minister van Defensie, Yoav Gallant, die zondag nog had opgeroepen tot uitstel van de stemming omdat hij bezorgd was dat het grote aantal weigeraars om reservedienst te doen de kracht van het leger ernstig zou verzwakken  

De regeringscoalitie was uiteraard opgetogen. Minister van Justitie Yariv Levin, die algemeen wordt gezien als de architect van de wijzigingen beklom het podium om een overwinningsspeech te geven, Parlementsleden verdrongen zich om selfies te nemen. Minister van Nationale Veiligheid Ben Gvir zei dat ''Israel een beetje democratischer en een beetje Joodser was geworden''. Premier Netanyahu die met zijn pacemaker gewoon deelnam aan de stemming zal vanavond de natie toespreken. 

zaterdag 22 juli 2023

Israeli's schieten tiener in rijdende auto dood

Fawzi Makhalfeh
Israelische soldaten hebben zaterdag in Sebastia het vuur geopend op een rijdende auto met twee inzittenden. Eén van de twee werd gedood en de ander gewond. Hij werd gearresteerd. Er was geen verklaring van het leger waarom er - volgens  ooggetuigen - mogelijk wel veertig kogels werden afgevuurd, voordat de auto tegen een muurtje crashte. De directeur van de ambulancedienst in Nablus, Ahmed Jibril, zei dat ze een tiener, Fawzi Hani Makhalfeh, 18 jaar oud, met diverse kogelwonden bij het ziekenhuis hadden afgeleverd. Hij was toen al dood.

Makhalfeh was de tweede tiener in 24 uur die werd gedood, nadat de Israeli's in Umm Safa vrijdag de 17-jarige Mohammed al-Bayad doodschoten en de derde Palestijn, nadat ze donderdag de 19-jarige Badr al-Masri doodden bij een bezoek van Israelische pelgrims aan het graf van Yoseef in Nablus, waaraan politiechef Kobi Shabtai deelnam. Het aantal slachtoffers van Israelisch geweld in 2023 is nu gestegen tot 204, waarvan 38 onder de 18. 

vrijdag 21 juli 2023

Israelische inval in Umm Safa kost 17-jarige het leven

Mohammed al-Bayyed
Israelische militairen hebben bij een treffen in Umm Safa (ten noorden van Ramallah) twee jongeren neergeschoten volgens een melding van het Palestijnse ministerie van Gezondheid. De confrontaties braken uit nadat de militairen het dorp waren binnengedrongen. Ze beschoten de dorpelingen met scherpe munitie, traangas en stungranaten. Volgens de krant Haaretz was dat hun antwoord op een bekogeling met stenen. De twee jongeren werden daarbij getroffen in hun hoofd en buik en ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht waar één van de twee overleed. Het was de 17-jarige Mohammed Fu'ad Atta al-Bayyed uit het vluchtelingenkamp Jalazoun, ten noorden van Ramallah. Tientallen anderen hadden benauwdheidsverschijnselen als gevolg van het traangas.

 De afgelopen weken was het voortdurend mis in Umm Safa, dat onder meer een aantal aanvallen van kolonisten te verwerken kreeg waarbij huizen en auto's afbrandden en waar met scherp werd geschoten op huizen. Op 7 juli werd bovendien de 24-jarige Palestijn Abdel Jawad Hamdan Saleh uit het dorp doodgeschoten. Het aantal doden als gevolg van Israelisch optreden in 2023 is intussen gestegen naar 203.   

Ruim 1.100 Israelische piloten weigeren reserve-dienst als zogenaamde 'juridische renovatie' wordt doorgezet

 Meer dan 1.000 man reservisten van de Israelische luchtmacht hebben vrijdag in een brief aan leden van de Knesset, de chef staf van het leger generaal Herzl Halevi en de commandant van de luchtmacht Tomer Bar laten weten dat zij hun taak als reservisten opschorten als de regering-Netanyahu doorgaat met haar plannen om de werking van het juridische systeem te 'renoveren'. 

''De wetten (betreffende de juridische aanpassingen, AP) stelt de regering in staat op een extreem irrationele manier op te treden, zal de veiligheid van de Staat Israel schaden, het vertrouwen wegnemen  en schendt onze toestemming om onze levens te blijven riskeren. Het laat ons helaas geen andere keuze dan ons te onthouden van het uitvoeren van onze reserve-dienstplicht,'' aldus de brief. De brief is ondertekend door 1.142 reserve-officieren, De organisatoren hebben de ondertekenaars zorgvuldig benaderd en zijn nagegaan of hun functies inderdaad correct zijn aangemeld. Onder de ondertekenaars zijn 235 gevechtspiloten, 98 transportvliegtuig-piloten, 89 helikopterpiloten, 91 piloten van de luchtvaartschool en 165 commando's van het luchtvaart elitekorps. Als hun dreigement inderdaad wordt uitgevoerd is de luchtnacht niet langer operationeel paraat om zich teweer te stellen in een oorlog.

In de brief wordt een beroep gedaan op de regerende coalitie om het vertrouwen in het juridische apparaat te herstellen en ''brede akkoorden te sluiten. Wijzigingen die het democratische of het Joodse aspect van de Israelische staat betreffen moeten worden uitgevoerd via dialogen en met een brede consensus''. De officieren hebben de verwachting dat hun actie ertoe zal leiden dat de toplagen van defensie met de vuist op tafel zullen slaan en de politici zullen doordringen van de mogelijke consequenties van hun acties.  Woensdag maakten 50 officieren van de eenheid 8200, een elite cyber-spionage eenheid, ook al bekend dat ze hun reservedienst opschorten. Ook anderen dreigden daarmee maar hebben het daarbij gelaten.

De bekendmaking volgde nadat het parlement de voorbereiding had afgerond voor een beslissende stemming, aanstaande maandag, over de ''onredelijkheidsclausule'', dat wil zeggen wetten die het het hooggerechtshof onmogelijk maken nog langer voorgestelde wetten af te keuren omdat ze niet redelijk zouden zijn, Het betekent dat Israel, dat geen Senaat kent en geen grondwet heeft, na maandag volledig is overgeleverd aan wat de regerende coalitie in het parlement beslist. 

Tegen de veranderingen wordt nu al weken, maanden eigenlijk, vrij vruchteloos gedemonstreerd. Het wordt afwachten of de actie van de luchtmachtofficieren wel wat zal uithalen. Netanyahu had donderdagavond  nog een een tv-toespraak stelling genomen tegen de mogelijkheid dat militairen dienst zouden gaan weigeren. ''In een democratie.'' aldus de premier, ''zijn de militairen ondergeschikt aan de regering en zetten zij de regering niet onder druk.'' Ook zei hij dat de wijzigingen de democratie niet zouden schaden maar haar juist sterker maken, ''Wat haar verzwakt is als militairen weigeren dienst te doen, Als militairen proberen de regering te vertellen wat haar politiek moet zijn is dat onacceptabel. En als ze erin slagen hun dreigementen waar te maken is dat het einde van de democratie.''  

Opnieuw een nieuwe Israelische ''buitenpost''


Israelische kolonisten zijn donderdag begonnen met het aanleggen van (weer) een nieuwe buitenpost, ditmaal in het gebied van Al-Sawahra-al-Sharqiya ten oosten van bezet Oost-Jeruzalem. Ze begonnen met het neerzetten van tijdelijke behuizingen en speeltoestellen voor de kinderen. Volgens bronnen ter plekke gaat het om het gebied Sat al-Ghazala van ongeveer 250 dunam (25 hectare) dat deels eigendom is van de familie Abu Hussein.  

Eén van de eigenaren, Mohammed Abu Hussein, zei geschokt te zijn om te zien hoe tientallen kolonisten uit de nederzetting Kedar, die gevestigd is op land van de Palestijnse gemeente Abu Dis het gebied dat er vlak naast ligt bestormden. Hij zei te vrezen dat de kolonisten de nieuwe nederzetting willen verbinden met de ''Boas'' nederzetting die is neergezet op onteigende grond van Abu Dis en Sawahra al-Sharqiya. 

Volgens een rapport van de Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de Verenigde Naties uit februari 2023 is het aantal kolonisten in tien jaar,van 2012 tot 2022, toegenomen van 520,000 mensen tot iets meer dan 700.00. Ze wonen in 279 nederzettingen, waarvan 14 in Oost-Jeruzalem. Tenminste 147 van die nederzettingen zijn "buitenposten'', die niet alleen illegaal zijn onder internationale wetten maar ook onder de Israelische wet. Nog niet meegerekend zijn  de 7 of 8 nieuwe buitenposten die werden opgericht nadat in juni vier Israeli's door twee Palestijnen waren doodgeschoten bij de nederzetting Eli.

donderdag 20 juli 2023

Bezoek aan Tombe van Yoseef in Nablus maakt slachtoffer

Badr al-Masri
Israelische troepen hebben donderdagmorgen weer een jonge Palestijn gedood en er drie gewond van wie twee ernstig. Het gebeurde toen de Israeli's het gedeelte van Oost-Nablus bestormden waar de Tombe van Yoseef ligt en een weg afsloten. Joodse pelgrims wilden een bezoek aan de Tombe brengen, maar dat leidde zoals gewoonlijk tot botsingen. Onder meer gewapende strijders van het Nablus-bataljon van de Quds Brigade, de militie van de Islamitische Jihad, kwam in actie, volgens een mededeling van het bataljon.

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid werd de 19-jarige Badr Sami Masri in de borst getroffen. Medici probeerden hem te reanimeren maar zonder resultaat. De directeur van de ambulance dienst van de Rode Halve Maan in Nablus, Ahmed Jibril, zei dat de Israeli's een ambulance tegenhielden  die op weg was naar een 12-jarig kind in het Dahiyye deel van de stad dat ernstige ademhalingsproblemen had door traangas, Nog zo'n 30 anderen deden eveneens een beroep op de Rode Halve Maan voor soortgelijke problemen. Ook werd een ambulance die een patient vervoerde beschoten met een zogenaamde ''rubberkogel'' waarbij de voorruit sneuvelde. 

Haaretz meldde dat de Israelische commissaris van politie, Kobi Shabtai, deel uitmaakte van de bezoekers van de Tombe van Yoseef. Het was de eerste keer dat een commissaris van politie zoiets deed. Het aantal Palestijnse slachtoffers van Israelisch geweld is in 2023 gestegen tot 202.

dinsdag 18 juli 2023

Alweer vertrekt een dorpje, de nakba is inderdaad nog steeds aan de gang

Bewoners van Baqa' laden hun spullen open vertrekken.(Foto B'tselem)

 Aan het begin van de week hebben de bewoners van het Bedoeïenendorpje Vidadi in het zuiden van de berg Hebron hun bezittingen op tractors en kleine vrachtauto's geladen en zijn vertrokken. De nabijheid van een nieuwe ''buitenpost'' (nieuw opgezette ''wilde'' nederzetting) maakte hun het leven zuur. Herhaalde aanvallen op hun dieren en henzelf zonder dat iemand tussenbeide kwam werd hun teveel. Het ging in dit geval om ongeveer 20 mensen dus de wereld ligt er niet wakker van. Maar wat het wat erger maakt is dat het niet het eerste dorpje is dat zijn biezen pakt.

Op 12 juli was het het dorp al-Baqa' in de regio Ramallah dat zijn huizen, tenten en afgerasterde dierenverblijven afbrak en er vandoor ging. Sinds de aanval van kolonisten op Turmus Ayya en het oprichten van zeven nieuwe "buitenplaatsen'' had het dorpje geen rustig moment meer gekend, Eén van de buitenplaatsen was vlakbij. En nadat de vrijdag voorafgaande aan 12 juli een huis was afgebrand - gelukkig zonder dat de bewoners thuis waren - was het genoeg geweest, De 33 inwoners van Baqa' waren hun leven niet meer zeker, er was niemand die hen beschermde, dus gingen ze er vandoor.

Ze volgden daarmee het voorbeeld van het dorp Ein Samia (ook vlakbij Ramallah) dat op 22 mei zijn spullen pakte. In dat geval ging het om ongeveer 200 inwoners. En wat daar de doorslag gaf was dat via een rechterlijke beslissing goedkeuring was verleend aan de afbraak van het dorpsschooltje.  Maar daar waren jaren van brandstichtingen, diefstal van vee en andere inbreuken op hun leven met volledige goedkeuring van de staat aan voorafgegaan. Met daarnaast tal van restricties om te bouwen en de afbraak van huizen. De bewoners van Ein Samia oordeelden dat het genoeg was geweest. Baqa`en Ein Samia waren trouwens niet de enige dorpen die er vandoor waren gegaan, want eerder dit jaar was Ras al-Tin (eveneens uit de regio Ramallah) hun al voorgegaan. De Nakba gaat inderdaad nog steeds door.

We kunnen natuurlijk opmerken dat het allemaal onwetttig is, wat heet: het verplaatsen van een bevolking in bezet gebied is gewoon een oorlogsmisdaad, maar dat helpt niet echt. Het is Israelische regeringspolitiek om de kolonisten hun gang te laten gaan en zodoende zoveel mogelijk land met zo min mogelijk Palestijnen in handen te krijgen, En zolang de Amerikanen en de Europeanen blijven zemelen over ''het vredesproces'' en een twee-statenoplossing zal dat zo blijven. De verdrijving is al heel lang aan de gang. Maar sinds de kolonistenaanvallen op Huwwara (eind februari) en de aanvallen op Umm Safa en Turmus Ayya in juni is geen dag voorbij gegaan zonder dat er olijfbomen en andere aanplant is vernield, auto's zijn verbrand, boeren zijn afgeranseld, huizen zijn beschoten, herders zijn lastiggevallen en wat je verder maar kan verzinnen. Het is voor een eenvoudige blogger niet meer mogelijk alles te melden,

maandag 10 juli 2023

Israelisch leger doodt man bij Ramallah

Bilal Qadah

Het Israelische leger heeft maandag een Palestijn gedood in de buurt van het dorp Deir Nizam bij Ramallah, of zoals de Israeli's zouden zeggen bij de nederzetting Halamish. Hij parkeerde zijn auto en werd toen gevraagd zich te identificeren. In plaats daarvan opende hij het vuur met een Carlo machinepistool van Palestijnse makelij. Dat was althans de versie van het Israelische leger. Hij werd neergeschoten zonder dat iemand aan Israelische kant gewond raakte. Hij zou ook een explosief bij zich hebben gehad. De Israeli's lieten hem liggen tot hij was doodgebloed en verhinderden een Palestijnse ambulance dichterbij te komen. 

De man was volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid de 33-jarige Bilal Ibahim Qadah uit het dorp Shuqba bij Ramallah. Hij was vader van drie kinderen. Hij was het 201ste slachtoffer van Israelisch geweld dit jaar 2023. 

vrijdag 7 juli 2023

Israel executeert twee Palestijnen in Nablus, plus 1 dode Israeli en nog 2 Palestijnen

Hamzi Maqbool (links) en Khairi Shaheen

UPDATED - Het Israelische leger heeft vrijdagmorgen twee Palestijnse jongeren vermoord tijdens een inval in Nablus. De Israelische krant Haaretz zegt dat ze werden neergeschoten tijdens een schotenwisseling, maar de versie van het Palestijnse persbureau Wafa klinkt geloofwaardiger. Volgens Wafa trokken militaire eenheden de oude stad van Nablus binnen en omsingelden ze een huis, waarna ze de twee mannen sommeerden om naar buiten te komen. Zodra ze dat deden werd vanuit verschillende kanten het vuur op hen geopend.  

De twee mannen waren Hamzi Maqbool (32) en Khairi Shaheen (34). Ze werden volgens Haaretz ervan verdacht donderdag het vuur te hebben geopend op een politie-auto bij de nederzetting Bracha. Dat maakt het waarschijnlijk dat ze gewoon standrechtelijk werden geëxecuteerd. Een ooggetuige bevestigde op twitter dat de mannen naar buiten kwamen en zeiden ''schiet ons niet dood'', hun handen in de lucht moesten houden en naar links moesten gaan, waarna de schoten werden gelost. Overigens werden nog drie anderen door Israelische kogels gewond bij deze operatie. 

Voorafgaand aan deze standrechtelijke executie werd donderdag een Israelische militair doodgeschoten bij de nederzetting Kedumim (ten westen van Qalqilya). Het was sergeant Shilo Yosef Amir uit de kibbutz Merav in Noord-Israel. De schutter probeerde nadat hij vanuit een auto had geschoten te voet weg te komen, maar werd in nabije velden doodgeschoten, Hij was de 19-jarige Ahmad Yassin Gheithan uit het dorp Qibya ten oosten van Ramallah. Het leger viel later zijn dorp binnen en arresteerde zijn vader en broer en zuster. De beweging Hamas claimde verantwoordelijk te zijn voor de aanslag die een wraakneming werd genoemd voor de ''Israelische agressie in Jenin en andere misdaden jegens het Palestijnse volk''. 

Vrijdagavond werd in het dorp Um Safa ten noorden van Ramallah de 24-jarige Abdel-Jawad Hamdan Saleh ernstig gewond door kogels in de borst en zijn hoofd. Hij werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Ramallah gebracht, waar hij overleed.  Abdel-Jawad Saleh werd getroffen in het ar-Ras gebied van het dorp waar het leger was binnengetrokken, barricades had opgericht en scherpschuttters  op de daken had geplaatst om een demonstratie de kop in te drukken tegen een nieuwe illegale buitenpost die daar op 22 juni was opgericht. Dat leidde tot confrontaties waarbij diverse andere Palestijnen met wapenstokken werden afgerost of met ''rubberkogels'' werden beschoten voordat Saleh door scherpe munitie werd geraakt. Het aantal dit jaar door Israel gedode Palestijnen bedraagt nu precies 200. 

donderdag 6 juli 2023

Vrijspraak voor de politieman die in 2020 de zwaar autistische Iyad al-Hallaq doodschoot

Iyad al-Hallaq

Het Gerechtshof in Jeruzalem heeft donderdag de politieman vrijgesproken die in mei 2020 de 32-jarige zwaar autistische Iyad al-Hallaq doodschoot. Het hof accepteerde zijn verhaal dat hij had gehandeld uit zelfverdediging. Afgelopen februari vertelde hij het hof dat hij er zeker van was dat de man een terrorist was die van plan was een vrouw te vermoorden. Later bleek dat de vrouw te zijn die hem op school begeleidde. 

Nadat de politieman de schuur was binnengegaan waar al-Hallaq naartoe was gevlucht toen hij achterna werd gezeten door de politie, hoorde hij een vrouw schreeuwen." Van waar ik stond was de terrorist van plan de vrouw te vermoorden," zei de man. ''Er werd hard geschreeuwd. Zoals ik het zag redde ik het leven van de vrouw.''  Pas nadat hij al-Hallaq had gedood met een paar schoten in diens borst hoorde hij dat het ging om een man die ernstig autistisch was en geen terrorist.

Al-Hallaq werd 's morgens vroeg gedood toen hij op weg was naar zijn speciale school. Hij droeg handschoenen en een masker en had iets in zijn handen. Politiemensen vonden dat hij zich verdacht gedroeg. Ze sommeerden hem te stoppen, maar al-Hallaq reageerde schichtig en ging er vandoor. Er werd op hem geschoten en toen hij zich probeerde te verschuilen in een schuur waar afval werd verzameld, gingen twee man hem achterna. De tweede was de man die hem doodschoot, alhoewel een vrouw, die al-Hallaq was tegengekomen en die zijn begeleider was, ook naar de schuur was gerend en uit alle macht schreeuwde dat hij autistisch was en niet doodgeschoten moest worden.

De ouders van al-Hallaq toonden zich ontzet over de uitspraak. Zijn vader noemde het ''een schandaal'' en zei dat er ''duidelijk twee rechtssystemen zijn, één voor Joden en het andere voor Arabieren''.  Zijn moeder schreeuwde:  ''Jullie zijn allemaal terroristen. Mijn zoon is onder de grond.'' Iyad was hun enige zoon. Itamar Ben Gvir, de minister van Nationale veiligheid, prees de uitspraak in een verklaring waarin hij zei dat hij mede namens de hele Israelische regering de heroïsche soldaten omhelsde die met hun leven de staat Israel beschermden. Commissaris van politie Kobi Shabtai zei dat hij dacht dat het hof de juiste beslissing had genomen. En Amir Cohen, de commandant van de Grenspolitie, zei blij te zijn met de uitspraak en dat de politieman, wiens naam niet bekend was gemaakt en die zwaar ''gesluierd'' aan de rechtszaak deelnam, nu weer dienst kon doen. Over een paar weken zou hij dan naar een opleiding tot commandant gaan. 

Wat tijdens de rechtszaak gek genoeg niet ter sprake was gekomen, was dat de eerste, oudere politieman in de schuur had gezegd dat het niet nodig was te schieten. Maar ach, een kniesoor die op zulke details let....

woensdag 5 juli 2023

Twee dagen Jenin: 12 dode Palestijnen, 1 Israeli, 140 gewonden en een verwoest kamp

(Foto al-Quds)

 Het Israelische leger heeft zich dinsdagavond teruggetrokken uit Jenin en omliggende dorpen daarbij een spoor van vernielingen achterlatend. Het dodental van de twee dagen durende invasie liep bovendien op tot 12 nadat de 22-jarige Abdul-Rahman Hassan Sa'abna uit het dorp Fahma (ten zuidwesten van Jenin) in Jenin werd gedood met een schot in het hoofd. Eerder werd  Jawad Mujahed N'eirat uit Methalun ten zuiden van Jenin eveneens gedood met een schot in het hoofd in Jenin-stad. Vijf van de twaalf doden waren minderjarig.

12 doden (IMEMC)

Het aantal gewonden steeg eveens nadat vijf mensen onder wie een kind in Kafr Dan (ten westen van Jenin) werden getroffen door scherpe munitie of rubber kogels, evenals drie mensen in Silat al-Harithiya. Een raket van een drone trof bovendien een aantal mensen op de oostelijke begraafplaats. Drie van hen werden gewond naar een ziekenhuis gebracht. Het totaal aantal gewonden van de Israelische operatie bedraagt volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid meer dan 140,van wie 30 levensgevaarlijk zijn gewond, 

Dinsdagavond viel er ook een Israelische dode. De 23-jarige sergeant-majoor David Yehuda Yitzhak uit de nederzetting Beit El werd gedood door een kogel in de borst tijdens een schotenwisseling met verzetsstrijders in Jenin. Een andere Israeli zou tijdens de operatie gewond zijn geraakt.

Foto al-Quds

De honderden mensen die door het leger uit hun huizen waren gejaagd en die tijdelijk onderdak vonden in ziekenhuizen en moskeeën, keren terug om te constateren dat hun huizen zwaar zijn beschadigd. Ongeveer 300 huizen zijn compleet vernield, 400 à 500 zijn deels venield. Het leger heeft tussenmuren gesloopt om van huis tot huis te kunnen gaan. Bovendien zijn hun huizen ook volledig overhoop gehaald. Verder zijn de water- en elektricteistvoorzieningen ookvolledig vernield, aldus dewoerdvoerder van de gemeente. Bashir Matahen. Samen met de vernielde straten, de platgereden auto's en  de vele andere vernielingen leveren een uitermate treurig schouwspel op. Israel doet alsof de operatie de capaciteit van de bewoners heeft verminderd om verzet te plegen. De waarheid is vermoedelijk dat het de geest van verzet alleen maar heeft aangewakkerd. 

De aanval op Jenin liet de rest van de Westoever niet onberoerd. In omringende dorpen en in Nablus werden een inzamelingsacties gehouden om de bewoners van het kamp Jenin bij te staan. Verder waren er voor de tweede dag tal van demonstraties, Vele liepen uit op confrontaties met de bezetters. Zo werden in Beit Ummar twee mannen door scherpe kogels gewond, in Yatta raakten vier vrouwen gewond toen een auto werd geramd door een legervoertuig, in Ramalah werden twee burgers gewond door scherpe munitie, in Abu Mastal (bij Ramallah)  een 15-jarig kind en een volwassene, en in het kamp-Jalazoun bij Ramallah nog eens twee man. Ondertussen lieten de kolonisten zich ook niet onbetuigd. In Beit-Dajan brandden tientallen dunams landbouwgrond en olijfbomen af. Israel bombardeerde woensdag ook een aantal doelen in de Gazastrook als antwoord op vijf raketjes die waren afgeschoten vauit Gaza die werden neergehaald door de Iron Dome. Een huis in Sderot liep lichte schade op neervallende delen van een raket.

dinsdag 4 juli 2023

Voorbijganger schiet in Tel Aviv uitvoerder van ''ramming attack'' dood

Abdel-Wahab Khalayla
 Een Israelische voorbijganger heeft dinsdag een Palestijnse man uit Samu' in het disctrict Hebron doodgeschoten die werd verdacht van het uitvoeren van een zogenoemde ''ramming attack''. Hij had met zijn auto ingereden op mensen in Tel Aviv die op een bus stonden te wachten. Hij maakte vervolgens aanstalten om mensen te steken. Zeven personen raakten gewond, van wie drie ernstig, voordat hij werd neergeschoten door een gewapende burger. Toen hij gewond op de grond lag werd hij door diezelfde burger van dichtbij met diverse schoten afgemaakt. Hij zou geprobeerd hebben zijn mes, dat gevallen was, te pakken.

De man heette Abdul-Wahab Khalayla. Hij was 20 jaar oud en zou Israel zijn binnengekomen met de identiteitskaart en medische vergunning van zijn broer Hussein. Verschillende mensen uit zijn omgeving zijn opgepakt. Hamas deelde mee dat hij een lid was en gaf als commentaar dat zijn daad moest worden gezien als vergelding voor de Israelische aanval in Jenin. Khaled al-Batsh van de Islamitische Jihad sloot zich bij die woorden aan. 

Tien doden, 100 gewonden, honderden uit kamp-Jenin verdreven

Vernielingen in Jenin

Honderden families hebben maandagavond opdracht gekregen hun huizen in het vluchtelingenkamp Jenin te verlaten met hun kinderen en eventuele ouden van dagen. Hun ultimatum liep af om 11.30 uur. In lange colonnes liepen zij naar het centrum. Daar zou - onder meer in het regeringshospitaal - opvang  zijn geregeld. De meesten waren radeloos en verbijsterd. Het Israelische leger ging intussen over tot het vernielen van hun huizen. Het is niet duidelijk waar de mensen vervolgens naar toe moeten.

Het Israelische leger hield intussen vol dat zij vrijwillig waren vertrokken en dat niemand opdracht had gekregen om te vertrekken, De mensen zouden op de vlucht zijn voor het geweld en de destructie. Het leek op een herhaling van de nakba van 1948 op een voorlopig kleinere schaal. Ook toen werd er door Israel keihard gelogen over wat er gebeurde en wat de bedoeling was. Reacties van de rest van de wereld bleven toen, en ook nu, uit. Zij het dat de VS bekend maakten dat zij de ontwikkelingen ''nauwlettend volgen'' en dat er verder tal van afkeurende woorden werden geuit door de Arabische en ook veel westerse landen. 

Ondertussen is de tweede dag ingegaan van de grootste Israelische aanval op een vluchtelingenkamp op de Westoever sinds de Tweede Intifada van 2000-2005. Israelische D-9 bulldozers (ik schreef gisteren C-9 bulldozers, maar dat moest D-9 zijn) hebben het grootste deel van de wegen omgeploegd, Het leger heeft de waterleidingen in het kamp onklaar gemaakt, terwijl hetzelfde werd gedaan met de elektriciteit, zodat het kamp van 19.000 mensen is verstoken van water en licht. Ook voedsel is schaars doordat de aanvoer is geblokkeerd. 

Israel zegt dat de operatie in 48 uur wel zo'n beetje over zal zijn. Er zijn tot nu toe 120 mensen opgepakt en er zou een opslagplaats van wapens zijn gevonden in gangen die waren gegraven onder een moskee. De foto van de gevonden zaken is niet erg indrukwekkend, Het lijkt te gaan om bommen of molotovcocktails. Verder zou ook een wapenfabriekje zijn aangetroffen en een ''gedeelte van een raketwerper''.

Een gevonden ''wapendepot'' (Ma'an)

Het aantal doden als gevolg van de operatie is intussen gestegen tot 10, en er zijn ruim 100 gewonden van wie 20 ernstig gewond zijn. De echte aantallen zullen echter waarschijnlijk hoger uitvallen als ambulances en hulpverleners weer worden toegelaten tot het kamp. 

c

Dit zijn de acht doden van maandag: Samih Firas Abu al-Wafa, 20, Husam Mohammad Abu Dheibeh, 18, Aws Hani Hanoun, 19, Nour Eddin Husam Marshoud, 16, Mohammad Muhannad al-Shami, 23, Ahmad Mohammad Amer, 21, Majdi Ararawi, 17, Ali Hani al-Ghoul, 17. Twee doden moeten daaraan worden toegevoegd: Mustafa Nidal Qassem (17) werd dood afgeleverd bij het Regeringsziekenhuis in Jenin nadat hij gewond was gearresteerd en Uday Khamaysa werd dood aangetroffen in een veld.

Ook journalisten worden trouwens geweerd. Op twitter circuleerde een video waarop te zien is hoe een legerjeep komt aanrijden, het deurtje opengaat en een aantal kogels wordt afgevuurd op een camera tot het ding uiteenvalt. Gelukkig werden de journalisten zelf niet geraakt.

In de rest van de Westoever is vandaag een proteststaking uitgeroepen en op diverse plaatsen vonden demonstraties en confrontaties plaats. In Jericho, dat overigens totaal werd afgesloten van de buitenwereld, werd een persoon in zijn been geschoten. Verder waren en demonstraties in het Deheishe-kamp bij Bethlehem en in Beita in het noorden. Bij het Qalandia-checkpoint tussen Jeruzalem en Ramallah werden schoten gelost zonder dat er slachtoffers vielen. Ook waren er  rellen bij de noordelijke toegang tot Ramallah en in diverse wijken van Oost-Jeruzalem. 

maandag 3 juli 2023

Grote Israelische (lucht) aanval op Jenin: acht doden, 50 gewonden, forse schade

Jenin vanmorgen

UPDATED - Het Israelische leger en de luchtmacht hebben maandag voor het aanbreken van de dag een grootschalige aanval ingezet tegen het vluchtelingenkamp Jenin. Er werden meer dan 20 raketten afgeschoten op verscheidene doelen, waaronder een gebouw dat volgens de Israeli's werd gebruikt als een ''commandocentrum'' waar aanvallen op Israelische doelen zouden worden beraamd. Er werden straaljagers, drones en helikopters ingezet. Vervolgens werd het kamp bestormd door grote aantallen commando-eenheden. 

De aanval duurt nog voort. Tot dusver zijn acht doden gemeld en ruim 50 gewonden, van wie tenminste 10 in ernstige staat. Het aantal zal echter zeker nog stijgen. De Israeli's hebben toegang tot het kamp afgesloten, en ambulances en hulpverleners wordt de toegang geweigerd. Het is op die manier onmogelijk alle getroffen plaatsen te bereiken en gewonden te evacueren. 

Zware C-9 bulldozers zijn intussen bezig de wegen in het kamp om te ploegen. Ook worden huizen afgebroken om de toegang voor de troepen te vergemakkelijken, Een moskee aan de ingang van het kamp is vernietigd. De huizen van de families Shalabi en Natour werden eveneens vernietigd, nadat er al raketten op waren afgeschoten, veel omringende huizen liepen schade op. Een groot aantal auto's werd op deze manier ook verpulverd. Aan de buitenzijde van het kamp zijn gepantserde zogenoemde APC's (armored personel carriers) zichtbaar. Ook in diverse omringende dorpen zijn militaire versterkingen geposteerd. 

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn de namen van vier van de omgekomen Palestijnen Samih Firas Abu al-Wafa, Aws Hanin Hanoun, Husam Mohammed Abu Dheeba, en Noureddin Hussam Marshoud. De eerste drie werden in de borst geschoten, de vierde in het hoofd. Eén van hen zou 16 jaar oud zijn. Drie anderen zijn het gevolg van luchtaanvallen. Op tal van plaatsen werden demonstraties gehouden uit sympathie met de mensen in Jenin, waaronder het Askar-kamp bij Nablus en het Deheishe-kamp bij Bethlehem. Een colonne auto's vertrok uit Ramallah maar daarbij ontstond een treffen met militairen. Bij de ingang van El-Bireh werd de 21-jarige Mohammed Imad Hassanein gedood met een schot in het hoofd. Hij was een inwoner van Deir al-Balah in de Gazastrook die met zijn gezin tijdelijk in Ramallah woonde. Zijn vader is een inlichtingenofficier van de Palestijnse Autoriteit. Hij studeerde aan de militaire Istiqlal-universiteit. 

De militaire aanpak doet sterk denken aan de manier waarop Israel al sinds 2008-2009 heeft huisgehouden in Gaza. De vrees van sommigen (waaronder ikzelf) dat deze ultra-rechtse regering haar toevlucht tot deze praktijken zou nemen bij gebrek aan mogelijkheden de Palestijnen over de grens te zetten, lijkt zo bewerkelijkt. De kant van Ben Gvir en Smotrich is er duidelijk in geslaagd de militairen over de streep te trekken. De krant Haaretz meldt dat tot deze militaire operatie al tien dagen geleden was besloten, maar dat men tot het einde van het islamitische Eid al-Adha-feest heeft gewacht met hem uit te voeren. De Verenigde Staten, meldt de krant eveneens, waren van tevoren geïnformeerd. Daarmee zou Amerika (opnieuw) medeplichtig zijn aan ernstige schendingen  van de verplichtingen die op Israel rusten om de bezette bevolking te beschermen. 

Jordanië en Egypte hebben de voortdurende aanvallen op Palestijnse steden scherp veroordeeld. Jordanië doet een beroep op de internationale gemeenschap om onmiddellijk in actie te komen.   Egypte zegt dat  het excessieve en blinde gebruik van geweld steeds leidt tot veel slachtoffers en de pogingen bemoeilijkt van Egypte en zijn regionale  partners om te proberen de spanningen in de bezette gebieden te verminderen. Beide landen wijzen erop dat het in flagrante tegenspraak is met het internationale recht, en meer in het bijzonder met de internationale humanitaire wetten die Israel duidelijke  verplichtingen opleggen als bezettende macht. 

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...