dinsdag 29 november 2016

Drie Israelische opperrechters in Chili aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in verband met de route van de "Muur''

Israels voltallige hooggerechtshof (Haaretz).


Update: Haaretz meldde dat een Chileense rechtbank de klacht nu al als niet ontvankelijk heeft bestempeld.  Dat gebeurde op drie gronden, te weten: 1) dat Israel het Statuut van Rome waarop het Internationale Strafhof is gegrondvest, niet heeft ondertekend, 2) dat de het gebied niet in een permanente staat van conflict zou verkeren en dus het internationaal recht niet van toepassing zou zijn en 3) een volgens een van de klagers foute interpretatie van het in de klacht genoemde feit dat uit de regio bij Beit Jala al in geen jaren een aanslag was voortgekomen, zodat er geen militaire grond voor de bouw van de Muur zou zijn. De klagers zijn in beroep gegaan.

Zes Palestijnse landeigenaren uit de plaats Beit Jala bij Betlehem hebben maandag in Santiago, de hoofdstad van Chili, een klacht wegens oorlogsmisdaden gedeponeerd tegen drie leden van het Israelische hooggerechtshof.  De drie zijn de voormalige voorzitter van het hof, Asher Grunis, en de rechters Neal Hendel en Uzi Vogelman. Zij vormden gedrieën een kamer die in april 2015 een verzoekschrift verwierp om de route van de ''Afscheidingsmuur'' zodanig te laten lopen dat de landerijen van de inwoners van Beit Jala niet van de plaats Beit Jala zouden worden gescheiden. Dit alternatief was ontworpen door de ''Raad voor Vrede en Veiligheid'', een groep van ex legerofficieren.
De klacht is ingediend door zes Palestijnen van wie het land nu door de Muur van Beit Jala wordt gescheiden. Vijf van hen hebben de Chileens nationaliteit, de zesde niet, hij woont in Beit Jala. De klacht werd ingediend op grond van het Statuut van Rome uit 2012, dat door Chili is ondertekend. Chili heeft daarmee ook het principe aangenomen dat vervolging van oorlogsmisdaden, waar ook gepleegd, universeel, dus ook in Chili kunnen worden vervolgd.De klacht wordt verder ondersteund door een groep van Chileense parlementariërs, meldt de Israelische krant Haaretz, van linkse zowel als centrum en rechtse partijen.

zondag 27 november 2016

Het CIDI als spreekbuis van NGO Monitor dat mensenrechtenorganisaties onderuit wil halen

Hanna Luden
Sommigen hadden wellicht gedacht dat toen de rustige Hanna Luden, lid van de PvdA en lid van de redactie van het Jiddische tijdschrift ''Grine Mediene'', de rechtse, lawaaiige om niet te zeggen hysterische, Esther Voet opvolgde als directeur, ook de koers van onze eigen Israel lobby in Nederland, het CIDI, zou veranderen.
Dat nu is een illusie gebleken. Het lawaai is weliswaar wat verstomd, schrille uithalen naar alles en iedereen worden niet meer zo vaak gehoord, maar verstandiger of kritischer is het CIDI niet echt geworden. Wie de website volgt zal nooit kanttekeningen opmerken bij nieuwe Israelische maatregelen als het verder verlagen van de leeftijd waarop kinderen in hechtenis mogen worden genomen, of voorgenomen belangwekkende wetsontwerpen als het verbieden van het gebruik van luidsprekers voor de adhan (de islamitisch gebedsoproep). Ook het voorstel om alle ''illegale'' outposts te gaan legaliseren (volgens het Israelische recht dan wel, het enige ter wereld volgens hetwelk de nederzettingen in bezet gebied legaal kunnen zijn) komt er niet voor in aanmerking, evenmin als de politiek om de verdachten van aanvallen met messen (of gevallen waarin zulke aanvallen alleen maar gevreesd worden) meteen maar dood te schieten.  Ze worden niet alleen niet van kanttekeningen voorzien, ze worden niet eens gemeld. Om niet te spreken van die gevallen waarin mensen aantoonbaar niet gewapend waren en tóch worden gedood.

Na 49 jaar: Frankrijk stelt vermelden herkomst producten uit Israelische nederzettingen verplicht

De Britse Tesco supermarkt specificeert al langer de herkomst van ''Israelische'' producten.

Frankrijk heeft de afgelopen week een richtlijn uitgegeven dat producten afkomstig uit Israelische nederzettingen op de Westoever of de Golan hoogvlakte in winkels en supermarkten etc. als zodanig op de verpakking moeten worden aangemerkt. Dat gebeurt om duidelijk te maken dat die producten zijn vervaardigd in een illegale nederzetting en niet van Palestijnse makelij zijn. De Europese Unie nam de beslissing in november 2015, dus precies een jaar geleden. Niettemin is Frankrijk het eerste Europese land dat de verplichting ook daadwerkelijk heeft ingevoerd.
 De richtlijn van 2015 geldt voor fruit en groenten, wijn, honing, olijfolie, eieren, pluimvee, organische producten en cosmetica. Voor ingeblikt voedsel of industriële producten anders dan cosmetica geldt het voorschrift niet. Er moet op de verpakking staan dat de producten afkomstig zijn uit de Westoever of de Golan en er moet aan zijn toegevoegd dat ze zijn gemaakt in een nederzetting. Voor Palestijnse producten kan de aanduiding Westoever of Golan volstaan,  of mogelijk de aanduiding ''Palestina''.

zaterdag 26 november 2016

Branden in Israel nog niet onder controle

Verwoeste huizen in de nederzetting Halamish op de Westoever. (foto Israelische brandweer)

 Zijn de branden in Israel aangestoken? Dat is de vraag waarop op dit moment nog geen afdoende antwoord is, al gaan er genoeg beschuldigende vingers richting Palestijnen. De autoriteiten houden het er voorlopig op dat de branden, die als sinds woensdag Israel op meerdere plaatsen teisteren en die duizenden hectares bos hebben verwoest, met name in de omgeving van Jeruzalem en Haifa, het gevolg zijn van het weer. Dat zorgde voor kurkdroge bossen en bovendien werden de vuren door harde wind nog eens flink aangeblazen. Maar los van deze omstandigheden zijn wel diverse brandstichters vervolgens volgens de autoriteiten en geheime diensten eveneens in actie gekomen.
Zo'n 30 mensen zijn intussen gearresteerd, van hen zitten er nog 23.

Veiligheidmensen schieten bij Jeruzalem jongen van 15 dood

Shu'afat checkpoint, (via plus 972 magazine).

Israelische veiligheidsagenten hebben weer een Palestijn doodgeschoten die een mes zou hebben getrokken, ditmaal bij een checkpoint bij het vluchtelingenkamp Shu'afat, in het gebied van Groot Jeruzalem.Volgens de Isarelische krant Haaretz was hij 16 jaar en heette hij Mohammed Nabil. Volgesn het Palestijnse Ma'an News, dat gewoonlijk beter over deze zaken is geïnformeerd, meldde dat hij 15 jaar oud was,  Mohammed Nabil Zeidan heette en een inwoner was van Shu'afat. Hij was de 241ste dode Palestijn sinds vorig jaar begin oktober.
Volgens Haaretz, dat de politie citeerde, zou de jongen tijdens een controle van de passagiers van een minibusje dat uit het kamp kwam, een mes uit zijn bloes hebben getrokken Hij werd toen doodgeschoten. Volgens Ma'an werden Palestijnse medische hulpverleners op een afstand gehouden.    

woensdag 23 november 2016

Meisje van 17 krijgt 13,5 jaar voor aanval met schaartje in Jeruzalem

Een rechtbank in Jeruzalem heeft het 17 jarige meisje Nurhan Awwad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 en een half jaar en een boete van 30.000 shekel (ongeveer 6.000 euro). De straf was voor het feit dat ze precies een jaar geleden samen met haar nichtje Hadil Wajih Awwad, dat toen 14 jaar was, Israeli's bedreigde met een schaar. Beide meisjes werden vervolgens door een toevallig passerende veiligheidsagent vele malen beschoten. Hadil overleed, Nurhan, die toen 16 jaar was, raakte zwaar gewond door twee kogels in haar buik. (Het verhaal staat hier op mijn Engelstalige blog, waarbij de leeftijden zijn verwisseld)
Van de aanval is een video opname waarop beide meisjes te zien zijn, terwijl ze op de  veiligheidsman toerennen en rondspringen. Beide meisjes worden vervolgens tegen de grond gewerkt en als ze op de grond liggen schiet de veiligheidsman op allebei diverse kogels af. De veiligheidsman is niet vervolgd.

Fear of BDS keeps Israeli judge from ordering to reveal details of archeological digs in occupied territory

 The Jerusalem District Court on Monday refused to reveal the names of archeologists performing digs at antiquities sites in the occupied West Bank, as is the practice of the Israel Antiquities Authority inside the Green Line. The reason: the archeologists’ (and the State’s) fear of academic boycotts, and the difficulties it would pose for ongoing (Israeli) archeological projects in the occupied territories
 The decision was issued in response to a petition filed by human rights organization Yesh Din and archeology NGO Emek Shaveh, against the Israeli military government in the West Bank (the Civil Administration) and the staff officer of its Archeology Department, who are responsible for issuing licenses for archeological excavations in the occupied territory. The petitioners sought information that the military refused to provide as part of a freedom of information request, mainly the names of the archeologists, and where Israeli authorities store antiquities they uncover in the West Bank.

Libanon bouwt apartheidsmuur rond Palestijns kamp Ein al Hilweh bij Sidon

''Dit is geen foto uit bezet Palestina''. zo luidde het bijschrift op Twitter bij deze foto.

De Libanese regering is begonnen met het bouwen  van een kolossale muur  het Palestijnse vluchtelingenkamp Ein al Hilweh bij Sidon, in Zuid Libanon. Foto's van de bouw verschenen de afgelopen dagen op Twitter en Facebook. Kranten schrijven dat ''veiligheidsredenen'' de achterliggende gedachte is. De IBTimes haalt een functionaris van één van de Palestijnse groeperingen in het kamp aan die zegt dat de leiders in het kamp dit geaccepteerd hebben. Het zou zijn  om confrontaties met jet Libanese leger te vermijden. Anderen, zoals de Hamasregering in Gaza, zijn wat minder diplomatiek en noemen het een ''Apartheidsmuur'', net zoals de muur op de Westoever.  Vergelijking met foto's uit het zuidelijke buurland lijkt inderdaad een antwoord te kunnen geven op de vraag waar Libanon het idee vandaan heeft gehaald.

dinsdag 22 november 2016

Israeli's schieten voor 240ste keer een Palestijn dood sinds oktober vorig jaar

 Palestijnen gaan door het Qalandiya checkpoint. Foto genomen in Ramadan, juni 2015.

Israelische ''veiligheidsagenten'' hebben dinsdagmorgen weer een Palestijn doodgeschoten. Dat gebeurde bij het Qalandiya checkpoint tussen Ramallah en Jeruzalem. 
De woordvoerster van de Israelische politie, Luba al Samri, zei dat de ''verdachte'' een veiligheidsagent was genaderd via het pad voor voertuigen en dat hij een mes in de hand had. Een andere veiligheidsagent had hem toen had ''geneutraliseerd''. Medische teams die hem eerste hulp hadden kunnen bieden werden tegengehouden. Al Samri bevestigde dat de Palestijn was overleden.  Het checkpoint werd gesloten, zodat er daarna ook geen andere Palestijnen meer door konden.
Het Palestijnse ministerie van Gezondheid identificeerde de dode Palestijn later als Jihad Muhammad Said Khalil, 48, uit het dorp Beit Wazan bij Nablus. Hij was de 240ste Palestijn die op deze manier om het leven kwam sinds 1 oktober van het vorige jaar.

zondag 20 november 2016

Israel breekt Palestijns protestdorp af, illegale Joodse ''outpost'' ernaast mag blijven

(Foto AP)

Het Israelische leger heeft afgelopen week een protestkamp ontruimd dat Palestijnen en internationale activisten hadden opgezet dichtbij een nieuwe illegale Joodse ''outpost'', die Joden  hadden opgezet bij de nederzetting Salit (in het noorden van de Westoever bij de plaats Tubas).  De Palestijnen hadden het kamp dat ze ''Yasser Arafat Village'' hadden genoemd, opgezet als protest tegen deze outpost. Daarin woonde een tiental Joden in tenten, met een schuur en een tent als ''woonkamer''.
Volgens een bekendmaking van de woordvoerder van het leger greep het leger in nadat onlusten waren uitgebroken tijdens een illegale demonstratie. Een reporter van de krant Haaretz die ter plekke was, meldde echter dat het leger ingreep toen de Palestijnen in een tent zaten te lunchen en het kamp onder meer beschoot met traangasgranaten. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa gebeurde dit donderdag. Er werden ook twee internationale activisten opgepakt volgens Wafa. Het is niet duidelijk of het gaat om dezelfde actie van het Israelische leger. 
Haaretz meldt dat de illegale Joodse nederzetting een drietal maanden geleden was opgezet. Het leger heeft hen ongemoeid gelaten. 

zaterdag 19 november 2016

Israelische leger schiet man dood aan de grens met Gaza

Een man van 26 is vrijdagavond doodgeschoten door Israelische militairen tijdens een demonstratie  bij het Bureij kamp in Gaza, in de buurt van de grens. Het slachtoffer was Mohammed Abu Sa'da uit Nusayrat. Hij werd gedood door een schot in de borst. Twee anderen werden op dezelfde plek gewond, een derde man raakte gewond bij de grensovergang Nahal Oz.  
Ooggetuigen meldden dat soldaten, die gestationeerd waren op militaire torens ten oosten van het Bureij kamp meerdere ronden scherpe munitie, traangasgranaten en ''rubber'' kogels afvuurden op de groep demonstranten.
Abu Sa'ada was de 239ste Palestijn die werd gedood sinds in oktober 201 de huidige onrust begon. Hij was de 24ste in de Gazastrook in diezelfde periode, volgens een telling van het persbureau Ma'an.

dinsdag 15 november 2016

Nog een keer de Kristallnachtherdenking: ''Liever voorkomen dan scherven ruimen''

Nog één keer een Kristallnachtherdenkingsrede. Van Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid maar hier a titre personel sprekend. Een Jood dus (zoals we elk jaar minstens een Joodse redenaar hebben) die desondanks niet welkom was in de Uilenburgersjoel (netzomin als al die andere Joden die jaarlijks onze herdenking bijwonen en die aannamen dat ook voor hen de Uilenburgersjoel was gerestaureerd en hem daarom hadden ''gekaapt'' zoals sommige 'gerenommeerde' persorganen dat noemden. Wij noemden het gewoon een huurcontract waarvoor we hadden betaald). Hamburger heeft het over wat de Kristallnacht inhield (zoals we dat elk jaar doen, ook al beweren Ron van der Wieken van het CJO, het Nieuw Israelietisch Weekblad, Jonet, de hersenloze columniste Elma Drayer en al die andere mensen die nog nooit op onze herdenking zijn geweest maar desondanks o zo goed weten wat daar gezegd wordt, dat we dat nooit doen). Uiteraard is Hamburgers betoog ook heel antisemitisch en anti Israel. Dat moet wel, want dat zeggen die hiervoor genoemde mensen en instanties ook allemaal. O, en hij prijst Trump de hemel in. Volgens Elma Drayer van de Volkskrant dan. Net zoals de theologe Janneke Stegeman trouwens, die volgens Drayer evenmin in de Kristallnacht en de jodenvervolging was geïnteresseerd. Ik zou zeggen: laat ze  doodvallen. Oordeel liever zelf.

Sommige uitingen lijken wel nooit te veranderen, behalve in hun taalgebruik. Hoor het volgende citaat, ontleend aan de Wikipedia, uit de Memorie van Antwoord bij de Nederlandse Rijksbegroting 1938. Het citaat gaat over het toelaten van Duits-joodse vluchtelingen, die al voor de Kristallnacht (beter: Reichspogromnacht) van november 1938 Duitsland ontvluchtten:

Jeruzalem sloopt winkels waardoor tientallen hun inkomen verliezen, een stal en een woonhuis

De gemeente Jeruzalem heeft de afgelopen dagen weer flink wat Palestijnse bezittingen gesloopt, zoals stallen, winkels waar meerdere families een boterham mee verdienden en een woonhuis waardoor 12 mensen dakloos werden.  
Dinsdag morgen moesten drie gebouwtjes  eraan geloven:  een paardenstal en een opslagruimte in Silwan, en een winkel in Jabal al Mukabbir.  
Maandag raakten negen uitgebreide families hun enige bron van inkomen kwijt toen in Beit Hanina de eigenaars van een winkel in bouwmaterialen en een groentewinkel werden gedwongen zelf hun  winkels te slopen. 
 Zondag raakten 1 mensen dakloos toen hun appartemenete in Jabal al Mukabbi werden gesloopt.Volgens OCHA, het bureau voor de oördinatei van humanitair zaken van de VN, zijn in  
2016 tenminste 1.383 mensen door zulke sloopacties dakloss geworden. In 2015 was dat nog ''maar'' de helft daarvan, 688 mensen. 

maandag 14 november 2016

Israel gaat gebruik luidsprekers bij islamitische gebedsoproep verbieden

Jazzar moskee in Akko.

Behalve het wetsvoorstel om de illegale outposts te gaan legaliseren, gaf het Israelische kabinet zondag ook zijn goedkeuring aan een wetsvoorstel om het gebruik van luidsprekers bij ''huizen van gebed'' te gaan verbieden. Ook dit voorstel zal waarschijnlijk wel worden aangenomen.
De wet spreekt neutraal van ''huizen van gebed'' en verbiedt elke oproep via luidsprekers van ''religieuze of ophitsende aard'', maar het is natuurlijk duidelijk dat het gaat om moskeeën. Die roepen vijfmaal daags via de luidspreker de gelovigen op aan het gebed deel te nemen. Het geluidsvolume van deze oproep (''adhan'') is aan vastgestelde grenzen gebonden, maar kennelijk is dat voor veel Israeli's niet genoeg. Premier Netanyahu, die het voorstel steunt, zei dat hij in de loop der jaren ontelbare oproepen van burgers heeft ontvangen die zeiden last te hebben van de adhan. Israelische ministers zeiden dat het niet gaat om het tornen aan de godsdienstvrijheid.

Israelisch kabinet geeft goedkeuring aan wet die ''illegale outposts'' gaat legaliseren

De ministers Naftali Bennett en Ayelet  Shaked van de Israelische haBayit haYehudi partij (de Foto van Flash 90 is genomen in februari 2016).

Het Israelische kabinet van premier Benyamin Netanyahu heeft zondag zijn goedkeuring gegeven aan een nieuw wetsontwerp dat achteraf de goedkeuring gaat geven aan de zogenaamde illegale ''outposts'', de nederzettingen die niet alleen volgens het internationale recht maar ook volgens het Israelische recht illegaal zijn. De behandeling van het wetsontwerp begint woensdag in  de Knesset, het parlement. Verwacht wordt dat het daar zal worden aangenomen.
De nieuwe wet werd ingediend door de ministers Bennett (Onderwijs) en Shaket (Justitie) van de volop rechtse Habayit haYehudi partij met de bedoeling om de dreigende ontruiming tegen te gaan van de outpost Amona bij Ramallah.

vrijdag 11 november 2016

Janneke Stegeman: ''Herdenken zou geen onschuldige bezigheid moeten zijn''

Het duo Smit en Vlaar op de rug gezien tijdens de herdenking in de Uilenburgersjoel (Foto Anja Meulenbelt)

Vooraf waren er de nodige dreigementen geweest, en de gebruikelijke leugens en verdachtmakingen over onze kritiek op Israel en ons ''antisemitisme''. Representatief was bijvoorbeeld de kletskoek van mevrouw Elma Drayer, bekend van eerdere feitenvrije stukken waarin ze onder andere anderen ten onrechte van antisemitisme betichtte en ons van verkeerde bedoelingen. Voor de EO radio (Dit is de Dag)  herhaalde ze nog eens uit den treure dat we de Kristallnachtherdenking ''misbruiken'' voor ons anti Israel protest. ''Laat bij die herdenking voorop staan wie er worden herdacht: de gedeporteerde joden. Het is absurd in eenzelfde bijeenkomst joden in het beklaagdenbankje te zetten, ' zei de gevierde columniste van tegenwoordig de Volkskrant.
Tja. Als het waar was geweest had ze gelijk gehad. Maar dat was het dus niet. Mevrouw Drayer is namelijk wel vaker te lui om haar huiswerk te doen. Als ze de jaargangen van onze herdenkingen na had gelezen (hier te zien en wat onbreekt is ook wel op internet te vinden) had ze kunnen zien dat Israel zelfs helemaal nooit ter sprake is gekomen op onze herdenkingen. Behalve dan verleden jaar toen het Palestijnse Israelische parlementslid Haneen Zoabi sprak over de achtergestelde positie van de Palestijnen in Israel. Een kritisch verhaal, ja, maar of het anti Israelisch was, is toch de vraag. Ook lijkt het niet echt antisemitisch om te vragen op voet van gelijkheid met de Joodse bewoners van Israel te mogen worden behandeld.

donderdag 10 november 2016

Palestijn neergeschoten bij checkpoint; diverse bezittingen gesloopt in Jeruzalem

Israelische militairen hebben bij de ingang van het dorp Huwwara (district Nablus) woensdag een Palestijn ernstig verwond. Het was de 31 jarige Muhammad Amr uit Tulkarem. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar het Rabin Medisch Centrum in Petah Tikva in Israel na te zijn behandeld door Palestijns medisch personeel, zo bevestigden Israelische en Palestijnse bronnen.
Een woordvoerder van het leger zei dat hij bij het Huwwara checkpoint probeerde een Israelische soldaat te steken met een schroevendraaier.
Abdullah Abu Salim, 43, een 43 jarige koopman uit Huwwara, vertelde Ma'an echter ter plekke dat hij en twee van zijn vrienden "zagen dat [Amr] probeerde de weg over te steken in Huwwara en werd neergeschoten door soldaat. De soldaat haalde daarna een mes tevoorschijn en gooide dat naar de neergeschoten man toe''.

zaterdag 5 november 2016

De oudste Kristallnachtherdenking van Amsterdam opnieuw in de knel

Joodse arrestanten worden meegevoerd door de straten van Baden Baden, 10 november 1938. 

Op veel plaatsen in Nederland - en het buitenland - wordt aanstaande woensdag 9 november de Kristallnacht herdacht, de nacht in 1938 toen de Duitse nazi's tientallen synagoges, en duizenden winkels en andere zaken van Joden platbrandden en duizenden arresteerden en afvoerden naar  concentratiekampen als Dachau. Het was de eerste manifestatie van hoe Hitler-Duitsland in de jaren daarna met zijn Joden (en zigeuners en geestelijke gehandicapten) zou omgaan.

Ook in Amsterdam gebeurt dat door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Anders dan voorgaande jaren dit jaar niet bij het monument voor het Joodse verzet bij het Stadhuis, maar in de    Uilenburger Synagoge, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam.
Sprekers zijn :
  • Jerry K.L. Afriyie (Dichter)
  • Janneke Stegeman (Theoloog des Vaderlands en theoloog bij de Nieuwe Liefde)
  • Jaap Hamburger (Voorzitter Een Ander Joods Geluid)
  • Het Duo Smit & Vlaar zorgt voor muziek (Jiddische en andere liederen)

vrijdag 4 november 2016

Jeruzalem: weer 181 nieuwe huizen in bezet gebied

De gemeente Jeruzalem heeft woensdag bevestigd dat het Comité voor Plaatselijk Bouwen en  Planning de bouw van 181 nieuwe wooneenheden heeft goedgekeurd in Gilo, een nederzetting in bezet gebied, die door Isarel wordt gerekend een buitenwijk van Jeruzalem te zijn. De 181 woningen zijn bedoeld voor ultra orthodoxe families en komen in Har Gilo, een buurt die langzaam kruipt in de richting van de vallei tussen Gilo en het schilderachtige Palestijnse dorp Wallaja. Uiteindelijk zijn er 700 woningen in dit gebied gepland. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft, zoals het al tientallen jaren op welhaast rituele wijze doet, de Israelische beslissing veroordeeld. Misschien zou het voor het aanzien van de Amerikaanse diplomatie beter zijn dit soort zinloze uitspraken maar gewoon achterwege te laten. Ze maken geen verschil.

Israeli's doden weer Palestijn, jongen van 16 krijgt levenslang

Ma'an Abu Qaraa
Israelische militairen hebben donderdagmiddag de 23 jarige Ma'an Nasser al-Din Abu Qaraa uit het dorp Mazra'a al Gharbiyya (district Ramallah) doodgeschoten. Dat gebeurde bij een bushalte bij de Israelische nederzetting Ofra, eveneens in het district Ramallah. Een Israelische legerwoordvoerster zei dat hij probeerde Israeli's te steken. Niemand (dat wil zeggen geen Israeli's) raakte gewond.
Ooggetuigen zeiden dat de Israeli's Palestijnse paramedici op een afstand hielden en dat de man zodoende ter plekke doodbloedde. Hij was de 238ste Palestijn die sinds verleden jaar 1 oktober op deze of een vergelijkbare manier aan zijn einde kwam.
Donderdag veroordeelde een Israelisch militair hof ook de 16 jarige Mourad Badr Adais uit het dorp Beit Amra in het district Hebron van de Westoever tot levenslange gevangenisstraf en een boete van 1.7 miljoen shekel (ongeveer 370.000 euro) wegens het doodsteken in januari van dit jaar van de 39 jarige koloniste Dafna Meir in de nederzetting Otniel.

donderdag 3 november 2016

Tien dagen Kristallnachtherdenking in Groningen

Op diverse plaatsen in Nederland worden op 9 november probleemloos herdenkingen gehouden van de Kristallnacht, de nacht in 1938 waarin de Duitse nazi's, als opmaat voor de holocaust, tekeer gingen tegen synagoges, Joodse winkels en niet te vergeten de Joden zelf. Behalve in  Amsterdam. Daarover gaat straks de volgende post, hierboven.  
In Tilburg organiseert de Anti-Racisme Groep Tilburg (ARG) in het kader van de Kristallnacht-herdenking op 9 november een lezing door Doorbraak-activist Eric Krebbers, getiteld “Antisemitische reacties op vluchtelingen en migranten toen en nu”.
In Breda is een herdenking met prof. Marli Huyer en Groningen, dat de Kristallnacht al jaren herdenkt, doet dat dit jaar tien dagen lang. Zondag 30 oktober was de aftrap in de synagoge in Groningen met een postertentoonstelling ‘Kristallnacht nooit meer, voor niemand’. Historica Bettie Jongejan hield een inleiding. Kim Vorenholt, afgevaardigde uit de Joodse gemeenschap sprak en een duo zong Jiddische liederen.

woensdag 2 november 2016

Oogst van een week in Palestina: twee dode Palestijnen, 3 gewonde Israeli's, 44 daklozen

Excuses voor een stilzwijgen van bijna een week. Redenen: studie en een internetstoring van enkele dagen. Wat de studie betreft zal het nog wel vaker voorkomen dit lopende academische jaar (ik ben bezig voor mijn master). Wat het internet betreft hopelijk niet.
Plaats van een eerdere aanslag bij Beit El op 31 januari 2016.  (Ma'an)

De oogst van een week in Palestina sinds vorige week woensdag 26 oktober twee dode Palestijnen, drie bij een aanslag gewonde Israeli's, 44 dakloze Palestijnen na de sloop van drie huizen en een appartementengebouw, 18 omgehakte olijfbomen in Nahhalin bij Betlehem en een aantal door Israel gesloopte antieke islamitische graven in Jeruzalem, waaronder graven van de familie al-Husseini.
De doden vielen op maandaq en zondag. Maandag werd de 25-jarige Muhammad Turkman doodgeschoten. Hij was een politieman van de Palestijnse Autoriteit die bij het Beit El-checkpoint, dichtbij de Israelische nederzetting van die naam, met een kalashnikov het vuur opende op Israelische militairen.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...