donderdag 30 mei 2019

Demonstratie ''Keppel op'' toont eindelijk het ware racistische gezicht van het CIDI

Er gebeuren vreemde dingen dezer dagen. In Duitsland is een ''Beauftragter'' die zich bezighoudt met antisemitismebestrijding tot de slotsom gekomen dat het dragen van een keppeltje gevaarlijk kan zijn. Het lijkt me een redelijk aanvechtbare opmerking van een functionaris met sowieso een nogal ''freischwebende'' opdracht, maar het sluit wel naadloos aan op het altijd licht naar paranoia neigende Joodse volksdeel. En de behoefte van veel rechtse politici om daarop in te spelen en er electoraal voordeel mee te behalen, natuurlijk.
Vandaar dus dat het CIDI, ons aller Israel-lobby bij uitstek en tevens onze eigen Nederlandse self-proclaimed antisemitisme bestrijder, onmiddellijk een demonstratie uitriep in Den Haag onder het motto ''Keppel op''. Wat gebeurde was dat (volgens eigen zeggen van het CIDI) zo'n 200 tot 250 mensen naar Den Haag togen. Onder hen - inderdaad - de nodige rechtse politici van VVD, CDA en christelijke partijtjes. Geheel volgens verwachting dus. Verder - en dat is op de foto's  te zien - bestonden de deelnemers in meerderheid uit de aanhang van de groep ''Christenen voor Israel'', de vaderlandse groep die het trouwst is aan het CIDI, onze Nederlandse christen zionisten. Compleet met hun eigen Israelische vlaggen en keppels waren ze naar het Plein in Den Haag getrokken, zodat de anti-antisemitisme demonstratie daarmee meteen het solide karakter kreeg van een demo voor Israel. Voor deze soort christenen  is dat namelijk hetzelfde: Joden en ''het bijbelse land Israel'' zijn voor hen synoniem. Vrijwel alle kritiek op Israel is daarom  ook automatisch antisemitisch.
En het CIDI? Dat staat eigenlijk op datzelfde standpunt.

Netanyahu faalt als formateur, Israel gaat op 17 september weer naar de stembus

(Foto: Palestinian Chronicle)

Ja, dat is nou jammer. Netanyahu leek er zo goed voor te staan. Met zijn eigen 35 zetels en de steun van de Unie van Rechtse Partijen, de Religieuzen, Kulanu en de partij van Avigdor Liberman, Yisrael Beiteinu, had hij 65 zetels bij elkaar. Ruim genoeg voor een regering. Met de Unie van Rechtse Partijen samen had hij een juridisch brouwsel in de maak om te voorkomen dat hij in oktober zal worden aangeklaagd voor onder meer fraude en corruptie.De immuniteitswet zou worden herzien, en tevens zou het hooggerechtshof zijn macht verliezen om de regering op de vingers te tikken. Het zou zelfs geen bindende adviezen meer kunnen gegeven. Het kabinet was alzo'n beetje rond. De ministersposten waren voor een deel al vergeven. En toen...
Ja, en toen was daar Avigdor Lieberman met twee harde eisen. Eis nummer 1 was dat er in de nieuwe kabinetsperiode korte metten zou worden gemaakt met Hamas. Over de onderhandelingen dienaangaande is niet veel meer bekendgemaakt. Maar aangenomen mag worden dat daarover wel een afspraak is bereikt. Lieberman zou tenslotte ook minister van Defensie worden. Maar bij eis nummer 2 liep alles spaak. Lieberman eiste dat de wet op de dienstplicht voor ultra-orthodoxen, die een jaar geleden al in eerste lezing was goedgekeurd, nu onveranderd zou worden aangenomen. Dat viel niet goed bij de ultra-orthodoxen, maar met hen viel wel te praten over wat aanpassingen. Dat ging Lieberman echter niet ver genoeg. Hij hield voet bij stuk, en dus kwam Netanyahu ineens vijf stemmen te kort voor een kabinet.

woensdag 29 mei 2019

Sara Netanyahu sluit ''plea bargain'' met Israels openbaar ministerie

(Foto Wikipedia)
Sara Netanyahu, de vrouw van de Israelische premier heeft een ''plea bargain'' met het Israelische openbaar ministerie gesloten, een schuldbekentenis in ruil voor een lichte straf.  Mevrouw Netanyahu verkeerde sinds juni 2018 in staat van beschuldiging wegens fraude. Ze had in de residentie van de premier over een langere periode voor zo'n 360.000 shekel (ongeveer 90.000 euro) aan maaltijden van gerenommeerde ''chefs'' laten komen, en dat terwijl er een kok in de residentie in dienst en aanwezig was.
De aanklacht wegen fraude is nu echter onder de ''bargain''  verdwenen. Zij maakte zich nu alleen nog schuldig aan "het opzettelijk misbruik maken van een fout van een ander'', een misdrijf dat heel zelden ten laste wordt gelegd in Israel. Als de rechter met de deal akkoord gaat hoeft mevrouw Netanyahu nu nog maar een boete te betalen van 10.000 shekel (ongeveer 2.500 euro) en een bedrag terug te betalen van 45.000 shekel (plm. 11.250 euro). Ezra Saidoff, de vroegere plaatsvervangende chef de bureau van het kantoor van haar man, moet voor hetzelfde vergrijp eveneens 10.000 shekel boete betalen en krijgt er nog eens 120 uur gemeenschapsdienst bij.

maandag 20 mei 2019

Israelisch hooggerechtshof: 'archeologie in bezet gebied mag uit angst voor boycots geheim blijven'

Resten van het 2.000 jaar oude aquaduct dat de Tempel in Jeruzalem van water voorzag. (Foto Emek Naveh)

Israel is niet verplicht om informatie bekend te maken over archeologische opgravingen in ''Judea en Samaria'', oftewel de bezette Westoever. Dat heeft het Israelische hooggerechtshof bepaald in een zaak waarbij twee NGO's, Yesh Din en het zich met archeologie bezighouden Emek Naveh, om openbaarmaking hadden gevraagd. Het hof schaarde zich daarmee achter het standpunt van de staat Israel.
Het hooggerechtshof maakte zich daarmee opnieuw iets ongeloofwaardiger, want het ging voorbij aan het feit dat de Conventie van Den Haag van 1954 expliciet verbiedt dat een land dat gebied bezet houdt uit dat gebied archeologische vindingen verwijdert. Maar twee rechters, Yosef Elron en Noam Sohlberg, schaarden zich achter het stanpunt van de Israelische staat dat het bekend maken van de namen van de archeologen zou hen kunnen blootstellen aan academische boycots, en dat het bekendmaken van de plaatsen de positie van Israel zou kunnen ondermijnen in toekomstige onderhandelingen. Eén rechter, Anat Baron, was het daarmee niet eens. Zij verklaarde dat angst voor eventueel boycots niet rechtvaardigde dat zaken net bekend werden gemaakt. Dat zou immers verhinderen dat er een publiek debat over kon plaatsvinden, aldus Baron.

zondag 19 mei 2019

Wie provoceert er in Jeruzalem: Joodse kolonisten op de 'Tempelberg' of Kuzu met zijn vlag?

De Israelische politie heeft zaterdagavond honderden moslim-gelovigen met geweld verwijderd uit het gebied van de Aqsa moskee in Jeruzalem. Het was al de vierde keer dat de politie dat in deze Ramadan-maand deed. De gelovigen wilden daar een nachtwake  houden, een gewoonte onder gelovige moslims tijdens de Ramadan. 
Zondagmorgen, en slechts enkele uren later, liet de politie een groep extremistische Joodse kolonisten toe onder leiding van de minister van Landbouw Uri Ariël van de HaBayit HaYehudi-partij.  
Het ligt voor de hand om een verband te leggen tussen deze twee gebeurtenissen. Vroeger was het voor Joden en andersgelovigen verboden om tijdens Ramadan op het gebied van de Aqsa-moskee (Tempelberg voor de Joden) te komen. Ik kan me herinneren dat mij een keer tijdens Ramadan een bezoek aan het gebied werd geweigerd. Maar blijkbaar is die afspraak met de Waqf onder druk van kolonisten als minister Ariël sinds kort terzijde geschoven. Minister Ariël  is een regelmatige bezoeker van het gebied, samen met andere kolonisten uit zijn omgeving die de moskee willen laten verdwijnen om er een nieuwe Joodse Tempel voor in de plaats te laten neerzetten.

zaterdag 18 mei 2019

UNRWA veroordeelt aanval op kamp bij Aleppo

Straatbeeld in het Neirab-kamp (Foto: Occupied Palestine)

UNRWA, de VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen, heeft donderdag het doden veroordeeld van 10 Palestijnse vluchtelingen in het Neirab-kamp in de buurt van de Syrische stad Aleppo. Onder hen waren vier kinderen.
Volgens de directeur van UNRWA in Syrië, Amanya Michael Ebye, werd het kamp door raketten getroffen juist op het moment dat de families bijeen zaten voor de iftar, de maaltijd na de vastendag van Ramadan. Er waren behalve de 10 doden ook meer dan 30 gewonden van wie een aantal in kritieke toestand verkeert. Het jongste kind dat werd gedood was zes jaar.
Door de vijandelijkheden heeft UNRWA de zes scholen in het kamp voor 3.000 kinderen tijdelijk gesloten. Donderdag gingen ze weer open. Maar drie kinderen zullen dus niet meer deelnemen aan de voorbereidingen voor het einde jaars-examen.
Het kamp op 13 kilometer ten oosten van Aleppo ligt in een zone waar Syrische regeringstroepen staan tegenover aan al-Qaeda gelieerde rebellen van de Tahrir al-Shams. De raketten werden vermoedelijk door de troepen van president Assad afgevuurd. De escalatie van de gevechten in noordwest Syrië heeft gevolgen voor de 10.000 - 20.000 Palestijnse vluchtelingen in het gebied.Het Neirab kamp herbergt 18.000 Palestijnen. Het is in het verleden vaker doelwit geweest van vijandelijkheden.

Bundestag veroordeelt BDS als ''antisemitisch''

De Duitse Bundestag, het Duitse parlement, heeft vrijdag verklaard dat de BDS-beweging (BDS staat voor boycot, desinvestment en sancties) ''antisemitische'' methodes gebruikt. Het parlement zei dat de BDS doet denken aan de ''beangstigende'' nazi-campagnes tegen de Joden onder Hitler. Stickers of banners die aanmoedigen om zaken  niet te kopen zouden doen denken aan het ''kauft nicht bei Juden'' uit de nazi-tijd. De BDS-beweging gaf als een reactie dat de motie ingaat tegen het internationale recht dat boycotten onder het recht op vrije meningsuiting schaart.
De motie, die niet-bindend is, was ingediend door de CDU van Angela Merkel en werd mede gesteund door de SPD, de Grünen en de Liberaal Democratische Partij. De motie is niet bindend. Hij getuigt ervan dat het boycotten van Israel in een land dat verantwoordelijk is geweest voor de moord op zes miljoen Joden begrijpelijkerwijze nog steeds veel misverstanden oproept.  
De huidige Israelische regering speelt op deze sentimenten in door te verkondigen dat BDS de ''joodse staat wil vernietigen'' en door het etiket ''antisemitisme'' consequent te plakken op vrijwel alle kritiek op Israel. De motie werd dan ook verwelkomd door premier Netanyahu, die zei dat hij hoopte dat er ''concrete stappen zouden volgen'' en andere landen opriep het Duitse voorbeeld te volgen.

vrijdag 17 mei 2019

Gerechtshof in Nazareth vernietigt vonnis tegen dichteres Dareen Tatour

 Dareen Tatour (rechts) met haar advocaat Gaby Lasky bij het hof. (Foto ActiveStills/Oren Ziv)

Het gerechtshof van Nazareth heeft donderdag het beroep van de Palestijnse dichteres Dareen Tatour tegen haar veroordeling gegrond verklaard. Volgens het hof moest haar gedicht ''Qawm ya sha'abi, gawmhum'' (Verzet je mijn volk,verzet je tegen hen) dat ze op Facebook publiceerde, echt beschouwd worden als een gedicht. En bij kunstwerken diende het recht op vrije meningsuiting op nog strengere wijze te worden gehanteerd dan bij algemene uitingen, volgens het hof. Tatours veroordeling, waarvoor ze haar straf al heeft uitgezeten, was dus ongegrond. Wel hield het hof veroordelingen overeind waarin Tatour steun had uitgesproken voor de Islamitische Jihad. Die is in Israel verboden. Dareen Tatour, die eerder dit jaar in Den Haag de Oxfam Novib Pen Award kreeg uitgereikt,  publiceerde het gedicht in 2015. Ze werd gearresteerd, zat drie maanden in de gevangenis en kreeg vervolgens huisarrest. Eerst in het huis van haar broer in Kiryat Ono bij Tel Aviv, later in het huis van haar ouders, die daarvoor hun internet moesten ontkoppelen, terwijl Dareen zelf haar computer niet mocht gebruiken en een enkelband moest dragen.

Amnesty: Israel levert wapens aan tenminste acht landen die de mensenrechten schenden

Rohingya vluchtelingen uit Myanmar. (Foto:Oxfam)

Volgens een rapport van Amnesty International Israel (in het Hebreeuws) levert Israel nog steeds wapens aan tenminste acht landen die de mensenrechten met voeten treden. In het rapport, dat door de krant Haaretz wordt geciteerd, worden de volgende landen genoemd:  Zuid-Sudan, Myanmar, de Filipijnen, Kameroen, Azerbeidjan, Sri Lanka, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten.
Het rapport, dat de afgelopen 20 jaar bestrijkt, geeft hiervoor bewijzen. Wat de gang van zaken betreft doet het exportgedrag denken aan de jaren dat Israel wapens bleef leveren aan het Zuid-Afrika van de apartheid, of het Chili van Pinochet. 
 Amnesty baseert zich overigens niet op cijfers van Israel zelf, want het ministerie van Defensie dat een afdeling bezit die de export in de gaten houdt en exportvergunningen afgeeft, geeft totaal geen details. Desgevraagd deelt het ministerie wel mee dat met de mensenrechtensituatie in de landen die wapens afnemen rekening wordt gehouden, maar dat is in strijd met de waarheid. Zo wordt in Zuid-Sudan, waar het leger etnische zuiveringen doorvoerde en zich schuldig maakte aan de verkrachting van honderden meisjes en vrouwen, het Israelische Galil-geweer gebruikt. In Myanmar dat zich schuldig heeft gemaakt aan de genocide op de Rohingya worden eveneens Israelische wapen gebruikt en het zelfde geldt voor Sri Lanka, waar heel veel burgers zijn afgeslacht, of de Filipijnen waar zonder vorm van proces zo'n 15.000 burgers zijn doodgeschoten.

donderdag 16 mei 2019

Netanyahu heeft plannen om de onafhankelijkheid te breken van de rechterlijke macht

Luchtfoto van het complex van het Israelische hooggerechtshof.

Bij de Israelische kabinetsformatie die zich op dit moment afspeelt, wordt druk onderhandeld over een nieuw wetsvoorstel om de macht van het Israelische hooggerechtshof aan banden te leggen. Het voorstel is afkomstig van Benjamin Netanyahu, zo meldden de kranten  Haaretz en The Times of Israel eerder deze week.
Het oorspronkelijke idee van Netanyahu was om te zorgen dat hij niet wordt vervolgd voor drie gevallen van corruptie, fraude en misbruik van vertrouwen waarover de procureur generaal Avishai Mandelblit in februari heeft gezegd dat de premier mogelijk in staat van beschuldiging zal worden gesteld. Om zich daarvan te vrijwaren is het nodig dat de Knesset, het parlement, een wet aanneemt die leden van de regering en van het parlement immuniteit verleent. Zo'n wet bestond al, maar die is in 2005 veranderd. Wat Netanyahu wil doen is de wet weer ''terug'' veranderen. Dat zou vervolgens betekenen dat Mandelblit voor het parlement moet verschijnen om uit te leggen waarom Netanyahu moet worden vervolgd en waarom zijn immuniteit moet worden opgeheven. Vervolgens kan het parlement Mandelblit's voorstel dan wegstemmen. Het plan voor deze wetswijziging zal worden opgenomen in het coalitie-akkoord. Haaretz meldt dat Netanyahu zich er erg hard voor maakt.
Als dit wordt aangenomen is de premier is er echter nog niet, want het hooggerechtshof zou deze hele gang van zaken - als dat aanhangig gemaakt wordt - eventueel kunnen overrulen. Vandaar dat er een verdergaand voorstel in de maak is, dat eveneens in een bijlage bij het coalitie-akkoord zal worden gevoegd, waarin de macht van het hooggerechtshof in feite ondergeschikt wordt gemaakt aan die van het parlement.

dinsdag 14 mei 2019

Israel onteigent ruim 80 hectare voor ''bypass''-wegen naar nederzettingen

 De Aroub-bypass (ill. Vrede Nu).

De hogere planningscommissie van het Burgerbestuur, de bedriegelijke naam van het militaire bestuur over de door Israel bezette Westoever, heeft op 1 mei de bestrating goedgekeurd van twee zogenoemde ''bypass'' wegen naar nederzettingen. Het motief was veiligheid, de bypasswegen gaan buiten een aantal Palestijnse dorpen om. 
In het ene geval gaat het om een weg van 5,5 kilometer, de zogenoemde ''Huwwara-bypass''' ten zuiden van Nablus, die gaat naar de nederzettingen Yitzhar, Itamar, Har Bracha and Alon Moreh, waar een totaal van 7,132  kolonisten leven. De weg wijkt af van Route nr 60 en wordt aangelegd op land dat wordt onteigend van de dorpen Burin, Huwarra, Beita, Awarta, Yasuf, Yatma en As-Sawiya. Het gaat om 406 dunum (40,6 hectare) in totaal. De onteigeningsorders zijn uitgegeven. De weg kost 69 miljoen shekel. Dat komt neer op een bedrag van 9,750 dollar per kolonist.
Het andere geval betreft een weg 7 kilometer ten zuiden van Bethlehem, de zogenoemde al-Aroub-bypass. Voor deze weg wordt 401 dunum onteigend van de plaatsen Beit Ummar en Halhul.  
Hte werk aan de wegen zal starten zestig dagen na het uitvaardigen van de ontiegeningsorder, dat is op 4 juni , De termijn voor het indienen van (de meestal kansloze) bezwaren tegen het besluit is dan verstreken. 

Ook Alstom ziet af van deelname aan uitbreidingsplannen lightrail in Jeruzalem

 (Foto: ActiveStills/Oren Ziv)

De uitbreidingsplannen van de lightrail in Jeruzalem zijn nog verder in de verdrukking gekomen nadat ook de Franse firma Alstom zich uit het biedingsproces heeft teruggetrokken, meldt de Electronic Intifada. Als reden geeft Alstom op bezorgd te zijn over de mensenrechtensituatie. Als gevolg van de terugtrekking hebben twee Israelische firma's, Dan en Electra, gevraagd om de periode waarin biedingen gedaan kunnen worden te verlengen. Alstom maakte deel uit van het hetzelfde consortium waaraan deze twee meededen, zodat hun bod nu in het luchtledige is komen te hangen.
De terugtrekking van Alstom werd vrijdag bekend en kwam een paar dagen nadat de Canadese firma Bombardier zich had teruggetrokken uit een ander consortium, nadat het Canadese investeringsfonds Macquarie haar steun voor dit consortium had ingetrokken.Nog weer eerder trok de Duitse gigant Siemens zich terug onder verwijzing naar risico's die te maken hadden met Israels bezetting van Palestijns gebied.
Volgens het Israelische blad Calcalist is er van de oorspronkelijk acht consortia die zich voor het biedingsproces hadden opgegeven, nu nog de helft of minder over. Maar van de overgeblevenen is het evenmin zeker dat ze overeind zullen blijven.

zondag 12 mei 2019

Israel voert de sloop van huizen vooral in Oost-Jeruzalem op ongekende wijze op

Israel heeft de sloop van  huizen en andere Palestijnse gebouwen dit jaar flink opgevoerd. Met name in Oost-Jeruzalem.  Het aantal ligt daar nu al boven de 100 en dat is meer dan in het hele jaar ervoor.  Hierbij zijn ook meer mensen dakloos geraakt dan in het hele jaar 2018: dit jaar al 193, tegen 176 in 2018.  
Dat heeft de coördinator voor humanitaire zaken van de VN,  Jamie McGoldrick gezegd, aldus de e Electronic Intifada. Volgens McGoldrick ''is het slopen in Oost-Jeruzalem de afgelopen maand toegenomen in een onthutsend tempo. Daarbij zijn tientallen Palestijnen dakloos geworden en verloren anderen van de ene dag op de andere hun baan''. McColdrick deed een beroep op Israel om  op te houden met slopen onder het motto: "dit moet stoppen''. .
Sinds het begin van het jaar werden zoals gezegd meer dan 100 huizen gesloopt, maar ongeveer de helft daarvan vond plaats in april. In totaal werden de afgelopen twee weken 41 huizen gesloopt, waarvan 37 in Jeruzalem en vier elders op de Westoever. Op één bepaalde dag - 29 april - sloopte Israel zelfs 31 gebouwen op meerdere plaatsen in het bezette Oost-Jeruzalem, het hoogste aantal sinds OCHA (het Bureau van de VN voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken) in 2009 met het documenteren van de aantallen begon.

zaterdag 11 mei 2019

Sousse in Tunesië noemt straatnamen naar Joden

De gemeente Sousse in Tunesië heeft afgelopen donderdag drie straten de namen gegeven van vroegere Joodse inwoners van de stad. Dat gebeurde op feestelijke wijze en in aanwezigheid van een aantal van hun familieleden. 
De namen die vereeuwigd werden waren die van de advocaat Claude Shatbon, de vroedvrouw Yvonne Bessis, en de arts David Wazan. De gemeente Sousse wilde hen eren voor hun verdiensten voor de stad. Zo werkte Yvonne Bessis zeker 30 jaar in de de Franse koloniale tijd, waaronder ook 's nachts in de perioden dat er een uitgaansverbod heerste.

Deze vrijdag weer een dode in Gaza

Abdullah Abul-'Al
Israelische sluipschutters hebben, getrouw aan de traditie, bij de vrijdagse demonstraties van de Grote Mars van de Terugkeer in Gaza, afgelopen vrijdag tenminste weer één Palestijn gedood. Het was de 24-jarige Abdullah Juma' Abdul-'Al. Hij werd ten oosten van Rafah, in het zuiden van de Strook, in zijn bekken geschoten. Er waren 32 gewonden, die door scherpe munitie werden getroffen. Onder hen waren vier kinderen en een medische hulpverlener, de vrijwilliger Mohammad Abu T’eima, die werd neergeschoten te oosten van Khan Younis terwijl hij hulp verleende aan andere gewonden. Hij liep een hoofdwond op.

donderdag 9 mei 2019

Na Veolia en Siemens trekt ook Bombardier zich terug uit Jeruzalems lightrail-project

(Foto: Activestills.com)


De Canadese constructiefirma Bombardier heeft zich teruggetrokken uit het biedingsproces voor deelname aan de uibreidings van de ''lightrail'' in Jeruzalem. Dat meldt Ali Abunimah van de Electronic Intifada op basis van een mededeling van een woordvoerder van het Australische investeringsfonds Macquarie. Macquarie zat achter het consortium waar Bombardier deel van uitmaakte. Een andere deelnemer was de Oostenrijkse firma Wiener Linien. Met de terugtrekking van Bombardier heeft het hele consortium zich echter teruggetrokken
Aanvankelijk werd, volgens het Israelische zakenblad Globes, gekeken of er andere financiers dan Macquarie te vinden waren, maar uiteindelijk heeft Bombardier zich teruggetrokken, meldt de woordvoerder van Macqarie.
Eerder trok de Franse firma Systra zich terug. Daarvoor had zich het Franse Veolia onder druk van campagnevoerders van mensenrechtenorganisaties zich teruggetrokken uit het consortium City Pass, dat eveneens van plan was aan de inschrijving mee te doen,. Na Veolia trok ook het Duitse Siemens zich uit City Pass terug.

dinsdag 7 mei 2019

Qatar schenkt Palestijnen bijna half miljard

Qatar gaat 480 miljoen dollar aan de Palestijnen in Gaza en op de Westoever overmaken. Dat heeft  het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar dinsdag bekend gemaakt. De aankondiging kwam als een verrassing voor de Palestijnen.
Qatar wil 300 miljoen van het bedrag bestemmen voor verbetering van de gezondheids- en onderwijsfaciliteiten op de Westoever en 180 miljoen voor humanitaire hulp, ondersteuning van programma's van de Verenigde Naties en verbetering van de elektriciteitsvoorziening vooral in Gaza.
De beslissing over het geld kwam twee dagen nadat door Egyptische bemiddeling een staakt-het-vuren overeen was gekomen in Gaza, na een tweetal dagen waarin 28 mensen, van wie het overgrote merendeel burger, werden gedood in Gaza en 160 gewonden vielen. Ismail Haniyeh, het hoofd van het politburo van Hamas, bedankte Qatar dat het de Palestijnen zelfs onder de meeste ingewikkelde omstandigheden te hulp kwam. 

Ramadan Karim 

Nog 2 lichamen gevonden: dodental Gaza naar 28

Puin van de Sheikh Zayed Tower. (fot via twitter)

Maandag na het staakt-het-vuren in Gaza zijn nog twee lichamen gevonden in het puin van de Sheikh Zayed Toren, een woontoren ten oosten van Beit Hanun die door de Israeli's tot een ruïne is gereduceerd. (De directrice van het CIDI twitterde dat dit soort dingen gebeurde omdat er wapens in zo'n woontoren verstopt zouden zitten. Dat zei het Israelische leger namelijk. ''Geen doden overigens'', voegde ze eraan toe.
Dat was dus niet waar. (Dat van die wapens trouwens waarschijnlijk evenmin. En als het wel waar zou zijn is dat nog geen reden om een hele toren te verwoesten). De lichamen die werden gevonden waren van twee bewoners: Talal Abu Jadyan en zijn vrouw Raghda Abu Jadyan. Hun 12-jarige zoon Abdel-Rahman was al enige uren eerder gevonden. Het appartement van de Jadyans werd bij de aanval direct getroffen door een raket. 
Door de vondst van deze doden is het dodental gestegen naar 28. Er zijn 170 gewonden. Sinds 30 maart 2018, het begin van de demonstraties van de Grote Mars van de Terugkeer zijn er 309 mensen gedood door Israelische kogels, raketten of granaten.

maandag 6 mei 2019

In Gaza heerst nu een wankel staakt-het vuren

 Nieuwe ruïne in Gaza-stad. (Foto IMEMC)

Sinds 4.30 uur plaatselijke tijd (1.30 u GMT) is in Gaza een staakt-het-vuren van kracht dat door Egyptische bemiddeling is bereikt. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa op gezag van een Egyptische bron. Israel doet er als gewoonlijk het zwijgen toe wat de overeenkom,st betreft.
Volgens Wafa houdt het staakt-het-vuren in dat Israel zijn aanvallen op Gaza beëindigt en dat de blokkade van de Strook zal worden verlicht. Onder meer zullen de grensovergangen weer open gaan en zullen vissers, boeren en demonstranten niet langer worden beschoten. In hoeverre Israel zich hieraan zal houden is een open vraag. Dit soort bestandsovereenkomsten is al meerdere malen gesloten en Israel heeft zich er nog nooit aan gehouden.
Wel heeft de afspraak een einde gemaakt aan de vijandelijkheden waarbij volgens Wafa ongeveer 150 bomdardementen van de luchtmacht en zo'n 200 artilleriebeschietingen hebben plaatsgevonden. Er vielen 26 doden aan Palestijnse kant, onder wie twee hoogzwangere vrouwen en twee peuters. Van die doden is bevestigd door de Palestijnse strijders dat acht of negen slachtoffers deel uitmaakten van een militie. De rest was burger. Er zijn verder 154 gewonden en de vernielingen zijn zwaar, onder meer zijn winkels en een aantal woonblokken neergehaald, zodat nog meer mensen werkloos werden en tientallen families dakloos zijn geworden. Israel rechtvaardigde dat met de bewering dat in zulke huizen wapens zouden zijn opgeslagen. Zelfs als dat waar zou zijn, is dat natuurlijk een onzinnige reden om een heel woonblok te vernielen.

zondag 5 mei 2019

Aantal doden in Gaza stijgt tot 26, ook vier doden in Israel

(Foto Ma'an)

Update 6. Israelische vliegtuigen hebben volgens de krant Haaretz honderden luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza, tegen ongeveer 600 raketten die vanuit Gaza naar Israel zijn afgeschoten. Volgens de krant Haaretz gaat het geweld in Gaza nog wel even door. Premier Netanyahu heeft orders gegeven om de ''heftige aanvallen voort te zetten en de troepen te versterken met pantsereenheden, artillerie en grondtroepen', meldt de krant. Dat kan dus uitlopen op een grondoffensief. 
Het aantal slachtoffers in Gaza is intussen opnieuw opgelopen tot 26 sinds het begin van de vijandelijkheden, afgelopen vrijdag. Achttien van hen vielen deze zondag. In Israel zijn vier mensen gedood. 
 Zondagavond laat werd nog twee mensen gedood: Iyad Abdullah Shrihi (34) in het middeen van de Strook, en de 37-jarige Hani Hamdan Abu Shaar uit Rafah die alsnog opverleed aan verwondingen van een eerder bombadement. Vroeger op de avond werd voor de tweede maal deze oorlog een baby gedood, de vier maanden oude Maria Ahmad Ramadan al-Ghazali. Andere slachtoffers van het bombardement van huis in het appartementencomplex in Beit Lahiya waren haar vader Ahmad Ramadan al-Ghazali (31) en Eman Abdullah Asraf (30). Er waren ook acht gewonden. In totaal zijn er ongeveer 135 gewonden.

Israel ontwortelt 120 olijfbomen

Al-Luban al-Gharbi (Foto Palestine remembered)

Israelische bulldozers hebben zondag 120 vruchtdragende olijfbomen ontworteld die behoorden bij het dorp al-Lubban al-Gharbi, ten westen van Ramallah. Fawaz Salem, het vroegere hoofd van het gemeentebestuur, zei dat dit gebeurde een maand nadat een plaatselijke inwoner, Shafiq Abu Salem, een militaire order had ontvangen die hem  berichtte dat een strook land van hem in beslag zou worden genomen om een weg aan te leggen naar een joodse nederzetting, Beit Aryeh. Het gebied waar de bomen werden ontworteld bedroeg 3 dunam (een dunam is 1/10e hectare). De maatregel heeft opnieuw aan dat Israel erop uit is het gebied dat bij Palestijnen in gebruik is steeds verder terug te dringen ten bate van joodse nederzettingen. 
Eerder deze week vernielden kolonisten 150 bomen van het dorp Burqa in het disctrict Ramallah en ploegden officiële bulldozers land om in Beit Jala ()bijh Bethlehem) waarbij tientallen bomen sneuvelden. 
 Afgezien daarvan richten kolonisten ook regelmatig vernielingen aan die gewoonlijk niet worden bestraft. Vrijdag werden banden van 12 auto's doorgeprikt in het dorp Huwwara bij Nablus, en werden de auto's, muren en grafstenen beklad met graffiti.
(Wie wil helpen de teruggang van het aantal olijfbomen een halt toe te roepen, kijk op: Plant een Olijfboom  

Zaterdag nog 4 doden in Gaza waaronder een 14 maanden oude peuter

Saba Abu 'Arar
Israelische bombardementen op verscheidene plaatsen in Gaza hebben zaterdag in totaal vier mensen gedood, onder wie een 14 maanden oude peuter, Saba Mahmoud Abu 'Arar. Zij werd op slag gedood bij een bombardement van haar huis in het oosten van Gaza-stad. Haar moeder, de zes maanden zwangere, 36 jaar oude Falastin Saleh Abu 'Arar overleed korte tijd later aan haar verwondingen. zo maakten Palestijnse medische kringen bekend. Haar zuster werd gematigd ernstig gewond in het bombardement.
Eerder zaterdag werd de 25-jarige Khaled Mohammed Abu Qleiq gedood, toen de  Israeli's een serie raketten afvuurden in Beit Lahia in het noorden van de Gaza-strook.  Aan het begin van de dag, bij één van de eerste Israelische bombardementen, kwam de 22-jarige  Emad Mohammed Noseir uit  Beit Hanoun om het leven. Zijn naam werd aanvankelijk  abusievelijk gespeld als Nasser.

zaterdag 4 mei 2019

Situatie rond Gaza escaleert, opnieuw 1 dode

(Foto Ma'an)

Updated. De situatie in Gaza gaat weer naar een nieuw dieptepunt. Nadat er vrijdag vier doden waren gevallen, werden er zaterdag rond 150 raketten vanuit Gaza afgevuurd op Israel. Een deel werd volgens de krant Haaretz onderschept door het Iron  Dome-systeem, andere vielen onder meer in Ashkelon, Kiryat Gat, Nahal Oz en andere gemeenten rond de Gazastrook. In Kiryat Gat werd een 80-jarige vrouw ernstig gewond, in Ashkelon raakte een man door vallend puin matig gewond. Een aantal huizen raakte beschadigd.
Israel beantwoorde de beschietingen onmiddellijk met nieuwe bombardementen op Gaza. Volgens de eerste berichten vielen daarbij twee één doden, de 22-jarige Mohammed Nassir, en vier gewonden.  
Raed Abu Teir
De beschietingen uit Gaza waren vermoedelijk een reactie op de bombardement dat vrijdag het leven kostte aan twee leden van de Ezzedin al-Qassem-militie van Hamas, die een antwoord zouden zijn geweest op het feit dat twee Israelische militairen aan de grens (licht) gewond waren geraakt door geweerkogels, volgens mededelingen van het Israelische leger. Nog weer eerder vielen er twee doden door beschietingen van demonstranten van de Grote Mars van de Terugkeer. 

Deze vrijdag vier doden in Gaza

De dode Abdullah Melouh
Update: Vier Palestijnen zijn vrijdag in Gaza gedood door Israelisch toedoen in Gaza. Twee van hen werden vrijdagavond gedood bij een Israelisch bombardement. Zij waren lid van de Ezzedine al-Qassem militie. Het waren de
33-jarige Abdullah Ibrahim Abu-Melouh uit het Nusseirat-kamp en de 29-jarige Alaa Ali Bouli uit het Maghali-kamp. Drie anderen raakten gewond. Het bombardement werd volgens Israel uitgevoerd omdat twee Israelische soldaten gewond zouden zijn geraakt door geweervuur vanuit Gaza. 
 Eerder meldde het  Palestijnse ministerie van Gezondheid dat bij de demonstraties in het kader van de Grote Mars van de Terugkeer de 19-jarige Raed Khalil Teir ten oosten van Khan Younis door Israelische scherpschutters werd doodgeschoten. Later vrijdag overleed ook de 31-jarige Ramzi Rawhi ‘Abdo, die eerder die dag ten oosten van het Bureij-kamp door de Israeli's in zijn hoofd was geschoten.

donderdag 2 mei 2019

De Holocaust was uniek en heilig en de Joden moet je ontzien

De Holocaust  behoor je niet te vergelijken met vluchtelingen van nu. Joden werden jarenlang systematisch vervolgd, als producten gebruikt, met als doel totale uitroeiing van het joodse volk. Menige 'vluchteling' van nu is ook nog eens antisemitisch door botsend geloof met joden.
 
 Joodse mensen vluchten voor hun leven, naar het buurland. Afrika "vlucht" duizenden km naar de bijstandsuitkeringen en niet voor hun leven.

Er is nogal een verschil tussen in een veewagen gepropt worden om 800 km verderop in een gaskamer vermoord te worden en vrijwillig, omdat je het economisch gezien niet zo best hebt, een reis ondernemen naar wat je denkt dat luilekkerland is en de risico’s onderweg voor lief nemen.

Dat zeiden willekeurige twittervirtuozen naar aanleiding van de discussie die ontstond omdat het voormalige ''Durchgangslager Westerbork'' bekendmaakte dat het toch niet zou gaan meedoen aan de Nacht van de Vreemdeling. Die nacht betreft een jaarlijkse sponsorloop in juni van de Stichting Vluchteling, die dit jaar behalve uit Utrecht, Rotterdam, Nijmegen en Amsterdam, ook vanuit Westerbork (naar Groningen) zou plaatshebben. De reden dat het kamp Westerbork afhaakte was dat de directeur ervan bedreigingen had ontvangen. Hij zou onder meer een ''nekschot'' hebben verdiend. Volgens hemzelf waren de bedreigingen afkomstig van ''rechtse Joodse kringen''. Volgens de  plaatselijke radio en tv echter ook ''van rechtse kringen in het algemeen''. De plaatselijke politie en de plaatselijke burgemeester zeiden daarop de veiligheid van de deelnemers niet  meer te kunnen garanderen. 
Natuurlijk is dit hemeltergend.

woensdag 1 mei 2019

Rabbijnen van Israelische school prijzen Hitler en pleitten voor herinvoering slavernij



In the nederzetting Eli is de door de staat gesubsidieerde religieuze academie Bnei David. De studenten zijn meest oud-soldaten. Het Israelische tv-kanaal 13 vertoonde eerder deze week een paar staaltjes van wat daar wordt onderwezen. Je mond valt open. Het is onvervalst fascisme van de allerergste soort. De academie heeft  nauwe banden met de ''Unie van Rechtse Partijen'' die nu in de Knesset is gekozen en de leider daarvan, de vroegere opperrabbijn van het leger Rafi Peretz (63) Peretz' naam wordt genoemd als de mogelijke nieuwe minister van Onderwijs. Onklansg was hij de enige die op de Bnei David academie het woord mocht voeren, Netanyahu en minister Naftali Bennett werden als sprekers geweigerd.
Hieronder quotes van twee rabbijnen van de academie. Eerst rabbijn Eliezer Kashtiel.  
The goyim (non-Jews) will want to be our slaves. Being a slave of the Jews is the best. They must be slaves, they want to be slaves. Instead of just wandering the streets, being foolish and harming each other, now he’s a slave, now his life is beginning to come into order.

There are around us people with genetic problems. Ask any average Arab where he wants to be. He wants to be under occupation. Why? Because they have genetic problems, they don’t know how to run a country, they don’t know how to do anything – look at the state of them.

Are we unaware that there are different races? Is it a secret? Is it untrue? What can you do? It’s true. Yes, we are racists, we believe in racism.

Door Israelische kogels zwaar gewonde man in Gaza pleegt zelfmoord

Dit is één van de laatste foto's van de 24-jarige Bilal Mohammad Masoud, uit het vluchtelingenkamp Jabalia in Noord-Gaza. Hij is dinsdag overleden aan verwondingen die hij opliep doordat hij zichzelf in brand had gestoken.
Bilal werd op zaterdag 16 april tijdens de demonstraties van de Grote Mars van de Terugkeer door Israelische soldaten met diverse kogels neergeschoten. Hij liep gecompliceerde fracturen aan zijn armen en beide benen op, die ondanks operaties en zelfs bottransplantaties niet wilden helen. Hij stak zich in brand nadat diverse verzoeken om hem naar een ziekenhuis in Egypte of Israel te laten vervoeren op weigeringen bleven stuiten.

Israeli's slopen huis in Musafer Yatta

Het huis van al-Adra wordt afgebroken. (Foto Ma'an) 

Israelische bulldozers hebben woensdag een huis gesloopt van Jibril Mahmoud al-Adra in de plaats Musafer Yatta, in het zuiden van het district Hebron. Het huis werd door een politiemacht omsingeld, en al-Adra en zijn familie werden met geweld uit hun huis gehaald. Ze zijn na de sloop dakloos. Een reden voor de sloop werd niet gegeven.
De Israelische sloopactiviteiten in deze regio zijn onlangs toegenomen. Volgens de bewoners is dat omdat zij plaats moeten maken voor Israelische nederzettingen. De bewoners van Masafer Yatta werden in 1970 verdreven toen het gebied tot ''militair oefenterrein'' werd uitgeroepen. Na een lange juridische strijd mochten ze weer terugkeren, maar zij voelen de hete adem van de kolonisten in hun nek. Hee gebied wordt intussen ook bevolkt door nederzettingen met een totale bevolking van zo'n 3.000 kolonisten.

Israeli's vernielen op twee plaatsen zo'n 350 olijfbomen

Olijfboomgaard bij Burqa (Foto Palestine remembered)

Israelische kolonisten hebben woensdag ruim 150 fruitdragende lijfbomen omgehakt van het dorp Burqa ten oosten van Ramallah. Inwoners van Burqa zeiden dat de daders kolonisten waren van een naburige ''illegale outpost'' die hun sloopwerk deden onder bescherming van Israelische soldaten. Ibrahim Kan'an, een boer wiens bomen werden vernield, zei dat kolonisten probeerden hem twee dagen geleden te grazen te nemen toen hij zijn land aan het ploegen was. Dat is een normaal verschijnsel. Geweld van kolonisten tegen boeren of hun bezittingen zijn aan de orde van der dag op de Westoever en worden door de Israelische autoriteiten gewoonlijk niet bestraft.
Maandag ploegden militaire bulldozers Palestijns land om bij Beit Jala, ten westen van Bethlehem. Walid Zireina, samen met zijn n broer Ayman, eigenaar van het omgeploegde land, zei dat er tientallen bomen sneuvelden, in totaal stonden er ruim 200 op de vier dunam land. Hij verklaarde dat de soldaten, die in het gezelschap waren van Israelische gemeentewerkers, het gebied tot een ''gesloten militair gebied;'' verklaarden. Zireina's broer Ayman werd gearresteerd.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...