donderdag 28 februari 2019

Netanyahu zal worden vervolgd voor corruptie, fraude en misbruik van vertrouwen

De Israelische procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft donderdag bekend gemaakt dat premier Benjamin Netanyahu zal worden aangeklaagd voor omkoperij, fraude en misbruik van vertrouwen in drie afzonderlijke zaken. De beslissing van Mandelblit komt na drie jaar van onderzoek. Het is de eerste keer dat een zittende rpemier in Israel in staat van beschuldiging wordt gesteld. 
De zaken betreffen de ''zaken 4000, 1000 en 2000''. Zaak 4000 gaat over het verstrekken van gunstige concessies aan Shaul Elovitch, de voornaamste eigenaar van Bezeq, de telecom maatschappij, in ruil voor gunstige nieuwscoverage van de nieuwssite Walla, die eveneens in handen van Elovitch is.
Zaak 1000 gaat over het aannamen van giften van rijke zakenlieden in ruil voor politieke gunsten. En zaak 2000 betreft een deal tussen Netanyahu en Arnon Mozes, de eigenaar van de populaire krant Yedioth Ahronoth, waarbij deze krant in ruil voor gunstige publiciteit voorrechten kreeg die ten koste gingen van de gratis krant van Sheldon Adelson, Israel Hayom, die overigens juist ook zeer pro-Netanyahu was. 
Volgens Mandelblit heeft Neyayahu het imago van het publieke ambt naar beneden gehaald en het vertrouwen erin geschonden. ''In het geval van botsende belangen misbruikte u uw autoriteit om voor de belangen van uzelf en uw familie te kiezen, en u corrumpeerde de mensen die onder u werkten,''.schreef Mandelblit.
De Likud-partij probeerde  donderdag nog met een last-minute verzoekschrift aan het hooggerechtshof tussenbeide te komen, maar dat werd afgewezen. Ook een verzoek van de advocaten van Netanyahu om de in beschuldiging stelling uit te stellen tot na de verkiezingen van 9 april werd door Mandelblit van de hand gewezen met een beroep op de gelijkheid van iedereen voor de wet. Netanyahu verweet hem vervolgens te zijn gezwicht ''voor druk van links en van de media''.    
Voor de zaak werden 140 getuigen gehoord, onder wie drie voormalige medewerkers van Netanyahu die getuigen van de staat werden, plus een groot aantal huidige en voormalige ministers, zoals Yair Lapid, Gilad Erdan, Yariv Levin, Zeev Elkin en Tzipi Livni. Ook meerdere journalisten van Walla en Yedioth Ahronoth behoorden tot de getuigen. De aanklachten omvatten een dossier van 800 pagina's.

7 opmerkingen:

Elisabeth de Boer zei

Dit past niet bij dit onderwerp, maar je hebt ongetwijfeld ook gelezen over dat projectiel naar de maan dat Israel afgeschoten heeft. Volgens de berichten zat daar een Torah in en een kaart en vlag van Israel. (Nogal infantiel, maar ja, het is blijkbaar de gewoonte om nationalistische troep op de maan achter te laten. De Amerikanen deden ook al zo.) De naam van het projectiel was mooi "Bereshit" zoals bij "in den beginne", waar ik tenminste altijd aan moet denken bij plaatjes van de maan en andere planeten die "woest en ledig" zijn.

Maar ik ben zo benieuwd naar die kaart. Als je iets naar de maan zendt, dan is het je menens neem ik aan. Dus wat zijn nou eigenlijk de territoriale ambities van Israel afgaande op die naar de maan gestuurde kaart. Weet jij daar iets meer over?

(Het ding heet overigens officieel "Beresheet" en niet "Bereshit". Ongetwijfeld vanwege de ongelukkige connotaties in het Engels.)

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Ik heb geen idee wat er op die kaart staat. (Israel ''in den beginne''? Van de Nijl tot aan de Eufraat? (grapje). Ik zal er naar uitkijken.

Meir zei

Hijmans heeft dus niet door dat ook tegen Netanyahu een politieke hetze gevoerd wordt, net als tegen Trump. Laat zien dat je dus geen journalist bent (maar dat is dan ook geen beschermde titel)maar een propagandist van oproerkraaiers, van socialisten, anarchisten en terroristen.

Gennadi zei

Wat een lijst met 'misdaden'. Meneer Abbas met zijn Panamese miljarden kan zich doodlachen. Maar ja, zo werkt het in de echte democratie.

mart zei

@Meir
Hijmans doet adequaat verslag van de aanklachten tegen Netanyahu, zoals alle Israëlische media dat ook doen. Wilt u zeggen dat die media worden bevolkt door ‘propagandisten van oproerkraaiers, van socialisten, anarchisten en terroristen’? Of struikelt u weer eens over uw eigen veters?

Meir zei

Precies. Net als de laster tegen Trump, alles uit de koker van links dat alleen kan haten omdat zij de macht niet in handen hebben en dus hun zakken niet kunnen vullen en niet door kunnen gaan met hun corrupte praktijken, zoals de Clintons en de RINO's, hetzelfde zie je in ieder Europees land.
Alles tegen Trump was een leugen. Je hebt een zaak of geen zaak en heb je die niet stop je, maar socialisten leven van haat en dus krijgt iemand laster over zich heen. Jarenlang is de hetze bezig, zowel tegen Netanyahu als Trump. Is laster ontzenuwd, volgt de volgende aantijging. Figuren worden omgekocht, hoeren worden in stelling gebracht en links heeft niet door hoe gestoord zij zich gedraagt, wat overigens ook geldt voor de socialisten/communisten in bijv. Hongarije of Polen, want volgens links is de regering daar ook corrupt want die luistert immers niet naar de ex-communisten en de marionetten van Soros.
Het wordt tijd, Hijmans dat je eens wakker wordt en onder ogen ziet wat socialisme aanricht, maar het kan zijn dat Venezuela of N-Korea je ideale staten zijn, net zoals de voormalige Sovjet-Unie.

Tegen Netanyahu en zijn vrouw wordt al meer dan 5 jaar een hetze gevoerd en het zet je niet eens aan het denken. Kan ook niet want je doet geen onafhankelijk onderzoek. Je schrijft over van krantjes als Haaretz (Volkskrant) of komt uit de koker van Israël hatende NGO's die altijd dwarsverbindingen hebben met de PLO, Moslim Broeders enz.
Iemand die jij 'voorlicht' krijgt propaganda, net zoals de NPO propaganda verspreidt

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Zo is het. Het is allemaal een complot. Anderen zouden misschien zeggen ''een Joods complot'', maar je bent zelf Joods dus is het een ''links'' complot. En ik schrijf alles over uit Haaretz via de Volkskrant (die ik al ruim dertig jaar echt nooit meer lees), of van NGO's als B'tselem of Vrede Nu die blijkbaar van de PLO of de Moslimbroeders zijn. Ai, Meir, je treft de spijker op de kop. Tjezus man, die zit!

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...