De Republikeinse senator Marcop Rubio (Foto AFP) |
Vóór de wet stemden alle Republikeinen behalve één, senator Paul Rand, plus 25 Democraten. Tegen stemden 22 Democraten. De wet is een belangrijke steun in de rug voor de verschillende Amerikaanse staten die BDS buiten de wet hebben verklaard, ook al zijn er rechters in een aantal staten die die plaatselijke wetten ongrondwettig hebben verklaard, iets wat bijvoorbeeld gebeurde in Arizona en in Kansas.
Het wetsvoorstel werd scherp bekritiseerd door de ''Council on American Islamic Relations'' (CAIR), die het Huis van Afgevaardigden opriep de maatregel alsnog te blokkeren. Een andere instantie die van leer trok was de ''American Civil Liberties Union'' (de ACLU, die over vrijheden van de burger gaat). De ACLU deed eveneens een beroep op het Huis van Afgevaardigden om de wet tegen te houden. 'Vandaag heeft de Senaat de politiek de voorrang gegeven boven de Grondwet en heeft hij de rechten van alle Amerikanen onder het Eerste amendement van de Grondwet vertrapt,'' aldus de ACLU.
Het ''eerste amendement'' garandeert de vrijheid van meningsuiting. Sommigen zien het echter minder somber in. Zij zien in het feit dat er dan tenminste toch 23 tegenstemmers waren een grote vooruitgang ten opzichte van het recente verleden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten