donderdag 28 februari 2019

Israel laat parlementslid Jarrar eindelijk vrij

 Khalida Jarrar. (Foto Addameer)

Israel heeft donderdag na twee jaar de Palestijnse parlementariër Khalida Jarrar vrijgelaten. Jarrar zat  onder ''administratieve detentie'', wat betekende dat zij tot zes maanden was veroordeeld zonder dat zij ooit een aanklacht te zien heeft gekregen en er een proces plaatsvond, en dat die detentie drie keer  is verlengd.
De bezwaren tegen Jarrar kwamen erop neer dat zij politieke toespraken had gehouden en was opgekomen voor gevangenen. Zij was verbonden aan de mensenrechtenorganisatie Addameer waarvan Israel regelmatig stafleden oppakt en administratief gevangen zet. Verder was ze parlementslid van het al jaren niet meer bijeengeroepen Palestijnse parlement voor het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), waarvoor ze actief was, en dat om mij onbekende en onduidelijke redenen op de lijst van ''terroristische organisaties'' prijkt van de EU (en uiteraard Israel). Jarrar is zeer populair. Zij werd, vermoedelijk daarom, enkele uren eerder vrijgelaten dan was aangekondigd. Op die manier was een viering onmogelijk.
Het was de tweede keer dat Jarrar vastzat. In 2015-16 zat ze ook al 14 maanden op administratieve gronden gevangen. Zij mag sinds 1998 ook de Westoever niet verlaten. 

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...