maandag 15 oktober 2012

Israel pakt staflid mensenrechtenorganisatie Addameer op en legt anderen reisverboden op

Ayman Nasser
Update 19/10/12: Een rechtbank in Jeruzalem heeft donderdag de detentie van Ayman Nasser (42), een staflid van de mensenrechtenorganisatie Addameer, met zeven dagen verlengd teneinde hem verder te kunnen ondervragen. De verlenging vond plaats - zoals in Israel helaas gebruikelijk in dit soort zaken - op basis van geheime informatie die Nasser of zijn advocaat niet te zien kregen, zodat zij zich er ook iet tegen konden verweren. Nasser, die veldwerk doet te behoeve vn Palestijnse gevangenen, werd dinsdagnacht opgepakt.

Op dit blog geef ik niet vaak bijzonderheden over arrestaties van Palestijnen door Israelische troepen. Daar is een simpele reden voor: het zijn er gewoon te veel. Volgens het Bureau van de VN voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (Ocha) waren het er zo' 3000 in 2011, bijna 10 per dag, dat is teveel om steeds bij stil te staan.
Maar vandaag maak ik dan toch maar een uitzondering op de regel: De mensenrechtenorganisatie Addameer die zich onder meer ontfermt over de rechten van gevangenen, heeft nu zelf een gevangene te betreuren. Vanmorgen om 1 uur (of misschien moet ik zeggen vannacht om 1 uur) werd hun staflid Ayman Nasser opgepakt in zijn huis in het dorpje Safa bij Ramallah. De militairen vielen zijn huis binnen,  hielden het anderhalf uur bezet, hielden zijn vrouw onder schot, doorzochten met een snuffelhond alle kamers, en namen Nassers pc en zijn telefoon mee. Ook Ayman zelf moest mee. Hij zit nu vast in het detentiecentrum Moscovia in Jeruzalem.       Nasser, vader van vier kinderen tussen de drie en 13 jaar, heeft een graad in de psychologie van de universiteit van Bir Zeit. Hij is zelf oud-gevangene en werkt al vijf jaar voor Addameer. De arrestatie van Nasser komt kort nadat Abdullatif Ghaith, de voorzitter van Addameer, een uitreisverbod kreeg opgelegd, alsmede een verbod om de Westoever te bezoeken. Enkele andere stafleden van Addameer hebben ook verboden opgelegd gekregen om naar de Westoever te reizen. Het hoeft geen betoog dat arrestaties en zulke maatregelen het werk van Addameer ernstig belemmeren.
De organisatie doet dan ook een dringend beroep op de buitenwereld om tussenbeide te komen en te zorgen dat Addameer door kan gaan met haar werk in dienst van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Ik, AbuP., speel dit verzoek hierbij vanzelfsprekend door. Daarom doe ik hierbij op mijn beurt een dringend beroep op minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken om ....ach, nou ja, dat is natuurlijk niet zo'n goed idee. 

3 opmerkingen:

Trees zei

Ayman is dus een collega van mijn dochter, hij is de researcher bij Addameer. Men heeft al geprobeerd om hem te bezoeken, tot nu toe zonder resultaat, en er is niet bekend waarom hij is opgepakt. Israelische rechtsstaat ten top, maar dat wisten we al.Ze hopen morgenochtend wel bij hem te mogen komenGroet

Anoniem zei

Ach ja, de zionisten moeten hun essentie van het vijandsbeeld uiteraard in stand houden. Zonder vijand(sbeeld) geen staat Israel. Waarom de minister van Israelische zaken Rosenthal erbij wordt gehaald is mij raadselachtig.

Trees zei

‘I believe that every human being has opinions and positions and if it’s not violating the law he can freely think and speak these opinions. I am a human rights defender who supports the Palestinian prisoners and I represent my opinions in the public media. My thoughts are not secret, they are public, and everyone knows them’
Ayman Nasser speaking in Israeli court, 18 October 2012

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...