donderdag 4 oktober 2012

Israel bezorgd dat EU afstevent op het apart labelen van producten uit de nederzettingen

Het industriepark Barkan bij de nederzetting Ariël in bezet gebied  bestaat sinds 1982 en  biedt plaats aan meer dan 120 fabrieken en ondernemingen. (Foto Haaretz).

Het Israelische ministerie van Buitenlandse zaken is bezorgd dat de Europese Unie afstevent op het uitvaardigen van bindende voorschriften om producten uit de nederzettingen als zodanig te gaan labelen. De Israelische krant Haaretz meldde woensdag dat het ministerie met argusogen de stappen volgt van de Deense minister Sovndal, die hiervoor het initiatief heeft genomen. De Deen deed dat op basis van een besluit dat de 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken in mei met algemene stemmen namen, waarin werd gesteld dat de EU-landen verplicht zijn om haar eigen wetgeving op dit punt na te leven.Een van de punten uit die wetgeving is, dat producten uit nederzettingen, die immers illegaal zijn,  niet behoren te vallen onder de gunstige invoerregelingen die producten uit Israel zelf, als meestbegunstigde natie, ten deel vallen.    
Het Deense initiatief wordt naar verluidt gesteund door Frankrijk, Groot-Brittannië, Finland, en Zweden. De site EU Observer.com meldde al in september dat Denemarken overleg over de zaak voert met de Fransen en Britten en met de Europese Commissie. Ook sponsort Denemarken een bijeenkomst op 23 oktober in Brussel, waar diplomaten en NGO's zoals Oxfam en Crisis Action zich zullen buigen over het soort richtlijnen dat nodig is om een duidelijk onderscheid te kunnen make tussen producten uit Israel zelf en  producten uit de nederzettingen.

Haaretz citeert een functionaris van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken die zegt dat ze daar bang zijn dat de EU 'een volledig politieke maatregel gaat doorvoeren onder het motto dat het gaat om een technische maatregel om de consument te beschermen en transparanter te maken waar een product vandaan komt'.

De Israelische angst is begrijpelijk.. Transparantie en het nederzettingenbeleid verdragen elkaar slecht. Israel is er namelijk altijd op uit geweest de zaken zo ondoorzichtig mogelijk te houden, zodat de (politieke) draagwijdte aan het oog wordt onttrokken. Overigens moet het me van het hart dat de EU (zie bijvoorbeeld de foto boven dit stukje) wel wat laat is met de plannen om haar eigen voorschriften te gaan naleven.            

1 opmerking:

Ben zei

Beter laat dan nooit.

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...