dinsdag 23 oktober 2012

Twee belangrijke bezoekers in Gaza

Gaza heeft deze dagen vlak na elkaar twee belangrijke bezoekers verwelkomd. De eerste was de Amerikaanse professor in de linguïstiek en auteur van talloze (ook politieke) boeken, Noam Chomsky, die deel nam aan een symposium van de islamitische universiteit in Gaza over taal en literatuur. Chomksy arriveerde vorig week donderdag en hield onder meer een rede over de Arabische Lente en de Amerikaanse politiek. Chomsky's bezoek was vooral bedoel als teken van solidariteit met de Palestijnen. In 2010 wilde Chomsky vanuit Jordanië deelnemen aan een academische activiteit op de Westoever, maar toen werd hij door de Israeli's bij de brug over de Jordaan teruggestuurd. Hij was nu Gaza binnengekomen via Egypte.  

 Tijdens zijn  bezoek ontving Chomsky een eredoctoraat van de Islamitische Universiteit van Gaza.Sheikh Hamad werd bij de grensovergang met Egypte in Rafah opgewacht door de premier van Gaza, Ismail Haniyeh. (Reuters). 

De tweede belangrijke bezoeker was sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, de emir of Qatar, die dinsdag aankwam om een investeringsproject van Qatar va miljoene dollars in te wijden. De emir was  het eerste staatshoofd dat de Gazastrook bezocht sinds Hamas er in 2007 de macht overnam en Israel een volledige blokkade afkondigde. Hij werd daarvoor uitbundig bedankt door premier Haniyeh van Gaza, die de eerste steen legde voor het Qatarese project dat onder meer de bouw omvat van 1000 woningen voor arme families in verwoeste delen van Khan Younis in het midden van de Strip. Haniyeh kondigde ook aan dat het project, aanvankelijk begroot op ongeveer 250 miljoen dollar, intussen 400 miljoen omvat. Haniyeh prees 'de moedige beslissing' van de emir, en zei dat die 'ertoe bijdraagt dat het politieke en economische beleg dat Gaza al vijf jaar is opgelegd, wordt doorbroken. Vandaag in Gaza, morgen in het bevrijde Jeruzalem,' aldus Hanieyh.
Ook de Egyptische president Morsi prees het initiatief van emir Hamad maandagavond in een verklaring en zei dat dit in lijn is met het streven van Egypte om de blokkade van Gaza ongedaan te maken.
Israel daarentegen toonde zich uiterst ontstemd over het bezoek van de emir, die in het verlede og wel cotact met Isarelische fyunctioarissen heeft gehad.  'Zijn geld zal er alleen toe dienen dat de ontvangers ervan nog verder tot corrupte, haat en excessen worden gedreven. Het zal de schade onderstrepen die Hamas de Palestijnen toebrengt. Je kan zeggen dat Qatar de vrede onder bus gooit,' zo citeerde de krant Yediot Ahronot een woordvoerder van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ook op de Westoever werd zuinigjes gereageerd. De Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas zei te hopen dat het bezoek de kansen om te komen tot Palestijnse eenheid niet zal verminderen of dat het geen goedkeuring inhoudt van een apart Palestijns gebied in Gaza. 
Sheikh Hamad is nooit bij de Palestijnse Autoriteit op de Westoever langs geweest. Wèl heeft hij zich in het verleden ingezet voor verzoeningspogingen tussen Fatah en Hamas, maar de meeste waarnemers menen dat de kansen daarop op dit moment vrijwel nihil zijn. 

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...