vrijdag 26 oktober 2012

Netanyahu kondigt fusie aan van Likud met de racistische partij van Avigdor Lieberman

לא השיבו לשאלות. מנהיגי "הליכוד ביתנו" (צילום: גיל יוחנן)
 Lieberman en Netanyahu. (YNet).

 Wie herinnert zich nog de verontrustende tv-beelden van grote groepen Israelische jongeren met Israelische vlaggen die anti-Arabische leuzen schreeuwend propaganda maakte voor de Israel Beiteinu (Israel ons Thuis) partij van Avigdor Lieberman? Dat was in de aanloop naar de Israelische verkiezingen in februari 2009. Lieberman won toen 16 zetels en werd vervolgens minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Netanyahu die daarna aantrad. Een tijd lag was het een issue in veel landen (waaronder hier in Nederland) of Israels nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wel kon worden ontvangen, aangezien hij dezelfde categorie viel als Jean Marie Le Pen, Jörg Haidar, de Belg Philip de Winter en onze eigen blonde Geert W. (die ook met Lieberman ging lunchen toen die hier zijn opwachting maakte).
En nu heeft Netayahu dus, in het zicht van de nieuwe Israelische verkiezingen in januari 2013, op een gezamenlijke persconferentie met Lieberman, een fusie aangekondigd tussen de :Likud en Israel Beiteinu. 

De beslissing is natuurlijk, zoals dat gaat in zulke gevallen, van beide kanten grotendeels ingegeven door tactische overwegingen. Netanyahu, die de verkiezingen aankondigde in de zekerheid dat zijn Likud onbedreigd bovenaan in de peilingen stond, ziet ineens met schrik dat een mogelijke coalitie in het midden (een samengaan van Kadima onder Tzippi Livni met de nieuwe  'Atid' (Toekomst)-partij van Yair Lapid en eventueel de Arbeid), hem mogelijk zou kunnen onttronen. En Lieberman, zo wordt gespeculeerd, zou door zich aan te sluiten bij de Likud, waar hij in het verleden al eens lid van was, op deze manier weer een stapje dichter bij de positie van premier komen.
'Op deze manier,' zei Netanyahu, 'krijgen we de mogelijkheid Israel krachtig te leiden. Het zal de regering en de minister-president sterker maken en daarmee de staat.' Maar intussen verwijdert Netanyahu door deze verbintenis aan te gaan ook de laatste met moeite overeind gehouden restjes gematigdheid die wellicht nog aan zijn imago kleefden.
Want wie is Avigdor Lieberman? Een man die in 1998 uit de eerste regering-Netanyahu stapte toen zijn toenmalige baas (en nu dus partner in een nog nieuw te vormen partij), akkoord ging met het toepassen van het Wye River Memorandum (dat de Palestijnen meer armslag gaf, een akkoord dat overigens nauwelijks is uitgevoerd). Lieberman herhaalde dit gedrag in 2005 toen hij uit de regering-Sharon werd gezet, nadat hij zich had verzet tegen de terugtrekking uit Gaza. En nogmaals in 2008 toen hij ontslag nam uit de regering-Olmert uit protest tegen de hervatting van de besprekingen met de Palestijnen.
Maar opzichtiger nog is Liebermans onverhuld racistische opstelling. Zijn verkiezingswinst van 2009 was voor een groot deel te verklaren door zijn slogan 'Geen burgerschap zonder loyaliteit', die sloeg op zijn eis dat alle Palestijnse inwoners van Israel een eed van trouw aan het Joodse democratische karakter van de staat zouden moeten afleggen (of anders, zo mogen we aannemen, hun burgerrecht zoude verliezen en mogelijk zouden moeten opkrassen). Lieberman noemde ook ooit de Arabische leden van de Knesset 'collaborateurs' te vergelijken met de collaborateurs met de nazi's die ook op een gelijke manier als die collaborateurs zouden moeten worden behandeld. Verder is Lieberman voorstander van 'een etnisch homogene staat', wat een nette manier is om te zeggen dat hij streken die hoofdzakelijk door Israelische Palestijnen bevolkt worden (in Galilea) wil uitruilen tegen de Joodse nederzettingen op de Westoever. Hij herhaalde deze opstelling in zijn rede voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2010, die wijd en zijd afwijzende reacties uitlokte wegens het racistische geachte karakter ervan).  

En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat Lieberman in 1998 voorstelde de Aswan Dam in Zuid-Egypte te bombarderen en heel Egypte in zee te spoelen, als straf voor het feit dat het land steun gaf aan Yasser Arafat. Of dat hij voorstelde in 2003 duizenden Palestijnse gevangenen, in plaats van ze uit te ruilen, in zee te verdrinken, (waarbij hij zei wel voor de bussen voor het vervoer te willen zorgen).
Netanyahu heeft kortom, door een coalitie met deze man aan te kondigen, het masker definitief laten zakken. Nog maar een paar dagen nadat een enquête duidelijk maakte dat een meerderheid van de Israeli's er onverhuld racistische denkbeelden op na houdt, blijkt de leider van de Likud er geen bezwaar in te zien, ook zijn partij definitief een racistisch stempel op te drukken. En vanzelfsprekend zegt het aangaan van een coalitie met iemand die altijd heeft gezegd dat 'land voor vrede' een volstrekt verkeerd principe is, ook wel het één en ander over hoe eerlijk gemeend Netanyahu's uitspraken in het verleden ware dat hij bereid is 'tot pijnlijke concessies' in het overleg met de Palestijnen. Maar op de eén of andere manier was dat nieuws misschien toch weer wat minder verrassend.

P.S.:  Larry Derfer schrijft op de site + 972:
 The only way Israel is ever going to give up the occupation and its habit of military aggression is by going too far – by becoming such a Goliath that the Western world finally tells it to clean up its act or find some new allies. Tonight’s union between Bibi Netanyahu’s Likud and Avigdor Lieberman’s Yisrael Beiteinu into one big Likud Beiteinu – “Likud Is Our Home” – marks a sizable step in that direction.
Een flinke stap in de richtig waarin het Westen genoeg krijgt van Israels politiek van bezetting en militaire agressie? Een wake-up call for the world, zoals de kop boven het artikel luidt? Eerlijk gezegd betwijfel ik dat. Daarvoor is helaas nog meer nodig. Misschien een aanval op Iran? Al of niet met nucleaire wapens?  

9 opmerkingen:

Ben zei

Ongelooflijk!!! Dit land drijft af naar ultra-rechts.
Nog even en Richard Falk krijgt gelijk dankzij Lieberman: apartheid in optima forma. Niet alleen in bezet gebied maar ook in Israël.

Esther zei

Opmerkelijk dat het woord 'apartheid' bij extreem links in de mond bestorven ligt maar dat zij niet kan aangeven waarin Israël met het vroegere Zuid-Afrika overeen zou moeten komen.

Inderdaad, ongelooflijk en in de letterlijke zijn van het woord.

Abu Pessoptimist zei

Esther, hier wat links om je geheugen op te frissen:
1) De derde zitting van het Russell Tribunaal in Kaapstad kwam tot de conclusie dat Israel een apartheidssstaat is. http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2011/11/russell-tribunaal-israel-maakt-zich.html
2) Desmond Tutu maakte de vergelijking al in 2002. http://news.bbc.co.uk/2/hi/1957644.stm
3) Als dat nog niet overtuigend genoeg is, heb ik hier nog een hele opsomming van Zuidafrikaanse en Israelische personen die menen dat Israel in veel opzichten op het Zuid-Afrika van de apartheid lijkt of zelfs een ergere vorm van apartheid toepast dan destijds in Zuid-Afrika het geval was.
http://dissidentvoice.org/2010/03/israel-and-apartheid-is-it-a-fair-comparison/

Abu Pessoptimist zei

Esther, hier wat links om je geheugen op te frissen:
1) De derde zitting van het Russell Tribunaal in Kaapstad kwam tot de conclusie dat Israel een apartheidssstaat is. http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2011/11/russell-tribunaal-israel-maakt-zich.html
2) Desmond Tutu maakte de vergelijking al in 2002. http://news.bbc.co.uk/2/hi/1957644.stm
3) Als dat nog niet overtuigend genoeg is, heb ik hier nog een hele opsomming van Zuidafrikaanse en Israelische personen die menen dat Israel in veel opzichten op het Zuid-Afrika van de apartheid lijkt of zelfs een ergere vorm van apartheid toepast dan destijds in Zuid-Afrika het geval was.
http://dissidentvoice.org/2010/03/israel-and-apartheid-is-it-a-fair-comparison/

Elisabeth zei


Stephen Robert, toch echt geen Jodenhater noemde het onlangs zelfs "Apartheid on steroids".

http://www.thenation.com/article/162756/apartheid-steroids#

Zo begint hij (misschien lees je dan door Esther):
I grew up in a small town in Massachusetts where my parents headed our local synagogue, Hadassah and the United Jewish Appeal. My first trip abroad after university, in 1962, included a week-long visit to Israel, where I was awed by its accomplishments, as well as by its vulnerability. After the Six-Day War in 1967, I basked in the courage and military prowess of my fellow Jews. The eloquence of foreign minister Abba Eban, defending his beleaguered country at the United Nations, still fills me with pride. In the years since, I’ve been a contributor and fundraiser for the UJA-Federation of New York, a governor of the American Jewish Committee, which is dedicated to fighting anti-Semitism, and a founding director of the Museum of Jewish Heritage—A Living Memorial to the Holocaust. I’ve made five additional visits to Israel since 1962, the last this summer as part of a humanitarian aid trip to East Jerusalem and the West Bank. As a Jew who has been an ardent supporter of Israel since its independence, it pains me to record what I saw there. But it is my love for Israel and for the Jewish people that drives me to speak out at this treacherous time.

Esther zei

Dat Russell-tribunaal kan ik ook houden. Waarde is direct nul want geen legale status. Bestaat uit notoire Israël-haters en dus is het 100% scoren. Men kan net zo goed een Hamas-tribunaal instellen, wat 1x gebeurde, ook wel bekend onder de naam 'Goldstone rapport'.
De clowns van het Russel-tribunaal hebben een naam op te houden met hun aantijgingen tegen de VS mbt indianen, nu politiek correct (ook fout) native Americans genoemd. Destijds maakten zij zich al belachelijk, maar duidelijk niets geleerd.

Desmund Tutu is een notoire antisemiet die het altijd heeft over 'de Joodse lobby'. Het krankzinnige gedrag van Obama en zijn kliek in het Midden-Oosten en Afrika laat direct het tegendeel zien.
Tutu noemde de dood van de vermoorden in Auschwitz 'in ieder geval een mooiere dood' dan wat in Zuid-Afrika gebeurde.
Een andere uitspraak van hem is dat 'de Joden het monopoly van de holocaust hebben.'
Tja, zo'n man moet men vooral serieus nemen. Dan kan ik net zo goed Günther Grass weer om zijn mening vragen.

Ik kan mij niet herinneren dat in Zuid-Afrika ten tijde van het bewind van Vorster of De Klerk ooit een zwarte miss werd gekozen itt IsraLe waar een Arabische won.
In Israël zit zelfs aanhang van Hamas in de Knesseth en vaart Zoabi mee. Zou in Zuid-Afrika onmogelijk zijn.
De nieuwe sneltram: geen gescheiden zitplaatsen.
Ariel-uniiversiteit: Joden en Arabieren bij elkaar.
Barghouti zou ik ook nog kunnen noemen maar hij kon de weelde van de vrijheid niet aan, meende deze te moeten misbruiken.
Apartheid in Israël is kolder net zoals al die aantijgingen van Amnesty over 'mensenrechtenschendingen' in Nederland.

Waar wel apartheid is: Saoedi-Arabië waar geen Joden mogen komen, men zelfs gescheiden wegen heeft voor niet-moslims (Mekka-weg)
Syrië: uitmoorden van Christenen, wat men overigens overal doet maar verzwegen wordt door de media. Men zou eens slecht gaan denken over moslims.

Als Israël zo'n gruwelijk land is moet jij je toch eens afvragen waarom men er zijn toevlucht zoekt en niet tussen moslims.

Nee, Abu, de enige reden waarom men Israël weg wil hebben is jaloezie, afgunst, met grond heeft het niets te maken, noch met 'apartheid'. Links en moslims kunnen het niet verdragen dat binnen 60 jaar een florerende staat werd opgericht met technisch know how nergens te vinden behalve in de VS en daarom ook gehaat (Grote Satan, Kleine Satan)7 miljoen Joden en een miljard moslims die nog steeds in de 7e eeuw zijn blijven hangen.
Islam is een mislukte ideologie net als socialisme, beide zijn dan ook direct inwisselbaar. Het Zionisme daarentegen is een gelukte ideologie.

Abu Pessoptimist zei

Esther, dit is een oerdom stukje. Ik plaats het omdat het - opnieuw - aangeeft dat je blijkbaar steeds niet in staat bent te begrijpen waar het over gaat. Wat een onzin allemaal, de aanhang van Hamas in de Knesset, Israel een land waar men zijn toevlucht zoekt (men?? wie is die men??). Het Russell tribunaal allemaal clowns en antisemieten (lees eerst eens wie die mensen zijn en op grond waarvan ze tot conclusies kwamen voor je die kletskoek uitkraamt. Geef eens een keer echte argumenten zonder dit soort kreten te slaken). En dan ook nog wat riedels over S-SArabië en Syrië, waar veel (alles) mis is, maar wat jij dan - als een bewijs uit het ongerijmde mee aantoont dat het in Israel wel deugt (alsof ze daar geen gescheiden wegen hebben!). Ik zou zeggen: Droom maar prettig - van dat supergeslaagde zionisme natuurlijk - tot het ontwaken, dat onvermijdelijk een keer komt.

Anoniem zei

Dank je wel Maarten Jan, voor het steeds weer ontmaskeren van de 'hasbara' van onze hasbaristische bezoekers.

Ik vraag me nog steeds af hoeveel dit nu eigenlijk aan deze trollen betaalt.
Het "ministerie van propaganda" (?) betaalt deze Hasbaristen vaak.

Ik heb horen zeggen dat een student van deze 'hasbara' toelage ruim kan leven.

SUMUD

Herman

Elisabeth zei

Herman, ik ben er van overtuigd dat deze twee hasbaristas (Esther en trees)niet worden betaald maar gewoon obsessieve individuen zijn: Ze zijn namelijk zo verschrikkelijk slecht! Warrig, racistisch en vulgair. Dat kan alleen maar averechts werken. Niemand zou daar voor betalen, geloof me.

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...