donderdag 25 oktober 2012

Een goed Eid al-Adha - Eid said

Vanavond - donderdagavond - begint Eid al-Adha, het offerfeest aan het einde van de hajj, dat herinnert aan het feit dat Ibrahim zo vroom was dat hij zelfs bereid was zijn eigen zoon Ismail te offeren. Trouwe lezers van dit blog weten dat ik van een andere denominatie ben - om het zo te zeggen - één die ervan uitgaat dat Abraham niet Ismail maar zijn andere zoon Isaac op de brandstapel had vastgebonden en hem bijna had gedood voor hij er door de goddelijke voorzienigheid van werd weerhouden (en in de struiken een lam ter vervanging als offer vond). Maar dit verschil tussen Ismail of Isaac verhindert me er niet van om mijn islamitische lezers van harte een fijn feest - een Eid Said  - toe te wensen.
Voor de verandering geef ik dit keer daarbij ook het recept van een Marokkaans gerecht voor dit feest: Mrouzia. (Ik heb het hier vandaan gehaald, waar nog meer Marokkaanse gerechten voor Eid al-Adha/Eid al-Kebir zijn te vinden) 
  http://0.tqn.com/d/moroccanfood/1/0/Y/4/-/-/Mrouzia-closeup.JPG
Mrouzia - Marokkaanse Lams Tagine met rozijnen, amandelen en honing
Ingrediënten:
1,5 kg  lamsvlees (bijvoorbeeld schouder of nek) in stukken gesneden
  • 2 theelepels Ras El Hanout
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel saffraandraadjes, verkruimeld
  • ---------------------------------------------
  • 2 middelgrote uien, geraspt
  • 3 tenen knoflook uit de pers of heel fijn gehakt
  • 2 kaneelstokjes
  • 1/2 kop ongezouten boter/3 eetlepels olijfolie
  • 3 koppen water
  • ----------------------------------------------
  • 1,5 kop rozijnen (plm. 225 g)
  • enkele eetlepels honing (naar smaak)
  • 1 theelepel  gemalen kaneel
  • 1/2 kop geblancheerde amandelen (plm. 50 g)
  • Voorbereiding (enkele uren of een nacht van tevoren): 
    was het vlees en droog het met keukenpapier. Meng de kruiden en wrijf het vlees er gelijkmatig mee in.  Dek af en zet enkele uren in de koelkast. Als je de amandelen wilt bakken (ze kunnen ook gewoon direct in de saus) doe dat dan eveneens van tevoren. Doe voor je begint de rozijnen in een kom met water, om ze te weken.

    Bereiding:
    Meng het (gekruide) vlees in een pan met dikke bodem (of een tagine) met de uien, knoflook en boter (ikzelf gebruik olijfolie). Kook op een niet al te hoge vlam gedurende 10 to 15 minuten en roer van tijd tot tijd om totdat het vlees gebruind is. Voeg drie koppen water toe, breng aan de kook, dek af en laat ongeveer twee uur sudderen of tot het vlees geheel gaar en zacht is. Voeg nu de (afgegoten) rozijnen, honing en kaneelstokjes toe - evenals de amandelen als je ze niet bakt. Voeg zonodig nog wat water toe, tot alles onder staat. Dek af en laat nog 20 tot 30 minute sudderen, tot de saus is ingekookt en  stroopachtig is geworden.Haal de kaneelstokjes uit het gerecht voor je het opdient.

    1 opmerking:

    Esther zei

    Eid, het feest van de billenknijpers

    Tot nu toe 172 gearresteerd, het aantal niet-getelde malen dat vrouwen seksueel lastig gevallen worden niet meegerekend.
    Natuurlijk hoor je over dergelijke praktijken nooit in linkse kranten.
    Inderdaad, echt lente en cultuur:

    172 arrested on sexual harassment charges; still not enough, say activists
    http://www.egyptindependent.com/news/172-arrested-sexual-harassment-charges-still-not-enough-say-activists

    Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's

      Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...