dinsdag 23 oktober 2012

Equête laat zien: Israeli's zijn ongegeneerd racistisch


Buurvrouw Anja Meulenbelt doet iets waar ik geen tijd voor had vandaag: zij verwijst naar een artikel van Gideon Levy in  de Israelische krant Haaretz waaruit blijkt dat de Israeli's schaamteloos racistisch zijn. Uit een recente enquête blijkt dat een meerderheid van niet minder dan 69% het niet nodig vindt de Palestijnen van de Westoever stemrecht te geven als Israel de Westoever (Judea en Samaria) annexeert. Een meerderheid van 74% is voor het stelsel van aparte wegen voor Joden en Palestijnen in bezet gebied. Een  meerderheid van 59% is er voor Joden voorrang te geven boven (Israelische) Palestijnen bij het vergeven van overheidsbanen. Bovendien wil zo'n 42% ook niet met Arabieren in één gebouw wonen. De cijfers voor ultra-orthodoxe Joden zijn nog vele malen hoger. Het blijkt dat hoe geloviger een Israeli,  hoe racistischer hij is.
De kop boven Levy's artikel luidde dan ook aanvakelijk 'Apartheid zonder schaamte of schuldgevoel'. Later werd dit veranderd. Toen heette het stuk: Enquête: de meeste Israeli's zouden een apartheidsregime steunen in Israel.  
Enfin, Anja Meulebelt geeft er hier aandacht aan. Via haar kom je ook bij het origineel in Haaretz terecht. 

6 opmerkingen:

Elisabeth zei

Wat een beschaving laat Ahmed Tibi dan zien, daarbij vergeleken.
http://www.youtube.com/watch?v=c_aR9MkvnRk

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth, ik kende dat interview en die speech niet. Indrukwekkend. Ik denk dat heel veel Israeli's dit ook niet hebben gehoord en gezien. Of wat erger is, wel hebben gehoord maar niet begrepen.

trees zei

Marokkkanen schijnen ook heel erg te zijn, maar daar hoor ik jullie dan weer nooit over.

Elisabeth zei

Marokkanen hebben hier geen apartheidsregime gevestigd, trees.Vandaar dat je ons niet hoort.

Anoniem zei

Marokko bezet illegaal een deel van West-Sahara. Marokkanen, en ook andere Arabisch sprekenden, zijn door hun koninklijke media hier volstrekt onjuist over geinformeerd. En in Nederland wordt aan deze bezetting nauwelijks aandacht besteed.

Fennie Stavast, Groningen

Abu Pessoptimist zei

Klopt Fennie. Er is veel onrecht in de wereld en er zijn overal wel Berbers, Koerden, Tibetanen of andere minderheden wier rechten worden vertrapt. Toch is er voor zover ik weet geen enkele bezetting waarbij het volk dat bezet is volgens een meerderheid van de bezetters in het geheel geen rechten hoeft te hebben - behalve in Israel dan.

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...