zondag 20 oktober 2019

Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boeren

Israelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News)

Let op: 24x updated (lees verder onderaan). Elk jaar rond deze tijd worden in Palestina de olijven geoogst. Voor heel veel Palestijnse families (geschat wordt zo'n 100.000) is dit een belangrijke bron van bestaan, of een aanvulling op hun meestal niet al te hoge inkomen. In totaal is de olijfoliesector goed voor een kwart van de Palestijnse landbouw. Maar elk jaar is het weer raak: aanvallen van kolonisten op de boeren die proberen hun oogst binnen te halen, vernielingen van boomgaarden, brandstichting in boomgaarden en diefstal van oogsten. Bij dit soort wandaden helpt klagen bij de politie of het leger niet. Integendeel, alleen als de boeren proberen de aanvallen van de kolonisten tegen te houden komt het leger in actie. Aan de kant van de joodse kolonisten en tegen de boeren, wel te verstaan.
 Gewonde activist in Burin (via twitter)

Ook dit jaar. Tot dusver werden aanvallen van kolonisten gemeld in Burin (bij Nablus), in Jab'a (bij Bethlehem), in beide gevallen tot twee keer toe. Daarnaast in een gebied tussen Huwwara en Burqin (eveneens bij bij Nablus in het noorden) en bij het dorpje Tel daar in de buurt.
Op vrijdag 18 oktober joegen 16 kolonisten boeren die wilden oogsten tussen de dorpen Burqa en Beitin (in het noordwesten van de Westoever) van hun land. Het leger kwam te hulp en vuurde traangas af op de boeren. Ook in de buurt van Burqin was het dezelfde dag weer raak: daar verdreef het leger een vijftal buitenlandse vrijwilligers en een aantal boeren die probeerden hun olijven te oogsten. Een aantal van hen liep klappen op.
 Gewonde activist in Burin (via twitter)

Woensdag 16 oktober was het raak in Burin. Kolonisten uit de nederzetting Yitzhar vielen mensen aan die wilden oogsten. Verschillende boeren, en vrijwilligers raakten gewond. De vrijwilliger Moshe Yehudai, een 80-jarige Israelische (reform=vrijzinnige) rabbijn van de groep ''Rabbis for Human Rights, belandde in het ziekenhuis. Een vrouwelijke Israelische vrijwilligster liep een botbreuk op. Verder werden boomgaarden in brand gestoken. Een onbekend aantal bomen werd verbrand (één bron meldde 1.000 bomen).
Brandende olijfboomgaarden in Burin, deze woensdag (foto via twitter)

Dezelfde dag viel een aantal kolonisten in Jab'a bij Bethlehem een grote groep boeren aan die daar aan het oogsten waren.Twee dagen geleden werd daar een man van in de 70, Fadel Hamdan, door kolonisten het ziekenhuis in geslagen toen hij probeerde de kolonisten tegen te houden. Woensdag werd een aantal mensen van dezelfde familie gewond. 
De zeventiger Fadel Hamdan uit Jab'a, gewond door aanval van kolonisten. (Foto via twitter)

Enkele dagen eerder was er een andere aanval in Burin, en een aanval in het dorp Tel, daarbij in de buurt, waarbij een 55-jarige boer gewond raakte. Twee dagen eerder werd de oogst gestolen van een boer in  hetzelfde dorp.
Nog weer een paar dagen eerder werden tussen Huwwara en Burqin (bij Nablus in het noorden) zo'n 70 olijfbomen in brand gestoken.
Gemaskerde kolonisten sloegen op 19 oktober bij Burin drie boeren het ziekenhuis in. (Foto via Twitter)


Update 4: Op zaterdag 19 oktober was het opnieuw raak in het dorp Burin, ditmaal voor de vierde keer. Gemaskerde kolonisten, dit keer van de nederzetting Givat Ronim, vielen boeren die aan het oogsten waren aan met stokken en staven. Tenminste drie boeren belandden in het ziekenhuis met diverse verwondingen. De kolonisten stalen ook de geoogste olijven. Direct na de aanval kwamen meer dorpelingen uit Burin de boeren te hulp. Ze werden echter verjaagd doordat één van de kolonisten met een geweer het vuur opende. Er werd niemand geraakt. 
Dezelfde zaterdag werden in  Jab'a (bij Bethlehem, voor de derde keer dit seizoen, boeren en internationale vrijwilligers verjaagd terwijl ze aan het oogsten waren. Dit keer waren het kolonisten van de nederzetting Bat Ayin. De boeren werden met stenen bekogeld, maar er vielen geen gewonden. Op een gegeven moment kwam het leger tussenbeide. Het arresteerde voor korte tijd een aantal van de internationale vrijwilligers.
Update 5: Zondag 20 oktober verjoeg het leger boeren die aan het oogsten waren in het dorp Qaryut, eveneens in de buurt van Nablus. Dit gebeurde hier voor de derde keer, aldus Tayseer Mansour, het hoofd van het gemeentebestuur. Volgens de militairen moesten de boeren eerst een vergunning aanvragen. Volgens Mansour was dat nooit eerder geëist, omdat de velden ver van nederzettingen af lagen.
Update 6: Maandag 22 oktober opnieuw aanvallen:  Israelische militairen verjoegen weer de boeren uit Qaryut die probeerden hun olijven binnen te halen. De soldaten vuurden daarbij traangas af. Volgens Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit in het noorden van de Westoever de activiteiten van de nederzettingen documenteert, was dit de vierde keer.
In Shufa, een dorp bij de stad Tulkarem, waren het dezelfde dag kolonisten die de oogstende boeren verjaagden. Zij dreigden het vuur te zullen openen als de boeren niet vertrokken.  
Dezelfde maandag: Volgens Ma'an News probeerden in Qusra (ten zuiden van Nablus) kolonisten uit de 'outpost' Yesh Kodesh dinsdag boeren van hun veld te jagen, maar werden zij teruggedrongen door de boeren. Het leger kwam daarop tussenbeide en verjoeg de boeren met traangas.  
Update 7: Israelische kolonisten hebben de olijvenoogst gestolen van boeren in de plaats Deir Sharaf (ten noordwesten van Nablus), zo ontdekten de boeren deze dinsdag met schrik. Ook waren de bomen vernield, vertelde Murad Nasser, een klid van de gemeenteraad, aan het persbureau Wafa. De vermoedelijke daders zijn kolonisten van de nabijgelegen nederzetting Shavei Shomron.  De boomgaarden liggen daar nagenoeg tegenaan, omringd door een hek.
 (Foto IMEMC)


Update 8:  Israelische kolonisten hebben op het land van het dorp  Yasouf (in het noorden van de Westoever) woensdag van boeren ladders gestolen, dekens om de olijven te verzamelen en een machine om olijven te plukken. De boeren hadden deze materialen op het veld achtergelaten. Volgens Khaled Ibieh, het hoofd van de gemeenteraad van Yasouf, ging het vermoedelijk om kolonisten van de dichtbij gelegen nederzttingen Rahel en Tapuah.
Bij het dorp Ya'bad (ten westen van Jenin) werden dezelfde woensdag leden van de familie Atrata door kolonisten van hun land gejaagd bij de olijvenoogst. De setllers vielen hen aan met stokken en bekogelden hen met stenen. De kolonisten hebben overigens kort geleden op een nabij gelegen heuveltop illegaal een schuur om vee te houden geïnstalleerd, volgens de dorpelingen. De aanvallers waren vermoedelijk afkomstig van de Mabo Dothan nederzetting. Eerder vielen zij een andere familie aan.
In het dorp Qaryut (noorden van de Westoever) werden boeren die wilden oogsten woensdag voor de vijfde keer verjaagd.
(Dinsdag joegen bij het dorp Umm Safa (in de buurt van Ramallah) ook kolonisten boeren van hun land dat ze wilden bewerken, maar strikt genomen in het in dit geval niet om olijven, maar andere producten).
Update 9: Israelische militairen hebben donderdag 24 oktober groepen mensen die olijven aan het oogsten waren in in het dorp al-Lubban al-Sharqiya village, (ten zuiden van Nablus) aangevallen. Het Comité van Verzet tegen de Muur en de Nederzettingen, de beweging Fatah en de gemeenteraad van het dorp hadden een dag georganiseerd waarop vrijwilligers hielpen bij de oogst., dicht bij de nederzetting Eliah. De militairen vielen de vrijwilligers aan, ranselden hen af, en gooiden stungranaten om hen van het land te jagen. Het hoofd van de gemeenteraad en een vrijwilliger werden bovendien een tijdje vastgehouden. Ook werden telefoons ingenomen van journalisten die probeerden de gebeurtenis te verslaan.
In het dorp Yasouf, waar een dag eerder ladders, een plukmachine en dekens werden gestolen (zie hierboven), werden donderdag acht families die bezig waren hun olijven te oogsten aangevallen en van hun land gejaagd door kolonisten, vermoedelijk uit de nabijgelegen nederzetting Tapuah die op land van Yasouf is gebouwd. Volgens het hoofd van de gemeenteraad, Khaled Ibieh, stalen de kolonisten ook de geoogste olijven. (De groep Rabbis for Human Rights twitterde overigens gisteren triomfantelijk dat zij erin waren geslaagd in hetzelfde Yasouf olijven te oogsten van bomen die ze een aantal jaren geleden hadden helpen planten. Blijkbaar wordt er dus ook nog wel eens wat geoogst).    
De ''verjoodste'' bron Ein Haniya van Walaja. (Foto Activestills/Anne Paq)

Een apart verhaal betreft het land van het dorp Walaja met zijn schitterende omgeving, ten zuidoosten van, en heel dichtbij, Jeruzalem. Israel heeft een bron met waterbassins van al-Walaja niet zo lang geleden gerenoveerd en feestelijk heropend - maar helaas is hij nu alleen nog bereikbaar voor joden om in te zwemmen, het land te irrigeren of om bij te verpozen. (Ik schreef daar al eerder over). Een kwestie van land verklaren tot ''nationaal park'' (voor joden uiteraard) en een checkpoint een beetje verplaatsen, opdat Palestijnen en niet meer kunnen komen. Een bijkomend verschijnsel is dat de bewoners van al-Walaja niet alleen hun land niet meer in mogen, maar nu ook hun eigen olijven niet meer mogen oogsten. Ze doen dat in sommige gevallen nog wel - illegaal en ongetwijfeld dit jaar voor het laatst. (Eén van hen  kreeg er een hoge boete voor). Gideon Levy van de krant Haaretz schreef er een uiterst larmoyant verhaal over. En passant meldt hij dat de olijven van Walaja tot voor kort de naam hadden van topkwaliteit te zijn en dat de olijfolie die ermee werd gemaakt de hoogste prijzen (tot 100 shekel per liter) plachten te halen.

Omgehakte olijfbomen bij Nahalin (Foto al-Quds)

Update 10: Israelische kolonisten hebben zaterdag 25 olijfbomen omgehakt op het land van het dorp Nahalin, ten oosten van Bethlehem, meldt het persbureau Wafa. Hani Fannoun, het hoofd van de gemeenteraad van Nahalin, zei dat het land waar ze stonden eigendom is van twee boeren uit Nahalin. Het land ligt dicht bij de Israelische nederzetting Bat Ayin. Niet toevallig, waarschijnlijk, vond dit omhakken juist in de oogsttijd plaats.


Update 11 - Israelische kolonisten hebben zondagmorgen 27 oktober de olijvenoogst gestolen van land van het grote dorp Awarta (ten zuidoosten van Nablus). Saad Awad, het hoofd van de gemeenteraad, vertelde dat een aantal Palestijnse boeren hun land binnenging en tot hun schrik merkten dat de olijven verdwenen waren en enkele bomen waren omgehakt. Het betreffende land ligt - voor hen -  geïsoleerd binnen de afrastering die is neergezet om de nederzetting Itamar te beschermen.
 Kafr ad-Deek (Foto IMEMC)

Update 12 - In het dorp Kafr ad-Deek, ten westen van Salfit in het midden van de Westoever, hebben kolonisten van de nederzetting Bruchin de boer, Mohammed Taha, zijn vrouw en kinderen een aantal internationale vrijwilligers aangevallen toen zij aan het oogsten waren.Het lukte hen overigens niet de Palestijnen en vrijwilligers te verjagen. Wel stalen zij een deel van de oogst.
Israelische kolonisten uit de nederzetting Itamar (opnieuw Itamar) bekogelden later zondag een Palestijnse familie die bezig was met de olijvenoogst bij het dorp Rujib (ten oosten van Nablus). Er werd echter niemand gewond.
Update 13 - Het Israelische leger weigerde deze zelfde zondag bij Salfit boeren door te laten die naar hun boomgaarden wilden die na de bouw van de zogenoemde Äfscheidingsmuur'' dwars door het Palestijnse gebied aan de verkeerde (Israelische) kant van de Muur terecht waren gekomen. De boeren hadden een geldige vergunning om te oogsten, maar werden desondanks geweigerd door de soldaten die de poort hadden moeten openen, vertelde Ibrahim Hamad, de directeur van het directoraat landbouw van het Palestijnse bestuur van de provincie.
Kolonisten van de nederzetting Eilon Moreh hebben hun rioolwater geloosd in olijvenboomgaarden van het dorp Deir al-Hatab (ten oosten van Nablus). Ghassan Daghlas, die man die voor de Palestijnse Autoriteit de gebeurtenissen in en om de nederzettingen volgt, meldde dat boeren die kwamen oogsten geschokt waren door de ontdekking dat hun bomen in het vuile water stonden.
Update 14 - Israelische kolonisten van de nederzetting Yitzhar, een kweekplaats van idioten, vielen woensdag bij het stadje Huwwara, ten zuiden van Nablus, mensen aan die olijven aan het oogsten waren. De Palestijnen werden met stenen bekogeld. Tenminste drie van hen raakten gewond, onder wie de burgemeester van Huwwara, Nasser al-Huwwari, en onderburgemeester Kamal Odeh.
In de plaats Deir al-Hatab, ten oosten van Nablus, kwamen boeren in het gebied met de naam Ras Hazem tot de ontdekking dat hun oogst was gestolen en dat een aantal bomen was vernield. De plek ligt dicht bij de nederzetting Alon Moreh. De diefstal moet plaats hebben gevonden in het zicht van het Israelische leger, dat ook ditmaal niet in actie is gekomen.
Update 15 - Israelische kolonisten drongen vrijdagmorgen binnen in een boomgaard bij het dorp Yasuf (ten oosten van de centraal gelegene plaast Salfit) en hebben een deken, instrumenten om, olijven te plukken en een ezel gestolen. Ooggetuigen meldde dat het ging om kolonisten van de nederzetting Tapuach, die is gebouwd op land van Yasuf. De ezel, de deken en de rest van de hulpmiddelen voor het plukken waren eigendom van een boer met de naam Jabr Abdul-Hamid Bayer.
Update 16 - Israelische militairen hebben Palestijnse boeren die olijven aan het plukken waren van hun land verjaagd in een gebied tussen de plaatsen Burin en Huwwara in het noorden van de Westoever. Het land in kwestie ligt vlakbij de nederzetting Yitzhar (die op het land van deze Palestijnse plaatsen is gebouwd.) De militairen dreigden de kolonisten op de boeren los te laten als ze niet zouden vertrekken. Op  plaatsen dicht bij de nederzettingen hebben de boeren speciale permissie nodig om hun land te mogen betreden. In dit gebied rond de stad Nablus betreft dat 3.500 dunum (350 hectare). Intussen vallen de kolonisten de oogstende boeren vaak aan of stelen hun oogst. In Burin waren dit jaar volgens het persbureau Wafa tot nu toe 12 incidenten, in het naburige dorp Qaryout waren het er 10.
Bij de plaats Dura (gouvernoraat Hebron) vielen kolonisten zaterdag een familie aan die op hun land aan het werk was. Er brak een vuistgevecht uit en Israëlische militairen beëindigden dat door de Palestijnse familie te bestoken met traangas. Overigens was dit incident niet gerelateerd aan de olijvenoogst.
Update 17 - Kolonisten van de nederzetting Rehalim ten noorden van de stad Nablus hebben de oogst gestolen van ongeveer 300 bomen op een land dat toebehoort aan Palestijnen. De betreffende boomgaard ligt geïsoleerd achter wat de Palestijnen de ''Annexatiemuur'' noemen (Israeli's praten over de ''Afscheidingsmuur''), zodat de boeren er alleen met bijzondere permissie heen konden. Toen zij dat maandag 4 november eindelijk konden doen, ontdekten ze dat kolonisten van de naastgelegen nederzetting de oogst van 300 bomen hadden geplunderd en meegenomen.
De boeren werden overigens nadat ze eindelijk de boomgaard binnengegaan waren, weggejaagd door de kolonisten. Soldaten van het Israelische leger keken daarbij toe.
Update 18 - Kolonisten van de nederzetting Eli, ten zuiden van Nablus hebben op hun beurt de olijvenoogst van Palestijnse boeren van het dorp Qaryout gestolen.Ook dit werd maandag 3 november ontdekt toen de boeren eindelijk bij hun boombaard konden die naast de nederzetting ligt. De kolonisten hadden de boombaard ook voor Palestijnse voertuigen geblokkeerd door stalen staven te plaatsen.
Ondertussen lieten kolonisten van de nederzetting Bat Ayin hun rioolwater weglopen in olijfboomgaarden van het dorp al-Ja'ba, ten westen van Betlehem. Het betreft vijf dunam (0,5 hectare) beplant met olijfbomen, aldus de burgemeester van al-Ja'ba, Dhyab Masha'la. De eigenaar van de boomgaard is de boer Ibrahim Abu Luha. 
 Update 19 - Israelische kolonisten hebben dinsdag de olijvenoogst gestolen van boeren in het dorp Lubban a-Sharqiya ten zuiden van Nablus. Ghassan Daghlas, de man die de activiteiten van de settlements in het noorden van de Westoever volgt voor de Palestijnse Autoriteit, vertelde het persbureau Wafa dat de boeren hem vertelden dat kolonisten van de nederzetting Elia de opbrengst hebben gestolen van ongeveer 900 van hun bomen. 
Update 20 - Israel is van plan 2000 dunam (200 hectare) grond met aan olijfboomgaarden te annexeren in de buurt van het dorp Ja'ba (ten westen van Bethlehem). Burgemeester Dhyab Masha'la vertelde dat een aantal boeren met land grenzend aan de nederzetting Eli, toen zij hun boomgaarden maandag 4 november binnengingen, daar tot hun schrik militaire orders zagen die vertelden dat het grond geconfisqueerd gaat worden voor uitbreiding van de nederzetting.
De burgemeester van het dorp Surif, naast de nederzetting Bat Ayin, vertelde dat boeren die daar hun boomgaarden binnengingen een order aantroffen om 243 dunam (24,3 hectare) te naasten. Het land in kwestie is eigendom van de familie Ghneimat.
Update 21 - Kolonisten van de nederzetting Halamish hebben zich toegang verschaft in een boomgaard bij het dorpje Um Safa, ten westen van Ramallah. Zes olijfbomen, eigendom van twee broers, werden daarbij vernietigd. De kolonisten van Halamish maken zich volgens Marwan Sabbah, het hoofd van de dorpsraad, vaker schuldig aan aanvallen op de landbouwactiviteiten van het dorp, die de voornaamste bron van inkomsten van de dorpelingen vormen.
Update 22 - Het Israelische leger heeft zaterdag een boer verjaagd van zijn land bij het dorp Burin, ten zuiden van Nablus. De boer (wiens naam niet werd genoemd volgens het persbureauy Wafa) was olijven aan het oogsten in zijn boomgaard. Militairen die het nabijgelegen checkpoint bij Huwwara bemanden joegen hem echter weg met het argument dat zijn boomgaard ''een gesloten militire zone'' is en dat hij eerst een pasje moet aanvragen. Tenminste 3500 (350 ha) land in de buurt van Nablus is ''gesloten militair gebied''. De boeren mogen het alleen betreden met speciale permissie van de militairen (die vaak niet wordt gegeven).

Update 22 - Kolonisten van de nederzetting Rehalim zijn een boomgaard bij het dorp as-Sawiya (ten zuiden van Nablus) binnengedrongen en hebben daar rond 9 of 10 november 60 olijfbomen omgehakt. Dat meldt Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de nederzettingen in de gaten houdt. De bomen waren eigendom van drie dorpelingen uit as-Sawiya. De misdaad werd ontdekt toen ze wilden gaan oogsten.
Update 23 - 
Het Israelische leger heeft boeren uit het dorp Sebastia, ten noordwesten van Nablus, verhinderd hun olijven te oogsten. De burgemeester van Sebastia, Mohammed Azem, vertelde aan het persbureau Wafa dat het leger de boeren van hun land verjoeg onder het motto dat er niet van te voren om een vergunning was gevraagd. Hun land ligt binnen het hek dat de nederzetting Shavei Shomron omringt. De boeren vonden overigens tot hun schrik ook dode varkens op hun land. Bovendien zagen ze dat de nederzetting zijn riolering had geloosd op de boomgaarden.
Update 24 - Israelische kolonisten hebben vrijdag diverse boeren en hun families aangevallen van het dorp Jalloud (het gebied van Sheikh Beshir) ten zuiden van Nablus. De kolonisten waren de boomgaarden binnengedrongen en verjoegen de families die olijven aan het oogsten waren.  
(wordt vrij zeker vervolgd)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

update 15. de link onder het tekstfragment 'een ezel gestolen' is stuk

Meir zei

Betrapt Heijmans

bovenste foto
Israeli settlers from the Jewish settlement of Yitzhar throw stones during clashes with Palestinians from the village of Asira al-Qibiliya, south of the West Bank city of Nablus on May 19, 2012.
https://www.tabletmag.com/sections/israel-middle-east/articles/jewish-isis-in-the-west-bank

Je 'gewonde activist in Burin' heulde met de 'Palestijnen' en als je gaat vechten en stenen gooit kan je een terug verwachten
https://tinyurl.com/rv4vtcz5

Je 'verjoodste' bron Ein Haniya stamt uit een periode honderden jaren voor de islam zijn intrede deed.

Je 'Omgehakte olijfbomen bij Nahalin'is niet Nahalin maar Qaryut en dat ligt ten zuiden van Nabloes https://www.raya.ps/news/1037853.html

Je 'gestolen ezel'
Jewish youths hold an Israeli flag as they ride a donkey during a rally march outside the West Bank settlement of Itamar, near Nablus
https://www.jpost.com/health-science/israeli-donkeys-found-to-have-two-parasites-that-can-infect-humans-646942
https://stock.adobe.com/151725032?as_campaign=TinEye&as_content=tineye_match&epi1=151725032&tduid=b31a91e82594da521abba2ff0e8a1df8&as_channel=affiliate&as_campclass=redirect&as_source=arvato

Een klein onderzoekje toont dat je er weer op los fantaseert.

Abu Pessoptimist zei

Fantastisch werk, Meir,
De foto van de kolonisten van Yitzhar is .. een foto van koklonisten van Yitzhar die stenen gooien. Ik koos hem als illustratie, nergens staat dat hij van dat jaar is of ieta uit de tekst verduidelijkt. Gewoon een foto ter illustratie. Kortom, wat is je punt..??
Over de rest kan ik kort zijn: Bomen van Nahalin zouden van Qaryut zijn. Zou kunnen, al is mijn foto van Shehab News dat ik toch iets meer vertrouw dan jouw vermelding door een bureautje (Raya) dat ik nooit eerder ben tegengekomen.
De ezelfoto stond in de Jerusalem Post .... in 2020. Mijn stuk is van 2019. Dus trek je eigen conclusies, zou ik zeggen.
De rest die je noemt bestaat uit verdachtmakingen. Zoals gewoonlijk. Wel ijverig overigens dat je een drie jaar oud stuk van mij op fouten bent gaan napluizen. Jammer dat de buit zo mager is. Maar geeft het niet op, zou ik zeggen.

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...