maandag 28 oktober 2019

Jordaanse nu 35 dagen in hongerstaking in Israel

Heba al-Labadi
Dit is de 32-jarige Jordaanse (maar Palestijnse van origine) Heba al-Labadi. Zij is intussen al 35 dagen in hongerstaking in Israel tegen haar ''administratieve detentie''. Dat wil zeggen een gevangenisstraf zonder vorm van proces. Ze wil weten wat haar ten laste wordt gelegd. Volgens Palestijnse journalisten is ze intussen uit de gevangenis overgeplaatst naar een ziekenhuis in Haifa. 
Heba werd op 20 augustus gearresteerd bij de Allenby-brug over de Jordaan toen ze met haar moeder op weg was naar een huwelijk van  familie in Jenin op de Westoever. Volgens vage berichten was dat omdat ze tijdens een eerder bezoek aan haar zuster in Beirut ook leden van Hezbollah zou hebben ontmoet. Volgens haar advocaat Jawad Boulous, die haar heeft gesproken, werd zij 16 dagen ondervraagd zonder dat e een advocaat mocht spreken. Ze werd uitgescholden, zat uren vastgebonden op een stoel, er werd gedreigd dat haar moeder en zuster ook zouden worden opgepakt en ze werd bespuugd. Er werd een aanklacht tegen haar opgesteld die ze moest ondertekenen. Dat heeft ze geweigerd.
Enkele tientallen mensen hebben dit weekeinde in Tel Aviv gedemonstreerd voor haar vrijlating. Onder meer werd een dame lang geketend aan een stoel getoond, om haar ondervraging te symboliseren. Voorbijgangers alarmeerden de politie maar die liet de demonstranten ongemoeid.
Misschien dat Heba een lot te wachten staat als de fotojournalist Mustafa al-Kharouf die, omdat hij volgens Israelische rechters ''niet kon bewijzen dat hij stateloos was;'' dreigde te worden uitgewezen uit Jeruzalem waar hij samenwoonde met zijn vrouw en kind. Die dreiging is intussen afgewend. Wel heeft hij negen maanden in voorarrest gezeten.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...