maandag 28 oktober 2019

VVD-leden bezoeken Israel en Palestijns gebied onder leiding van het CIDI

VVD-ers op bezoek bij de PA. In het midden Mohammed Shtayyeh, rechts naast hem VVD-Kamerlid Dylan Yesilgöz. (foto Mohammed Shtayyer via twitter)

Uit een tweet van de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammed Shtayyeh van 24 oktober blijkt dat op die dag een 16-man sterke delegatie van VV-leden hem in Ramallah een bezoek heeft gebracht, Opmerkelijk feit daarbij is dat de delegatie blijkbaar werd geleid door het CIDI, de met het Israelische ministerie van ''Strategie en van hasbara (propaganda) samenwerkende pro-Israel lobby in Den Haag. Aan The Rights Forum komt overigens de eer toe de tweet van Shtayyeh te hebben ontdekt en het aandeel van het CIDI te hebben achterhaald.
Dat de VVD sterk naar de rechtse visie van Israels meeste beleidsmakers overhelt is geen geheim. Dat Dylan Yesilgöz een prominente plaats innam in de delegatie is evenmin een verrassing. Met Gert Jan Segers van de ChristenUnie nam ze niet lang geleden een initiatief om antisemitisme krachtiger te gaan bevechten. Op de tv illustreerde ze toen hoe dringend de situatie was door te wijzen op mensen die zij hoorde weigeren wijn uit Israel kopen. De wijn in kwestie kwam uit de (illegale) nederzettingen en werd kennelijk geweigerd met een duidielijk doel. Volgens Yesilgöz was de weigering niettemin een duidelijk voorbeeld van groeiend antisemitisme.
Het is niet bekend of de delegatie iets heeft gezien van de dagelijkse aanvallen van kolonisten op de Palestijnse olijvenoogst. Evenmin of Shatayyeh iets is gevraagd over de recente blokkade van 59 Palestijnse nieuwssites door de PA. Shtayyeh twitterde dat hij een beroep op de delegatie heeft gedaan om krachtig de (intussen wel volledig achterhaalde) twee-staten oplossing te steunen.
Mij interesseert vooral de vraag wat de VVD-delegatie van deze reis heeft opgestoken. En waarom ze het CIDI als gids heeft uitgekozen, terwijl er in Israel meer kritische organisaties als B'tselem, Peace Now, of Breaking the Silence die taak hadden ongetwijfeld veel objectiever en beter kunnen vervullen.

1 opmerking:

Mark r zei

Dylan Yesilgöz Is een politicus, ze weet wat ze moet zeggen en doen om hogerop te komen. Kritiek op israel is uitgesloten, uitsluitend onvoorwaardelijke steun. Ze zal nog ver komen en is een prima excuus turk voor rechts nederland.

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...