donderdag 3 oktober 2019

Alsnog een prijs voor Walid Raad,nadat gemeente Aken die eerder weigerde

Installatie van de Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad in het Stedelijke Museum, Amsterdam, waar zijn expositie ''Let's be honest, the weather helped'' plaatsvindt van 18 mei tot 13 oktober 2019. (Foto Gert Jan van Rooij)

De Libanese artiest Walid Raad krijgt alsnog zijn prijs. Eerder nieuws was dat de gemeente Aken de toekenning van de prijs van 10.000 euro had teruggetrokken, omdat Raad een supporter zou zijn van BDS (boycot van Israel).  Burgemeester Marcel Philipp zei dat de gemeente op grond van onderzoek ''moest aannemen'' dat Raad BDS steunt en dat hij ''had deelgenomen aan verscheidene maatregelen van de culturele boycot van Israel had genomen''. Raad weigerde afstand te nemen van BDS, en daarop trok de gemeente de toekenning in.
De Westdeutsche Rundfund meldt nu echter dat de Vereniging Vrienden van het Ludwig Forum voor Internationale Kunst heeft besloten dat de prijs toch wordt uitgekeerd. Het museum heeft de benodigde gelden en het bestuur van de Vereniging heeft geen aanwijzingen gevonden die het besluit van de gemeente rechtvaardigen.

Raad krijgt de prijs op 13 oktober voor zijn werk ''The Atlas Group'' daterend van 1989 - 2004, dat gaat over de bloedige recente Libanese geschiedenis en speelt met feit en fictie.
Het weigeren van prijzen omdat kunstenaars BDS zouden steunen grijpt om zich heen in Duitsland. Eerder weigerde de gemeente Dortmund de literaire Elly Sachs prijs uit te reiken aan de Brits-Pakistaanse schrijfster Kamila Shamsie. Anders dan zij heeft Raad echter nooit steun uitgesproken voor BDS. Wèl heeft hij  in 2014 een brief mede-ondertekend van meer dan 100 intellectuelen namens PACBI, de culturele poot van de BDS-beweging, waarin stelling werd genomen tegen een expositie aan het Technion in Haifa, dat als instituut werd aangemerkt dat ''een belangrijke rol speelt in het handhaven van de bezetting''.
De Kunstprijs Aken gaat gepaard aan een expositie in het museum 'Ludwig Forum voor Internationale Kunst'. Eerdere winnaars waren On Kawara, Pavel Althamer, Michael Asher, Tacita Dean, en Christian Boltanski. Raad in de winnaar van 2018.

Geen opmerkingen:

Netanyahu gaat ten langen leste akkoord met uitstel, maar het is de vraag of dat genoeg is

Netanyahu heeft maandag in de loop van de dag besloten de voortgang van zijn wetgevend proces tijdelijk te stoppen, vermoedelijk tot na het ...