vrijdag 12 oktober 2012

Kolonisten stelen aarde van Palestijnse landerijen

The truck hired by an Ofra resident to move soil.
Van de Palestijnen gestolen aarde wordt verwerkt in de nederzetting Ofra. (Foto Chaim Levinson/Haaretz).

De Israelische krant Haaretz heeft alweer een primeur over wandaden van de kolonisten. Verslaggever Chaim Levinson meldt dat bewoners van de nederzetting Ofra aarde hebben gestolen van de 'buren'. Aarde voor grondwerk - of vruchtbare aarde voor tuinen en dergelijke - is duur. Maar een inventieve kolonist huurde wat zwaar materieel en groef het gewoon af van gebied van Palestijnen dat binnen de hekwerken  van de nederzetting valt. Dat land achter hekken kunnen die Palestijnse eigenaren niet bezoeken, behalve onder geleide van het leger. Kolonisten kunnen dat natuurlijk wel en ze kunnen er dus naar believen grond afgraven en beweren dat het land bij de nederzetting hoort. Het betreffende hek is overigens neergezet zonder vergunning, meldt Haaretz nog en zou - volgens een procedure die al een tijdje bij het hooggerechtshof loopt - nog dit jaar zijn veranderd en vervangen, iets wat natuurlijk nog niet is gebeurd.  Maar dat terzijde .
Volgens de krant komt de praktijk van deze gronddiefstal op grote schaal voor. Heel veel nederzettingen plaatsen 'in het kader van veiligheidsregelingen' grote stukken privé land van Palestijnen achter de hekken om hun gebied. En vaak wordt daar ook aarde van afgegraven. Haaretz  noemt de nederzetting Almon, bij Jeruzalem, die veel privé Palestijns land binnen haar hekken heeft en daar frequent aarde vandaan haalt  Hetzelfde geldt voor de 'outpost' Ibei Hanahal, bij  Ma’aleh Amos; Givat Avigail in de heuvels van Zuid-Hebron, Beit El bij Givat Ha’ulpana; Maaleh Mikhmash in wat de kolonisten 'Binyamin' noemen, vallei van Shiloh, en in Susiya (Hebron) op land van het dorp Yatta.
De lijst is vast verre van compleet. 

Geen opmerkingen:

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...