woensdag 31 oktober 2012

Hollande ontvangt Netanyahu als een oude vriend, ondanks nieuwe bouwplannen in bezet gebied


De nieuwe nederzetting Tzofim Noord, die zoals vandaag bekend werd, dezer dagen is gesticht ten noorden van de nederzetting Tzofim. De nieuwe nederzetting grenst  aan de Arabische stad Qalqiliya en heeft - net als een andere nieuwe nederzetting, Nahalei Tal, - de goedkeuring van de Israelische regering. Dat blijkt uit het feit dat de bewoners zijn aangesloten op de waterleiding- en elektriciteitsnetten en ook een eigen toegangsweg hebben gekregen. (Foto Vrede Nu)  

 De Israelische pemier Netanyahu en de Franse president François Hollande hebben woensdag opgeroepen tot nog strengere sancties tegen Iran. Dat gebeurde tijdens een bezoek van Netanyahu aan Parijs. De beide leiders spraken zich ook uit voor het 'hervatten zonder voorwaarde vooraf' van de vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit. 
Op dezelfde dag dat Netanyahu met Hollande sprak kwam ook naar buiten dat Israel opnieuw 182 huizen  voor Joden gaat bouwen in bezet Oost-Jeruzalem en bovendien dat het - voor het eerst sinds 2005 - weer twee nieuwe nederzettingen heeft gesticht op de Westoever. Vreemd genoeg maakte François Hollande hier geen opmerkingen over tijdens hun gezamenlijke persconferentie.
Het bezoek van Netayahu was zijn eerste aan Frankrijk sinds Holland president werd en kwam kort voor de Israelische verkiezingen van 22 januari aanstaande. Israelische kranten wezen erop dat Netanyahu de bedoeling had zijn betrekkingen met Frankrijk, die onder Hollandes voorganger Sarkozy niet voortreffelijk waren (Sarkozy noemde hem ooit een leugenaar), te verbeteren en daarmee vooral ook zijn eigen reputatie binnen Israel als overal geaccepteerd staatsman wat kracht bij te zetten.
Dat laatste lijkt gelukt. Netayahu prees tijdens de persconferentie Hollande omdat die bereid is Iran nog meer onder druk te zetten. En de Franse president, die overigens alle diplomatieke opties open wil houden en zich geen voorstander van gewapende actie heeft getoond, zei bereid te zijn indien nodig voor strengere sancties te zullen stemmen om Iran naar de onderhandelingstafel te drijven. 'Iran,' zei Hollande, 'had niet bewezen dat zijn nucleaire programma alleen vreedzame doeleinden dient.' (Lijkt me eerlijk gezegd ook vrij lastig. Zo kan ik bijvoorbeeld om dezelfde reden heel moeilijk bewijzen dat ik niet van plan ben de ABN AMRO bank te beroven, AbuP).
Netanyahy herhaalde zijn gebruikelijke opmerkingen over dat Iran binnenkort de bom zal hebben en dat Israel niet van plan is zo'n dreiging te negeren van 'diegenen die zeggen dat ze ons willen uitmoorden'. Ook zei hij dat de 'Arabische landen eveneens opgelucht zullen zijn als Iran met militaire middelen ervan wordt afgehouden atoomwapens te bemachtigen'. Netanyahu zei dezelfde dingen ook in een interview dat hij voorafgaand aan zijn bezoek gaf aan het blad Paris Match. Hij bleek daar heel trots op te zijn. De Israelische  ambassade in Parijs kreeg tenminste onmiddellijk opdracht een heleboel exemplaren van het blad te verspreiden en ook nog wat apart te houden zodat Netayahu er straks nog een paar mee terug kan nemen naar Israel, meldde Haaretz.
Maar jammer genoeg voor Netanyahu was die opmerking over de zogenaamde Arabische opluchting een volslagen slag in de lucht. Het Brookings Istituut in Washington heeft de gewoonte jaarlijks de meningen in de Arabische wereld te peilen over dit soort zaken. En wat blijkt: Een belangrijke meerderheid in de diverse Arabische landen vindt dat er van Israel een veel grotere dreiging uitgaat dan van een eventuele atoombom in de handen van Iran (peiling van 2011). Uit de peiling van 2010  kwam zelfs naar voren dat een meerderheid uitgesproken vóór het Iraanse nucleaire programma was, ook als dat inhield dat Iran een atoomwapen zou krijgen. Voeg daaraan nog toe dat een recente poll in Egypte aantoonde dat een meerderheid van 65% van de Egyptenaren voor herstel van de Egyptisch-Iraanse diplomatieke betrekkingen is, en concludeer dan zelf hoe Netanyahu hier voor de Bühne maar weer wat roept. Maar helaas zal het wel - zoals gebruikelijk - door veel Israeli's en Israellievende types in het Westen voor zoete koek worden geslikt.
 France's President Francois Hollande and Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu - Reuters.
Netanyahu en Hollande spraken op de persconferentie  ook over een eventuele hervatting van vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit. "President Hollande kan Abbas uitnodigen naar het Elysée te komen, ' zei Netanyahu. "Ik ben er, ik ben bereid... de enige manier om de besprekingen tot een einde te brengen is om eraan te beginnen.'
Hollande viel in: 'Dat is een goed idee.'
Netanyahu bekritiseerd de Palestijnse pogingen om internationaal erkenning te krijgen voor een deal is bereikt en zei 'naar de VN gaan met eenzijdige verklaringen is niet onderhandelen. Het is het tegenovergestelde van onderhandelen.'
Ook Hollande zei dat Mahmud Abbas niet moet proberen zaken eenzijdig te regelen maar 'zonder voorwaarden vooraf' met Israel moet gaan onderhandelen omdat 'alleen onderhandelingen kunnen leiden tot een definitieve oplossing voor de situatie van Palestina'.
Jammer dat Hollande niets zei over de nieuwe nederzettingen, de nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem of het recente uitbreidingsplan voor ruim 800 wooneenheden in de nederzetting Gilo in Oost-Jeruzalem dat nota bene door de EU scherp was bekritiseerd. Het zou de moeite waard zijn geweest van hem te vernemen of hij dat ook zou kwalificeren als 'pogingen om zaken eenzijdig te regelen'. Maar misschien had Hollande wel binnenlands politieke redenen om het bezoek van Netayahu een beetje mooi te houden. Alleen, een erg sterke indruk maak het niet. Althans niet op mij.

1 opmerking:

Jaap Hamburger, vz. EAJG zei

De beide leiders Hollande en Netanyahu spraken zich ook uit voor het 'hervatten zonder voorwaarden vooraf' van de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit

Op dezelfde dag dat Netanyahu met Hollande sprak kwam ook naar buiten dat Israël opnieuw 182 huizen voor Joden gaat bouwen in bezet Oost-Jeruzalem en bovendien dat het - voor het eerst sinds 2005 - weer twee nieuwe nederzettingen heeft gesticht op de Westoever. Vreemd genoeg maakte François Hollande hier geen opmerkingen over ...

De premier van Frankrijk de nieuwe Uri Rosenthal?

Netanyahu: ‘.. de enige manier om de besprekingen tot een einde te brengen is om eraan te beginnen.'

En de premier van Israël de nieuwe Cruyff?

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...