zaterdag 9 februari 2019

Canada schrapt charitatieve status van NGO die geld ophaalt voor nederzettingen


Toronto 

Canada heeft de status van charitatieve instelling opgeheven van de Joodse organisatie “Beth Oloth Charitable Organization”. Dat gebeurde na een overheisdscontrole. Daarbij bleek dat Beith Oloth geld overmaakt aan nederzettingen in de bezette gebieden en aan militaire projecten. De militaire projecten betroffen zogenoemde “mechinot”, een soort seminaries ter voorbereiding op de militair dienst. Charitatieve organisaties, waaraan de giften aftrekbaar zijn van de belasting,  mogen onder de Canadese wet geen militaire projecten steunen.
De CRA, de controlerende instantie, vond ook dat Beith Oloth 1,2 miljoen Canadese dollar (900.000 Amerikaanse dollar) heeft uitgekeerd aan ontvangers in nederzettingen op de Westoever. In een rapport dat de CRA uitbracht werd dat strijdig genoemd met de Canadese politiek en bovendien in strijd met het internationale recht. Beth Oloth, dat staat ingeschrven in Toronto, bestaat sinds 1980 en is één van de rijkste instellingen in zijn soort in Canada met inkomsten van 61 miljoen Canadese dollar in 2017.

 De Canadese radio CBC meldde in januari dat behalve Beth Oloth ook het Joods Nationaal Fonds (JNF) tegen het licht wordt gehouden. Ook dit 'JNF in Canada' staat geregistreerd als een charitatieve instelling. De groep Independent Jewish Voices (IVJ) in Canada, die actie heeft gevoerd om Beth Oloth van de lijst te krijgen, hoopt dat het JNF zal volgen. "Het opereert al 50 jaar in strijd met de Canadese belastingwetgeving en is zeker al veertig jaar onderwerp van klachten,'' aldus IVJ.  

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...