dinsdag 5 februari 2019

Honderden olijfbomen ontworteld, moskee ontheiligd, land in Gaza omgeploegd

''Hier wordt opgehitst om Joden te doden''.

Israelische militairen en kolonisten hebben dinsdag honderden olijfboompje in de dorpen Bardala in de Vallei van de Jordaan en in Yatta, in het zuiden van de Westoever ontworteld.In Bardala trokken militairen ongeveer 450 olijfboompjes uit, omdat ze geplant zouden zijn in wat de Israeli's staatsland noemen. De Palestijnen gaan er traditioneel van uit dat dit soort land collectief bezit is en gebruiken het ook ten behoeve van bijvoorbeeld een dorpscollectief.
In een gebied ten oosten van Yatta werden dezelfde dag 23 jonge olijfboomples uitegrukt door kolonisten van de nederzetting Ma'on. Deze nederzetting doet dit soort dingen vaker in het kader van een streven  naar gebiedsuitbreiding, volgens Rateb Jabour, de coöordinator van het Volkscomité in het gebied van Zuid-Hebron.
Maandag viel een groep kolonisten het dorp Deir Dibwan, vlakbij Ramallah binnen. Daar schreven zij teksten op de murenm en tekenden zij Davisterren, terwijl ook een aantal auto's  die in de buurt waren geparkeerd werden beschadigd.  Er werd op de moskee onder meer geschreven '' Hier hitst men op om Joden te vermoorden''. 

In Gaza werd aan de grens ter hoogte van Khan Younis (Midden-Gaza) dinsdag door grote D-9 bulldozers landbouwgrond omgeploegd, terwijl drones vanuit de licht de wacht hielden. Israel heeft een strook van ongeveer 300 meter breed van het land van Gaza tot ''buffer zône'' verklaard. Daar wordt vrijwel dagelijks in geploegd om te zorgen dat het uitzicht bewaard blijft. Israel vernielt op deze manier een groot deel van de landbouwopbrengst, maar daar liggen blijkbaar alleen wat Palestijnen in  Gaza van wakker.

Geen opmerkingen:

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...