zaterdag 16 februari 2019

Bij vrijdagse demonstratie in Gaza 67 gewonden

Israelische militairen hebben vrijdag in Gaza tijdens de 47ste demonstratie van de Grote Mars van de terugkeer 67 burgers verwond, van wie 14 kinderen, twee vrouwen, twee man medisch personeel en een journalist. Vijf van de gewonden verkeren in ernstige toestand.
Volgens veldwerkers van het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) gebruikten de militairen vanuit posities bij het hek en vanuit jeeps excessief geweld. De tientallen burgers werden geraakt door scherpe munitie en traangasgranaten zonder dat ze een werkelijke dreiging vormden. PCHR stelt dat om ongeveer 15.00 uur duizenden burgers, onder wie vrouwen, kinderen en hele families naar de kampementen trokken die de leiding van de Grote Mars van de Terugkeer heeft opgezet bij de grens. Honderden van hen naderden de grens tot een afstand van 10 - 100 meter. Ze zongen leuzen en probeerden stenen naar de Israeli's te gooien en in een beperkt aantal gevallen kwamen ze echt dichtbij, staken ze banden in brand en bekogelden ze de militairen met stenen. De Israeli's, die zich verschanst hadden achter hun zandwallen of in jeeps, begonnen daarop te schieten op de menigte die zich in opne terrein bevond, goed zichtbaar voor de verschanste soldaten. Dat duurde tot ongeveer 17.30 uur. Met als resultaat al de gewonden en bovendien een groot aantal demonstranten, paramedici en journalisten die leden aan benauwdheid of zelfs epileptische aanvallen kregen als gevolg van het traangas.

Geen opmerkingen:

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...