woensdag 27 februari 2019

Israel pakt ex-directeur van Freedom Theater op

Zakaria Zubeidi (Foto FreedomTheatre)

Een beetje een duister bericht, zoals dat vaker gebeurt in het kader van Israels acties ten behoeve van de ''veiligheid'': The Times of Israel meldt, op gezag van de Shin Bet, de geheime dienst, dat Zakaria Zubeidi is gearresteerd, evenals de advocaat Tariq Barghouth die veel optreedt voor gevangen Palestijnen in Israelische gevangenissen. De reden van de arrestatie wordt niet gegeven, behalve dan de vage mededeling dat Zubeidi en Barghouth bij ''ernstige lopende terroristische activiteiten'' betrokken waren. 
De naam Zakaria Zubeidi zal niet bij iedereen onmiddellijk een bel laten rinkelen, maar hij was tijdens de Tweede Intifada, de leider van de Martelaren van al-Aqsa-Brigades van Fatah tijdens de zware strijd die in 2002 werd geleverd in het vluchtelingenkamp in Jenin. Tenminste 53 Palestijnen werden bij die strijd gedood en in een gebied van tenminste een kloek voetbalveld werden alle huizen door de Israeli's vernield. Ook 23 Israeli's kwamen er overigens bij om. 
Zakaria kreeg later een vrijgeleide toen hij met zijn  strijdgenoten zijn wapens inleverde. In 2006 richtte hij met Juliano Mer Khamis het ''Theater van de Vrijheid'' op in Jemen dat nog steeds bestaat. In 2007, na verschillende pogingen van Israel hem te doden waarbij in totaal 13 anderen omkwamen,   kreeg hij amnestie van de Israelische autoriteiten, al klaagde hij dat dat niet voor de voor de volle 100% was. In 2011 werd de amnestie om onduidelijke redenen door Israel ingetrokken. (Israel houdt zich wel vaker niet aan afspraken rond gevangenen en oud-gevangenen. Neem alleen al de afspraak onder Oslo-akkoorden dat alle gevangenen die toen vastzaten zouden worden vrijgelaten. Een aantal zit nog altijd).
Zubeidi, die de enige directeur was van het Theater van de Vrijheid was, nadat Juliano Mer Khamis in een nog altijd onopgeloste moord in 2011 werd vermoord, werd een jaar later opgepakt door de Palestijnse Autoriteit. Hij kwam enkele maanden later weer vrij, maar is geen directeur meer van het theater. Het is de moeite waard te volgen wat er nu met hem (en Barghouth) gebeurt. Het theater heeft overigens nog veel vaker te maken gehad met invallen en arrestaties van leidende figuren. Het is desondanks een lichtend voorbeeld van Palestijnse (semi)-professioneel toneel.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...