maandag 4 april 2011

Acteur Juliano Mer Khamis in Jenin door gemaskerde schutter(s) vermoord

Juliano Mer Khamis. (Bokra.net)

De ook in Nederland bekende acteur en filmmaker Juliano Mer Khamis is maandag doodgeschoten in het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin. Mer Khamis was samen met zijn zoon. Mr Khamis was 52 jaar oud. Ooggetuigen zeggen dat er meerdere malen op hem werd geschoten door een onbekende gemaskerde schutter of gemaskerde schutters. Verdere bijzonderheden zijn niet bekend.
Juliano Mer Khamis werd in Nazareth geboren als zoon van de Joodse Israelische Arna Mer en de Palestijnse christen Saliba Khamis. Hij is in Nederland onder meer bekend door de film die hij in 2003 maakte met Danniel Danniel, Arna's Children. de film werd datzelfde met veel succes vertoond op het IDFA documentaire festival en behaalde in het buitenland diverse prijzen.
Arna's Children gaat over het levenswerk van zijn moeder, Arna Mer, die in Jenin een theater had opgericht dat werkte met kinderen uit het vluchtelingenkamp in Jenin. Arna was er de regisseur, dramaturg,  zakelijk leider,  manusje van alles en vooral ook vertrouweling van de kinderen. De film laat zien hoe het theater werd vernield en veel van de acteurs in het verzet gingen tijdens de Tweede Intifada van 2002, en werden gedood ten tijde van de wekenlange Israelische aanval op het kamp in Jenin waarbij grote vernielingen werden aangericht en tientallen omkwamen. In 2006 heeft Mer Khamis het theater samen met enkele anderen, onder wie Zakaria Zubeidi, de vroegere leider van de Al Aqsa Brigades in het kamp, weer opnieuw opgericht.
Afgezien daarvan was Juliano Mer Khamis een acteur die in verschillende films uitkwam. Zijn eerste was de Little Drummer Girl, uit 1984 van George Roy Hill met onder anderen Diana Keaton (het script was ontleend aan het gelijknamige boek van van John Le Carré). Daarna kwam hij uit in verschillen Israelische producties van  Avi Nesher waaronder Tel Aviv Stories (1992), Zohar (1993), Ets Hadomin Tafus (1994), Ouverture 1812 (1997), en "Yom Yom" (1998). Ook speelde hij in films van Amos Gitai, waaronder Esther, (1986), Berlin-Yerushalayim, (1989), Kippur (2000), Kedma en Tahar (2004). Hij werd in 2002 genomineerd voor de Ophir prijs voor de beste Israelische acteur. Hij speelde daarnaast ook in verschillende Amerikaanse en Frans-Canadese films en in de nodige theaterproducties in de Beit Lessin-  en Habima theatergezelschappen.
Juliano Mer Khamis is verschillende malen in Nederland geweest. Anja Meulenbelt, mijn buurvrouw blogster,  heeft een paar jaar geleden zijn theater bezocht en daar op haar blog over geschreven, hier.. Ook is op haar blog een filmpje van het Theater van de Vrijheid te zien (hier). 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik las het net op de weblog van Anja. Hoe erg. Waarom?

Corrie

Anoniem zei

Ik heb tranen laten vloeien,rijkelijk laten vloeien bij het zien van de documentaire Arnes children. Zo aangrijpend mooi en moedig,zo aangrijpend wreed wat het Israelisch leger heeft aangericht.
Wie heeft er voordeel aan zijn dood,van wie moest deze moedige man dood. Tranen prikken achter mijn ogen.
Jose

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...