vrijdag 8 april 2011

Wake voor Iraanse asielzoeker die zichzelf in brand stak

Zondag 10 april a.s. wordt op de Dam om 15.00 uur een wake gehouden voor de Iraniër Kambiz Roustayi die zichzelf woensdag op deze plek in brand stak en een dag later overleed aan zijn verwondingen. Zijn herhaalde asielaanvraag was onlangs afgewezen. Deze wanhoopsdaad legt het onmenselijke asielbeleid van Nederland bloot. Ter nagedachtenis van Roustayi wordt een krans op de plek neergelegd waar hij zichzelf in brand stak.
De wake wordt georganiseerd door Vrouwen tegen Uitzetting en Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Vluchtelingenadvocaat Jelle Klaas zal spreken.


De 36-jarige Iraniër die zichzelf in brand stak op de Dam, heeft in 2009 zijn advocaat al gewaarschuwd dat het slecht met hem zou aflopen, zegt Frank van Haren op de site van AT5. Van Haren was van 2008 tot begin 2009 advocaat van de man. De Iraniër, Kambiz Roustayi geheten, zei in mei 2009 tegen hem: “U leest wel in de kranten hoe het met mij afloopt.” Het was de laatste keer dat Van Haren zijn oud-cliënt sprak.
Roustayi kwam uit Teheran, waar hij een universitaire opleiding had genoten en in journalistieke kringen verkeerde. Hij was zijn land ontvlucht vanwege publicaties die de Iraanse regering ondermijnden. Roustayi was bang dat hij gevangen zou worden genomen en zou worden gemarteld. In augustus 2001 deed hij voor het eerst een asielaanvraag in Nederland. Hij heeft een tijd in het detentiecentrum Schiphol gezeten in 2008.
Advocaat Van Haren zag in 2008 al aankomen dat hij het leven als illegaal niet aan zou kunnen. “Roustayi was een ontwikkelde man. Hij was door het leven zonder papieren gesloopt. En dat is ook slopend, dat is hospitalisering op een doodlopende weg.'

2 opmerkingen:

Sonja zei

Er zijn heel veel redenen bekend waarom mensen zelfmoord plegen. Natuurlijk is dit geval politiek goed te exploiteren. In dat licht moet je de verontwaardiging van politici en in het publiek debat zien. Volgende keer zetten ze weer zonder enige wroeging een paar families in het vliegtuig.

AdR zei

Volgende keer zetten ze weer zonder enige wroeging een paar families in het vliegtuig. (Sonja)

Nog beter/erger: dit gebeurde terwijl Kambiz aan het sterven was van zijn brandwonden, bij een Nacht-und-Nebeloperatie (maar dat zul je wel weer niet zo mogen noemen).

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...