maandag 18 april 2011

Israel arresteert verdachten moord in Itamar

Israel heeft zondag bekendgemaakt dat het twee verdachten heeft gearresteerd van de moord op de vijf leden van de familie Fogel in de nederzetting Itamar op 11 maart. Het zijn twee jongens, studenten, uit het dorpje Awarta bij Itamar. Amjad Awad is 19, Hakim Awad 18. De jongens die geen familie van elkaar zijn, zouden hebben bekend. Zes andere mensen zijn eveneens aangehouden, onder meer omdat ze geholpen zouden hebben moordwapens en dergelijke te verbergen.
Het nieuws van de aanhoudingen was overigens al enkele dagen bekend, onder meer blogger Richard Silverstein in Seattle maakte er een paar dagen geleden melding van. In Israel was echter tot zondag een gag order van kracht die bekendmaking van het nieuws verbood.
Bij een jeugdcentrum werden de hard disks uit zeven pc's gesloopt
De bekendmaking komt na een maand waarin het dorp Awarta aan een ware progrom onderworpen is geweest. Verschillende malen werden uitgaansverboden uitgevaardigd, bijna alle huizen werden doorzocht waarbij ramen en deuren, ijskasten en ander keukengerei werden vernield, etenswaren over de vloer werden gegooid, en olie in drinkwater werd gedaan. Enkele honderden mannen en vrouwen van de slechts enkele duizenden mensen tellende bevolking van het dorp werden kortere of langere tijd gearresteerd en vastgehouden. Er waren diverse berichten over aangehouden verdachten die werden geslagen, en van families die lange tijd zonder eten of drinken in hun huis werden vastgehouden. Ook werd urenlang medische hulp geweigerd aan de zwangere vrouw en een zieke oude vrouw. Enkele huizen werden door de militairen gevorderd. Daar merkten de bewoners later dat vloeren als wc en beddengoed als wc papier was gebruikt.

De Shin Bet zou Hakim Awad op 5 april op het spoor zijn gekomen. Nadat hij had bekend, werd zijn partner Amjad opgepakt, die vijf dagen later bekende, volgens het bericht in Haaretz. Ook de vader van Hakim werd opgepakt, evenals twee van zijn ooms en zijn broer. Verder werd een man aangehouden die door de verdachten zou zijn benaderd om hen een wapen  te verschaffen, tezamen met een inwoner van Ramallah, waar twee M-16 geweren werden aangetroffen die de twee verdachten zouden hebben buitgemaakt toen zij in het huis van de familie Fogel en een ander, leeg huis waren binnengeslopen.
De moeder van de verdachte Hakim vertelde echter dat zij zeer ernstige redenen heeft om aan de schuld van haar zoon te twijfelen. Ze vertelde het persbureau Ma'an dat haar zoon te ziek is om een moord als op de Fogel te hebben kunnen uitvoeren. Nouf Awad zei dat haar zoon in november een operatie had ondergaan waar hij nog niet van genezen was. Hij zou geen lange afstanden kunnen lopen en ieder uur naar de wc moeten gaan. Ze zei dit aan de hand van medische rapporten te kunnen bewijzen. Op de avond van de moord, zei ze, was hij thuis, en was hij om half tien 's avonds gaan slapen.  Ze vertelde ook dat Hakim's zus Julia eveneens een tijd in hechtenis was gehouden en zodanig hard was ondervraagd dat ze een aantal malen in elkaar was gezakt.  
Het hoofd van het gemeentebestuur, Qais Awad, zei te geloven dat bij een groot deel van het onderzoek gemarteld is om bekentenissen los te krijgen van inwoners van Awarta. Hij herhaalde met klem een eerdere oproep dat internationale onderzoekers, of tenminste waarnemers, aan het verdere onderzoek zouden moeten deelnemen.
Update:  Richard Silverstein wijst op een bron waarin de Israelische  kolonel Aloni zei dat de twee van plan waren geweest wapens te stelen, maar al doend  de moorden pleegden. 'We have captured the terrorists who carried out this heinous crime,' Israeli Colonel Nimrod Aloni said in a telephone briefing. The two suspects are believed to have acted on their own and had initially planned to penetrate the settlement only to steal weapons, he said. 

9 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Wat een opmerkelijke ontwikkeling gezien uw eerdere blog: het was dus toch geen Thai die die baby de hals afsneed, maar een Palestijn.

Abu Pessoptimist zei

De Shin Bet heeft inderdaad twee Palestijnen bereid gevonden de moord te bekennen. Eén van hen schijnt nauwelijks te kunnen lopen. We zullen zien hoe dit afloopt.
Maar u hebt gelijk: de Thaise werknemer die het zoals de Jerusalem Post suggereerde weleens verdacht zou kunnen zijn - http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2011/03/itamar-en-de-vergristelijking-van-het.html
- , is uit beeld verdwenen.

Anoniem zei

http://www.kabobfest.com/2011/04/itamar-killers-found.html
Een heel goed stuk om eens goed te lezen en over na te denken.
Jose

Abu Pessoptimist zei

Je hebt gelijk, José. Ik had het gezien. Ik was van plan er nog op terug te komen.

Likoed Nederland zei

De Jerusalem Post heeft niet gesuggereerd dat het een Thai was.

Ze hebben alleen gemeld dat Arabische krant dat verhaal verspreiden.

Waarschijnlijk om de idiotie daarvan te laten zien.

Anoniem zei

"De bekendmaking komt na een maand waarin het dorp Awarta aan een ware progrom onderworpen is geweest."


Niet te geloven deze opmerking van u.http://en.wikipedia.org/wiki/Pogrom

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL, u hebt natuurlijk gelijk, de Jerusalem Post zit er nooit naast.

En anoniem, misschien had ik beter razzia kunnen gebruiken dan progrom?

Anoniem zei

En anoniem, misschien had ik beter razzia kunnen gebruiken dan progrom?

Jawhol herr Pessoptimist !

Abu Pessoptimist zei

Als u vaker reacties op dit blog kwijt wilt zult u een andere toon moeten aanslaan, Herr unbekannter grosser Maul.

Zeven doden en drie gewonden bij aanval op synagoge in Oost-Jeruzalem

Bij een aanval op de bezoekers van een synagoge in bezet, oostelijk Jeruzalem zijn vrijdagavond zeven mensen doodgeschoten, terwijl er tenmi...