zondag 24 april 2011

Von der Dunk houdt Arondéus-lezing nu als hagepreek


De Willem Arondéus Lezing, die dit jaar gegeven zou worden door Thomas von der Dunk, is afgelast onder druk van de PVV. Hierdoor is de Arondéus Lezing, die vijf jaar geleden juist in het leven was geroepen om het vrije woord te eren, bezoedeld. Dit mag en kan niet gebeuren in een vrij land als Nederland.
Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting organiseert daarom een alternatieve Arondéus Lezing op woensdag 27 april om 20.00 uur. Als het niet meer ín het provinciehuis kan, dan wel daarbuiten, in de traditie van de hagenpreken. Ook toen lieten Nederlanders zich niet de mond snoeren.

Door de Arondéus Lezing af te lasten willen CDA en VVD het vrije woord de mond snoeren en het debat uit de weg gaan. Juist de Arondéus Lezing is bedoeld om relevante maatschappelijke thema's op basis van een scherpe analyse te benoemen. Ook vorig jaar kwam de PVV in de toen gehouden Arondéus Lezing als populistische partij aan de orde. Maar sinds de PVV in maart zes zetels heeft behaald in de Provinciale Staten van Noord-Holland, is een kritisch woord over de partij door een burger ineens onacceptabel. CDA en VVD gaan hiervoor kennelijk door de knieën, uit angst voor de reactie van hun landelijke gedoogpartner.

Dit besluit is genomen zonder overleg met de overige drie leden van de werkgroep die de Arondéus lezing organiseert, Klaas Breunissen (GroenLinks), Klaas Gunster (SP) en Maud Knook (PvdA). Zij stellen dat de voordracht van Thomas von der Dunk prima past in het bedoelde karakter van de Arondéus Lezing. Het afschaffen van de lezing is volgens de drie werkgroepleden 'een aanslag op een open en stimulerende debatcultuur’ die thuishoort in het hart van de democratie.

Thomas von der Dunk zal zijn hagenpreek houden in de Haarlemmerhout, recht tegenover het provinciehuis. Ook komen Maud Knook (PvdA), Klaas Breunissen (GroenLinks) en Klaas Gunster (SP) aan het woord, evenals Cornelis Mooij (voorzitter Mondiaal Centrum Haarlem en oud-gedeputeerde (VVD) van de Staten van Noord-Holland) spreken. 

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...