zaterdag 9 april 2011

Dodental bombardementen op Gaza stijgt naar 18, ruim 60 gewonden

'Eyeless in Gaza', is een beroemd boek van Aldous Huxley. Voor deze jongen wordt het werkelijkheid, hij zal een oog moeten missen. Hij is een van de meer dan 60 gewonden die het gevolg zijn van de Israelische bombardementen van de afgelopen 36 uur.

 Israel heeft zijn bombardementen van de Gaza-strook zaterdagmorgen vroeg voortgezet. Daarbij werden drie militanten van de Qassem Brigades van Hamas gedood en verscheidene mensen gewond. 
In het zuiden van de Strip werd de auto getroffen van een militaire commandant van Hamas, de 29-jarige Taysir Abu Sneima. Hijzelf en zijn assistent Muhammad Awaja werden op slag gedood. Een derde militant, Shadi Az-Zatmah, werd zeer ernstig gewond afgeleverd in het Abu Youssef an-Najar ziekenhuis in Rafah.
Dezelfde vroege morgen werd in het Kamal Udwan ziekenhuis in Beit Lahiya het lichaam van een derde dode militant van Hamas binnengebracht, tezamen met een gewonde man in kritieke toestand. De gedode man werd geïdentificeerd als  Ahmad Nabil Zaytouniyya,
Nadat het dodental vrijdagavond laat al was opgelopen tot 15, is het totaal van de aanvallen van de afgelopen ongeveer 36 uur nu op 18 doden komen te staan. Zes van deze 18 waren burgers, een zevende was een politieman. Het aantal gewonden ligt boven de 60. Van hen zijn er tenminste 12 zeer ernstig gewond, sommigen zijn in kritieke toestand.  De aanvallen, die kennelijk een Israelisch antwoord zijn op het feit dat donderdag een bus werd getroffen door een raket waarbij een 16-jarige gewond raakte, zijn de ernstigste aanvallen op Gaza sinds de Cast Lead campagne van december 2008 en janauri 2009, waarbij rond de 1400 mensen, meest burgers werden gedood.
De aanvallen op de militanten van Hamas waren overigens niet de enige van de afgelopen uren. In Gaza-stad werd een auto geraakt op een parkeerplaats, waarbij meerdere auto's zwaar werden beschadigd.,In Beit Lahiya werd een trainingskamp van Hamas getroffen en werden  bij een andere aanval twee mensen gewond. Verder waren er nog aanvallen in Rafah en Khan Younis waarbij overigens geen gewonden vielen.
Volgens een Israelische militaire woordvoerster ging het bij de aanvallen om  een plek waar 'terreur activiteiten worden bedreven',  een auto waarin wapens zaten (er zou een tweede ontploffing zijn gevolgd nadat de auto getroffen was), drie commandanten van Hamas en een 'smokkel-tunnel' bij Rafah.

De bevolking van Gaza kon slechts uit één ding troost putten: tijdens de grote demonstratie vrijdag op het Tahrir-plein in Cairo, splitste zich een groep van honderden, zoniet enkele duizenden Egyptenaren af, die een demonstratie in solidariteit met de bevolking van Gaza hielden bij de Israelische ambassade aan de overkant van de Nijl. De demonstranten eisten onder meer dat de ambassade wordt gesloten. Een video van de demonstratie is hier te zien, op mijn Engelstalige blog

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...