donderdag 7 april 2011

Zeven doden, ruim 40 gewonden na zware aanvallen op Gaza, volgend op beschieting Israelische bus en rakettenregen

Gaza - Thursday

Updated II, vrijdagmorgen. Nieuwe Israelische aanvallen hebben vrijdagmorgen vroeg opnieuw twee slachtoffers gemaakt. Twee leden van de Qassam Brigades van Hamas werden gedood bij een serie nieuwe bombardementen vanuit de lucht in de buurt van Khan Younis. Ze werden geïdentificeerd als Abdullah Al Qarra en Mo’taz Abu Jami’a. Het totale dodental van de bombardementen van de afgelopen 24 uur komt daarmee op zeven. Nog eens drie mensen raakten gewond, boven het getal ongeveer 40 dat al eerder gewond raakte. 

Updated  23.50 
Israel heeft donderdag zware bombardementen uitgevoerd op verschillende delen van de Gaza-strook. Aan de aanvallen namen Apache helikopters, F-16 straaljagers en artillerie batterijen deel. Vijf mensen werden gedood en tenminste 40 raakten gewond. Om 11 uur 's avonds plaatselijke tijd werd door hamas een bestand afgekondigd. Volgens de Israelische krant YNet was Israel echter niet van plan zich daar  niets van aan te trekken en maakten eenheden zich klaar voor een nieuwe ronde van nachtelijke aanvallen. 
 In de wijk Shuja'iya van Gaza-stad  werd in het begin van de avond de 50-jarige Mohammed al-Manasra gedood toen zijn huis werd getroffen tijdens een artilleriebombardement waarbij zeker 20 granaten werden afgevuurd. Vier  familieleden van Al-Manasra  werden gewond. Posities van Hamas rondom Gaza-stad waren vervolgens het doelwit van meerdere aanvallen met raketten, onder meer een training kamp van de  Qassam Brigades van Hamas in Beit Lahia, en een open terrein dicht bij het Martelaren van Al Aqsa  Ziekenhuis. Andere bombardementen met name met raketten troffen Rafah in het zuiden, Khan Younis in Midden-Gaza en de Yasser Arafat luchthaven. Bij dit laatste bombardement raakten vier man gewond.  
In Rafah werd in de Shouka-wijk een militant van de Qassam Brigades, Saleh Al Tarabeen gedood.
In de wijk Jaradat, ook van Rafah kwamen drie inwoners om, Mohammad Al Mahmoum, 22, Mos’ab Al Soufy, 17, and Khaled Ad-Dabary, 23.
In Khan Younis werden tientallen mensen gewond, acht van hen toen een granaat een ambulance trof. In Khan Younis raakten ook enkele huizen in brand en viel de elektriciteitsvoorziening uit doordat kabels bij de bombardementen waren beschadigd.

De golf van bombardementen en beschietingen kwam nadat eerder op de dag een bus in Zuid-Israel nabij de Gaza-strook was geraakt door een projectiel dat uit de strook was afgevuurd. De berichten spaken van een mortiergranaat of van een anti-tankraket. Een 16-jarige jongen in de bus werd zeer ernstig gewond, terwijl de buschauffeur lichte verwondingen door scherven opliep.
De beschieting werd later opgeëist door de Ezzeddin al-Qassam brigades van Hamas, die zeiden dat het een vergelding was voor de targeted killing, zondag, van drie Hamas-strijders die in een auto van Gaza-stad op weg waren naar het Deir al-Balagh kamp.
Tevens werden in de loop van donderdag niet minder dan 45 raketten op Israel afgevuurd. Een ervan werd bij Ashkelon onderschept door het Isaelische 'Iron Dome' raketafweersysteem, dat daarmee zijn eerste wapenfeit boekte.
Om 11 uur ''s avonds kondigde Hamas na overleg met andere fractie een eenzijdig bestand af. Het leek er echter niet op dat Israel zich daar aan zou gaan houden. YNet berichtte dat er voorbereidingen voor meer aanvallen werden getroffen. Zelfs waren er geluiden dat sommige Israelische leiders een nieuwe invasie in Gaza niet uitsloten.
 
De escalatie van donderdag kwam na na twee nachtelijke Israelische aanvallen waarbij drie bombardementen werden uitgevoerd in Zuid-Gaza en een vierde ten oosten van Gaza-stad. Bij deze aanval werd één man gewond. De aanvallen in het zuiden waren gericht op het Rafah-kamp, en op tunnels in de wijken Salaheddin en Brazil. Ook hierbij viel één gewonde.
Woensdag voerde Israel ook bombardementen uit. Eén op een groep militanten en één op een plasticfabriek, aldus Palestijnse bronnen. Bij deze laatste aanval werden vier mensen gewond. Twee van hen waren vrouwen, een van hen  was zwanger. Dinsdag, weer een dag eerder, was een 21-jarige man door een tank gedood toen hij cement zicht bij de grens in de buurt van de doorlaatpost Erez.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...