woensdag 27 april 2011

Sanctioneert Rosenthal nu de blokkade van Gaza??


Minister Uri Rosenthal van buitenlandse zaken is naar buiten gekomen met een standpunt dat de nodige vraagtekens doet rijzen over het regeringsstandpunt inzake de blokkade van Gaza.
De Tweede Kamer houdt  donderdag op aanvraag van Joël Voordewind (CU) een spoeddebat over de deelname van Nederlandse organisaties aan de ´Freedom Flotilla 2´. Die Flotilla wil eind mei, een jaar na de Freedom Flotilla 1 die door Israel werd gestopt waarbij negen mensen werden gedood, met een groot aantal boten richting Gaza afvaren om de blokkade te breken en hulpgoederen af te leveren. Nederlandse organisaties die deelnemen zijn onder meer Stop de Bezetting, Stichting Palestina, het Nederlandse Palestina Komité en Een Ander Joods Geluid.
Rosenthal heeft deze organisaties gevraagd om niet mee te doen. Hij schreef de Kamer voorafgaand aan het debat van donderdag een brief, waarin hij namens de regering-Rutte uitlegt dat deze Flotilla 'allerminst een bijdrage (levert) aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict', maar dat hij de deelname van Nederlandse organisatie niet kan tegenhouden. Hulpverlening aan Gaza is, volgens Rosenthal in zijn brief, het meest effectief als dat gebeurt via de reguliere grensovergangen tussen Israel en Gaza. Hij schreef dat Nederland er al jaren op aandringt die grenzen verder open te stellen.
Een merkwaardig standpunt, al was dit misschien te verwachten van deze minister. Ausgerechnet nog binnen een week na het overlijden van zijn illustere voorganger Max van der Stoel die het destijds opnam tegen het Griekse kolonelsbewind, en die het Nederlandse ijveren voor mensenrechten tot ver over de grenzen een begrip maakte, komt Rosenthal met een standpunt dat ongeveer het tegendeel inhoudt van ijveren voor de mensenrechten. Wat Rosenthal natuurlijk had móeten zeggen in zijn brief, is dat Nederland niet gekant is tegen pogingen om de Israelische regering aan het verstand te brengen dat de Israelische blokkade van Gaza in strijd is met het international recht. Immers, Israel mag dan in 2005 wel haar troepen hebben teruggetrokken uit Gaza, maar zij beheerst het gebied nog wel in alle opzichten. En die overheersing staat, zoals een studie van de menserechtenorganisatie Gisha vaststelt, (op zijn minst ten dele) gelijk aan een bezetting. Wat weer betekent dat de bezettende mogendheid - Israel dus - onder het internationaal recht de verplichting heeft goed voor de noden van de bevolking te zorgen. (Pikant punt: de Gisha-studie kwam destijds, in 2007, met onder meer steun van de Nederlandse regering tot stand).
Door te stellen dat de Flotilla ´allerminst´´ een bijdrage zal leveren aan de oplossing van het Israelisch-Palestijnse conflict wekt Rosenthal ´op zijn minst´ de indruk dat hij niet tegen de Israelische blokkade is. Een indruk die nog wordt versterkt doordat hij de deelnemende Nederlandse organisaties niet aanraadt om bij voorbeeld via bemiddeling van zijn eigen ministerie in gesprek te gaan met Israel om hun ongenoegen over de blokkade duidelijk te maken en een garantie te bedingen dat de goederen op een andere manier in Gaza worden bezorgd. - Of zoiets.
Nee niet deze minister, die eerder, onder meer in een radio interview al duidelijk maakte dat hij niet veel opheeft met het opkomen opkomen voor de mensenrechten en dat maar ´gratuit´ vindt. Rosenthal is behalve dat ook nog eens pro-Israel zoals voor hem nog geen Nederlandse minister ooit is geweest - wat blijkbaar inhoudt dat hij kritisch kijken naar de gedragingen van deze meest rechtse Israelische regering uit de geschiedenis niet tot zijn taakomschrijving vindt te behoren  Vandaar waarschijnlijk ook dat hij zich ´ontzet´ toonde toen in maart in Jeruzalem een bom afging bij een bushalte waardoor één persoon wordt gedood en zei dat ´voor een dergelijke afschuwelijke daad van terroristisch geweld tegen burgers geen enkele rechtvaardiging mogelijk is´, terwijl hij zijn mond hield toen nauwelijks een maand later Israel lukraak in Gaza bombardementsacties uitvoerde  waarbij 20 mensen werden gedood en tientallen gewond raakten.


Als ik Kamerlid was zou ik het dus wel weten in dat spoeddebat, donderdag. Ik zou Rosenthal vragen sinds wanneer de Nederlandse regering de blokkade van Gaza is gaan steunen, of  hoe het toch komt dat die indruk nu zo sterk wordt gewekt. En waarom hij niet bij de Israelische regering stappen overweegt en wel aan de deelnemers aan de Flotilla 2 vraagt om van hun voornemen af te zien. Terwijl de Israelische regering toch opereert in strijd met de internationale wetten (de Conventie van Den Haag en de Vierde Geneefse Conventie), en de blokkadebrekers geheel opereren conform de wet.
Enfin, ik ben benieuwd, Harry van Bommel en Martijn van Dam.

16 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Israel houdt zich inmiddels aan de criteria van blokkade van militair te gebruiken goederen volgens de internationale richtlijnen van 'Wassenaar'. Humanitaire goederen bereiken Gaza dus onbeperkt.

Waarom willen mensen toch zo graag dat Hamas wapens kan invoeren?

En als dat zo logisch zou zijn, waarom vraagt men hetzelfde niet aan Zuid-Korea voor Noord-Korea?

Abu Pessoptimist zei

Wat hebt u toch een leuk gevoel voor humor, Likoed NL! Het protocol van Wassenaar is voor de beperking van de UITVOER van wapens of goederen die voor het maken ervan kunnen worden gebruikt.
En humanitaire goederen bereiken Gaza onbeperkt? Werkelijk? Dat zal dan wel gelden voor pleisters, verband, kunstledematen en medicijnen?
Maar misschien kunt u mij uitleggen waarom speelgoed, visnetten, chocola, potato chips, muziekinstrumenten, A4 papier en azijn (om maar een paar dingen te noemen) vallen onder de categorie van wapens? Zij zijn namelijk verboden. Net als hout, cement, tractoronderdelen,schoolschriften, naaimachines, nootmuskaat, kippen, geiten, vers vlees en tientallen andere zaken.
En dan hebben we het nog niet gehad over wat Gaza uit mag (niet veel behalve wat aardbeien) of de HOEVEELHEDEN, de aantallen vrachtautro´s die erin mogen. (Of over zoiets als de de sluiting van alle grensovergangen de afgelopen acht dagen Pesach, zodat er helemaal niets in of uit kon).
En tensleotte, wat Korea betreft: uw opmerking is belachelijke onzin. Boycot Zuid-Korea het noorden dat over diverse havens, en een eigen koopvaardijvlood en marine beschikt? En wanneer is dat dan begonnen?

Anoniem zei

Abu, de aardbeien die in Gaza worden verbouwd gaan via Carmel naar Europa. Wie verdient eraan?
Likoud, waarom wonen dan de meeste mensen nog tussen de rotzooi, waarom hebben ze bijna geen energie.
Waarom mag Israel wapens van de VS en andere landen kopen /krijgen?
Elke deelnemer moet tekenen voor geweldloosheid en alle schepen zullen van top tot teen gecontroleerd worden op wapens.Jammer dat ik niet mee kan.
jose

Likoed Nederland zei

De blokkade is afgelopen zomer verruimd, alle humanitaire goederen worden onbeperkt toegelaten.

En ja, wapens worden niet toegelaten.

Er is geen humanitaire crisis, heeft het Rode Kruis deze week verklaard.

In het naastgelegen Egypte is wel echt honger.
Maar daar maken 'vredesactivisten' zich niet druk over.
Wel over de wapenblokkade.

Bernd zei

Likoed NL, ik stel mij u voor met een clownsneus op, bent u een McDonald's clown? Of nog hoger, een Cliniclown?

Ik vind het superleuke grapjes, en ik snap dat u een waar genie bent op het gebied van wapentechniek!
Want: als eerste in deze hele wereld heeft u blijkbaar een manier bedacht om wapens te maken van beton, hout, vlees, chocola en geiten!! Misschien dat ze uw goedkoop ontworpen wapens wel bij defensie kunnen gebruiken, gezien de bezuinigingen aldaar.

angela zei

Zelf denken de organisators niet zo aan hulp voor Gaza

http://www.thememriblog.org/turkey/blog_personal/en/34568.htm.

Abu Pessoptimist zei

Angela, Memri vind ik zelden een betrouwbare bron, en dat zeker niet als ze iets van een Turkse site halen die niemand kent. Maar als de Mavi Maramara mensen in Iran op bezoek zijn geweest, wat dan nog? En als ze niet dol op Israel zijn nadat negen van hun kameraden bij de overval op de Mavi Marmara zijn gedood, is dat onbegrijpelijk? Of verwerpelijk?

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL, de criteria zijn verruimd, zegt u - zegt ook Israel. Ik geloof het pas als ik zwart op wit zie wat het inhoudt - tot nu toe zijn het alleen holle woorden voor zover ik weet.
En een humanitaire crisis is er inderdaad niet in Gaza. Er is geen hongersnood. Israel laat net genoeg door om dat niet te laten gebeuren. Maar intussen is er wel gebrek aan ongeveer alles, waarvan vooral het gebrek aan vrijheid heel zwaar telt.

Anoniem zei

Memri is niet een clubje wat nou werkelijk vrede wil of aan vrede heeft gewerkt in de wereld.
Enkele namen gezien die zich ingezet hebben voor de Irak oorlog,nou dat was een eerlijke en schone oorlog toch?
Hopelijk gaat het goed met het konvooi.
En hoe komt men er bij dat het goed gaat in Gaza?
jose

HAPPY GOY! zei

Wie houdt u nu eigenlijk voor de gek?

Enkel uw linkse apologeten of bent u uw leugens zelf ook gaan geloven?


"Er is geen hongersnood. Israel laat net genoeg door om dat niet te laten gebeuren."

En net genoeg om compleet nieuwe shoppingmall te bouwen.

http://www.tomgrossmedia.com/mideastdispatches/archives/001127.html

"Er is geen hongersnood. Israel laat net genoeg door om dat niet te laten gebeuren."

En net genoeg om een Olympisch zwembad te openen in Mei 2010.

"Er is geen hongersnood. Israel laat net genoeg door om dat niet te laten gebeuren."
En net genoeg om (betaald door u lieve belastingbetaler) 200.000 groen witte ‘verzetsbestendige’ energiezuinige laptops uit te delen.


Hoe is dit te rijmen met 'Israel laat net genoeg door om dat niet te laten gebeuren.'????

ANTWOORD: Dit is niet te rijmen. Sorry maar uw verhaal klopt gewoon niet.
"Maar intussen is er wel gebrek aan ongeveer alles, waarvan vooral het gebrek aan vrijheid heel zwaar telt."

LOL, Vrijheid, daar zijn uw vrienden van de Hamas inderdaad dol op. De vrijheid om alle andersdenkenden op beestachtige wijzen af te maken.


LiveLeak.com - Hamas throwing Fatah member off roof in Gaza
http://www.liveleak.com/view?i=c67_1188887407 (sterke maag vereist)

Abu Pessoptimist zei

Happy Goy,
Wie ik ook voor de gek houd, u zeker niet. U bent waakzaam en alert, dat blijkt uit alles. U weet dat er in Gaza geen honger is, maar daarentegen wel een nieuwe shoppingmall. Die is er waarschijnlijk speciaal voor de 700.000 mensen in Gaza die afhankelijk zijn van UNRWA voedseluitdelingen? Of voor de 40% werklozen? Weet u eigenlijk wel iets van het prijsniveau in die mall? En trouwens één mall (maat kleine buurt Albert Hein) voor 1,5 miljoen mensen van wie de helft meer dan 20 km verderop woont?

U wijst erop dat er sinds mei 2010 een Olympisch zwembad is. Geweldig hoor. Eén heel Olympisch zwembad. Alweer: op een bevolking van 1,5 miljoen. Alleen jammer dat die kampioenszwemmers alleen in dat ene zwembad met elkaar kunnen wedijveren en nooit aan buitenlandse toernooien kunnen deelnemen.

U herinnert me eraan dat er 200.000 laptopjes zijn/worden uitgedeeld.
Weet u, het worden er nog meer, namelijk 500.000 in 2012. En wat zijn dat voor laptopjes? Speciale energiezuinige, Derde Wereld laptopjes die worden uitgedeeld aan schoolkinderen die om wat voor reden dan ook - te weinig lokalen, oorlogsomstandigheden - niet altijd naar school kunnen of daar gebrek aan leermaterialen (schriften, boeken, pennen, potloden) hebben - bijvoorbeeld als gevolg van een blokkade. De laptopjes worden voorzien van tekstboeken en leermethodes zodat de kinderen thuis kunnen werken en ook op een school zonder boeken en zonder papier uit de voeten kunnen.

Tenslotte maakt u zich vrolijk omdat ik iets schrijf over het gebrek aan vrijheid voor de Gazanen dat zwaar telt.
U schrijft: 'LOL, Vrijheid, daar zijn uw vrienden van de Hamas inderdaad dol op. De vrijheid om alle andersdenkenden op beestachtige wijzen af te maken.'
Nou, meneer Happy Goy, nu weet ik toevallig dat, wat afmaken betreft, Israel in december 2008-januari 2009 bezig is geweest heel veel mensen af te maken in Gaza, ruim 1400 namelijk, en velen van hen op vrij beestachtige wijze. Op 'mijn vrienden van Hamas' is inderdaad ook wel het een en ander aan te merken, ze zijn zeker niet altijd menslievend bezig. Maar ik denk toch dat ze nog heel wat jaartjes overuren zullen moeten maken om zelfs maar bij benadering in de buurt te komen van wat het menslievende Israel op dit gebied heeft laten zien.

Kafir Harby zei

Aan eenieder die betrokken is bij dit bericht:

Israël heeft bij herhaling aangeboden de "verantwoordelijkheid" over de Gaza (want vergis u niet, de Gaza kan niet zonder Israëlische hulp) over te dragen aan de internationale gemeenschap, lees: het Westen, want de Arabische of islamitische wereld (OIC) geeft niet thuis (zogenaamde Palestijnen worden met de nek aangekeken in de Arabische wereld).

Iedereen enthousiast, denkt u?

Nee dus. Plots verstomt de kritiek op Israël. Want de hele wereld weet wat een lastposten die Palestino's zijn, wat een stinkende shithole die Gaza is, wat een bende smeerlappen die beesten van Hamas wel zijn... De rituele slachting van die Italiaanse linksmensch (of moet ik zeggen "kuffr varken") spreekt boekdelen.

Hoog van de toren blazen, maar als puntje bij paaltje komt de staart intrekken.

Zolang de wereld (het Westen en de Arabische wereld) de verantwoordelijkheid voor de Gaza overlaat aan Israël HEEFT ZIJ GEEN RECHT VAN SPREKEN, laat staan van kritiek uiten. En dus moet Israël grondig blijven controleren op de invoer van wapens en vooral raketten.

Want laat ons mekaar geen mietje noemen: die beesten van Hamas zijn niet geïnteresseerd in compromissen en gesprekken. Het doel van Hamas is de vernietiging van Israël. Bijgevolg mag Israël GEEN GREINTJE MEDEDOGEN hebben.

Abu Pessoptimist zei

Een originele visie, Kafir Harby. De verantwoordelijkheid van Gaza overdragen! Wat een belachelijke onzin. Alsof Israel Gaza gewoon cadeau kan doen aan iedereen die het wil hebben. Gaza is Palestijn en behoort door Palestijnen bestuurd te worden. Het enige dat nodig is - het enige dat tot internationaal acceptabel resultaat kan leiden - is dat Israel gaat praten over Palestijnse onafhankelijkheid. Dat hoeft niet rechtstreeks met Hamas, dat kan via de PLO of desnoods via bemiddeling van derden.

Abu Pessoptimist zei

Een originele visie, Kafir Harby. De verantwoordelijkheid van Gaza overdragen! Wat een belachelijke onzin. Alsof Israel Gaza gewoon cadeau kan doen aan iedereen die het wil hebben. Gaza is Palestijn en behoort door Palestijnen bestuurd te worden. Het enige dat nodig is - het enige dat tot internationaal acceptabel resultaat kan leiden - is dat Israel gaat praten over Palestijnse onafhankelijkheid. Dat hoeft niet rechtstreeks met Hamas, dat kan via de PLO of desnoods via bemiddeling van derden.

Anoniem zei

Nou Abu,je hebt een gezellige schrijver op je blog,
http://kafirharby.blogspot.com/search?updated-min=2011-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&updated-max=2012-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&max-results=14
Vandaag een deel van Ilan Pape zijn toespraak bijgewoond, hij was zeer duidelijk en geweldig. Niet dat ik echt optimistisch naar huis ging.
Ilan zei dat Israel Assad niet weg wil hebben en de VS zal oproepen om niet op te treden.
Ik bewonder je om je geduld,
Jose

Likoed Nederland zei

Zo gek is het niet dat Egypte de Gazastrook zou besturen.
Toen Egypte dat eerder deed (1948-1967) vond iedereen het wel best.

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...