maandag 11 april 2011

Israel stopt aanvallen op Gaza

De jongste ronde van geweld in en rond Gaza lijkt voorbij te zijn. Zowel Israel als Hamas hebben laten weten dat ze een staakt-het-vuren in acht zullen nemen. De Israelische premier Netanyahu en minister van defensie Barak gaven beiden aan dat Israel zich van verdere aanvallen zal onthouden als Hamas ook stopt met vuren. Maar Netanyahu waarschuwde dat als Hamas zijn aanvallen opvoert 'Israels antwoord nog veel harder zal zijn'.
Benjamin Netanyahu and Ehud Barak - Tal Cohen

 Netanyahu en Barak samen met de burgemeester van Ashkelon, zondag tijdens een persconferentie. Op de achtergrond een batterij van het raketafweersysteem Iron Dome, in het Hebreeuws ook wel de 'IJzeren kipa' genoemd. (Haaretz/Tal Cohen)  
Het einde aan het geweld kwam nadat Hamas op verschillende manieren had laten weten dat het een einde wilde aan de vijandelijkheden. De premier van Hamas, Ismail Haniyeh, gaf boodschappen af via Egyptische kanalen, via VN-bemiddelaar Robert Serry en via twee Europese landen (Haaretz vermoedde dat dat Noorwegen en Zweden waren). Ook gaf  de onderminister van defensie van Hamas, Ghazi Hamad een interview - in het Hebreeuws - aan de Israelische radio, waarin hij zei dat Hamas zou stoppen met vuren als het Israelische leger maar zou ophouden met zijn aanvallen.
De Israelische minister van buitenlandse zaken Lieberman noemde het maandag een ernstige fout om te stoppen met het geweld. Dat ging in tegen de nationale belangen van Israel, meende hij. Volgens hem moest Israel doorgaan tot er een einde was gekomen aan het regime van Hamas.     
In Cairo riep de Arabische Liga op tot het houden van een speciale zitting van de Veiligheidsraad waar onder meer het instellen van een no-fly zone boven Gaza zou moeten worden besproken. Dat lijkt een vrij kansloze onderneming. De Amerikanen zijn wel bereid bevolkingen te beschermen als die bedreigd worden door regimes waarmee ze geen al te goede banden hebben zoals dat van Gaddafi of destijds Saddam Hussein, maar in het geval van Israel zullen ze vrij zeker een veto uitspreken.
In de afgelopen paar dagen van Israelische aanvallen zijn zeker 19 mensen (van wie op zijn minste zes burger onder wie een 11-jarige jongen) gedood en ruim 60 mensen gewond van wie een aantal zeer ernstig. De huidige serie gevechten begon nadat Israel zondag, een dag nadat Hamas een staakt-het-vuren had afgekondigd, met een raket een auto beschoot waarbij drie militairen van Hamas werden gedood. Hamas antwoordde met raketbeschietingen en onder meer de beschieting van een Israelische bus, waarbij een jongen van 16 zwaargewond raakte. Dat was het startsein voor Israel voor dagenlange bombardementen vanuit de lucht en artilleriebeschietingen.

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...