vrijdag 1 februari 2019

Israeli's vermoorden in korte tijd drie Palestijnen zonder dat er enige juridische actie op volgt


Hamdi al-Na'san: door kolonist in de rug geschoten.

Israel neemt het niet zo nauw met de levens van Palestijnen. Iedereen die een aardappelschilmesje opheft of een steen heeft gegooid mag zonder dat er gevolgen voor de schutter zijn zonder pardon worden doodgeschoten. In veel gevallen gebeurt het ook zonder dat er zelfs een aanleiding is en de getuigenis van het leger dat het gebeurde tijdens'' onlusten''volstaat dan. Er wordt eigenlijk nooit een onderzoek ingesteld dat die naam verdient, veroordelingen vallen alleen als er sprake is van video-opnamen of ander bewijsmateriaal waar niemand omheen kan. En de vonnissen zijn gewoonlijk vederlicht, zoals bijvoorbeeld in het geval van Elor Azia die een op de grond liggende Palestijn doodschoot, of de soldaat die op Nakba-dag 2014 voor zijn plezier de 17-jarige tiener Nadim Nuwara doodschoot (en waarschijnlijk ook een andere tiener maar daar is nooit iemand voor gestraft).
Op dit moment dienen zich echter drie nieuwe gevallen aan van duidelijke moorden door Israeli's op Palestijnen. En in geen van die gevallen is door de Israelische (militaire) justitie actie ondernomen. Het eerste geval betreft de 29-jarige Saleh Barghouthi, die op woensdag 12 december door de Yamam-eenheid van de grenspolitie werd doodgeschoten.
Barghouthi zou schuldig zijn geweest aan een schietpartij bij de nederzetting Ofra, waarbij zeven mensen werden gewond (en een ongeboren baby die operatief ter wereld werd gebracht drie dagen later overleed). Volgens een officieel communiqué stopte de Yamam-eenheid toevallig naast de taxi van Barghouthi, Hij werd gearresteerd, maar raakte daarbij gewond en overleed later aan die verwondingen. De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem publiceerde echter ooggetuigenverslagen die een van hun veldwerkers verzamelde, waaruit blijkt dat zijn taxi door twee auto's met Yamam-leden was klemgereden, en dat hij vervolgens met een regen van kogels gericht werd geëxecuteerd. Zijn lichaam is overigens niet teruggegeven .
Het tweede geval is dat van de 38-jarige Hamdi Na'san uit het dorp al- Mughayyir. Hij werd op zaterdag 26 januari doodgeschoten met een schot in de rug,, dat was gelost door een kolonist van de nederzetting Adei Ad. Dat gebeurde tijdens een aanval van kolonisten uit Adei Ad, die onlangs ook al enkele tientallen olijfbomen van het dorp hadden omgezaagd, op de buitenwijken van het dorp. Het leger kwam daarbij tussenbeide, uiteraard niet om de aanvallers weg te jagen, maar om de dorpelingen uiteen te drijven, die probeerden de kolonisten met het gooien van stenen op een afstand te houden. Het leger meldde later zelf dat het dodelijke schot was gelost door een kolonist. Gideon Levy van de krant Haaretz schetst de omstandigheden wat duidelijker. Niemand is aangehouden, er wordt ook niemand vervolgd.
Het laatste geval is dat van de 17-jarige Ayman Hamed uit Silwad, die vrijdagavond werd gedood door een soldaat niet ver van het dorp Ein Yabrud. Het leger was niet erg spraakzaam over de toedracht, maar dezelfde Gideon Levy zocht het verhaal uit en kwam met de mededeling dat Ayman met een groepje vrienden een picnic wilde houden en dat hij door soldaten vanachter een boom zonder enige duidelijke aanleiding werd doodgeschoten. De soldaten openden na dit eerste schot ook het vuur op de andere jongens, waarbij tenminste één van hen een gecompliceerde verwonding aan zijn arm opliep. Het leger zegt dat de zaak nog wordt onderzocht, maar daar hoort men gewoonlijk nooit meer iets van.       

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...