donderdag 13 december 2018

Israelische undercover eenheid schiet verdachte van schietpartij bij Ofra dood

Salah BarghouthiIsraelische undercover eenheden van de grenspolitie hebben ten noorden van Ramallah woensdag avond een man doodgeschoten die ervan verdacht werd betrokken te zijn geweest bij het schietincident van afgelopen zondag bij de nederzetting Ofra, waarbij zeven Israeli's gewond raakten. De man, de 29-jarige Salah Omar Barghouthi, werd gearresteerd maar stierf later in het Hadassa ziekenhuis. Een tweede man, Awad Barghouthi raakte gewond. Ook hij werd opgepakt. 
De schoten werden afgevuurd door leden van de Yamam-eenheid, zogenoemde ''must'arabun'', als Arabieren uitgedoste Israeli's, die op zoek waren naar de dader(s) van de schietpartij van zondag. Zij stopten toevallig naast een taxi die eigendom was van Salah Barghouthy die erin bleek te zitten. Ze schoten hem neer toen hij volgens hen probeerde weg te komen.
Salah Barghouthi is de zoon van Omar Barghouthi uit het dorp Kobar, een Hamas-aanhanger die al met al al 28 jaar in Israelische gevangenissen heeft doorgebracht. Een broer van hem heeft 11 jaar gezeten wegens plannen om soldaten te ontvoeren. Beide mannen  kwamen uit het dorp Kobar bij Ramallah. Een inwoner van Kobar die de familie Barghouthi kent, vertelde echter dat Salah niets van de nationalistische motieven van zijn vader had overgenomen en ook geen Hamas-aanhanger was, Het is op dit moment ook onzeker of hij wel de dader van de schietpartij was.
In Ramallah braken na de gebeurtenis rellen uit, terwijl de politie haar zoektocht maar daders en óf medeplichtigen voortzette. In Silwad, een dorp niet ver van Ramallah, werden ook mensen opgepakt.
Enkele uren voordat Salah Barghouthi werd doodgeschoten kwam overigens het bericht dat de baby die zondag via een keizersnede ter wereld was gebracht nadat  de zeven maanden zwangere moeder ernstig gewond was geraakt, was overleden. De ouders, Shira en Amichai Ish-Ran verblijven nog in het ziekenhuis.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...