vrijdag 14 december 2018

Israel doodt vijfde Palestijn in twee dagen en arresteert vele tientallen

Mahmoud Nakhleh
Israelische militaire hebben vrijdagavond in het Jalazoun-kamp ten noorden van al-Bireh in de Westoever weer een Palestijnse puber doodgeschoten. Het was 16-jarige Mahmoud Youssef Nakhleh. Hij werd tijdens clashes met scherp in de buik geschoten en overleed in het Palestijnse Medisch Centrum in Ramallah. Hij was de vijfde Palestijn die in twee dagen door Israelische troepen werd doodgeschoten. Eerder schoten undercover eenheden de 29-jarige taxichauffeur Saleh Barghouthi uit Kobar dood, die werd verdacht van been schietpartij afgelopen zondag bij de nederzetting Ofra waarbij zeven mensen werden gewond. Diezelfde dag schoten politiemens in de Oude Stad van Jeruzalem een man dood die een aanval pleegde met een mes, en verder werd in een kamp bij Nablus  de man de man die twee maanden geleden twee mensen vermoordde in het Barkan-gebied van de nederzetting Ariël omsingeld in het huis waar hij zich had  verborgen en afgemaakt. 's-Avonds doodden de soldaten nog in al-Bireh een 58-jarige man die zij ervan beschuldigden hen te hebben willen overrijden, maar die in feite vermoedelijk alleen zijn auto wilde keren. 
De doden vielen in een sfeer die hevig verziekt was door de Palestijnse schietincidenten van de laatste tijd en de onbarmhartige zoektochten naar verdachten - en niet te vergeten executies van verdachten - die het Israelische leger daar als reactie op gaf.
Behalve de dood van deze vier, en later vandaag het vijfde slachtoffer,  werden twee achtereenvolgende dagen alle toegang tot de stad Ramallah afgesloten (ze zijn  nu weer vrijgegeven naar het schijnt). Er werden in Ramallah en talloze dorpen over de hele Westoever invallen gedaan en tientallen mensen gearresteerd. Het persbureau Wafa had het zelfs over 100 arrestaties. Onder hen waren, volgens het Israelische leger, 37 leden van Hamas. Verschillende hoogwaardigheidsbekleders denken dat het vooral op last van Hamas was dat de recente aanvallen plaatsvonden. Premier Netanyahu waarschuwde zelfs dat Hamas het kan vergeten dat er een bestand in Gaza zal worden bereikt als dit niet stopt. Ik, AbuP. persoonlijk, denk dat deze reactie van de Israelische top kortzichtig is. Hamas juicht de aanslagen weliswaar toe, maar dat zegt nog niet dat ze zo  goed zijn  georganiseerd dat ze dit ook allemaal kunnen orkesteren. Maar hoe dan ook, Netanuyahu zei ook dat hij in antwoord op de dood van twee soldaten die een bushalte bij de illegale outpost Givat Assaf ''duizenden huizen'' op de Westoever zal gaan legaliseren. Volgens hem het ''enige antwoord''. Inderdaad komt zeer binnenkort een wetsvoorstel in de Knesset aan de orde waarbij een lijst van illegale nederzettingen alsnog legaal wordt verklaard.   
Intussen werden de twee door een vooralsnog onbekende Palestijnse schutter bij Givat Assaf doodgeschoten soldaten, de uiterst gelovige Yossi Cohen, en Yuval Mor Yosef onder grote belangstelling begraven.  
Links Cohen, rechts Mor Yasef, beiden zijn posthuum bevorderd tot sergeant
 Op de Westoever vielen bij alle legeracties ook de nodige gewonden. Maar de onrust werd verder aangewakkerd doordat kolonisten op veel; plaatsen auto's van Palestijnen bekogelden, wegen afsgesloten of op eigen houtje dorpen binnenvielen en het vuur openden op huizen. Onder meer de weg Nablus-Qalqilia werd door hen helemaal afgesloten en autoruiten moesten eraan geloven. In de omgeving van Ramallah werd een Palestijn in zijn been geschoten door een kolonist. Tern zuiden van Nabklus, bij het checkpoint Za'atar en bij de nederzetting Beit El in de buurt van Ramallah werdenb  er eveneens Palestijnse auto's bekgeld en moesten er autoruiten aan geloven. Veel acties van de kolonisten vonden overigens plaats onder het wakend oog van militairen.
Terwijl dat alles plaatsvond vielen er overigens ook nog eens 46 nieuwe gewonden bij het grenshek in Gaza omdat Israelisch militairen het vuur openden, in sommige gevallen met scherp,  op demonstranten in het kader van de Grote Mars van de Terugkeer. 

Geen opmerkingen:

Een aanslag in Jeruzalem en tien Palestijnse doden sinds dinsdag

Aanslag in  Jeruzalem. (Wafa) Twee Palestijnse schutters hebben donderdagmorgen in Jeruzalem bij een aanslag drie mensen doodgeschoten en ze...